Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Ne veszítsd el kétségbeesésedet, később még szükséged lesz rá – vállalkozói svájcibicska cégvezetőknek válságban

2020.03.19. 17:39 prosequor

Ebben a bejegyzésben rengeteg hasznos információt, tanácsot szedtem össze. Kérlek, segítsd annyival vállalkozó ismerőseidet, barátaidat, családtagjaidat, hogy ezt a blogbejegyzésemet egy megosztással eljuttatod hozzájuk.

Az ő nevükben is köszönöm!

 

Amint az várható volt, a koronavírus megérkezett Európába is. Több, mint valószínű, hogy a te bizniszed is érintett lesz.


Európa bezárt – miért is?

vallalkozas_okosan_valsagkezeles.JPGMi is történt eddig? Már hónapokkal ezelőtt jöttek a hírek, hogy tömeges, járványos megbetegedések miatt Kína felől akadozik egy csomó minden gyártásához szükséges alkatrész utánpótlása, így egyes termelő üzemek leállnak. Az elmúlt hetekben-napokban, a járvány továbbterjedését megakadályozandó, a lakosság mindennapi életét érintő korlátozásokat vezettek, vezetnek be.

Erősen visszaesett többek között az utazás, a légiforgalom. Kis túlzással Európa mellett Amerika is bezárt. Rendezvények maradnak el. A turisták otthon maradnak. Ez nem csak a nagy cégeket érinti: egy csomó kisebb céget is, akik részt vesznek ezen iparágakban. Szállodák, éttermek, boltok, az ő beszállítóik, mind-mind érintettek. És a sort hosszan lehetne folytatni. Az eddig évek óta stabilnak látszó cash-flow, biztosnak tűnő bevétel, és profit szinte egyik napról a másikra eltűnik.

Ennek a következményeit pedig láttuk alig több, mint egy évtizede.

Lesz-e megint 2008?

Szigorúan magánvéleményem szerint, nem. A jelenlegi visszaesést egy vis maior helyzet okozza, szemben a 2008-as válsággal, amit az amerikai pénzpiacon kirobbant botrányok generáltak. Jelenleg a vírus okozta káosz ellenére –a jelenlegi helyzetet leszámítva persze- nincs általános recesszió. Ezért gondolom azt, hogy ez alkalommal nem kell a 2008-as válságéhoz hasonló hosszú távú hatásokra készülni.

Az biztos, hogy a következő legalább 4-5 hónap kritikus lesz. Rövid távon kb. az egész gazdasági tápláléklánc egy negatív spirálba kerül. Nem működnek a nagy cégek, akik megrendelést adnak a kisebb cégeknek, ez sajnos előbb-utóbb várhatóan munkanélküliséghez vezet. Akinek meg is marad a munkája, az nyilván most kivár, tartalékol, napi fogyasztásra kevesebbet költ, ami tovább erősíti ezt a folyamatot, vállalkozásoknak további bevételkiesést jelent, és így tovább.

Ami talán jó hír lehet -ebben a helyzetben kezeljük ugyan fokozott fenntartásokkal, de fogadjuk el, hogy igaz-, Kína már túl van a járvány csúcspontján, vagyis az „utánpótlás” abból az irányból megszűnik. Ez azt jelenti, ott hamarosan újraindul az élet, a gazdasági élet.

Ugyanez következik majd Európában, és itt Magyarországon is, nyilván több hónapos késéssel. Ha az élet visszatér a normális kerékvágásba, az egyébként meglévő, és fizetőképes fogyasztók igényeit ugyanúgy ki kell elégíteni, mint korábban. Ez azt eredményezi, hogy a vállalkozások ismét bevételhez, és profithoz jutnak.
Addig azonban kritikus hónapok elé néznek. Várhatóan a korábbi bevétel töredékéből kell fentmaradásukat biztosítani, ami nem egyszerű mutatvány, és sajnos biztosan nem lesz fájdalommentes.

 

15 tipp, hogy kevésbé fájjon

  1. Ne veszítsd el kétségbeesésedet, később még szükség lesz rá. Ha még maradt némi (fekete)humorérzéked, vedd elő, könnyebben fogod átvészelni a következő heteket-hónapokat. Magánemberként talán a legfontosabb, próbálj higgadtan, és logikusan gondolkozni. Ezen kívül ne ülj fel az álhíreknek. 

    Az ijesztő mennyiségű álhír, és webszemét korában nehéz eldönteni, melyik hír igaz, és melyik nem. Ha mód van rá, minden általad fontosnak vélt információt több forrásból ellenőrizz le. Pár napja az egyik meghatározó hírportál címlapján vagy 5, a koronavírust érintő, erősen clickbait headline volt.

    Ezek a cikkek kivétel nélkül úgy kezdődtek, hogy ”…elmondása szerint”, „…azt hallottuk”, „…azt mondták, hogy…”, és így tovább. Te mennyire adsz hitelt egy ilyen „hírnek”?

  2. A saját, és mások egészsége a legfontosabb. Ha életkorod, vagy éppen egészségügyi állapotod miatt ugyan nem tartozol a veszélyeztetett csoportokba, attól a fertőzést még remekül tudod hurcolászni, és másnak átadni.

  3. Ha megoldható, egy darabig próbálj meg a lehető legkevesebb emberrel érintkezni, amit csak lehet, próbálj on-line intézni. Sokkal több mindent lehet így, mint hinnéd. Ha pedig most bevezeted, miért ne csinálnád így a későbbiekben is? Rengeteg utazási időt, és költséget spórolhatsz meg így.

  4. Gondold végig, a te bizniszed hogyan érintett a válságban. A termékedre, szolgáltatásodra a mindennapokban is szükség van, vagy a halasztható vásárlások kategóriájába esik? Ha ez utóbbi, vevőid várhatóan mikor tudják/merik maguknak megengedni ismét a vásárlást?

    Ezen kívül nagyon fontos, ha ideális esetben a vevőid meg is maradnak, a kialakult helyzetben hogyan biztosítod ellátásukat?

  5. Gondold végig, legfontosabb partnereidet hogyan érinti a válság. Ez igaz mind vevőidre, mind szállítóidra. Vállalkozóként mindkettejüknek úgymond ki vagy téve. Hiába vannak vevőid, ha nem tudod őket kiszolgálni, és viszont. Ilyenkor nyugodtan érdeklődd meg szállítóidnál, továbbra is tudsz-e számítani rájuk. Nem kerülnek –e olyan helyzetbe a válság miatt, hogy átmenetileg, rosszabb esetben végleg be kell zárják a boltot?

  6. Őszinte kommunikáció. Ha már látod, bizniszedben a válság milyen problémákat generált, akkor ezekről beszélj őszintén az érintettekkel. Nem kell előadni a hattyú halálát, ne kelts pánikot. Helyette tényszerűen mondd el, ezt látod, ez a dolog így, és így fog hatni. Ha van ötleted a kezelésére, mondd el, vagy az érintettekkel közösen próbáljatok megoldást találni.

  7. Bizalmon alapuló együttműködés. Bajban ismerszik meg a jó barát, tartja a mondás. Sajnos, vagy hálistennek, nagyon igaz.
     
    Felépítettél egy vevőkört. Azért, mert bíznak benned. Több helyen is leírtam már, sokszor hiába van ott a pénz a kezedben, mégis nagyon nehéz megbízható, és minőséget produkáló alvállalkozót, beszállítót találni. Ha sikerül, céged egyik legkomolyabb értékeit jelentik.
     
    Éppen ezért a körülményekhez képest tegyél meg mindent, hogy meg tudd őket tartani. Mind vevőidet, mind alvállalkozóidat. Szinte biztos, hogy lesz olyan vevőd, aki nem, vagy csak késve fog tudni neked fizetni. Ahogy sajnos az is nagyon könnyen elképzelhető, hogy te fogsz csúszni valamelyik szállítód felé. Ha az évek alatt kialakult egy bizalmi kapcsolat, üljetek le, és ennek mentén igyekezz megállapodni velük.

    Ilyenkor egy vállalkozás életben maradását jelentheti, ha át lehet ütemezi a fizetnivalókat. Nézd meg, melyik vevődnek lehet ez segítség, ha a kapcsolat elbírja, tedd lehetővé, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Ha a helyzet megkívánja, te se félj ilyen jellegű segítséget kérni szállítóidtól.

    A megállapodásokat célszerű írásba foglalni, bár jelen helyzetben különösen igaz, hogy minden ilyen szerződés annyit ér, amennyit sikerül betartatni belőle. Azt gondolom, hogy egy ilyen vis maior helyzetben a már kialakult bizalomnak legalább annyit érnie kell, mint egy akármilyen szerződésnek.

  8. Az erősebb segítse a gyengébbet. Aki most pénzzel jobban bírja, annak most célszerű egy kicsit megértőnek lenni. Azt gondolom, ha ügyfeleiden kerestél, amíg ment a szekér, és most valószínű, ők is bajba kerültek, a te érdeked is lehetőségeidhez képest segíteni.

    Létrejött egy kezdeményezés, ahol cégek, vállalkozások segítséget, illetve bartert tudnak kérni, és felajánlani egymásnak, itt tudsz csatlakozni hozzá.

    A Linkedinen a #covid19kkvmegoldas hashtaget kövesd.

    Ezt teheted akár tudással, akár azzal, hogy összekötöd olyannal, aki segítségükre tud lenni másban, vagy éppen pénzzel. Ez utóbbival úgy, hogy lemondasz bevételed egy részéről.

  9. Költségek, kintlévőségek, cash-flow. Ebben a helyzetben minden, cégedben maradt, vagy beszedett forint életet ment.

    Jelen helyzetben első számú célod a rövid távú likviditás, és így működőképesség megőrzése legyen. Ha ezt -kívánom, hogy így legyen- sikerült biztosítani, utána foglalkozz a jelenleg még teljsen bizonytalan távolabbi jövővel.

    Törekedj a lehető legtöbb kintlévőségedet beszedni. Sajnos biztosan lesz most olyan vevőd, aki nem, vagy csak részben fog tudni fizetni, ha egyáltalán tud. Ha egy régi, és korrektül működő üzleti kapcsolatról van szó, üljetek le, és közösen nézzétek meg, mik a lehetőségek. Egy ésszerű kompromisszum ebben a helyzetben mind az ő, mind a te túlélésedet segíti.
     
    Költségeidet azonnal vizsgáld felül. Állíts fel egy prioritást, és a továbbiakban aszerint járj el. Ami nem létfontosságú, arra most egyáltalán ne költs. Ha valamelyik szállítódat nem, vagy csak részben fogod tudni kifizetni, szólj neki, és keressetek közösen megoldást a problémára.
    Jelen helyzetben sok cégnél ez sajnos arról fog szólni, a meglévő, vagy esetlegesen bevonható tartalékokból meddig lehet életben tartani a vállalkozást. Ám ne feledd: e pillanatban nem tudjuk, mikor, de újra fog indulni az élet. Egy jó cash-flow segíteni fog abban, hogy békeidőben is átlásd pénzügyileg céged működését.
     
    És ha az élet ismét visszatér a régi kerékvágásba, tűzd ki célul, hogy legalább 3, de inkább 6 havi működési tartalékot megképzel.

  10. Munkatársak – hogyan tovább? Sajnos rengeteg vállalkozásnál jelenleg nem biztosított az eddigi munkaerő megtartása. Egyes ágazatok teljesen leálltak. Az elmúlt években komoly munkaerőhiány alakult ki, ha össze tudtál szedni egy jó csapatot, ők céged egyik legkomolyabb értékét jelentik. Neked is érdeked, hogy egyben tudd tartani.

    A lényegesen kevesebb, vagy éppen semmilyen bevételből nagyon nehéz, vagy éppen lehetetlen fizetést adni. Megoldás lehet a munkaidő átmeneti csökkentése, az átmeneti fizetés nélküli szabadság, végső esetben az ideiglenes elbocsátás is. Egy egészségesen működő cégben ilyen szituációban ezek a problémák őszinte, nyílt kommunikációval kezelhetőek kell, hogy legyenek. 

    Ne feledd: munkaszerződést alapesetben csak közös megegyezéssel lehet módosítani, ha esetlegesen fájdalmas döntéseket kell meghoznod, azt se erőből tedd. A gazdaság újra fog indulni, akkor pedig munkatársakra ismét szükséged lesz. Nem mindegy, hogy ha lépni kell, azt kikkel tudod majd megtenni.

  11. Finanszírozás – ne félj a hiteltől! Bár a következő hónapok vélhetően nem a masszív hitelexpanzióról szólnak majd, ha eddig nem tetted meg, gondold végig bizniszed működésének finanszírozását. Mivel a 2008-as válság során jó páran megégették magukat, ezért most félnek a hiteltől, mint ördög a tömjénfüsttől. Teljesen feleslegesen.
     
    Egy hitel, ha jól használod, óriási segítség lehet vállalkozásod működésében. Sajnos esélyes, hogy sok cégnél most az következik, hogy a forgótőkéjüket kezdik el felélni, és ha újraindul a mókuskerék, egész egyszerűen nem lesz nekik miből folytatni. Egy folyószámlahitelkeret most például életet menthet.

    Ugyanígy barátod lehet a faktoring is. Egyrészt használatával adott esetben nem kell 30-60 napokat várnod a pénzedre. Másrészt létezik olyan konstrukció, ahol a vevői nemfizetés alapvetően a finanszírozó kockázata, és nem a tiéd.

    A következő hetekben tájékozódj a témában, és ha lesz rá lehetőséged, tegyél valamilyen finanszírozást céged mögé. Arra készülj, hogy a legfrissebb hírek szerint új hiteleket bizonytalan ideig nem fognak kihelyezni. 

  12. Hitel, lízing – könnyítés kérése. Ha meglévő hiteled, vagy valamilyen lízingelt termelőeszközöd van, és átmenetileg problémát jelent azok pénzügyi rendezése, kérj segítséget a finanszírozódtól. Beszéljétek át, milyen lehetőségeid vannak. Gondold át, a hirtelen megváltozott körülmények között milyen törlesztést tudsz bevállalni, esetleg átmenetileg szükséged van a törlesztés felfüggesztésére.

    Hidd el, a finanszírozóknak is érdekük, hogy együttműködjenek a kialakult helyzet megoldásában. Nekik sem lenne jó, ha elveszítenének egy eddig rendesen fizető ügyfelet, és a nyakukon maradna egy csomó jármű például, amivel jelen piaci helyzetben pont semmit nem tudnának kezdeni. 

    Ha ebben lépned kell, tedd meg minél előbb, saját érdeked. 
    Egy friss (2020.03.19-én közzétett rendelet alapján) az idei év végéig mind vállalkozói, mind lakossági hitel- és lízingszerződésre törlesztési moratórium került kihirdetésre. Ez azt jelenti, hogy év végéig lehetőséged van szüneteltetni meglévő hiteled tőke-, és kamattörlesztését. A vonatkozó rendeletet tartalmazó Magyar Közlönyt ide kattintva tudod letölteni.

    A részletszabályok, és eljárásrendek kidolgozása folyamatban van, ahogy bármilyen új információnk van, közzétesszük itt, és itt is.
  13. Marketing – költeni, vagy nem költeni? Az biztos, hogy a helyzethez igazodó kommunikációra minden helyzetben, így most is szükség van. Vagy a Facebookon, vagy a Linkedinen tuti belefutottál olyan véleménybe, hogy mit nekünk válság, a kampányoknak menniük kell.

    Nos… A lelkesedés érthető, ám mielőtt nagy nekibuzdulásodban elégetsz pár százezret Facebook hirdetésre, egy olyan iparágban, ami alól most tokkal-vonóval kirántották a szőnyeget (Airbnb, halló, megvan?), gondold végig, hogy érdemes-e. Érdemes-e ugyanazokat a hirdetéseket futtatni, mint eddig. Láttunk erre nagyon jó példákat: éttermek átálltak házhozszállításra, így ezt az új szolgáltatásukat kezdték hirdetni.

    A lényeg: ha a megváltozott körülmények között látsz olyat, amit érdemes lehet hirdetni, próbáld meg. Ha nem, átmenetileg inkább lépj a fékre. Ettől még, ha meg tudod oldani, marketingbüdzsédet ne költsd el másra. Amikor minden újraindul, szükséged lesz rá. Az biztos, hogy marketingre költened kell, ahogy az is, most nem úgy, és nem annyit, mint eddig.

  14. Egyéni vállalkozás szüneteltetése. Egyéni vállalkozásodat szüneteltetheted, pár kattintás, és ha a helyzet úgy kívánja, vállalkozásod máris szünetel, nem kell járulékokat fizessél. Arra ügyelj, ebben az esetben biztosítási jogviszonyod sem lesz! Vállalkozásod szüneteltetéséhez honlapunkon erre a linkre kattintva találsz egy lépésről-lépésre útmutatót.

  15. Ha kell, adóidra kérj részletfizetést. A jelenleg érvényben lévő törvények értelmében alapesetben általános forgalmi adóra, társasági adóra, iparűzési adóra, és szociális hozzájárulási adóra kérhető fizetési könnyítés.

    Egy tegnapi (2020. március 18.-i) bejelentés értelmében ezt a lehetőséget átmenetileg megnyitják a munkavállalók bruttó bérét terhelő levonásokra is. Így cégvezetőként lehetőséged lesz vállalkozásod bérterheinek a csökkentésére.

    Egy aktuális cikk szerint a kialakult helyzetre való tekintettel a most beadott kéréseket az adóhatóság méltányosan bírálja majd el.



 

Mi ez az egész?

Itt egy remek videó arról, hogy mi is ez a vacak. Elkövetője A zállatorvos, akinek a csatornáját érdemes követned, mert fontos, ám sokszor elsőre nehezen érthető természettudományos imseretekről beszél baromi közérthetően, és szórakoztatóan.

 

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

 

A kialakult, rendkívüli helyzetben igyekszünk minél több segítséget nyújtó, hasznos információkat tartalmazó posztot közzétenni. Kérem, ha van olyan vállalkozó ismerősöd, akinek hasznos lehet, oszd meg vele, vagy hívd meg őt is közösségünkbe!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha az elsők között szeretnéd olvasni, amit RÓLAD, NEKED írunk: https://www.vallalkozas-okosan.hu/hirlevel

 

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkrahttps://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita  

Ha bármiben segítségedre lehetünk, írj az info@vallalkozas-okosan.hu e-mail címünkre!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: üzlet válság vállalkozás üzleti tervezés válságmenedzselés cash-flow

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr6615521342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása