Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Digitális vállalkozás megoldások - Quick

2020.08.05. 00:14 prosequor

2020 július elsejétől kötelező az online számla-adatexport a NAV irányába. Erre ráépülve egy sor olyan digitális újdonság jelent meg, amely hozzásegít vállalkozásod könyvelési, és pénzügyi folyamatainak automatizálásához, meggyorsításához.

Blogunkon ezért egy cikksorozatot indítottunk, amelyeket elovasva megismerheted ezeket az újdonságokat.

1. rész: https://vallalkozas-okosan.blog.hu/2020/06/17/vallalkozas_okosan_digitalisan

2. rész:https://vallalkozas-okosan.blog.hu/2020/07/03/regen_minden_jobb_volt_ezert_ne_legyel_21_szazadi_konyvelo_vallalkozo 

 

Quick

Vendégcikk, a cikk szerzője: Kristó Zoltán.

Zoli a Meyer&Levinson Kft partnereként elsősorban kkv-k számviteli, adózási és szervezetfejlesztési területeiért felelős.

Szabadidejében szívesen ad elő digitalizációs témákban egyetemeken, szakkollégiumokban és könyvelői konferenciákon.

Emellett a Meyer & Levinson digitális lábának - a Riport Applications Kft.-nek is ügyvezetője. 

A Riport Applications Kft az elmúlt években számos számviteli-pénzügyi digitalizációs szolgáltatást fejlesztett. Ezek célja a tanácsadási munka digitalizálása, és a könyvelők, és ügyfeleik hatékonyabb együttműködésének a támogatása.  

vallalkozas_okosan_quick.JPG

A QUiCK-sztori

A történet lassan két éve kezdődött. 20-30 vállalkozó számára elérhetővé tettük a QUiCK számlaiktató rendszer első verzióját. Ők fél éven keresztül úgynevezett “zárt bétában”, ingyen használták az első verziót. Cserébe a QUiCK csapata rengeteg hasznos információt, visszajelzést kapott a fejlesztéshez.

A program alapja egy OCR alapú “számlakép-felismerő” alkalmazás volt. Ezt már a béta előtt másfél évvel, használni kezdte egy budapesti könyvelőiroda a szállítói számlák gyorsabb feldolgozására. A karakterfelismeréshez a Google OCR technológiáját hívtuk segítségül. A könyvelési algoritmusokat pedig egy, a fejlesztő csapathoz tartozó fizikus írta meg. (Ez utóbbit mi úgy hívjuk: autoscan. Ez az a programkód, mely a felismert karakterekből könyvelési információkat gyárt) 

Az alapok tehát megvoltak. Ezekre - mint egy karácsonyfára - az elmúlt két évben kkv specifikus díszeket akasztottunk. Olyanokat, melyek a való világból, a leendő későbbi felhasználóktól: kisvállalkozások visszajelzéseiből származtak. 

 

A QUiCK, 2020. július 1. előtt 

A QUiCK marketingjének a központjában sosem a “mesterséges intelligencia” állt. Nemcsak azért, mert az OCR alapú számlafelismerés és autoscan nem mesterséges intelligencia. Azért sem, mert már a fejlesztések korai szakaszában kiderült, hogy a 60-85%-os számfelismerési arány - bár rengeteg manuális munkától szabadítja meg a pénzügyes, vagy adminisztratív kollégákat -, egy versenyképes szolgáltatáshoz kevés lenne.

A zárt béta szakasz utáni fejlesztések középpontjába éppen ezért az alábbiak kerültek:  

  • Legyen természetes és egyszerű a számlák beküldése a QUiCK-be (elsők voltunk a hazai piacon más OCR-es alkalmazások között, akiknél az emailben beküldött számlák is feldolgozásra kerültek).  
  • Természetes legyen a számlák közötti egyszerű keresés. (Végtelenül rugalmas költség kategorizálási és címkézési lehetőséget teremtettünk, melyek nemcsak a gyors információkeresést, de még a számlaiktatási, jóváhagyási folyamatok kezelését is képesek elvégezni) 
  • Legyen egyszerű a számlák fizetettségének jelzése és szállítói tartozások követése. (Ehhez az utalási csomagok funkciót találtuk ki, mely elsőre sokaknak furcsa volt, de mivel egyre több banki utalási formátumot is támogat a rendszer -MagNet Bank, Citbank, CIB-, ma már ez az egyik népszerű funkció.) 
  • Legyen érthető a vállalkozások likviditása, és eredményének mérése. Cash flow táblánk nem véletlenül az egyik kedvence minden “kvikkes” felhasználónknak. A funkciót többek között az tette lehetővé, hogy integráltuk a két legnagyobb hazai számlázóval, a Számlázz.hu-val és a Billingóval, így nemcsak a kiadások, de a bevételek is rendszerbe kerültek. (Sőt később a Számlázz.hu felhasználóknak az olyan szállítói számlák is automatikusan rendelkezésre álltak, melyeket más Számlázz.hu fiókból állítottak ki, így azokat még szkennelni sem kellett.) 

vallalkozas_okosan_quick_beallitasok.JPG

 

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

Igen, érdekelnek az újdonságok, és szeretnék helyes tervezéssel, elemzéssel időt spórolni, és több pénzt keresni vállalkozásomból! 

Ezért feliratkozom a hírleveletekre!

 

 

 

A QuiCK az új korszakban - 2020. július 1. után 

Az új közmű

A Vállalkozás Okosan blogposztjaiban már sokszor olvashattál a lehetőségről, ahogy az ország legnagyobb digitális innovátora, a NAV új számla közművével lehetővé teszi, hogy bárkinek (aki erre jogosult) saját belföldi szállítói és vevői számláival kapcsolatban információkat adjon. 

Ez a digitális számla közmű rengeteg lehetőséget jelent, mind a vállalkozóknak, mind a könyvelőknek. A hazai számviteli-, pénzügyi szoftvergyártók különböző innovatív módon reagálnak a lehetőségre, melyről szintén sokat olvashatsz nálunk. 

A QUiCK “életében” a digitális közmű első ránézésre két egyértelmű megoldást hordoz: 

  • A belföldi számlák számlafelismerési pontossága a korábbi 60-85%-ról akár 95% fölé nőhet, mely gyorsítja és pontosítja az adatfeldolgozást. 
  • A számlákról és azok adattartalmáról a rendszer gyorsabban értesülhetsz, mint korábban. Hiszen már azelőtt is megérkezhet számlaadat, mielőtt azt beküldi / feltölti egy vállalkozó a QUiCK-be.

vallalkozas_okosan_quick_szamlaimport.JPG

Bár a fenti előnyök nyilvánvalóan fontosak, de sokkal több lehetőséget rejtenek, mint az első ránézésre látszik. Ahhoz azonban, hogy ezeket a lehetőségeket megfelelően lásd, tisztában kell lenned egy fontos üzleti, és egy technológiai aspektussal is a QUICK-kel kapcsolatban. 

A technológiai csavar 

A NAV által működtetett számla infrastruktúrában nincs számlaképpel kapcsolatos adat. A QUiCK viszont eleve úgy működött, hogy számlaképeket gyűjtött. (Eddigi működése alatt egyébként közel egymilliót.) 

Az üzleti háttér 

A QUiCK fejlesztője, a Riport Applications Kft., korábban már az autokata szolgáltatás kapcsán stratégiai szövetséget kötött a Számlázz.hu-val. A Számlázz.hu egyik tulajdonosa, a KBOSS Kft. 25%-os üzletrészt is szerzett a cégben. Bár a QUiCK jelenleg semmilyen módon nem tartozik ebbe a stratégiai szövetségbe, mégis úgy tűnik, hogy a júliusi változások kapcsán egyértelműen ebbe az irányba mozdultunk. 

Mit jelent ez neked, mint felhasználónak?

A QUiCK a NAV XML adatok fogadásához nem épített saját infrastrukturát. A NAV adatok lekéréséhez a Számlázz.hu saját, sokak által ismert és használt digitális csatornáját, a KSZI-t (könyvelői szoftver integráció) használja. 

Ez a következőket jelenti neked:

  • Ahhoz, hogy a QUiCK NAV adatokat kapjon, nem kell a “kvikkes” Számlázz.hu fióktulajdonosoként technikai felhasználókkal babrálni, hiszen azok már a júliusi bekötések miatt megtörténtek a számlázóban. 
  • A két cég, olyan kétirányú kommunikációt épít ki augusztus közepén, melyben a QUiCK a “Számlázz-tól” kapja a NAV XML adatokat, majd a Számlázz.hu-nak visszaküldi a számlakép adatokat, mikor azok a QUiCK fiókba megérkeztek.   
  • Felhasználóként így további előnyökhöz jutsz: A Számlázz.hu-nak visszaküldött “kvikkes” számlakép a hatályos jogszabályok szerint, digitális archiválásra kerül, azaz megoldódik a teljes egészében papírmentes bizonylatőrzés.
  • A “kvikkes” számlaképek bekerülnek egy régóta ismert, használt és publikus rendszerbe. Ehhez bármilyen - arra jogosultsággal rendelkező felhasználó -  pl. egy könyvelőiroda, az arra hivatott könyvelőprogrammal (pl. SMARTbooks, RLB) csatlakozhat és immár nemcsak a NAV XML adatokat, de a számlaképeket is automatikusan megkapja, sőt azokat együtt kapja meg.
  • Fentiek miatt egy olyan intelligens hálózat, vagy ökoszisztéma jön létre, melyben a pénzügyes mindennapi munkáját sokkal egyszerűbben, kényelmesen és gyorsabban végezve, ténylegesen valós időben adatokat szolgáltathat nemcsak a tulajdonosoknak, vagy a cégvezetőknek, de a könyvelőjének is. Ráadásul sokkal pontosabb formában, mint azt eddig tette. Teljesen papír- és érintésmentesen és esetleges hibák nélkül. A megoldást ide kattintva találod.

A jövő, tervek

A “számlaszivattyúzási” folyamat várható gyerekbetegségeinek kezelése után, melyet a Riport Applications augusztus végéig tervez, az élet nem áll meg. 

A Számlázz.hu KSZI nevű insfrastuktúrájában ugyanis banki adatok is elérhetőek, ráadásul egyre több bank adata. Azaz nemcsak a számlatranzakciós, de a pénzforgalmi adatok is követhetővé válnak a QUiCK számára. 

ig annyit jelent, hogy pár hónapon belül bárki olyan, azonnali pénzügyi információkhoz juthat vállalkozásáról a QUiCK segítségével, havi pár ezer forintért, melyről eddig tényleg csak a nagyok álmodhattak sok-sok millióért. 

Ha tetszik ez az új irány, és érdekel, mit nyerhetsz még vele, kövess minket!

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg, vagy küldd el ismerősödnek, akinek szintén hasznos olvasmány lehet!

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be a digitális újdonságokkal foglalkozó, DigitHuszár Facebook-csoportunkba!

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

Szólj hozzá!

Címkék: cash flow Pénzügy Vállalkozás Quick Digitalizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr7916104256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása