Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Régen minden jobb volt: ezért NE legyél 21. századi könyvelő (vállalkozó)

2020.07.03. 10:38 prosequor

(Figyelem! A cikk első fele iróniát nem csak nyomokban tartalmaz. Ha reménytelenül hópihének tartod magad, kérlek, ne is olvass tovább. Ha mégis, és találva éreznéd magad, biztosan nem személyes.  Én sosem láttam hasonlót, egy haverom mesélte, hogy a leírt dolgok tényleg léteznek. –Gyuri- )

 

Régen minden jobb volt. Kivéve azt, ami akkor is szar volt. Mivel nem tudtuk, hogy szar, ezért örültünk neki, hogy valójában milyen jó.

 

Vállalkozás régen, és most

Régen vállalkozni is jobb volt.

Mivel nem igazán volt verseny, lehetett szép kényelmesen csinálni. Ami jó volt 5 éve, jó volt akkor is, meg jó lesz az úgy 5 év múlva is. Meg most is, csak már nem nagyon, de mivel régen minden jobb volt, teljesen felesleges haladni a korral.

Ott volt a kiváló, tuti üzembiztosan működő kockás papír. Meg a jó kis kézzel macskakapart, izé, elnézést, írt számlatömbök. Amikor határidő volt (esetleg egy kicsit le is járt már, de ki számolja azt), az egész paksamétát beleborítottad egy nagy teherbírású nejlonszatyorba, és elzarándokoltál vele a könyvelődhöz. 

Ha találtál olyan könyvelőt, akinek volt OKJ-s kódfejtő végzettsége (ahh, régi szép idők), akkor –bár elment vele némi ideje-, valahogy kibogarászta, melyik számládon mi szerepel, mit vettél, mit adtál el. Ha egy nyugodtabb szakembert fogtál ki, csak mérsékelten csuklottál közben te, vagy valamelyik rokonod.


Könyvelés régen, és most

Számláid sorba rakosgatása közben kiderül, egy, vagy több hiányzik. Könyvelőd felhív, közli ezt a tényt, te meg azt, hogy nem, te azokat is tuti odaadtad neki. Odamész, ezen elvitatkozok alkalmanként 10-20 percet, kölcsönösen felidegesítitek egymást, ez azért jó, mert ezzel is megspórolod néhány kávé árát. Igaz, közben pénzt is kereshetnél. Kiderül, pár számla csak elkeveredett, semmi gond, önellenőrizzünk.

Könyvelőd ismét belefoglalja a nevedet az esti imájába, ha mégsem, valamilyen kontextusban tuti megemlíti. Régen az esti is ima is jobb volt, ugye.

Közben zajlik az élet, rájössz, nem annyira jó, hogy valójában fogalmad sincs, merre vagy arccal előre, lövésed nincs, hogy vállalkozásod éppen hogy áll. Mivel érzed, ez így nem frankó (bár régen minden jobb volt!!!), innoválsz. A petróleumlámpa mellett most már egy Excelbe próbálod meg bepötyögni a mindenfélét.

De mit is? Tök jó lenne tudni.

Ezen újításodról egyebekben örömmel informálod könyvelődet. Egyben megkérdezed, mi lenne, ha a legfontosabb adatokat Excelbe berögzítve elküldöd neki a számlák mellé, de azt a választ kapod, hogy nem jó, mert a számlák nem férnek bele az internetbe, az Excel meg összegyűrődik a nagy teherbírású nejlonzacskóban.  

Igaz, ez a mit is régen sem a könyvelő dolga volt, de azért próbáljuk meg. A könyvelőd rövid úton közli, hogy amit most, azonnal szeretnél tudni, lövése nincs róla. Nem az ő hibája. Honnan a fenéből lenne képes megmondani, ha a hozzá szükséges információ talán majd 2 hónap múlva jut el hozzá. Hidd el, így neked se menne.

Eközben könyvelőd próbálja gatyába rázni azt az avantgárd papírinstallációt, amit könyvelési anyagként átadtál neki. Kicsit sokáig tart az időnként macskajátéknak használt számlákat olvasható állapotba hozni, beazonosítani. Szerencsés esetben a lényeges adatok, karakterek csak egész kis része olvashatatlan, így alig megy el idő anagramma-játékra. Innentől egyesével berögzíteni őket már ujjgyakorlat.

Még egy kis idő, és megvannak a várt adatok. Vagy nem.

Fanfárok, dobpergés, tűzijáték, március 27-én megtudtad azt, ami már január 10-én is késő lett volna. Kávé ismét nem kell (régen nem csak jobb, de olcsóbb is volt az élet), közlöd, az kizárt, nem lehet annyi, igaz, nem tudod, mi 3, ami 3, a könyvelőd viszont azt mondja, hogy pedig de.

Eközben a konkurencia (mivel halad a korral, és tudja, mit csinál), röhögve, két pofára zabál fel. Kiderül, hogy valójában már január 10-én csődben voltál, csak fogalmad sem volt róla. Ezért jobb híján március 27-én este felhívod a Retro Rádiót, és kérsz magadnak egy igen-igen szomorú nótát.

Közben szentségelsz, hogy régen minden jobb volt. Nem volt konkurencia, hálistennek Retro Rádió sem.

 

Digitalizáció - képzeld el a 21. századot!

vallalkozas_digitalis_szamla.JPG

Szentségelés közben képzeld el a következőt: számláidat egy számlázóprogram használatával állítod ki. Mivel számlázóprogramod a bankoddal integrálva van, átutalásos számláid pénzügyi kiegyenlítése is automatikusan megtörténik. Efféle 21. századi megoldást keresel? Válaszd az online számlázást Billingóval! 

Ezeket könyvelőd egy gombnyomással meg tudja nézni, és automatikusan tudja őket rögzíteni. A kötelező NAV adatexport miatt az összes, céged nevére kiállított szállítói számlát könyvelőd egy gombnyomással szintén meg tudja nézni, ellenőrizni, és szintén rögzíteni.

Innen némi okos automatizmus alkalmazásával további egy-két gombnyomás, és cégvezetőként, vállalkozóként gyakorlatilag valós időben, akár napi szinten hozzájutsz a téged érdeklő fontos pénzügyi, és egyéb mutatókhoz. Bizniszedben hirtelen minden azonnal látható lesz, szerencsejáték helyett végre el tudsz kezdeni érdemben vállalkozni.

Mindez persze egyáltalán nem kötelező. Évszázadokon át remekül elvoltunk vezetékes víz, áram, vagy éppen internet nélkül. Semmi nem tiltja, hogy digitális ősemberként bizniszed adatait továbbra is barlangrajzok formájában rögzítsd. Jelzem, az egyiptomi hieroglifák is tök szépek. Tégy belátásod szerint.

Ha vállalkozóként továbbra is ragaszkodsz hozzá, hogy feleslegesen rabolod a saját idődet, és másokét is, csináld. Lehetőleg otthon, a négy fal között. Ha ragaszkodsz a „de hát mi ezt így szoktuk csinálni” mentalitáshoz, ne haladj a korral. Ha szívesebben oldod meg azt 3 óra alatt, ami a digitális technika használatával 20 perc lenne, nyugodtan maradj továbbra is a technikai kőkorszakban.

Tudod: régen minden jobb volt.

Ha nem, várunk a 21. században.

Amit leírtunk, nem a jövő, nem sci-fi, hanem a jelen. A valóság. Döntsd el, hogy akarsz-e haladni a korral, vagy maradsz a múltban. 

 

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Igen, érdekelnek az újdonságok, és szeretnék helyes tervezéssel, elemzéssel időt spórolni, és több pénzt keresni vállalkozásomból! 

Ezért feliratkozom a hírleveletekre!

 

A lehetetlent azonnal megoldjuk, a csodákra kicsit várni kell

Teszt-jelleggel mi már elkezdtük használni az új szoftverek egy részét. Az eredmények nagyon bíztatóak, melyekről beszámolunk majd. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy csodák nincsenek. Itt sem.

Apróbb hibák vannak még, amiket javítani kell. Te is fogsz majd ilyenekkel találkozni. Ebben a helyzetben ez természetes: mindig lesz pár olyan dolog, amire a fejlesztők nem gondoltak, és csak a tesztelést követően, éles használat közben derülnek ki.

Kérjük, legyél egy kicsit türelmes, és ha bármilyen hibát találsz, azt jelezd az adott program fejlesztőjének. Ez most egy átmeneti időszak, rengeteg új eszközt most dobnak be a mélyvízbe. Egészen biztos, hogy a kezdeti, apróbb bosszúságokért a későbbi előnyök sokszorosan kárpótolni fognak.
 

 

Három számlázási tévhit – ez lesz a gyakorlat július 1. után

Ahhoz, hogy a technika működni tudjon, és minél jobban ki tudd használni a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, rád is szükség van. Ezért összefoglaljuk neked, mik azok a fontos dolgok, amik változtak, és amik nem.

Ezt az összefoglalót Zádori Jácint, az https://adocampus.hu/ életre hívója írta neked.

Jácint 1992 óta tartozik vagy követel, 1997 óta könyvelőirodai berkekben.

Ez idő alatt több ezer vállalkozás könyvelésében működött közre: az adószámmal rendelkező magánszemélytől, a több milliárdos cégcsoportokig.

A sztereotípiának megfeleleően szürke, unalmas, ha lenne tetkója, az a háromszámlás főkönyvi számlavázzal lenne, természetesen nullás egyenleggel.

Bár nagyon sok minden egyszerűbb, és gyorsabb lesz, a jelenlegi jogszabályi környezet miatt a teljes papírmentesség még odébb van. Néhány tévhit is makacsul tartja magát. Ezek egy része vállalkozóként téged is érint. Tisztázzuk őket. 

 

Nem minden számla kerül lejelentésre

Az adatközlés alapesetben a belföldi adóalanyok (vállalkozások) közötti ügyletekről kiállított számlákra vonatkozik. Vannak kivételek: ha számla kiállítására képes pénztárgéppel kerül a számla kiállításra, ez a tétel a pénztárgép online adatközlésén keresztül kerül be a NAV adatbázisába. Ekkor nincs szükség, és lehetőség sincs az online számla adatközlésre. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben a nekünk kiállított számlát sem fogjuk megtalálni a NAV felületén. Ettől még a 65-s bevalláson, a tételes jelentésben szerepelhet, ha az általunk ebben a számlában megfizetett áfát vissza szeretnénk igényelni.

Ezek a bizonylatok nem eldugott sufnik mélyén, teliholdkor kelnek ki tökből, hanem viszonylag gyakori kereskedelmi események során benzinkutakon, kiskereskedelmi üzletekben készülnek. Például amikor tankolsz, vagy veszel 3 csomag fénymásolópapírt. Ha titkon reménykedtél, hogy ezeknek a hőpapíros csodáknak az ideje lejárt, el kell, hogy keserítselek. Ezentúl még több is lesz belőle. Azok a kereskedő, szolgáltató vállalkozások, akik eddig tömböt használtak valószínűleg blokknyomtatóra váltanak, amelyek jelentős része hőpapírt használ.

A külső hatások következtében elszíneződött hőpapírra nyomott szöveget UV lámpa segítségével el lehet olvasni. Ezt az infót egy piros szerencseboríték átadása során szereztem egy szegedi parkolóőrtől.

 

A számlázás gyakorlata nem változik

Mostantól felértékelődik a számla helyes kiállításának a fontossága, hiszen sok esetben megszűnik a számla kézzel történő javításának a lehetősége. 

Mostantól WARN, vagy egyéb figyelmeztető üzenet jelöli majd a befogadott, de egyébként hibát tartalmazó számlát, és a szintaktika, feltételek úgy kerültek kialakításra, hogy nem csak az informatikai, de az adózási hibákat is ki tudja szűrni. 

Nézd meg ezt a beszélgetést az online számla adatközlés fejlesztéséhez kapcsolódó információs oldalon: https://github.com/nav-gov-hu/Online-Invoice/issues/265.

Mellette mindenképp kérd meg könyvelődet, hogy magyarázza el, miként lehetséges egy rontott számla javítása. Azt is nézd meg, hogy az általad használt számlázóprogrammal ez technikailag miként lehetséges. 

Ha el akarod kerülni az ilyen jellegű hibákat, olvasd el honlapunkon a számlázásról szóló legfontosabb tudnivalókat: https://www.vallalkozas-okosan.hu/szamla_szamlazas

 

Július 1. után megszűnik a számlatömb, számlalap

Sajnos nem. Bármennyire is szeretnéd, július 1. után sem múzeumban találkozol majd kézzel kitöltött számlával. A kezelése garantáltan nehézkesebb lesz. Az online adatközlés ugyanis nem tesz különbséget a számla kiállítás módja (program, tömb) között. Bármilyen számlát állítottál ki, a NAV felületén rögzítened kell. 

Számlázóprogramok esetében ezt a szoftver automatikusan intézi. Kézzel írt számla adatainak a felöltését saját kis kezeiddel kell elkövetned. A felület kialakítása során sajnálatos módon az ergonómia, az ügyfélélmény nem volt szempont. Így a kézi tömb irány érzett nosztalgiádat remélhetőleg rövid úton felülírja a felesleges időpazarlás felett érzett kényelmetlenség. Ezért, ha még nem tetted, elkezded önszántadból nézegetni az elérhető számlázóprogramokat.

Ettől függetlenül a speciális kiállítási helyszín, a gyakoriság, az adattartalom indokolhatja, hogy továbbra is kézzel, tömbből számlázz. Azonban hidd el, sok számla esetén a plusz adminisztrációért még a papír és a tinta illata sem fog kárpótolni.

Ha tetszik ez az új irány, és érdekel, mit nyerhetsz még vele, kövess minket! 

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg, vagy küldd el ismerősödnek, akinek szintén hasznos olvasmány lehet!

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be a digitális újdonságokkal foglalkozó, DigitHuszár Facebook-csoportunkba!

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás 2020 könyvelés pénzügyi tervezés on-line számla

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr5315979756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása