Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Így értelmezd vállalkozásod EKG-ját: könyvelés, pénzügy és kontrolling

2020.11.17. 11:55 prosequor

 

Pénzt, és adatexportot!

2020. július 1-től kötelező a kiállított számlák NAV adatexportja. Ezzel egy olyan, új korszak kezdődött, ahol a korábbinál sokkal hamarabb, juthatsz számodra pénzt, profitot jelentő adatokhoz.

(Ha lemaradtál volna erről a bejegyzésünkről, ide kattintva olvasd el, pontosan miről is van szó!)

Ez az adatexport nem csak oda, hanem visszafelé is működik. Igaz, a technika ördöge néha még közbeszól, de egy nagyon érdekes, jó irányba mutató változás indult el.

A mostani, járványhelyzet által teremtett, gyorsan, és kiszámíthatatlanul változó gazdasági környezet vállalkozóként neked is új kihívást jelent. Cserébe ez a NAV adatexport bevezetés talán nem is történhetett volna jobb időben. A lehetőség adott, élj vele! Használd ki a digitalizáció adta lehetőségeket.

Ha a változásokra gyorsabban, és pontosabban reagálsz, év végén több marad a zsebedben.

 

Túl szép, hogy igaz legyen?

Pénzért, egészen pontosan profitért vállalkozol. Jelen helyzetben ehhez a korábbinál lényegesen pontosabb tervezés, és szorosabb ellenőrzés szükséges. Ehhez a július óta történt fejlesztések segítséget adnak. Az ajtó most már számodra is nyitva áll. Olyan eszközök, és megoldások állnak a rendelkezésedre, melyek pár éve még csak nagy cégek számára voltak biztosítottak.

Olyan eszközökhöz, szoftverkhez férhetsz hozzá abszolút KKV barát árakon, melyekről korábban legfeljebb csak álmodhattál volna. Legyen szó akár bevétel, akár költségnyilvántartásról, vevőkről, vagy éppen számlázásról. A sok egyéb mellett egy lehetséges megoldás lehet a Billingo. Jelenleg a számlázás a fő funkciója, de ennél már most sokkal többet tud, és gőzerővel folynak a fejlesztések.

Van, ami nem változott: az, hogy bármilyen szoftver, bármilyen rendszer csak akkor ér valamit, csak akkor hoz eredményt, ha megfelelően használod őket. Akkor, ha tudod, mit, miért és hogyan terveztél, és hogyan akarod ellenőrizni azt. Akkor van értelme bármilyen szoftveres megoldás bevezetésének.

Akkor, ha megérted, hogy a bizniszedben történő mindenfélét hogyan lehet mérni, és lefordítani számokra. Ebben segít a pénzügy-kontrolling-könyvelés szentháromság. Azon kívül, hogy mindhárom számokkal, így végső soron pénzzel (a te pénzeddel foglalkozik), más a dolguk.

Ezt járjuk most körül.

 

Majd a könyvelő!

„-Józsikám, mennyivel is tartozik nekünk az X, meg az Y vevő?
-Fogalmam sincs, hívd fel a könyvelőt, megmondja!”

„-Fel kéne venni hamar 20 millió hitelt, de mi a túróból fizetjük vissza?
-Ott a könyvelő, megmondja!”

„-Idén kevesebb lesz a bevételünk, most nem megyünk, csak ide Visegrádra síelni, de mi a fenéért?
-Hát kérdezd meg a könyvelőt, megmondja! Aztán mongyad má’ neki, jövőre tervezzen valamit, mer’ az jó!”

Fenti párbeszédek nagyjából bármelyik (kis)vállalkozásnál elhangozhatnak, a felsoroltak természetesen csak elképzelt példák. Mert –tisztelet a kivételnek- a hazai KKV-k körében általános felfogás, hogy minden, aminek köze van a vállalkozás pénzügyeihez, az a könyvelő dolga.

Majd a könyvelő. Majd ő megmondja, és megoldja. Hát nem. Nagyon nem.

A már említett pénzügy – kontrolling – könyvelés trió bár kéz a kézben, de mégis külön utakon járnak. Bár mindhármuknak köze van a pénzhez, csak éppen az egyik körte, a másik naposcsibe, a harmadik meg atomerőmű.

 

A múltban élő könyvelő

Sarkítsunk egy kicsit: a könyvelőd a múltban él, és a te pénzeden látszólag az államnak dolgozik. Fő feladata vállalkozásod működéséről a törvények által előírt kimutatásokat, és adatszolgáltatásokat elkészíteni, és benyújtani. Hétköznapiul megcsinálni a különféle adóbevallásokat.

Azaz főleg abban segít neked, hogy vállalkozásod a rá vonatkozó, adózást, és számvitelt érintő törvényeknek megfelelően működjön. Mivel a könyvelés elsődlegesen a múltbeli adatok feldolgozását jelenti, ezért nem ez lesz a jelenre vonatkozó pénzügyi információk fő forrása.

 

Jövőbe látás: pénzügyi tervezés

A pénzügyi tervezés a jövő: az a kristálygömb, amibe belenézve megpróbálod látni, mi lesz 6 hónap, 1, vagy éppen 5 év múlva. Pénzügyi terved készítésénél megpróbálod kitalálni, év végére milyen ráfordítással mekkora bevételed, és ebből mennyi profitod lesz. Ez utóbbi nagyon fontos: ezért dolgozol, nem a bevételért.

Induló biznisznél egy jó üzleti terv elengedhetetlen ahhoz, hogy abból egy korrekt pénzügyi tervet tudj összerakni. Részben így is sötétben tapogatózás lesz. Minél pontosabb előzetes adatgyűjtést folytattál, annál kevésbé.

Ha pedig indulás után pénzügyi tervedet időnként (javaslom, havonta) összeveted a tényekkel, akkor látni fogod, álmaid milyen viszonyban állnak a valósággal. A szembesülés nem mindig lesz kellemes, ellenben biztosan olcsóbb, mintha elmulasztod, és helyette inkább a homokba dugod a fejed.

Ha már 1-2-3, vagy több éve működő vállalkozásod van, pénzügyi tervezésnél sokkal könnyebb dolgod lesz. A tervezéshez ugyanis rengeteg múltbeli adatod van mind bevételi, mind pedig költségoldalon. Használd őket, nem fog fájni. Annál inkább az, ha nem teszed.

A pénzügyi tervezés elsődlegesen a te feladatod, nem pedig könyvelődé. Természetesen értékes segítséget tud nyújtani hozzá, de csak abban az esetben, ha már megvannak a sarokszámaid. Ezek összegyűjtése szintén a te felelősséged. Könyvelőd ezek ismeretében tud neked segíteni a fizetendő adók tervezésében.

Ismét egy tévhit: az adótervezés, adóoptimalizálás nem egyenlő az adócsalással. Számos, törvény biztosította lehetőséged van arra, hogy vállalkozói tevékenységed után kevesebb adót fizess, vagy éppen különféle adókedvezményeket vegyél igénybe. Ahogy azt sem tiltja semmi, hogy bizniszedet akár több cégbe, vállalkozásba szervezve végezd.

Ezekről a lehetőségekről könyvelőd szintén üzleti, illetve pénzügyi terved birtokában tud tanácsot adni. Az aktuális helyzetet pedig érdemes évente, év vége felé felülvizsgálni.

 

Céged jelene: a pénzügy, és a kontrolling

vallalkozas_okosan_kontrolling.JPGA pénzügy, és a kontrolling a jelen. Ezek nélkül vállalkoznod olyan, mintha bekötött szemmel vezetnél autót. Ha szerencséd van, nem csinálsz bajt. A pénzügy nem más, mint a cégedben most történő, napi dolgok felügyelete. A kontrolling pedig a tervek összehasonlítása a valósággal. Alapesetben szintén egyik sem a könyvelőd dolga.

Ismét oszlassunk némi tévhitet: mivel a könyvelő úgyis tud mindent vállalkozásodról, adja magát, hogy ő számlázzon, meg utaljon, meg ha már, a házipénztárt is kezelje. Ez az elképzelés több sebből is vérzik.

Egyrészt egy kisebb cégnél könyvelőd nem vesz részt a napi munkában. Másrészt vállalkozásod szabályos gazdálkodásáért nem könyvelőd, hanem te vagy a felelős. Harmadrészt, mivel a számára átadott bizonylatokon keresztül könyvelőd összesíti, és mondja meg legkésőbb év végén, hogy mennyi pénznek kell céged bankszámláján, illetve házipénztárában lennie: mérlegedben ezek a pénzeszközök soron szerepelnek majd. Emiatt a pénzkezelés, illetve annak év végi összesítése egy személyben összeférhetetlen lenne.

Többek között ezért is a te, vagy erre a feladatra delegált munkatársad dolga a napi pénzügyi ellenőrzés, és pénzkezelés.

Ezzel kapcsolatban a legfontosabb feladatod bevételeid, és kiadásaid nyomon követése. Azaz vállalkozásod cash-flowjának fenntartása. Ennek része az, hogy mindent megteszel, hogy bevételeid időben beérkezzenek, partnereidet pedig határidőre kifizeted. Biztosítod, hogy bizniszed működéséhez –lehetőleg- mindig elegendő pénz álljon rendelkezésedre.

A napi működés mellett pedig időről-időre ellenőrzöd, hogyan is állsz ahhoz képest, amit terveztél: ez a kontrolling. Egy jól felállított kontrolling-rendszer (aminek az alapja napi pénzügyeid szigorú nyomon követése!) rengeteg pénz elszivárgását képes megelőzni. Ez azt jelenti, rendelkezésedre álló anyagi forrásaidat a korábbinál eredményesebben használod.

Magyarul év végén ugyanannyi bevételből több pénz marad a zsebedben.

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Igen, szeretnék helyes tervezéssel több pénzt keresni vállalkozásomból! Érdekel, hogyan!

Ezért feliratkozom a hírleveletekre!

 

 

És hogy miért van szükség mindkettőre?

Képzeld el, vettél a cégedbe egy kisteherautót. Direkt olyan típust választottál, ami nem fogyaszt sokat. A tervezés során havi 3000 kilométer futásteljesítménnyel, és adott üzemanyagár mellett havi 70.000 forint üzemanyagköltséggel terveztél.

Hónap végén összeadod az üzemanyagszámlákat, meggyőződsz róla, hogy mind ki van fizetve. Eddig pénzügy. Igen ám, de kiderül, hogy a tervezett 70.000 helyett 120.000 forint ment el erre a célra.

Villámgyorsan utánanézel, és kiderül, sem az üzemanyagár, sem a tervezett futásteljesítmény nem változott. Innentől a megnövekedett fogyasztás oka lehet, hogy az autódnak valami műszaki hibája van, vagy éppen lopják belőle az üzemanyagot. Többek között ez a kontrolling dolga: jelzi, hogy a tervezetthez képest komoly eltérés van, aminek meg kell keresni az okát.

Azaz a kontrolling költségeid ellenőrzésével támogatja kitűzött üzleti céljaid elérését. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy kialakítasz egy ellenőrzési rendszert a cégedben (erről egy kicsit később).

 

Értem én, hogy pénz, de mi hajtja?

Egyetlen közös dolog biztosan van bennük: mindhárom pénzbe kerül, de csak a könyvelés az, ami kötelező. Ettől még határozottan javaslom, a másik kettőt se hanyagold el.

Most már tudod, hogy a pénzügyi tervezés a vágyaidnak számokban történő megfogalmazása. A kontrolling összeveti ezeket a vágyakat a tényekkel. A könyvelés pedig megmondja, mennyi adót fizetsz az álmodozás után.

 

De hogyan működik mindez a gyakorlatban? Mi az, amit megtudsz belőlük, és mit nem?

Mind a könyvelés, mind a kontrolling, mind a pénzügy alapja a cégben történt gazdasági események dokumentálása: a keletkező bizonylatok rögzítése, és feldolgozása. Ezek elsődlegesen a vevő, és szállítói számlák, a bankszámla, és házipénztár kivonatok.

Mindhárom dologhoz ezek lesznek az elsődleges adatforrások. Mostantól tekints rájuk úgy, mint vállalkozásod egyik legértékesebb adatforrására. A bevezetőben említett digitalizáció hozzásegít ennek az adatforrásnak a saját javadra fordításában.

Induló vállalkozás pénzügyi tervezése során értelemszerűen nem találkozol ilyen bizonylatokkal, ott egyelőre csak feltételezed, hogy majd mire, mennyit fogsz költeni. Működő cég esetén már tudod használni a múltban keletkezett adatokat, melyekhez fent említett bizonylatok feldolgozásával jutottál hozzá.

 

Mit mond el neked a könyvelés, és mit a pénzügy?

Legyen bármilyen bizniszed, biztosan hirdetsz. Tegyük fel, múlt hónapban kifizettél nettó 100 ezer forintot google hirdetésre, és 50.000-et a hirdetések kezelésére.

A könyvelőd megkapja a számlákat, és rögzítés után a főkönyvi kivonat 524 sorain azt látod (ha semmi más nincs ott), hogy az igénybe vett szolgáltatásoknál van nettó 150.000 forint értékű hirdetési költséged. Ezen kívül az 50.000 után keletkezik 13.500 visszaigényelhető áfád, ami megjelenik majd a főkönyvi kivonat 466 során.

Ez annyit árul el, hogy –könyvelőül- keletkezett 150.000 forint szállítói tartozásod, és 13.500 értékű áfa-követelésed. Se többet, se kevesebbet. Az már nem derül ki belőle, hogy a pénzügyi rendezés megtörtént-e.

Alapos vezetőként látod, hogy érkezett kettő számlád a fent említett tételekről. Határidőre átutalod őket, azzal a mozdulattal cash-flowdba fel is vezeted, hogy kifizettél 163.500 forintot. Elméletileg neked tartozik az állam az 50.000 forint utáni áfával, a gyakorlatban mégis be kell fizetned. Az áfa pedig majd az áfa-elszámolási időszakod végén kerül a helyére.

A könyveléshez képest máris egy lényeges különbség: az ott feltüntetett 150 ezer forint költséghez képest valós időben végül többet kellett kifizetned. És azt is tudod, hogy ennek a két számlának a pénzügyi rendezése ténylegesen megtörtént, és a nap végén ennyivel kevesebb van a bankszámládon.

De még mindig csak egy számot látsz, amiről így önmagában nem tudod eldönteni, sok, vagy kevés, örülsz neki, vagy sem.

 

Mennyi? 20. Jó-e az, ha az a mennyi 20 – a kontroller az, aki a jó (rossz) hírt hozza

Ezt az összeget 3 különböző terméked hirdetésére költötted. Pénzügyi tervedben felosztottad, hogy mennyit szánsz A, B és C terméked hirdetésére. Idáig még mindig csak azt látod, hogy az erre a célra szánt pénzt elköltötted. Mindegyik mellé terveztél eladást, és így árbevételt is.

A marketinges kollégától kapsz egy szép, színes, szagos, dombornyomott riportot, hogy ez a hirdetési keret melyik termékednél mennyi eladást generált. Azzal a mozdulattal továbbítod is a kontroller kollégának.

Az A termékre tervezett reklámköltés-bevétel rendben van. A B terméknél azt látod, hogy bár az eladások jönnek, de lényegesen magasabb ráfordítással, mint ahogyan azt tervezted. Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, ezen a ponton adott esetben lényegesen romolhat vállalkozásod jövedelmezősége.

Itt az történt, hogy kiderült, pontosan melyik költséged szállt el. Máshonnan nézve melyik költséged nem hozta a tervezett megtérülést. Láthatóvá vált egy probléma oka.

Az egészet képzeld el úgy, mint amikor belázasodsz: a láz egy tünet. Egy figyelmeztetés, aminek meg kell keresni az okát. Ugyanez a helyzet cégedben is: az említett példánál maradva lehet, hogy nem volt jó a hirdetésed szövege. Lehet, más csatornán kéne hirdetni. Lehet, az adott termék túl drága, vagy éppen túl olcsó.

A lényeg, hogy valami nem a tervezettnek megfelelően alakul, amit ki kell javítani. A megoldás már nem egyedül a kontrolling, hanem az adott részterület feladata lesz majd.

 

Kontrolling: kérdések sorozata, semmi varázslat

Most már látod, sem a pénzügy, sem a kontrolling nem alkímia, nem fekete mágia. Egyik sem egyéb, mint kérdések sorozata: azt terveztem, hogy 3 lesz, de 4 lett. Miért terveztem azt, hogy 3, és miért lett 4?

Nem más ez, mint a számok láthatóvá, és értelmezhetővé tétele.

Egy szám önmagában csak egy adat. Információ akkor lesz, ha értelmezni tudod.

Képzeld el: ülsz az autódban, szól a kedvenc zenéd, és mész 90-re belőtt tempomattal. Ha ránézel a kilométeróra, látod, 90-nel mész. Jó ez a tempó? Attól függ: a Nagykörúton egy 150.000-es csekket ér. Az autópályán lehet, feltartod vele a forgalmat.

Ha azt mondom neked, hogy a cégem tavalyi árbevétele nettó 600 millió forint volt, önmagában ugyanígy nem jelent semmit. Ha az árbevétel mellett van 150 millió nyereség, akkor ez egy szép szám. Ha ugyanebből az árbevételből évi 500 millió elmegy hiteltörlesztésre, akkor a tisztes éhenhaláshoz is kevés lesz.

 

Az 1.000.000 forintos kifogás: de hát a kontrolling sokba kerül!

Vállalkozóként nincs olyan, hogy valami sokba kerül. Olyan van, hogy nem térül meg. Tény, hogy a pénzügyi tervezésnek, és a kontrollingnak ára van. Ami elsőre drágának tűnhet. 10+ év tapasztalatával mondom: ha nem csinálod, az még drágább. Nem az éves szinten erre elköltött mondjuk 1.000.000 forint a sok. Hanem az a 2-3-4 millió, ami ennek hiányában elfolyik a cégedből.

Az se legyen indok, hogy csak a könyvelés az, ami kötelező. Most már látod, mennyi mindent NEM mutat meg arról, ami a cégedben történik. Elemi érdeked, hogy lásd, mikor hogy állsz a tervezetthez képest.

Ezért az erre fordított pénzt tekintsd befektetésnek: egy helyesen felállított, és működtetett kontrollingrendszerrel év végén több profitod lesz.

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg, vagy küldd el ismerősödnek, akinek szintén hasznos olvasmány lehet!

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

Szólj hozzá!

Címkék: pénz pénzügyi tervezés Vállalkozás cash-flow #kontrolling

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr8416288248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása