Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Viszlát, Kata! Hello, átalányadó!

2022.07.14. 17:33 prosequor

Kata - ennyi volt?


A parlament által most (2022.07.12.-én) elfogadott törvénymódosítás értelmében szeptembertől csak főállású egyéni vállalkozók Katázhatnak, olyanok, akik csak a lakosság felé szolgáltatnak. Az elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény szerint az a katás, aki vállalkozásnak állít ki számlát, kikerül a kata hatálya alól. Ezzel kb. véget is ért a létezése során az egyik legtöbb vitát kiváltott adónem átalakítása, és nagyon úgy néz ki, a pályafutása is. Bár nem statisztikai érvényű felmérés, de ismerősi, és ügyfélkörünkben 10-ből talán 1 olyan katás vállalkozó, ha akadt, akinek csak magánszemély ügyfelei voltak.

wrong_question.jpg 

Vagyis tízből kilenc számára véget ért a katázás, és egy részüknek esélyes, hogy a vállalkozói lét is. Akinek nem, jöhet az átalányadó? Most ugyanis kb. az átalányadót üdvözlik az új kataként, az lett a csodafegyver. 

Annyiban kétségkívül hasonlít a katához, hogy lesz majd, akinek ez lesz az optimális (=legkevésbé fájó) a folytatáshoz, és lesz, akinek nem. Ezt egy vállalkozó esetén csak az összes egyéni körülményének ismeretében lehet eldönteni.

De tényleg indokolt volt, hogy kivéreztessék ezt az adónemet? Tényleg nem volt más megoldás, mint az, hogy gyakorlatilag egyetlen tollvonással –nagyon enyhén megfogalmazva- erősen megnehezítsék több százezer ember életét? 

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Igen, érdekelnek a további lehetőségek, és szeretnék helyes tervezéssel több pénzt keresni vállalkozásomból! Szeretném tudni, hogyan érhetem el!

Ezért feliratkozom a hírleveletekre!

 

 

Kata - pro és kontra

Tény, hogy a kata még a vállalkozók egy részének a szemében is vörös posztó volt, míg mások megváltóként tekintettek rá. A válasz itt sem fekete, vagy fehér. Személyes véleményem szerint maga az adónem egy jó ötlet volt, aminek a megvalósítása sajnos elvérzett a magyar valóság mezején. Abban a vállalkozói, és könyvelői szféra nagy része is egyetértett, hogy a kata változtatásokra szorul. Leginkább a havi tételes adó mértéke, amely a bevezetés óta változatlan maradt. Eközben a minimálbér emelése miatt a tételes költségelszámolás szerinti adózás esetén folyamatosan nőttek a kötelezően fizetendő minimumjárulékok, ami sok szakmában érezhető versenyhátrányt jelentett a katával szemben. Ezért a versenyszféra évek óta javasolta, hogy valamennyivel emeljék a havi fix adó mértékét, a büntetőadó nélküli árbevétellel együtt. Ebből csak az árbevétel emelése valósult meg, nettó 6-ról 12 millióra emelve.

Gyakran elhangzó érv volt a kata ellen, az utóbbi időben a kormányzati kommunikáció egyik fő panelje volt, hogy a katát nagyon sokan visszaélésre, valójában munkaviszony leplezésére használják. Elképzelhető, hogy volt ilyen, nem tudjuk. Mi egyetlen utólagos, katás szerződéses jogviszony jogerősen munkaviszonnyá történő átminősítéséről sem hallottunk szakmai körökből, és a sajtóban sem olvastunk ilyenről. Ettől még lehetett. Ha valóban voltak ilyen visszaélések, azok ellen talán nem a teljes adónem kivégzésével, hanem az erre feljogosított hatóságok ellenőrzési munkájával kellett volna fellépni. A hivatalosan ismert információk szerint ez a fellépés nem volt túl eredményes. Mivel a napi politikába eddig sem folytunk, és ezután sem folyunk bele, az okokat mindenkinek a képzeletére bízzuk.

Az is gyakran elhangzó érv volt, hogy a hatóságoknak a rendelkezésükre álló eszközökkel nincs meg a technikai lehetőségük ennek ellenőrzésére. Arra, hogy melyik katás melyik cégnek milyen összegben, és esetleg csak neki számláz-e. Kulturáltan fogalmazva mondjuk úgy, ezek az állítások nem fedik a valóságot. 2020 óta él a NAV online számlarendszere, ahol a vállalkozások közötti számlamozgások gyakorlatilag valós időben láthatóak az adóhatóság számára. Ebből az adatállományból a szükséges adatok kinyerése nem egy informatikai ördöglakat. Ahogy azt is pontosan látják, ki az, aki egyéni vállalkozása mellett valahol alkalmazottként is be van jelentve, és azt is, hogy főállásban, vagy nem. A többit itt is mindenkinek a képzeletére bízzuk, a jelek szerint a nem akarásnak itt is nyögés lett a vége.

Ahelyett, hogy a hatóságok a munkájukat végezték volna (ezzel védve a becsületesen dolgozó vállalkozásokat is), egyszerűbb volt a régről ismert kollektív bűnösség elvét hangoztatva meghozni az adónem végét jelentő törvénymódosítást. Okkal feltételezhető, hogy a döntésre sokkal inkább az eszetlen választás előtti osztogatás miatt, és még néhány egyéb, pénzügyileg fenntarthatatlan intézkedés okozta elszabadult költségvetési hiány miatt volt szükség. 

A másik, a vállalkozói oldalt vizsgálva sajnos az is tény, a kata hatására sajnos sokan olyanok is vállalkozásba kezdtek, akiknek nem feltétlen kellett volna. Sokukat eleve nem is lehet vállalkozónak tekinteni, legfeljebb önfoglalkoztatónak. Ez rengeteg katásnál együtt járt a vállalkozói szemlélet, és gondolkozásmód teljes hiányával. A katából még sok év alatt is csak annyit tanultak meg, hogy havi 50.000 forint, ezzel minden le van tudva, és keressünk olcsón pénzt. Értve ez alatt azt is, hogy vállalkozásuk üzemeltetését igyekeztek a lehető legolcsóbban megúszni, gyakorlatilag nulla fizetési hajlandósággal bármilyen, általuk igénybe venni kívánt szolgáltatás esetében. Az is tény, egy részük valóban vállalkozói szemlélettel kezdte katás működését, nem végállomásként, hanem ugródeszkaként tekintve erre az adózási formára. Ők nem a sokszor árversenybe beszállva igyekeztek ügyfelet, és bevételt szerezni, rombolva ezzel a piacot, hanem tudatos tervezéssel, valódi értéket teremtve fejlesztették-fejlesztik tovább vállalkozásukat, és lépnek majd a következő szintre.

A katának sajnos lett egy olyan kedvezőtlen hatása is, hogy sokan beszorították magukat a 12 millió forintos keretbe, és még akkor sem léptek feljebb, ha erre minden lehetőségük adott volt. Ezzel pedig tovább atomizálták a gazdaság szerkezetét, ami szintén nem egy ideális irány. 

 

Vállalkozás kata után - hogyan tovább?

Tény, hogy nagyon sokan az egy darabig a „legyél katás, mert az jó”, meg „vállalkozz, mert a katával sehol a világon nem volt még ilyen olcsó vállalkozni” szlogenek hatására kezdtek önálló tevékenységbe. Egy jó darabig ugyanis ez volt a hivatalos narratíva. Az egyéni felelősség alól ez sem ment fel senkit, ettől még a kormány részéről –ismét nagyon enyhén fogalmazva- nagyon nem volt elegáns dolog így nyáron, két nap alatt, az érdemi felkészülésre lehetetlenül rövid időt hagyva alapjaiban felforgatni több százezer vállalkozó, és az ő családjuknak az életét.

Hogy merre tovább? Jelen pillanatban sajnos nincs jó válasz.

A legfontosabb, senki ne kapkodjon, egy rossz döntéssel sok százezer forintot húzhatsz ki a saját zsebedből. Ha nem tudod eldönteni, hogyan menjél tovább, egyáltalán, azt sem tudod, vállalkozóként működsz-e a jövőben, akkor azt tanácsolom, vállalkozásodat egyelőre ne szüntesd meg, csak szüneteltesd. Ha ugyanis valami csoda folytán vagy most, vagy a nem túl távoli jövőben kedvező irányú törvényi változás történne, egyéni vállalkozásodat ugyanígy katásként tudod újraaktiválni. Ha pedig nem lesz rá szükséged, megszüntetni bármikor meg tudod.

Az biztos, hogy ez a változás meg fogja rostálni a mezőnyt, aki csak árversenyző önfoglalkoztató, vagy kényszervállalkozó volt, ők valószínűleg lehúzhatják a rolót. Az is biztos, hogy rengeteg, eddig nyújtott szolgáltatásra a kereslet ezután is ott lesz.

Ha pedig nem te leszel ott, akitől vásárolni lehet, akkor más lép majd a helyedbe, más zsebébe vándorol az ügyfelek pénze. Ha te továbblépnél, akár egyéni vállalkozóként, akár más vállalkozási formában, bár sajnos egyik sem lesz fájdalommentes, de több lehetőséged is van. 

A láthatóan a sajtó kedvencévé vált átalányadó választásával óvatosan. Amennyiben ragaszkodsz az egyéni vállalkozói státuszodhoz, az átalányadó mellett a tételes költségelszámolás szerinti adózást is választhatod. Ezen kívül más lehetőségeid is vannak, ne dönts elhamarkodottan. Ha adózási, vagy vállalkozási formát váltanál, azt semmiképp ne tedd könyvelő, vagy adótanácsadó segítsége nélkül. Ha szükséges, minél előbb keress egyet, mert rohamosan fogynak az időpontok. Hirtelen ugyanis akkora kereslet lett, amire nem lehetett felkészülni, és amit sajnos nem biztos, hogy ki tudunk szolgálni, köszönhetően a piaci viszonyokba történt ismételt durva állami beavatkozásnak. Tanácsadás előtt, az előzetes tervezéshez nyújt segítséget ez az adókalkulátor csomagunk. Nagyon fontos, hogy egy szakember munkáját nem helyettesíti, de nagyon sokat segít az előzetes tájékozódásban.

A kata után jelenleg átalányadózó egyéni vállalkozóként, tételes költségelszámolás szerint adózó egyéni vállalkozóként, vagy céget alapítva működhetsz tovább. Ha céget alapítasz, az adózhat tételes költségelszámolás szerint, társasági adó hatálya alatt, vagy választhatod a kisvállalati adót.

 

Kiva, társasági adó vagy átalányadó?

Az átalányadót csak egyéni vállalkozóként választhatod. Ennek az adónemnek a lényege az, hogy költségszámlák gyűjtése nélkül is van egy elismert költséghányad, 40, 80, vagy 90%. A költséghányaddal csökkentett bevétel lesz a fizetendő adó alapja, de főállás esetén a minimumjárulékokat meg kell fizetni.

A tételes költségelszámolás lényege, hogy a fizetendő nyereségadó alapja a bevételek, és a költségek különbözete. Ezután kell társasági adót fizetni, és az így fennmaradó összeget veheted fel osztalékként. Fő, vagy mellékállástól függően itt is van járulékfizetési kötelezettség.

A kiva (kisvállalati adó) alapvetően akkor éri meg, ha viszonylag magas bérköltséggel dolgozol majd, és nem tervezed osztalék felvételét.

 

Melyiket a három közül?

Azt, hogy számodra melyik adózási, és vállalkozási forma az ideális, alapvetően a következők határozzák meg:

  • Főállásban vállalkozol
  • Mellékállásban vállalkozol
  • Tevékenységed szezonális
  • Tevékenységed folyamatos
  • Várható bevételed
  • Várható költségek
  • Lakossági, vagy céges ügyfeleid lesznek túlsúlyban
  • Magánszemélyként milyen adókedvezményekre vagy jogosult

Bármelyiket is választod, a katához képest biztosan sokkal összetettebb, és bonyolultabb lesz. A felkészülésben segítségedre lesz ez a 10 év tapasztalatával összeállított vállalkozói tudásanyagunk. A folytatást megelőző, végső döntéshez pedig saját érdekedben javasoljuk, hogy mindenképpen kérd szakértő tanácsát. Nem az ő konzultációs díja lesz a drága, hanem egy anélkül meghozott, hónapokra, vagy akár évekre meghozott rossz döntés. 

Tudjuk, hogy ez most sok szempontból egy nagyon nehéz helyzet, minket is érint. Vállalkozóként ilyenkor egyet tehetsz: ha túl vagy az első sokkon, akkor a lehetséges megoldásokat kezded el keresni. Ilyenkor jön a tervezés, vagy az újratervezés ideje. Az eddig említetteken túl segítségedre lehet ebben a nemrég elkészült, kifejezetten egyéni vállalkozóknak szóló e-bookunk. Rengeteg olyan hasznos, gyakorlati tudnivaló van benne, amik szükségesek a katából való továbblépéshez. Nem csak adózásról szól, hanem megtalálod benne a többi, nagyon fontos vállalkozói ismeretet is. Így a szükséges adminisztráció mellett az üzleti tervezés, a marketing, a kockázatelemzés, árazás alapjait.

Fogd fel ezt a helyzetet úgy, mint egy új lehetőséget a továbblépésre. Annyiban biztosan könnyebb helyzetben vagy, hogy már nem a nulláról kell nekifutnod, így a továbblépéshez fel tudod használni eddig megszerzett vállalkozói tudásodat, és tapasztalatodat.

 

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg, vagy küldd el ismerősödnek, akinek szintén hasznos olvasmány lehet!

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

 

Szólj hozzá!

Címkék: üzleti tervezés üzleti terv vállalkozás indítása átalányadó

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr6517883139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása