Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Így tartsd meg a jó munkaerőt válsághelyzetben - esettanulmány

2020.09.08. 10:11 prosequor

 

Vendégcikk - Viapan GroupA Viapan Group Kelet-Közép-Európa meghatározó humánerőforrás-szolgáltatója több, mint 35 év tapasztalattal. A Viapan cégcsoport diáktól a kék- és fehérgalléroson át a nyugdíjas munkavállalókig minden csoportnak kínál munkát, és folyamatos szakmai innovációra törekszik.

Magyarországon kívül jelen van többek között Ukrajnában, Szerbiában, Horvátországban.

https://www.viapan.hu/hu/

2019 – a munkaerőhiány éve

A 2019-es év legtöbbet boncolgatott témája mind HR-es, mind vállalkozói oldalról a munkaerőhiány volt.

Az egyik legnagyobb probléma a szakemberek számának demográfiai és migrációs okokból történő csökkenése volt. Toborzásuk, és megtartásuk komoly kihívás elé állította a vállalatokat. Nem véletlenül volt kiemelt téma a gazdasági, és a munkaügyi témájú sajtóban.

2019 második felére már a betanított munkások felkutatása is kihívássá vált, és a munkáltatók a kékgalléros (fizikai állomány) fluktuációja ellen is akcióterveket kényszerültek készíteni.

viapan-diakmunka-vallalkozas-okosan.jpg

 

2020 – a munkanélküliség éve

2020 gyökeres változást hozott: tavasszal-nyáron hirtelen munkanélküliek ezrei jelentek meg a munkaerőpiacon, és a vállalatok jó részének megrendelései meredeken zuhanni kezdtek.

Ahogyan a legtöbb vállalatnak, a Viapan Group-nak is súlyos gazdasági kihívásokkal kellett megküzdenie a koronavírus miatt. Villámgyorsan alkalmazkodnia kellett az új igényekhez.

A Viapan cégcsoport Kelet-Közép-Európa meghatározó HR-szolgáltatója. Hozzá tartozik a diákmunka terén megkerülhetetlen Meló-Diák iskolaszövetkezet.

A Viapan munkaerő-kölcsönzéssel, -közvetítéssel, fejvadászattal, valamint kollaboratív robotok termelésbe állításával foglalkozik, emellett nyugdíjasszövetkezetet is működtet.

A kollaboratív robotok olyan, laikus által is könnyen programozható robotok, melyek egyszerűbb, eddig emberi munkaerő által végzett termelési feladatok ellátására alkalmasak. Ide kattintva olvasd el, mit érdemes tudnod a Viapanon keresztül kölcsönözhető, ún. Sawyer-robotokról.

 

Munkaerőmegtartás Viapan-módra

Ebben az írásban azt elemezzük, hogyan tudott megküzdeni a Viapan Group a válság miatt kialakult kettős nyomással.

Egyrészt azzal, hogy a partnercégei is csökkentették a megrendeléseiket, ezért kevesebb embernek tudott munkát adni a koronaválság első hónapjaiban. Ezen kívül azzal, hogy mindez a saját, belső dolgozói állományt is veszélybe sodorta.

Előrebocsátjuk, hogy a Viapan az eredeti tervekhez képest korábban, már júliusban vissza tudta állítani a rentabilitást jelentő üzemi szintet, vagyis 70 százalékon működött - ezért tartjuk érdekesnek az alábbi esettanulmányt.

A válságban minden termelőcég a kölcsönzött munkaerő leépítésével kezdte. Ezért a megváltozott gazdasági helyzet miatt áprilisban a Viapan forgalma is a 30 százalékára esett vissza a korábbi időszakhoz képest.

viapan-pr-nyugdij-vallalkozas_okosan.jpg

 

Mit lehetett tenni a megrendelésekkel?

Egyrészt a Viapan azokra a szektorokra koncentrált, oda állított ki megfelelő számú és képzettségű munkaerőt, ahol erre a legnagyobb szükség mutatkozott. Egyes kiemelt gazdasági ágazatokban – például a járműgyártásban és az ehhez az iparághoz szervesen kötődő beszállítói területen – komoly termelés-visszaesést, leépítést tapasztaltunk. Ezzel párhuzamosan élénk munkaerő-kereslet mutatkozott az élelmiszeriparban, továbbá a mezőgazdaságban.

Szintén problémát jelentett az, hogy azokban az üzemekben, amelyekben eddig demográfiai okokból (elvándorlás, fiatalabb, teherbíró munkaerő hiánya) ukrán és szerb munkaerőt foglalkoztattak, a koronavírus miatt ez nehézkessé vagy lehetetlenné vált.

Ez még mindig kevés lett volna, mert az élelmiszeripari, mezőgazdasági megrendelések volumene nem fedezte a többi szektor kiesését.

A cégcsoportnak egyszerre kellett munkát biztosítania az általa foglalkoztatott diák és felnőtt munkaerőnek, megóvnia a nyugdíjasszövetkezeti tagok egészségét, valamint eltökélt volt abban is, hogy megőrizze a belső munkatársait.

A megoldás a partnereknek kínált rugalmas megoldásokban, a szolgáltatások minél flexibilisebb kínálatában, valamint a cégcsoport működésének racionalizálásában rejlett.

A rugalmassá tett szolgáltatások egyik legfontosabb eleme az újragondolt árképzés volt. Ezen kívül a szolgáltatási paletta minél több elemét (munkaerő-kölcsönzés, gyorskölcsönzés , diákmunkások, kollaboratív robotok termelésbe állítása, stb.) igyekeztek kombinálni a megfelelő megoldáshoz.

Így ha egy üzem jelezte, hogy a megrendelések akár napról napra ingadoznak, akkor lehetőség volt az ún. gyorskölcsönzés (egyszerűsített foglalkoztatás) segítségével naponta változó létszámigényt is kérni.

A gyorskölcsönzéssel biztosított, egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkaerő rugalmas, és költséghatékony megoldást jelent a gyakran változó körülményekhez alkalmazkodó munkaerőigény biztosítására.

Kinek éri meg munkaerő-kölcsönzővel vagy -közvetítővel dolgozni?

Kis- és középvállalkozók kevésbé gondolkodnak ezekben a megoldásokban, pedig jelentős költség-, és időmegtakarítás érhető így el.

 

Munkaerő - kölcsönzés

A munkaerő-kölcsönzés és az egyszerűsített foglalkoztatással történő kölcsönzés (gyorskölcsönzés) rugalmas megoldás a kockázatok mérséklésére például a koronaválság változó körülményei között. Akár naponta változó termelési volumenhez igénybe vehető.

Költséghatékony, legális és biztonságos foglalkoztatási forma, amellyel a munkavállaló érdekei sem sérülnek. A lényege, hogy a dolgozó a kölcsönzőcég állományában van, amely kihelyezi őt az igénybe vevő céghez. Így nincs táppénz- és egyéb hasonló kockázat, és a szabadság vagy betegség miatt kieső munkaerő pótlása is biztosított.

A kölcsönzés díja jellemzően olcsóbb, mint a saját állomány költsége. Az is nagy fegyvertény, hogy a kölcsönzési szolgáltatás díjáról a vállalkozás költségszámlát kap. A szervezést, és az adminisztrációt is a kölcsönzőcég végzi el az adott cég helyett.

Magyarországon jellemzően idény- és betanított munkásokat kölcsönöznek, de egy, a Viapan nagy energetikai partnere fehérgalléros kollégát is alkalmaz így.

 

Munkaerő – közvetítés

A munkaerő-közvetítés során a közvetítő “csak” felkutatja, előszűri, igény esetén interjúztatja és az onboardingra előkészíti a munkavállalót,

Ezek a feladatok főleg egy kisebb vállalat esetében idő-, és erőforrásigényesek, továbbá költségesek. Manapság egy nem túl magas pozíció esetében is számít a munkáltatói márka: egy jól megírt és megfelelő helyeken, hatékonyan közzétett álláshirdetés sokat lendít egy munkáltató megítélésén - míg az ellenkezője sokat árt annak.

A jelenlegi jelentkezői dömping idején az sem mindegy, a cég HR-es kollégáját mennyire terheli le a beérkezett pályázatok válogatása, a telefonos előszűrés. Érdemes tehát a leendő munkaerő felkutatását, és kiválasztását marketingszemléletű toborzással foglalkozó profikra bízni.

 

Egy HR-szolgáltatótól azért is érdemes tanulni, mert ők a saját szervezetükben is átélik a cégek szokásos kihívásait.

A Viapannál is szükség volt belső reformokra, ami legfőképpen a beszerzések ésszerűsítését jelentette.

A Viapan korábbi éveiben gyakori volt, hogy a dinamikus bővülés miatt gyorsan kellett munkába állítani toborzókat, projektmenedzsereket, ügyfélszolgálatos kollégákat, ami hirtelen beszerzési kényszert eredményezett a munkaeszközök terén.

A kényszerűen nyugalmas időszakban lehetőség nyílt ezek áttekintésére, az esetleg szükségtelen eszközbérlések lemondására, valamint az irodaszer-ellátás racionalizálására, és az egyéb rendelések folyamatszabályozására.

viapan-pr-jarvany_vallalkozas-okosan.jpg

Így a Viapannál nem volt szükség jelentős leépítésre; sőt a kormány által biztosított pályázati összeg segítségével visszaállították belső béreiket, és folyamatosan igyekeztek a dolgozók munkakörülményeit még jobbá tenni, illetve tréningeket biztosítani a számukra.

Leginkább a komplex szervezetfejlesztés az, amelynek gyökeresen pozitív hatásai lehetnek egy-egy cég életében. Emellett a soft skillek erősítése akár már egy-egy tréning vagy coaching formájában is jelentősen előre tudja mozdítani a vállalati együttműködést, a hatékony kommunikációt.

A soft-skillek olyan, alapvetően szociális készségek, melyek nem okvetlen alapfeltételei egy állás betöltésének, hiszen ezek nem közvetlenül szakmai-tecnikai tudást jelentenek. Sokszor mégis ezeken áll vagy bukik egy projekt sikere.

Hiszen szükség van hozzá ezekre a készségekre: pl. világos kommunikáció, mások meghallgatásának a készsége (aktív figyelem), problémamegoldás, empátia, felelősségvállalás, konfliktuskezelés, feladatdelegálás, stb.


A Viapannál különösen a vezetők válságkezelés miatti elfoglaltságából adódó hatékony feladatdelegálást kellett gyorsan megtanulni. Az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált: azok kezelik sikeresen a válságot, akik rugalmasak és hatékonyan kommunikálnak.

Ezt egy szervezet magától, tapasztalati úton hosszú hónapok alatt tanulja meg, míg külső fejlesztéssel akár pár nap vagy hét alatt jelentős (és kőkemény pénzekben is mérhető) eredményeket érnek el.

Emellett a legfőbb kihívást a kommunikáció jelentette. Ebben a bizonytalan időben számolni kell azzal, hogy a szervezetben hamar megindulnak nemkívánatos találgatások, rémhírek. Az ilyenkor teljesen érthető egzisztenciális szorongás és a rosszul értelmezett félinformációk könnyen elindíthatnak ilyet. A Viapan úgy tett ezek ellen, hogy kérdőívekkel és személyes beszélgetésekkel monitoroztatja a dolgozók hangulatát.

A járvány megmutatta, hogy a rugalmasság, és a változások ellenére a lehető legnagyobb biztonság jelenti egy vállalat gazdasági stabilitását.

Az atipikus, rugalmas foglalkoztatási formák: munkaerő-kölcsönzés és kollaboratív robotok alkalmazása jelent nagy segítséget a változó körülmények között, a belső szervezetet pedig a kommunikáció erősíti meg.

 

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg, vagy küldd el ismerősödnek, akinek szintén hasznos olvasmány lehet!

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: biznisz vállalkozás üzleti tervezés HR

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr8316180218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása