Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Áfa, nettó árbevétel, bruttó költség

2012.10.03. 19:27 prosequor

„Nem értem. A cégem kap 100 forintot, de abból csak 78 marad meg. Miért?”

„Mindenhol azt olvasom, vállalkozóként az áfát visszaigényelhetem. Akkor miért kell a teljes árat kifizetnem, ha veszek valamit?”

Ezek a kérdések biztosan benned is felmerültek vállalkozásod indítása előtt. Elsőre nem feltétlen logikus, miért kell úgy számolni az áfát, hogy bevételed után az nem a tiéd. Költségoldalon viszont azonnal ki kell fizetni, és majd egyszer visszakapod.

 

Nézzük, mi is az áfa, vállalkozóként hogyan találkozol, és mi a teendőd vele.

Az áfa (általános forgalmi adó) egy olyan adó, fogyasztást terhelő adó, amit majdnem minden termék, vagy szolgáltatás ára tartalmaz. Általában egy termék, vagy szolgáltatás nettó (azaz áfa nélküli) árának általában a 27%-a.

Magánszemélyként az áfával mindössze annyi a teendőd, hogy világrekorder mértéke miatt morogsz, hogy milyen sok, ezért milyen drága minden.

Ha vállalkozóként veszel, vagy eladsz valamit, a helyzet ennél bonyolultabb. Eladásnál áfát számítasz fel (vagyis nettó érték + 27% áfa) összegű számlát állítasz ki, és a kapott áfát alapesetben befizeted.

Ha vásárolsz valamit, azt áfával növelt, azaz bruttó értéken teszed, de ezen vásárlásod után az áfát könyvelőül levonásba helyezed, vállalkozóul visszaigényeled. Feltéve, hogy bejelentkeztél az áfa hatálya alá, azaz áfa alany lettél

Az áfa lényege, hogy azt egy terméknél, vagy szolgáltatásnál vagy annak előállítója, vagy annak végső felhasználója fizeti meg.

vallalkozas_okosan_afa_tervezes_1.jpg 

Mutatok két példát, hogy érthetőbb legyen:

1. Könyvelünk egy cégnek. A könyvelés munkadíja legyen havi 50.000 forint + áfa. Ügyfelünk 50.000 forint + 27% áfa munkadíjat fizet ki nekünk havonta. Ez áfával 63.500 forint. Ebből 50.000 forint a miénk, a 13.500 forintot, mint kapott áfát be kell fizessük. 

Ügyfelünk pedig –mivel a könyvelés munkadíja költségként leírható- a nekünk kifizetett 13.500 forint áfát visszaigényelheti. Így az csak egyszer –általunk- került az állam számára befizetésre. Azaz mi, mint a szolgáltatás nyújtója szedtük be a vevőtől, és fizettük be.

2. A nap végén bemész egy pékségbe, és veszel három kiflit. Kifizeted, a kiflik árában már benne van az áfa, magánszemélyként semmi dolgod vele.   

 

Mit jelent az, hogy vállalkozóként áfa alany leszek?

Azt jelenti, csak abban az esetben lesz lehetőséged áfát visszaigényelni, ha bejelentkezel az áfa alá. Ebben az esetben ugyanakkor áfát fel is kell számítanod: vagyis terméked, szolgáltatásod ára kapásból 27%-kal emelkedik.

 

A számok nyelvén ez a következőképpen néz ki:

afamentes_netto_-brutto.JPG 
Ha ránézel a táblázatra, láthatod, ha nem vagy áfa-alany, akkor költségeid áfáját nem tudod visszaigényelni, cserébe 100 forint bevételből mind a 100 a tiéd.

Költségeidet természetesen csak abban az esetben terheli áfa, ha vállalkozóként te is áfa-alanytól vásárolsz. Ebben az esetben -hiába vagy alanyi áfamentes- neki ugyanúgy fel kell számítani az áfát.

Ha áfa alany vagy, akkor a vállalkozásod érdekében felmerült költségeid áfáját visszaigényelheted. Viszont ha azt szeretnéd, hogy 100 forintból 100 a tiéd legyen, akkor az áfát még hozzá kell számolnod. Ez azt jelenti, hogy az áfa összegével drágább leszel áfamentes versenytársadhoz képest.

 

Áfásnak lenni, vagy nem lenni?

„Nem akarok az áfa miatt drágább lenni, mint a konkurencia!”

Maximálisan érthető kívánság, sajnos nem minden esetben kívánságműsor. Az áfa törvény azt mondja ki, abban az esetben választhatsz alanyi áfamentességet, ha belföldről származó éves árbevételed (2019-től) a 12 millió forintot nem haladja meg. Ha ezt átléped, onnantól ha akarod, ha nem, áfa alannyá válsz.

Nagyon fontos: a 12 milliós keret csak akkor annyi, ha vállalkozásod az év 365 napján, január 1-ől december 31-ig. működött.

Ha év közben indítod vállalkozásod, akkor ezt az értéket arányosítanod kell. Használd a következő képletet: (12.000.000/365) X annyi nap, amennyit vállalkozásod a tárgyévben működött.

Az alanyi áfamentes keretet ugyanis napra arányosítjuk.


Ha vevőid főleg cégek, akkor nem probléma, hogy áfa alany vagy, hiszen ők az áfát visszaigénylik, vagy csökkentik vele a fizetendő áfájukat. Ha vevőid inkább magánszemélyek, és nincs túl sok elszámolható költséged, valószínleg jobban jársz, ha nem leszel áfás.

Tipikusan ilyen tevékenységek lehetnek pl. nyelvtanár, masszőr, fodrász, kisebb ház körüli javításokat végző mesterember.

Azt, hogy melyik a jobb döntés, vevőköröd, és várható bevételed költséghányada alapján lehet felelősségteljesen meghatározni.

 

Áfa a kereskedelemben

Ha kereskedőként alanyi áfamentesslget választasz, egy nagyon kellemetlen meglepetéssel találhatod magadat szemben: azzal, hogy beszerzésed áfája elviszi a hasznodat.

Az alanyi áfamentesség ugyanis azt is jelenti, hogy beszerzéseid -így továbbértékesítésre megvett áruid után- sem igényelheted vissza az áfát. A gyakorlatban ez a következőt jelenti: áfa alanyként, ha valamit megveszel nettó 50 forintért, majd nettó 100-ért eladod, a tényleges különbözet, amit realizálsz, 50 forint, és keletkezett 13,50 fizetendő áfád. (A 100 forint után fizetendő 27, és az 50 után visszaigényelhető 13,50 különbözete.)

Ha alanyi áfamentes vagy, és ugyanúgy nettó 100 forintért tervezed eladni a nettó 50 forint beszerzési árú termékedet, akkor a valóságban csak 100-63,5 = 36,5 forintot keresel majd rajta. Áraid megállapításánál erre figyelj oda.

 

Áfás lettem. Áfát fizetek, meg visszaigényelek, mit jelent ez nekem a gyakorlatban?

Ebben az esetben, ha vállalkozóként eladsz valamit, a bevételed után keletkezett áfát meghatározott időszakonként (havonta, negyedévente vagy évente) be kell vallanod, és meg kell fizetned. Induló vállalkozóként kötelezően havi áfás leszel majd.

Ha eladtál valamit bruttó (azaz áfával növelten) 12700 forintért, akkor annak csak az áfa nélküli, nettó része a tiéd, azaz vállalkoásodé. A többi (2700 forint) mint fizetendő adókötelezettség keletkezik.

Ha ezzel a bevétellel szemben áll nettó 5000 forint költség, vagyis  bruttó 6350, felmerült költségeidnek, azaz a 6350 forintnak az áfáját (1350 forint) visszaigényelheted. Ez azt jelenti, hogy nettó 10.000 forint 2700 ft befizetendő áfa tartalma áll szemben a 6350 forint után visszaigényelhető 1350-nel.

Ebben az esetben a kettőnek a különbözetét, vagyis ténylegesen 6350 forint áfatartalmát kell befizetned. Ugyanis ez 6350 forint az adott áfa-elszámolási időszak alatt keletkezett bevételeidnek és kiadásaidnak a különbözete. 

Ha bevételeid meghaladják elszámolhat kiadásaidat, akkor fizetendő áfád keletkezik. Ha adott elszámolási időszakon belül több költséged, mind bevételed volt, akkor visszaigényelhető áfád keletkezik.
Vagyis mindig fizetendő, és visszaigényelhető áfád egyenlegét kell figyelned, és bevallanod.

Vess egy pillantást az alábbi két kis táblázatra, és azonnal értedi fogod:

afa_egyenleg_fizetendo.JPG

 

afa_egyenleg_visszaigenyelheto.JPG
Nem ok nélkül használjuk az „elszámolható költség” kifejezést. Az adótörvények azt mondják, csak olyan költséget számolhatsz el, amely vállalkozásod tevékenységének folytatásával összefüggésben, vállalkozásod bevételének megszerzése érdekében merült fel.

Ha szobafestőként festéket, létrát, ecsetet veszel, ezek ilyennek számítanak. Ha viszont taxizol, akkor nem.

Az adótörvények azt is kimondják, nem igényelhető vissza automatikusan minden költséged áfája. Ezzel kapcsolatban kérd könyvelőd segítségét.

Tapasztalatból mondom: ha céged működése kialakul, egy átlagos vállalkozásnál a költségszámlák kb. 80-90%-a havonta, de legalább is rendszeres időközönként ismétlődő tétel. Így pár hónap után könyvelőd meg tudja mondani neked, mely költségeid áfája igényelhető vissza, és melyik nem. Így egy idő után könyvelőd nékül is aránylag pontosan nyomon tudod követni áfa egyenlegedet.

Ezért nem ér majd hidegzuhanyként, mikor az utolsó pillanatban derül ki, hogy már megint mennyi áfát kell befizetned. Ezzel az információval ne várj könyvelődre. Van profi online számlázás vállalkozásoknak, ahonnan egy-két kattintással le tudod kérni aktuális áfa-egyenlegedet

 

Ezért kell figyelned áfa-egyenlegedet

Ha fizetendő áfád keletkezik, azt havi bevallóként legkésőbb a következő hónap 20. napjáig be kell vallanod, és meg kell fizetned

Ha visszaigényelhető áfád van, akkor fő szabályként az adóhatóságnak alapesetben a bevallás benyújtásától számítva 75 napja van arra, hogy visszaigényelt áfádat kiutalja. Az két és fél hónap. Ennyi ideig használja a pénzed, ennyi időt kell várnod, hogy visszakapd.

Ha vállalkozásod indításához, vagy fejlesztéséhez hitelt, vagy támogatást veszel igénybe, ott mindig nettó összeget finanszíroznak. Így a megvalósításhoz szükséges áfát saját zsebből kell finanszíroznod. Beruházóként hiába leszel valószínűleg visszaigénylő pozícióban, a megvalósítás közben befizetett adódra várnod kell. 

Beruházásod pénzügyi tervezése során ezért erre kiemelten oda kell figyelned. Akár saját zsebből, akár külső forrás bevonásával indítod vállalkozásodat.

Költségeidet próbáld minél pontosabban tervezni, hogy beruházásod cash-flowja is rendben legyen. Annak sikeres megvalósítása ne az áfa hibás tervezésén múljon, sajnos láttunk már ilyenre példát.

 

7 tipp, és tanács, hogy az áfa ne szúrjon ki veled

 

  1. Az áfatervezés része pénzügyi-, és üzleti tervezésednek.
  2. Kisadózó (katás) vállalkozás is lehet áfás: a közvélekedéssel ellentétben a kettő nem zárja ki egymást.
  3. Az alanyi mentesség választása egy évre szól, menet közben nem változtathatsz.
  4. Ha a tervezésben nincs kellő gyakorlatod, még vállalkozásod bejegyzése előtt fordulj könyvelőhöz, vagy adótanácsodóhoz. Egy 20.000 forintos tanácsadáson több százezer forintod múlhat.
  5. Az alanyi áfamentesség csak belföldi értékesítésre, illetve beszerzésre vonatkozik. Amennyiben bármilyen, határon átnyúló bizniszben gondolkozol, minden esetben fordulj könyvelőhöz, mert az ilyen ügyletekre speciális szabályok vonatkoznak.
  6. Ha vállalkozásodat év közben indítod, és annak beruházásigénye magas, az indulás évében érdemes lehet áfa alanyiságot választani, majd a következő évben válni áfamentessé. Ennek eldöntéséhez saját érdekedben mindig vedd igénybe könyvelő, vagy adótanácsadó segítségét!
  7. Töltsd le innen ezt az egyszerű számlanyilvántartót, hogy áfa egyenlegedet naprakészen tudd követni. Összeget csak a G, illetve O oszlopba írj, a táblázat a többit kiszámolja neked.

 

 

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha az elsők között szeretnéd olvasni, amit RÓLAD, NEKED írunk: https://www.vallalkozas-okosan.hu/hirlevel

 

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkrahttps://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita  

3 komment

Címkék: pénz adó áfa vállalkozás pénzügyi tervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr804818416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katiotleteknyomda 2013.12.25. 14:22:58

Sok alvállalkozóm van. A tőlük kapott számlák az áfámat is csökkentik?

Jamypokk 2015.01.04. 10:56:35

Jó napot!

KATA-s egyéni vállalkozóit szeretnék kiváltani kereskedelmi tevékenységre, alanyi ÁFA-mentességgel. Ilyenkor nekem is pl. egy nagykerből ÁFA nélkül adnak el (jelezvén, hogy kis adózó vagyok), vagy ki kell fizessem az ÁFÁ-t is, de én már anélkül adom tovább az árut?!?
süti beállítások módosítása