Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Napi tipp - fizetőképességi nyilatkozat

2012.05.18. 14:26 prosequor

 

Ha egy vállalkozás taggyűlése osztalék kifizetéséről határoz, ún. fizetőképességi nyilatkozatot kell tenni.

  • Mikor és mennyi osztalék fizethető?

  • Mit jelent a fizetőképességi nyilatkozat?

       Beszámolót  benyújtó vállalkozásoknak május 31-ig kell az elkészült beszámolót benyújtani. A beszámolót taggyűlésnek kell elfogadni. A taggyűlés határozhat osztalék kifizetéséről, amennyiben a vállalkozás elegendő nyereséget termelt.

     Ha a taggyűlés osztalék kifizetéséről dönt, ez egy újabb beszámolási kötelezettséget jelent a vállalkozásra nézve. A cég vezető tisztségviselőjének nyilatkoznia kell, hogy az osztalék kifizetése nem veszélyezteti a vállalkozás biztonságos működését és nem sérti a hitelezők érdekeit. Ez az ún. fizetőképességi nyilatkozat.

Mennyi osztalék fizethető ki? 

Erről a 2000. évi, C., számvitelről szóló törvény 39. §. 3. pontja rendelkezik, mely szerint:
A tárgyévi adózott eredmény, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredmény akkor fizethető ki osztalékként, részesedésként, a kamatozó részvény tulajdonosának kamatként, ha a lekötött tartalékkal, továbbá az értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék, a részesedés, a kamatozó részvény kamatának figyelembevétele (kifizetése) után sem csökken a jegyzett tőke összege alá.

Ezért minden esetben, ha a vállalkozás osztalék kifizetését tervezi, előtte konzultáljon könyvelőjével, hogy mennyi lehet a kifizetendő osztalék törvény által is tolerált összege.

Osztalék fizetése esetén a fizetőképességi nyilatkozat benyújtásának módjáról a 2006. évi IV., a gazdasági társaságokról szóló törvény 131. §. 3. pontja rendelkezik:

"Az ügyvezetőnek írásban nyilatkoznia kell a taggyűlésnek arról, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeinek érvényesülését. A nyilatkozat megtételének elmulasztásával történő kifizetéssel, illetve valótlan nyilatkozat tételével okozott károkért az ügyvezető a vezető tisztségviselőkre vonatkozó általános rendelkezések szerint felel. Az ügyvezető köteles a nyilatkozatot 30 napon belül a cégbírósághoz elektronikus úton benyújtani. A bejelentés nem jár illetékfizetési és közzétételi kötelezettséggel”.

     A törvény értelmében ezt a dokumentumot elektronikus formában történő beküldés esetén digitális aláírással ellátott módon kell a cégbíróság részére megküldeni, mert a beküldés ténye csak így igazolható hitelt érdemlő módon, hiszen a beküldésről csak ebben az esetben kapunk elektronikus visszaigazolást.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: biznisz pénz vállalkozás nyilatkozat osztalék taggyűlés fizetőképességi

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr944524380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása