Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Így csináld induló vállalkozásod pénzügyi tervezését 5 egyszerű lépésben

2018.11.27. 22:23 prosequor

 

Rengeteg induló, de sok, már aktív vállalkozó, cégvezető is kerüli a pénzügyi tervezést.

Irtózik a számoktól, mint ördög a tömjénfüsttől. Mondván, nem ért hozzá. Meg bonyolult. Meg átláthatatlan fekete mágia. Meg különben is. Csak.

Tény, nem kötelező. Neked sem. Ellenben ha elmulasztod, a legjobban neked fog fájni. Bármi is történik vállalkozásodban, azt a számok megmutatják majd.

Sok éves tapasztalatunk: ha valaki egyáltalán nem tervez, akkor hamar lesz baj. Ha rosszul tervez, akkor később.

 

Terveznék, de hogyan?

Szerencsére egyre többen ismerik fel a pénzügyi tervezés fontosságát.

Céges Facebook-csoportunkban, és vállalkozói képzésünkön is rendre visszatérő téma, hogyan csinálja meg az, akinek nincsen hozzá előképzettsége, és nincs túl jóban a számokkal.

Előző bejegyzésünkben összefoglaltam neked induló vállalkozásod pénzügyi tervezésének legfontosabb alapfogalmait.

 

Most néhány egyszerű lépésben elmagyarázom, és megmutatom neked, hogy mit, miért tervezz, és hogyan fuss neki. Lépésről-lépésre. 5 egyszerű, érthető lépésben.

„Én csak munka mellett tervezek egy egészen kicsi vállalkozást, nincs szükségem pénzügyi tervezésre.”

Ebben az esetben valószínűleg egyéni vállalkozást indítasz. Úgy, hogy az első hónapokban vállalkozásod működését addig félretett pénzedből, és/vagy fizetésed egy részéből fogod finanszírozni. Mégpedig egy olyan vállalkozást, ami korlátlan anyagi felelősségvállalással jár. 

Még mindig úgy gondolod, nem kell tudnod, mibe fáj(hat) ez az egész?

 

„Katás egyéni vállalkozó leszek, nem fogok költséget elszámolni. Akkor minek tervezzek?”

Attól, hogy költségeidet nem számolod el, még ki kell őket fizetni. Ha pedig nem jön ki a matek, lásd előző pont: vállalkozásodért katásként is teljes vagyonoddal felelsz.

„Erre az egészre se időm, se energiám.”

Tény, egy vállalkozás tervezésével, az ehhez szükséges adatgyűjtéssel hónapokat lehet eltölteni.

Ezekre az infókra pénzügyi tervedhez is szükséged lesz. Ahhoz, hogy el tudj indulni, nincs szükség ennyi időre.

 

Ha tovább olvasol, megmutatom, melyek azok a kérdések, amiket pénzügyi tervezés során meg kell válaszolnod. Ez az idő egy átlagos vállalkozás esetén nem több, mint 4-5 óra. 

Azt mondod, ez sok, nincs ennyi időd?

Nos: egy, a Közösségi kalandozások által közzétett kutatás szerint egy átlag magyar felhasználó naponta átlagosan 70 percet tölt a Facebook használatával.

Valamivel több, mint napi egy órát.

Ez azt jelenti, ha 4-5 napon keresztül fészbúkozás helyett leendő cégeddel foglalkozol, sarokszámaid máris megvannak.

Még mindig azt mondod, nincs ennyi időd?

Ha tényleg így látod, akkor –minden rosszindulat nélkül- saját érdekedben mondom, hogy inkább bele se kezdj az egészbe.

„Oké. Pénzügyi terveznék, de fogalmam sincs, hogy fussak neki.”

 

Így csináld - pénzügyi tervezés 5 lépésben 

Indulásnál ezt az 5 dolgot kell minél pontosabban megtervezned:

• Beruházás

• Működési költség

• Bevétel

• Cash Flow

• Áfa

Az érthetőség kedvéért saját vállalkozásunk példáján keresztül mutatom meg neked, hogy néz ki mindez a gyakorlatban. Ha követed ezt az 5 egyszerű lépést, egy-két óra munkával te is látni fogod majd, hogy néz ki elképzelésed a számok nyelvére lefordítva.

indulo_vallalkozas_penzugyi_tervezese.JPG

 

 

1. lépés: beruházás 

penzugyi_tervezes_beruhazas.JPG

Szépen sorban szedj össze, és írj be ide mindent, ami vállalkozásod indításához kell. Áfával egyelőre ne foglalkozz, azokat a számokat írd be ide, amennyibe ténylegesen került a weboldalad, vagy egy új laptop. 

 

2. lépés: működési költségek

penzugyi_tervezes_mukodesi_ktg.JPG 
Ide azokat a kiadásokat írd, amik rendszeresen, általában havonta felmerülnek. Itt is bruttó, azaz áfával növelt összegeket írj, hiszen azt kell majd kifizetned.

Tipp: sok éves tapasztalatunk, hogy egy induló vállalkozásnál a költségek általáben túllépik a tervezett mértéket, míg a bevételek általában alatta maradnak. Ezért indulásnál legalább beruházásod + 3 havi működési költséged összegével, mint szükséges forrással számolj.

 

3. lépés: árbevétel

penzugyi_tervezes_arbevetel.JPG
 
Ha többféle terméked, vagy szolgáltatásod van, akkor pontosabban becslést kapsz, ha meghatározod a legfontosabbakat, és külön becslést csinálsz rájuk.

Nézd meg, hogy csináltam: 4 fő szolgáltatásunkat emeltem ki. Meghatároztam mindegyikhez egy egységárat, és azt, hogy reményeink szerint az adott hónapban mennyit adunk majd el belőle. Így egységárakat, és darabszámokat összeszorozva, majd a kapott számokat összeadva kijön a bevétel becslése.

Az egyszerűség kedvéért egyelőre itt is mindent áfával számoltam.

 

4. lépés: cash-flow 

penzugyi_tervezes_cash-flow.JPG

Itt hónapról-hónapra elvégzed a következő műveletet: havi nyitó, bevételeidet hozzáadod, kiadásaidat levonod, megkapod a havi záródat. Értelemszerűen ez lesz a következő havi nyitóegyenleged, amihez jön következő havi bevételed, és így tovább.

Vállalkozásodat egészen biztosan nem 0 forint kezdőtőkével indítod. Azért számoltam most nullával, hogy meg tudjak neked mutatni egy nagyon fontos fogalmat: ez pedig vállalkozásod finanszírozási igénye. Ha megnézed a záró-egyenlegeket, látod, hogy a legnagyobb mínusz, 2.690.000 forint a második hónapban van. Innentől ez a mutató hónapról-hónapra jobb.

Ahhoz, hogy indulást követően mindent ki tudj fizetni, legalább erre a 2.690.000 forintra van szükséged. ez vállalkozásod minimális finanszírozási igénye. Ha legalább ekkora tőkével indulsz, nem mész át mínuszba addig, amíg vállalkozásod be nem indul.

 

Nézd meg ezt a grafikont, és azonnal megérted a lényeget:

penzugyi_tervezes_alap_cf_egyenlegek.JPG

Főleg a bevétel-kiadás oszlopok az érdekesek. A kettő különbözete (lila vonal) mutatja, hogy adott hónapban több, vagy kevesebb pénzed lett. Látható, hogy ez az egyenleg az első két hónapban mínuszban van, a 3-4. hónap, ahol már több bevételed van, mint kiadásod.

Induló vállalkozóként az egyik legfontosabb dolgod, hogy ezt elérd.

Ha cash-flowd folyamatosan pozitív, az azt jelenti, előbb-utóbb vállalkozásod is nyereséges lesz. Végre hozza, és nem viszi majd a pénzt.

 

5. lépés: áfa-egyenleg

penzugyi_tervezes_afa_egyenleg.JPG

 

Azt már tudod, hogy bár költségeid jelentős részének általános forgalmi adója visszaigényelhető, attól még előre meg kell finanszíroznod azokat. 

A táblázatban a 0. hónapban 2.200.000 forint bruttó kiadás áll, mint beruházás. Ennek áfa-tartalmát, 471.969 forintot látod a visszaigényelhető áfa soron. Emlékeztetőül: a 2.200.000-(2.200.000/1,27) műveletet elvégezve kapod meg az áfa összegét.

Az 1. hónapban már bevételed is van. Kiadásod egyelőre több, így áfa-egyenleged ebben a hónapban is negatív, azaz visszaigénylő pozícióban vagy. 

Induló vállalkozásként kötelezően havi áfa bevalló leszel. Ebből számodra annyi érdekes most, hogy ebben az esetben általános forgalmi adódat akkor tudod ténylegesen visszaigényelni (szakkifejezéssel élve kiutaltatni), ha az meghaladja az 1.000.000 forintot. A táblázatban látod, hogy jelen példánál az 1.000.000 forintos határ alatt maradunk.

Azt is tudod már, hogy bevételed után fizetendő áfád keletkezik. Nézd meg a fenti táblázatot: a 2. hónapban már több a bevétel, mint a kiadás, így fizetendő áfa keletkezik.

Mivel a fizetendő áfa összege még nem éri el az értékhatár alatt bent lévő, visszaigényelhető áfát, így fizetendő áfád annak egyenlegét "rontja". Vagyis fizikailag befizetned még nem kell, de csökken a visszaigényelhető egyenleged. Így egy ideig teljes árbevételed nálad marad, mindaddig, amíg áfa-egyenleged (a táblázat legalsó sora) pozitív, azaz fizetendő nem lesz.

Javaslom, ha összeállítottad az első néhány havi cash-flowdat, keress fel vele egy könyvelőt, aki segít neked ezt a bizonyos áfa-egyenleget pontosítani, mivel nem minden kiadásod áfája lesz majd levonható.

 

Ha ezen az 5 egyszerű lépésen végigmentél, máris sokat tettél azért, hogy tisztábban lásd, mi várható induló vállalkozásod első néhány hónapjában.

Ezzel az 5 lépéssel még nem értél vállalkozásod pénzügyi tervezésének a végére: el kell döntened, hogy milyen adózási, és milyen vállalkozási formában indulj. Ehhez a döntéshez ezeken a számokon kívül szükség lesz még néhány információra. Következő bejegyzésemben ezeket is elmondom neked.

  

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha az elsők között szeretnéd olvasni, amit RÓLAD, NEKED írunk: https://www.vallalkozas-okosan.hu/hirlevel

 

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkrahttps://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita  

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: biznisz tervezés üzleti terv vállalkozás indítása pénzügyi terv cash-flow

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr3414391114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása