Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Mítoszok helyett tények: KATA, vagy KFT.?

2017.12.22. 01:06 prosequor

2013 óta választható a Kisadózó Vállalkozók Tételes Adója, közismert nevén a KATA. Nincs még egy adónem, ami körül ennyi tévhit, és félreértés lenne. (Magát a Katát honlapunkon, és itt,  ezen a blogon is oda-vissza kiveséztük már, ezért részletesebben itt és most nem megyek bele)

Kezdjük az első gyakori félreértéssel: a kata nem egy vállalkozási, hanem egy adózási forma. Katás lehet többek között egyéni vállalkozó, egyéni cég, vagy éppen betéti társaság is. Legfeljebb nem éri meg.

A második: katás vállalkozó is lehet áfa alany, avagy választhat alanyi áfamentességet. éppen úgy, mint bármilyen más vállalkozás.

A harmadik: legyél katás, mert az jó. Hát hogyne. Vagy igen, vagy nem. Ja, és nagyon vigyázz, túl ne lépd azt a bizonyos havi nettó 1.000.000, avagy évi 12 milliós keretet, mert jön a 40%, és a gatyádat kifizeted! Vagy igen, vagy nem.

Csendben jegyzem meg, ha valaki kihasználja a kata elméleti maximumát, évi 12 millió forintot, cserébe (főállás esetén) 12X 50000 havi katát, és évi egyszeri fix, 50000 forint iparűzési adót kell fizetnie, ha ezt választotta. Ez évi 650.000 forint, azaz 5,42% adóterhelést jelent. Ennél jobbat biztosan nem talál.

De ha az éves keretet mondjuk 3.000.000 forinttal túlléped, az összes adóterhelésed akkor is bevételed 15,42 százaléka. Szóval emiatt ne rohanj céget alapítani. Nem érdemes.

Természetesen nem lehet csak ez alapján adózási módot választani. Vállalkozóként költségeid lesznek. És nagyon nem mindegy, hogy havi 1,5 millió bevétel mellett, az adókon kívül ezek 150.000, vagy mondjuk 1.000.000 forintot tesznek ki. Bonyolítja a helyzetet, hogy jövőre változnak a kata szabályai. Olvasd el itt: KATA kalkulátor 2021

 

 

Mennyi az annyi? 

Az alapvetés a következő: főállású katáról beszélünk, vagyis havi 50.000 forint az adó, és a fix, évi 50.000 forintos iparűzési adóval számoltam.

A KFT estében (az egyszerűség okán) 1 fő, főállású munkaviszony után járó bruttó bérrel, és járulékaival számoltam, mint fix kiadással. A bruttó minimálbér 2019-ben havi 149.000 forint. A társasági adó 9%, illetve osztalék után 15+17,5% további szja, illetve szociális hozzájárulási adó fizetendő.

A SZOCHO felső határa (vagyis az a bizonyos 17,5%) nem lehet több, mint a mindenkori bruttó minimálbér 24-szeresének a 17,5%-a. A SZOCHO alapja így 2019-ben 24X149.500=3.576.000 forint. Legfeljebb ennek 17,5%-a fizetendő osztalék utáni adóként, ami jelenleg 625.800 forint. Ezt csökkenti az év közben, a bruttó minimálbér után megfizetett szociális hozzájárulási adó.

Költséghányadon minden esetben a kötelezően fizetendő adókon túli költségeket értem.

A táblázat alkalmas mind bevételarányos költséghányaddal, mind pedig előre meghatározott költségekkel történő kalkulációra.

 

Nézzünk 3, tipikusnak mondható példát. (Annak eldöntésével, hogy a vállalkozást érdemes-e áfa alanyként csinálnunk, most nem foglalkozunk)

 

Programozó, havi fix 100.000 forint költséggel

Az első legyen egy programozó. Nála lehet tudni, hogy a bevételétől függetlenül viszonylag alacsony, és nagyjából fix költségei vannak. Ezek legyenek havi 100.000 forint, nézzük, hogy alakulnak a számok havi 800.000 forint bevétel esetén.

Balra a Kata, jobbra a Kft. A két utolsó sorban lévő számokat figyeld: kata esetén 645833 forint, kft esetén 463905 forint marad hó végén. Nem kérdés, melyikkel jár jobban.

informatikus_800_000.JPG

De mi van akkor, ha nem havi 800.000 ezret, hanem egymilliót, netán másfelet keres? A következő táblázat megmutatja (változatlan költségszintet feltételezve!), magasabb bevétel esetén mi a helyzet.

informatikus_diag.JPG

A lényeget bekarikázva látod. Még havi 2.000.000 forint nettó árbevétel esetén is jobban jön ki informatikusunk a katával. Hogy is van akkor az a 40%? Látod, nagyjából 2,5 milliónál van a határ, ahol picivel már jobb a KFT. Úgyhogy nem feltétlen kell aggódnod, hogy jajj, mi lesz, ha túlléped a kata bevételi értékhatárát. Semmi nem lesz. Még mindig baromi jól jársz.

 

E-book, infotermék eladása webáruházban

Legfőbb költséged (ami nagyjából együtt mozog majd a bevétellel) az on-line értékesítés reklámköltése lesz. Ezen kívül költeni kell a webáruház fenntartására is, illetve a vállalkozás fenntartásával járó szokásos kiadások is lesznek. Azt feltételezzük, hogy változó költséghányadod mindenkori árbevételed 25%át teszi majd ki, és lesz havi 100.000 forint fix költséged is.

webaruhaz_ebook.JPG

A lényeget itt is pirossal bekarikázva látod. Havi 800.000 árbevétel mellett még így is bőven jó a kata. Most pedig nézzük, mi történik, ha jó sokat adsz el.

diagram_ebook.JPG 

A lényeget itt is kiemelve, ill. aláhúzva látod. A számok, illetve a lila és a zöld vonal világosan megmutatja, hogy havi 1,5-2 millió árbevétel között, illetve e fölött a mérleg nyelve már a tételes költségelszámolás szerinti adózás, esélyesen a cégalapítás felé billen.

 

Prémium élelmiszer, bor, pálinka értékesítése

Ezek tipikusan kategóriájukon belül nagyobb értékű, drágább termékek, vagyis viszonylag magas bevételt generálnak. Azonban elég magasak mind a beszerzés, mind az értékesítés költségei, ezért 70% bevételarányos költséghányaddal számolok. Nézzük először a „beugró”, havi 800.000 forintos árbevételt:

premium_etel_webaruhaz.JPG

Itt kevéssel, de a kata még jobb.

 

Következzen a másik táblázat:

premium_diag.JPG

Ez az a vállalkozás, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, amire a kata nagyon nem való. Nézd meg, amit pirossal bekarikáztam: a bevételi értékhatár átlépését követően a havi 40% plusz nagyon durván viszi el a nyereséget. Kata esetén nemhogy nem nő, hanem csökken a hónap végén megmaradó pénzed, ahogy ezt a grafikon nyíllal jelzett része is világosan mutatja.

 

2021-es kata változásokról szól ez a videónk!

 

Számolj, ne ötletelj

Ez a három egyszerű példa két alapvető dolgot egyértelműen megmutatott: egyrészt nem mindenkinek jó a kata, másrészt önmagában a bevételi értékhatár átlépésétől nem kell félned. Amitől félned kell az, ha időről-időre nem ellenőrzöd költségeidet, és emiatt pénzt vesztesz. Katásként ennek egyik első lépése, hogy pontosan tudod, mennyi bevételed volt, és azokkal szemben milyen ráfordítások szerepelnek.

Ez a három egyszerű példa pontosan visszaigazolja azt, amit évek óta mondjunk: nincs olyan, hogy jó adózási forma. Olyan van, hogy bevételed, és a hozzá tartozó költséghányad alapján a SZÁMODRA jó adózási forma. De mint láttad, még ez sincs kőbe vésve, hogyha vállalkozni kezdtél, végig ez lesz a jó számodra.

Ez a három példa természetesen erősen le van egyszerűsítve, a lényeget így is megmutatja. Természetesen ritka az a vállalkozás, ahol pl. a költséghányad a bevétellel együtt lineárisan változna. Ahogy az is, hogy a bevételnek ne legyen valamiféle szezonális, vagy egyéb ingadozása.

Éppen ezért valós képet akkor fogsz kapni, ha mindig az adott árbevételedhez tartozó költséghányaddal tervezel!

KATA-TANODA

 

Az utóbbi időben egyre többen érdeklődtök vállalkozásindítás, ezen belül is katás egyéni vállalkozás indítása iránt. A kata megemelt értékhatára bár továbbra sem jó mindenkinek, de -főleg az indulást követő időszakban- egyre több mindenkinek jó, hogy ki tudja magát próbálni vállalkozóként.

Minden érdeklődő számára nyújtandó személyes tanácsadára sajnos nincs kapacitásunk.

 

Ezért összeállítottunk nektek egy szuper anyagot, a Kata-tanodát.

Ez az anyag neked szól, ha:

  • Most tervezed katás egyéni vállalkozásod elindítását
  • Az induláson már túl vagy, és fejlődni szeretnél
  • Szeretnéd tudni, vállalkozóként mire kell odafigyelned
  • Kezded kinőni a kata kereteit, de bizonytalan vagy, hogyan tovább

 

Az anyagban rengeteg, azonnal profitra váltható tudás mellett találsz majd egy kalkulátort. Ez a kalkulátor arra jó, hogy találgatás helyett néhány információ megadásával pontosan megmutassa neked, jó vagy -e még kata alatt, vagy érdemes váltanod. 

 

A Kata-tanodáról bővebb információt itt találsz.

 

Ez a táblázat egyszerű, gyors számolásra, összehasonlításra alkalmas, de nem helyettesíti egy szakember munkáját! Szuper dolog, ha megveszed, letöltöd, és használod, de vállalkozásod indítása, vagy jelentősebb adózási jellegű döntés előtt mindenképp fordulj egy könyvelőhöz, vagy adótanácsadóhoz!

A teljesség igénye nélkül: nem mindegy, hogy főállásban, vagy mellékállásban vállalkozol majd. El kell dönteni, érdemes-e áfa alanynak lenned, vagy nem. Tervezel-e EU-n belül is értékesíteni, vagy onnan vásárolni? Ezek mind-mind olyan kérdések, melyekre ez a táblázat nem ad választ, mivel nem ez a rendeltetése.

Nézz bele  a vállalkozói képzésünkbe!

Ha hasznosnak találtad írásomat, kérlek oszd meg, küldd el olyan ismerősödnek, akinek segítségére lehet!

 

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg, vagy küldd el ismerősödnek, akinek szintén hasznos olvasmány lehet!

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha az elsők között szeretnéd olvasni, amit RÓLAD, NEKED írunk: https://www.vallalkozas-okosan.hu/hirlevel

 

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita  


 

 

 

 

3 komment

Címkék: adózás pénz üzleti tervezés pénzügyi tervezés Cégalapítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr4913517533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajthabalazs · https://google.com 2019.05.21. 07:09:27

Egy technikai kérdésem lenne: azt olvastam, hogy az egyéni vállalkozó aki megszűnteti a KATA-t, a következő naptári év végéig nem választhatja a KATA-t.
Mi a helyzet, ha az egyéni válallkozó egy KFT-t alapít azután, hogy megszűntette a KATA-s egyéni vállalkozói státuszát? Választhatja az a KFT a KATA-t mint adózási formát?

Powerslave 2020.01.06. 13:51:38

@lajthabalazs: Nem, Kft. nem adózhat KATA szerint.

2022.07.28. 17:58:16

Üdv,
Az első táblázatban a Kft. alatt az osztalék után fizetendő adó (98.484 Ft) milyen számítással jött ki?
Választ előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása