Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Adózás 2012

2012.01.26. 15:36 prosequor

2012-re jelentősen átalakultak a különböző adózásra vonatkozó szabályok, és új, eddig ismeretlen adójogi fogalmak, eljárások kerültek bevezetésre. Mivel szigorodtak a bevallási kötelezettség elmulasztása, és az adófizetési kötelezettség késedelmes, illetve nem megfelelő teljesítése miatti szankciók, magasabb lett a különböző bírságok összege is, különösen fontos, hogy bevallási és fizetési kötelezettségének minden magánszemély és vállalkozás időben és pontosan eleget tegyen.

Ehhez kívánunk segítséget nyújtani honlapunkon összegyűjtött információkkal.

Tudják -e, hogy ki tehet adónyilatkozatot, ki választhatja a söralátét adóbevallást? Idén megszűnik az 1 órás cégbejegyzés, ha valaki új vállalkozást alapít, adóregisztrációs eljáráson esik át. 2012-től változott a vállalkozás vezető tisztségviselőjének, az ügyvezető jogviszonyának a szabályozása.

2012-től lépett érvénybe például az alacsony jövedelmű munkavállalók bérének elvárt emelése. Változtak a különböző járulékok, adók, és azok alapja is. Minderről olvashatnak részletesen, táblázatokba foglalt adatokkal Adózás 2012 oldalunkon.

5 komment

Címkék: facebook adózás vállalkozás 2012 okosan ügyvezető söralátét

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr553846312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

3dom'f'speech 2012.02.09. 13:30:29

Tisztelt prosequor!

Jelezni szeretném, hogy elviekben egyetértek az Ügyvezető jogviszonya (www.vallalkozas-okosan.hu/ugyvezeto_jogviszonya) cikkükben foglalt utolsó megállapítással, mert a törvény szövege így értendő, a NAV viszont ennek ellenkező módon értelmezi a dolgokat.

Üdvözlettel:

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.02.10. 15:21:24

@3dom'f'speech:
Köszönöm észrevételét. Mielőtt ezt a tartalmat elkészítettük, más adótanácsadókkal és adójogásszal is egyeztettünk, eléggé egybehangzó álláspontjuk szerint a törvény szövege egyértelmű, sajnos a NAV ettől értelmezheti ellentétesen a dolgot. Amennyiben mód van rá, ha honlapunkon található elérhetőségünkre megírná az eset körülményeit, abból talán kiderülhetne, mi okozhatta a hatóság eltérő jogértelmezését.

3dom'f'speech 2012.02.20. 19:22:42

Tisztelt prosequor!

A NAV honlapján megtalálható egy tájékoztató (apeh.hu/data/cms219375/12_A_tarsas_vallalkozasok_...pdf), melyből az tűnik ki, hogy az ügyvezetőt mindenképpen - tehát akkor is ha nem tagja a vállalkozásnak - társas vállalkozónak szeretnék minősíteni (kivéve a munkaviszony esetét, leegyszerűsítve). Ez különösen a 6. oldalon elhelyezkedő táblázat tanulmányozásakor szembeszökő, ahol nem "tag vezető tisztségviselő"-ről, hanem általában a "vezető tisztségviselő" van szó. Beszéltem az ügyfélszolgálattal is, hogy esetleg nem téves-e a tájékoztató, de ott megerősítették, hogy nekik ez az értelmezésük, mert így kapták a központi útmutatást. Felhívtam a figyelmet arra, hogy a törvényben nem ez szerepel, erre a szokásos ügyfélszolgálati hebegés-habogás volt a válasz és visszatértünk arra, hogy ők ezt az iránymutatást kapták meg az értelmezés tekintetében.

Most vettem észre, hogy időközben kiegészítették a cikküket, ezért, a pontosság kedvéért az alábbi az a mondatuk, amellyel egyetértek a törvény betúje szerint, de aminek ellentmondónak tűnik a NAV értelmezése:
"A megbízásos jogviszonyban történő vezető tisztség ellátása csak a társas vállalkozáson kívül álló személy (nem tag) vonatkozásában lehetséges."

3dom'f'speech 2012.02.20. 19:31:29

Nem kötekedni szeretnék, de a LB 3/2003 PJE határozata nem biztos, hogy érvényes még (véleményem szerint nem), mert az a korábbi Gt.-re (1997. évi CXLIV. törvény) hivatkozott, azt pedig azóta felülírta a 2006. évi IV. törvény, különösen pedig annak 22. § (3) bekezdése, amint az az Önök által hivatkozott NAV állásfoglalásban szerepel is (docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:NnW_p4a7jn0J:konyv-vizsgalat.hu/ugyvezeto.doc+apeh+%C3%A1ll%C3%A1sfoglal%C3%A1s+A+vezeto+tiszts%C3%A9get+-+ha+a+t%C3%A1rsas%C3%A1gi+szerzod%C3%A9s+elt%C3%A9roen+nem+rendelkezik+-+nem+l%C3%A1thatja+el&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEEShpV_w9qEfQGZXi4GANMKUxzzCIbI4uaTtp7uZwEIM36YCavRdqtsXtp-XkS5Y1F4QHaURBQAtHfRNG3f4uEDSOKBsYJeQMaeLohxtjaBWN7o8b9CDjkxKMQ4SAfB7xDVFN_uwr&sig=AHIEtbRpqvv8QrtPJeyG7RaJ3AtqdgwueQ)

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.02.20. 23:47:09

@3dom'f'speech:
Ezt az LB állásfoglalást mi is olvastuk. Áttanulmányoztuk ismételten a Gt-t, különös tekintettel arra, hogy betéti társaság kültagja is jogosult lehet (!) üzletvezetésre, amennyiben a társasági szerződés erről rendelkezik, és mint ilyen, innentől kezdve a beltaggal, mint ügyvezetővel létesíthet munkaviszonyt. A törvény vonatkozó soraival ki fogjuk egészíteni honlapunk tartalmát.
süti beállítások módosítása