Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Vállalkozás okosan 2021-ben is

2020.12.23. 01:31 prosequor

Őrült 2020

Rendhagyó év volt az idei. A vírus márciusban jött, látott és győzött: napok alatt állt fejre az élet itthon, Európában, és szerte a világon. Napok alatt állt fejre az a piac, az a gazdasági környezet, amiben bizniszed működik. Még most, decemberben sem tudjuk, hogy meddig tart ez a bizonytalan, rendkívüli állapot, és annak hatásai meddig húzódnak majd el.

A mindennapi, így a te vállalkozásod életét is érintő korlátozó intézkedések szükségessége mellett lehet pro és kontra is érvelni. Egyetlen dolog biztos: sajnos nincs olyan megoldás, ami többé-kevésbé ne fájna valakinek. Most már biztos: ez a fájdalom, és annak hatásai még jó ideig velünk maradnak.

Autóipar, a termelőipar többi ága, szolgáltatások, színház, mozi: volt, ami rövidebb időre állt le, volt, ami tovább, vagy most is áll. Jelenleg annyit látni, ha ismét újraindul az élet, például az idegenforgalom, a turizmus még jó darabig nem lesz olyan, mint a járványhelyzet előtt volt.

Ahogy vállalkozásod környezet, úgy valamilyen mértékben egészen biztos, hogy vállalkozásod működése, esetleg üzleti modellje is átalakul.

Ahogyan ilyenkor lenni szokott: csak a bizonytalanság, ami biztos. A videót mindenképp nézzétek meg, mert tök cuki.

 

 Hálásan köszönjük Lukács Rékának, hogy megcsinálta nekünk ezt az animációt :) 

 

Ugyanaz, másképp

Hirtelen sok új szolgáltatás, sok új üzleti modell kialakulását láttuk. A még több területen történő on-line térnyerés egyértelmű. Az e-kereskedelem tovább bővült, a futárcégek tovább bővítették szolgáltatásaikat: van, ahol most már akár egy órán belül vállalják gyakorlatilag bármilyen termék házhozszállítását.

A rendezvénypiac szinte teljesen áttelepült az on-line térbe: konferenciák, workshopok, de akár koncerteket, vagy éppen színházi előadást is nézhetsz így.

Menő éttermek előkészített alapanyagokat szállítanak házhoz, hogy kedvenc fogásodat bár magadnak elkészítve, de továbbra se kelljen nélkülöznöd.

Szállodák, Airbnb apartmanok üzemeltetői álltak át hosszú távú kiadásra, vagy éppen közösségi irodaként történő hasznosításra. Légitársaságok kínálnak a reptereken parkoló repülőgépeik fedélzetén vacsorát. Akár házhoz is mennek, és otthonodban adnak olyan kiszolgálást, mintha éppen egy óriásgép fedélzetén utaznál valahová.

 

Minden a feje tetején - tervezzünk-e, és ha igen, miért ne?

Az elmúlt hónapokban sokat beszélgettünk más üzleti, pénzügyi, stratégiai tervezéssel foglalkozó cégeknél dolgozó barátainkkal, kollégáinkkal. Mindannyiunkban felmerült a kérdés: egy ennyire random változó, előre még csak nem is tippelhető kockázatokkal tűzdelt gazdasági környezetben van-e értelme bármiféle tervezésnek?

Egyáltalán lehet-e tervezni?

Talán az egyetlen dolog, amiben teljes egyetértés volt: lehet, sőt, kell is. Csak máshogy, mint eddig. A korábban készített 3-5 éves stratégiákat, üzleti terveket az élet nagyjából két másodperc alatt írta felül. Átmenetileg a rövidebb távú tervezés fontossága került előtérbe.

Az pedig még inkább, hogy nemhogy heti, de napi szinten tisztában legyél azzal, bizniszed éppen hogyan is áll pénzzel, és egyebekkel. Az, hogy tudd, hol a nullkilométer, ahonnan indulva bármilyen irányváltást tervezni tudsz. A körülményekre való tekintettel az sem baj, ha nem egyet, hanem mindjárt kettőt-hármat. A végrehajtás során pedig a korábbinál szorosabban ellenőrizni, hiszen a jelenlegi helyzet kevésbé megbocsátó, kevésbé van lehetőséged a hibázásra.

Azok a vállalkozások, akik ezt az utat járták, nagyobb eséllyel maradtak talpon, és működtek tovább a megváltozott közegben, közülük nem egy még növekedni is tudott.

 

Félre ne érts: jelen helyzetre tuti tippje sem a kollégáknak, sem nekünk nem volt, és nincs is.

Az biztos, az is nagyon fontosnak bizonyult, ki milyen hamar volt képes alkalmazkodni a változáshoz. Milyen hamar volt képes a szükséges döntéseket meghozni, és azokat végrehajtani. Ehhez természetesen az is kellett, hogy a változásban elsődlegesen a lehetőséget lásd meg. Azt, hogy az új környezet által kikényszerített változásokat hogyan tudod saját javadra fordítani.

Ezek között pedig ilyenek is bőven voltak. A digitalizáció komoly lökést kapott, még több mindent lehet a korábbinál egyszerűbben, kényelmesebben on-line intézni.

 

Ezeknek örültünk 2020-ban

Bár 2020 nekünk sem volt könnyű év, szerencsére rengeteg jó dolog is történt. A júliusban bevezetett kötelező NAV adatexport régóta várt, izgalmas fejlesztéseket hozott a piacra.

vallalkozas_okosan_karacsony_2020.JPGKorábban csak nagyvállalati körben létező megoldások váltak-válnak KKV-k számára is elérhetővé. Ezek olyan roppant értékes pénzügyi, és egyéb adatokat adnak a kezedbe, melyekkel jó sáfárkodva időt, és pénzt spórolva a korábbiaknál jobb üzleti döntéseket tudsz hozni. Ezeknek a digitális megoldásoknak a megismerése folyamatos tanulást követel tőlünk, mégis örömmel tesszük: biztosak vagyunk benne, hogy ez a jövő útja.

Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy stratégiai partnerei lettünk a Billingonak. Tanácsainkkal segítjük a program fejlesztését, és a felhasználóknak rendszeresen írunk hasznos cikkeket a blogjukra. A Menedzser Praxistól is felkérést kaptunk vállalkozóknak szóló oktatási, és szakmai anyagok készítésére, így hamarosan ott is találkozhattok majd velünk. Időről-időre a Vezinfonál is találkozhattok majd velünk.

Örömmel láttuk, hogy egyre több kolléga készített, és készít kifejezetten vállalkozóknak szóló, nagyon hasznos, és könnyen érthető, kiváló színvonalú anyagokat adózásról, és vállalkozói alapismeretekről. Mindenkinek a hasznára válik, és nagyon jó irányú változásnak tartjuk, hogy egyre több ilyen anyag kerül a piacra. Munkájukat itt is köszönjük, és további sok sikert kívánunk nekik!

Hozzon bármit is 2021, mi itt leszünk, jövőre már 10. éve. Ahogy eddig, ezután is segítünk eligazodni nektek a vállalkozásokat érintő előírások között. Szeretnénk minél több hasznos, gyakorlati tudást átadni nektek, és lépést tartva a változásokkal, a továbbiakban is igyekszünk majd bemutatni az aktuális digitális újdonságokat.

Itt köszönjük meg egész éves figyelmeteket, tanácsaitokat, visszajelzéseiteket: ezekből tanulunk, nagyon sokat segítenek, hogy még hasznosabb információkat tudjunk átadni nektek.

Ha még nem tetted meg, lépj be Facebook csoportunkba!

Ebben a posztban pedig írd meg nekünk, mi az, aminek 2020-ban vállalkozóként a legjobban örültél, és mi az, amiben leginkább szerettél volna segítséget kapni.

 

Végül nincs más hátra, mint az, hogy nagyon boldog karácsonyi ünnepeket, és új esztendőt kívánjunk nektek!

Most egy kicsit kikapcsolódunk. Újévig ti is pihenjetek egyet, ez a pár nap legyen a szeretteiteké, barátaitoké, a feltöltődésé.

 

Januárban találkozunk!

A Vállalkozás Okosan csapata: Szilágyi Anita, és Vuray György

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás 2020

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr116355372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása