Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Kata 2021 - Élet kata után

2020.11.30. 12:03 prosequor


Nem, nem egy szakítás utóéletéről lesz szó. Egy életbe lépett törvényi változás miatt sokak számára véget ér a katával töltött 4-5-6-7 szép esztendő. 

Miről van szó? 

A parlament megszavazta a kisadózókról szóló, népies nevén a kata törvény módosítását. Eszerint katásként, amennyiben egy belföldi partner egy naptári éven belül több mint nettó 3.000.000 millió forintot fizet ki neked, partnerednek ezen határérték fölött az azt meghaladó részre 40% plusz adót kell fizetni.

Ha külföldre számlázol ugyanígy, akkor ezt a plusz adót neked kell fizetned. Az egyszerűség kedvéért a 3 millió fölötti rész 71,42 százaléka után 40%-ot.

A változást hivatalosan azzal indokolták, hogy a kata, és az alkalmazottként történő foglalkoztatás közterhei között kialakult olló miatt egyre több katással szerződnek, akik valójában alkalmazottként dolgoznak. Ez pedig úgymond szembe megy a törvényalkotó eredeti szándékával, a törvény szellemével, ezért a szigorítás.

Annyiban érhető a dolog, ha valakinek egy katás szerződésen keresztül fizettek ki havi nettó 500.000 ezer forintot, akkor ez a megrendelőnek kb. havi 560.000 forintjába került. (Ennyi kell ahhoz, hogy a havi kata, a könyvelés és az iparűzési adó kifizetése után az 500.000 megmaradjon.) Ha ugyanezt valakinek munkaviszonyon keresztül fizetik ki, az kb. 860.000 forintba kerül. 

A hivatalos indoklás szerint az ezzel való, úgymond trükközés jelentős versenyhátrányt okoz a tisztességesen működő (értsd: az adóhatóságtól való félelem miatt magasabb adót és járulékot fizető) piaci szereplőknek.     

Az indoklás komolyságát viszont jelentősen árnyalja az a tény, hogy ez a plusz 40% teher költségvetési szerv kifizetőre nem vonatkozik.


A katának vége – mi lesz 2021-től?

Az biztos, hogy a szakítás sok, eddig katásként működő vállalkozónak fájni fog, köztük lehet, neked is. Vége a 2013 óta tartó jó világnak. A katások egy része, lehet, te is eddig kiállítottad azt a havi 1-2 számládat, befizetted az éves 50 ezer forint iparűzési adódat, és ezzel minden le volt tudva. Ha valamennyivel még túl is lépted a kata 12 milliós értékhatárát, befizetted a különbözetet, még így is jól jártál, és év végén mindenki mosolygott. Ennek nyilvántartása is pofonegyszerű volt: vagy egy excel, vagy ott van például a Billingo Kata Asszisztense

vallalkozas_okosan_kata_2021.JPGAmennyiben ez a 40%-os szabály téged is érint, ennek a jó világnak vége. Itthoni megbízóval még csak-csak lehet egyezkedni, bár egyre több nem hivatalos információ szerint sok megrendelő ezt nemes egyszerűséggel úgy oldja meg, hogy jövőre nem szerződik katás vállalkozással.

Ellenben külföldi cég esetén ezt a 40%-ot neked kell(ene) befizetni, amit megbízási díjadban vagy tudsz érvényesíteni, vagy nem. Ha sikerül, bevételed, így a túllépés után fizetendő büntetőadód is emelkedik. Sakk-matt.Ha tetszik, ha nem, működésedet a megváltozott jogszabályi, és adózási környezethez kell igazítanod.

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra optimális megoldást, a katásként eddig megszokottnál lényegesen több információra lesz szükséged. Ha nem akarsz egy csomó pénzt kidobni az ablakon, az eddigi egyszerű önfoglalkoztató státusz helyett mostantól muszáj átmenned vállalkozóba. 

 

Kata mellett – kata helyett?

Eddig volt egy katás egyéni vállalkozásod, mivel nem akarod átlépni az egy vevőre vonatkozó éves 3 milliós árbevételi értékhatárt, ezért csinálsz egy katás betéti társaságot, amiben kültag vagy, és máris tudsz tovább működni, alig drágábban. Rossz hírem van: az elfogadott törvénymódosítás ezt a kiskaput is becsukta. 2021-től egyetlen katás jogviszonyod lehet.

Azt viszont nem tiltja a törvény, hogy katás vállalkozásodat megtartva létrehozz egy céget, és a kettőt párhuzamosan működtesd. Vagy éppen a kisadózás helyett más adózási formát válassz.A kata helyett, vagy mellett választhatsz átalányadózást, „normál”, társasági adó alá tartozó, tételes költségelszámolást és lehetsz kivás (kisvállalati adó).

Annak eldöntéséhez, hogy számodra melyik lesz a legjobb, mindenképp könyvelő, vagy adótanácsadó igénybevételét javaslom.

 

Kata után – bevétel, költség, adók, járulékok és profit

Katásként könnyű helyzetben voltál: havi bevételedből kifizetted a katát, teljesen mindegy, mennyi költséged keletkezett, a megmaradó pénz a tiéd volt. Ez mostantól nem biztos, hogy így lesz.

De akkor hogy lesz?

Azt, hogy adó szempontból hogyan jársz a legjobban, a következő tényezők határozzák meg:

  • mennyi lesz vállalkozásod várható árbevétele?
  • havonta mennyi elszámolható költséged keletkezik?
  • főállásban vállalkozol, vagy munka mellett, másodállásban (kiegészítő tevékenységként)?
  • év végén tervezel-e osztalékot felvenni?    

A katán túl alapvetően három szóba jöhető választásod van: a normál, tételes költségelszámolás szerinti adózás, az átalányadózás és a kisvállalati adó.

 

Összeállítottunk egy kalkulátor-csomagot, ami segít neked eldönteni, hogy jövőre hogyan jársz a legjobban, ha katáról valami másra kell váltanod.

 

A kalkulátor-csomagot ide kattintva éred el: 

kalkulatort_vallalkozas_okosan.jpg 

Ezzel jár, ha kata helyett másik adózási formát választasz

Ahogy már említettem, katás vállalkozás esetén nem kellett különösebben foglakoznod a költségelszámolással, egyáltalán, vállalkozásod költségeivel. Azzal, hogy vállalkozóként számlát kérj. Mostantól ez is megváltozik. Az átalányadózást kivéve most már nem vállalkozásod árbevétele után adózol. 

Ezért egyrészt tisztában kell lenned kiadásaiddal, hogy el tudd dönteni, merre lépj tovább. Vagyis el kell kezdened tervezni, számolni, és olyan fogalmakkal megismerkedni, melyekkel katásként nem biztos, hogy találkoztál.

Mostantól tisztában kell lenned azzal, hogy vállalkozásod bevétele nagyon nem egyenlő annak profitjával.

Ahogy azzal is, ha céget alapítasz, annak pénze, és bevétele nem a tiéd.

A választott adózási forma függvényében különféle járulékos költségeid keletkeznek, melyeket ki kell tudnod termelni.

Sajnos az eddig megszokott, havi pár ezer forintos könyvelési díjtól is búcsút vehetsz, és ha nem egyéni vállalkozóként működsz tovább, akkor céget kell alapítanod. Nagyon fontos különbség, hogy egy céget, szemben az egyéni vállalkozással nem tudsz szüneteltetni. Ez az egyéni vállalkozói léthez képest komolyabb kötöttséget, és elkötelezettséget jelent.   

A számodra ideális vállalkozási, és adózási forma megtalálása némi tervezést igényel, és szinte biztos, hogy könyvelő, vagy adótanácsadó segítségére lesz szükséged, ami nincs ingyen. Ezen mégse spórolj, egy 2-3 órás konzultáció díja hónapok alatt a többszörösét hozza majd vissza!

Ahogy említettem már, a kata után működhetsz tovább akár egyéni vállalkozás, akár valamilyen cég formájában. A jó hír, ha katásként alanyi áfamentes voltál, ez a státuszod megmaradhat. Ez ugyanis kizárólag az árbevételedtől függ. A rossz hír az, ha katás betéti társaságod volt, ahhoz, hogy váltani tudj, könyvvizsgálat szükséges, aminek egyszeri díjával szintén számolnod kell.

 

Ebben a videóban érthetően elmondjuk neked a 2021-es változásokat, és lehetőségeket: 

 

Kata helyett – társasági adó, átalányadó, vagy kisvállalati adó?

Tételes költségelszámolás szerinti adózás

Választhatod betéti társaságként, korlátolt felelősségű társaságként, és egyéni vállalkozóként is.

Tipp: ha cégalapítás mellett döntesz, és az alaptőke biztosítása nem okoz problémát, akkor érdemesebb kft-ben gondolkoznod. Ekkor ugyanis mentesülsz a személyes korlátlan anyagi felelősségvállalás alól.

Ennél az adózási formánál bevételeidet csökkentik azok megszerzésére fordított, elszámolható kiadásaid, a kettő különbözete lesz fizetendő nyereségadód alapja. Annyi különbséggel, hogy cégként társasági adó alapnak hívjuk, egyéni vállalkozás esetén vállalkozói személyi jövedelemadó a megfelelője. Még egy nagyon fontos eltérés: ha egyéni vállalkozóként keletkezik év végén nyereséged, azt köteles vagy kivenni, és leadózni. Cégként dönthetsz úgy, hogy a keletkezett nyereséget nem veszed fel osztalékként, így értelemszerűen nem keletkezik adófizetési kötelezettséged.

A tételes költségelszámolás szerinti adózás lényege az, hogy cégként (egyéni vállalkozóként) fizetendő adód alapja az árbevételed-költségek. Ezt terheli 9%, vállalkozóként fizetendő adó. Ezen kívül alapesetben fizetést kell adnod magadnak, ami után összesen 33,5% + 17% adót, és járulékot kell fizetni.

Amennyiben osztalékot veszel fel, azt további 15% személyi jövedelemadó, és 15,5% szociális hozzájárulási adó terheli. Ezen kívül van még iparűzési adófizetési kötelezettséged is.

 

Átalányadó

Az átalányadó lényege, hogy költségeid elszámolásához nincs szükség számlák gyűjtésére, hanem árbevételed 60%-a a fizetendő adó alapja. Ezután kell iparűzési adót, 15% személyi jövedelemadót, és összesen 34% tb-járulékot, és szociális hozzájárulási adót fizetned.

 

Kisvállalati adó

A kisvállalati adó –melynek mértéke 11%- megfizetésével kiváltod a 17% szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást.A kisvállalati adó (kiva) alapja a bruttó bér, illetve az osztalék, ez utóbbi csak abban az esetben, ha kiveszed a cégből.

A fizetendő adó alapját még befolyásolja a pénztáregyenleg éven belüli változása, és az esetleges beruházások is.

A kiva esetében az iparűzési adó alapja az egyszerűség kedvéért a bruttó bérek összege, mértéke pedig azok 2,4%-a. Vagy a kisvállalati adó alapjának a 20%-kal növelt értéke is lehet.

Ha szeretnél egy teljes körű on-line tájékoztató anyagot katás vállalkozás indításáról, gyakorlati tudnivalókkal, akkor ez a képzési anyagunk neked szól: https://kataadozas.hu/

 

Könyvelő nélkül ne!

Ez a 3 adónem lényegesen bonyolultabb, mint a kata. Önmagában annak eldöntése, hogy kata helyett, vagy mellett hozz létre még egy vállalkozást, számos körülmény mérlegelését igényli. 

Ezen kívül magánszemélyként különféle (pl. családi) adókedvezmények igénybevételére lehetsz jogosult. Ezek pontos feltételei, és kiszámítása szintén túlmutatnak egy google keresés, vagy egy-két Facebook csoportban történő érdeklődés keretein.Éppen ezért, mielőtt döntenél, vedd igénybe szakember segítségét.

Az ő tudása most várható árbevételedtől függően évente százezreket, de akár milliókat is érhet neked!

 

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg, vagy küldd el ismerősödnek, akinek szintén hasznos olvasmány lehet!

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kata vállalkozás pénzügyi tervezés 2021

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr9116307414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása