Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

8 + 1 dolog, amire minden vállalkozónak szüksége van

2015.02.12. 14:47 prosequor

Te is úgy gondolod, hogy jövődet nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként képzeled el?

Úgy látod, jó annak, aki vállalkozó. Mert vállalkozóként jobban keres, mintha ugyanazt alkalmazottként csinálná, mert maga osztja be az idejét, mert nincs főnöke. Mert milyen jó neki. Mert lépten-nyomon azt olvasod az interneten, hogy vállalkozni kell, meg hogy a startupoké a jövő, meg egyáltalán.

Hidd el, mikor oda kerülsz, rájössz, hogy a vállalkozói lét közel sem biztos, hogy olyan egyszerű és olyan rózsaszín, ahogy azt korábban elképzelted. A remélt magasabb életszínvonal, sikerek helyett a valóság: több munka, bizonytalanság, és bizony időnként nem hogy több, hanem kevesebb pénz. Tetszik, nem tetszik, a vállalkozói lét sem való mindenkinek. Ahhoz, hogy vállalkozóként megálld a helyed, szükséged lesz néhány képességre, és főleg folyamatos tanulásra.

Összeszedtem néhány dolgot, amire egész biztosan szükséged lesz, ha vállalkozó leszel.

1. Ötlet, tudás

Vállalkozóként vagy van egy, esetleg több ötleted, amit szeretnél megvalósítani, vagy meglévő tudásodat, szakértelmedet szeretnéd immáron saját javadra kamatoztatni. Ezek mindenképpen kellenek, hiszen ezekre fogod vállalkozásodat alapozni. Egy ötletből több lépcsős folyamaton keresztül lesz majd pénzed. Mi elmondjuk, melyek ezek a lépcsők.

arrow-down.png2. Felelősségvállalás

Vállalkozóként nincs olyan, hogy ez, vagy az nem a te dolgod, nem érdekel, nem foglalkozol vele. Vállalkozóként mindenért, amit teszel, TE vagy a felelős. Ezt a felelősséget tudni kell viselni. Bizonyos vállalkozási formák esetén tevékenységedért teljes vagyonoddal felelsz. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, milyen kockázatokkal jár, ha vállalkozol.

Megismertetjük veled ezeket a kockázatokat, és elmondjuk, hogyan tudod őket csökkenteni, kezelhetővé tenni.

3. Önbizalom, hinned kell benne, amit csinálsz

Ha saját magadnak kezdesz dolgozni, nem biztos, hogy azonnal és olyan szinten jönnek majd az eredmények, mint ahogy azt vártad. A vállalkozói lét nem olyan, hogy reggel bemész, délután hazamész, és ha esik, ha fúj, a következő hónap elején ott van a fizetésed a bankszámládon.

Vállalkozóként valószínű, kezdetben sokszor el fogsz bizonytalanodni: jó az, amit csinálok? Kell az embereknek? Biztosan erre van szükségük? Előfordul, hogy menet közben újra kell néhány dolgot gondolnod, vagy változtatnod kell. Ez teljesen természetes folyamat, sokan mégis kudarcként élik meg, és feladják.

Elmondjuk, hogyan, milyen módszerekkel tudod tesztelni vállalkozásod beindítása előtt, hogy jó-e az ötleted, és hogyan, milyen jelekből látod majd, mit kell változtatnod ahhoz, hogy vállalkozásod sikeres legyen.

4. Hajlandóság és akarat a tanulásra

Vállalkozóként látni fogod, egyetlen dolog lesz majd állandó körülötted: a folyamatos változás. Ha talpon szeretnél maradni, tetszik, nem tetszik, ehhez alkalmazkodnod kell. Ez pedig folyamatos tanulást igényel, ami ez esetben egyes-egyedül a te érdeked. Nem tanár fogja számon kérni, hanem a piac. Egyes tevékenységi körök, iparágak lassabban, mások gyorsabban változnak, a vásárlók szokásai és a különböző kommunikációs technikák meg még gyorsabban.

Elmondjuk a legújabb trendeket, hogy ne maradj le a piaci versenyben.

arrow-down.png5. Rendszerben gondolkodás képessége

Saját vállalkozásod egy komplex rendszer. Fogd fel úgy, egy kicsit olyan, mintha egy várost, vagy egy országot vezetnél. Ha egy adott területen hozol egy döntést, az nem csak arra lesz hatással.

Például városvezetőként azt szeretnéd, hogy több vállalkozó telepedjen le nálad, ezért csökkented a helyi adót. Egyik oldalról –ha elég cég jön-, nőhet a bevételed. Ha viszont több cég jön, az több feladatot jelenthet az önkormányzatodnak, ezért lehet, embereket kell felvenned, őket fizetni, munkaeszközökkel ellátni. Az pedig pénzbe kerül Kérdés, még így is megéri a dolog?

Ezért soha ne fókuszálj vállalkozásodnak egy részére, hanem mindig az egészet nézd, azt, hogy egy adott döntésed milyen hatásokat vált ki.

Erről a témáról szól ez a prezentációnkhttp://goo.gl/ZrweJP

6. Beszélni, beszélni, beszélni

Hiába vagy szakmádban a legjobb, ha ezt senki nem tudja rólad, akkor semmit nem érsz vele. El kell tudnod mondani, mit csinálsz, miben vagy a legjobb, miért érdemes téged választani a konkurenseid helyett. Ehhez sok-sok eszköz áll rendelkezésedre: céges honlap, Linkedin, Facebook, saját, céges blog és még sok más közösségi média-felület.

Ezeket nem elég ismerni, tudni kell jól használni is, hogy érjenek valamit. Szeretnéd megtudni, hogyan kell ezeket jól használni? Nálunk megtudod.

arrow-down.png7. Szervezés

Vállalkozóként nem lesz, aki megmondja, hogy most ide menj, aztán ha végeztél, utána azt csináld. Vállalkozóként magad ura vagy, ez azt is jelenti, hogy senki nem fogja megmondani mikor, mit kell csinálnod. Neked kell átlátni teendőidet, beosztani az idődet, megszervezni a munkádat. Ez az elején nem mindenkinek megy zökkenőmentesen.

Meg kell tanulnod fontossági sorrendet felállítani. Ez egy idő után menni fog, ahogyan azt is tudni fogod, hogy egy adott munka elvégzésére kb. mennyi időre lesz szükséged. Ezt a szervezést kezdetben egy kockás papíron is elvégezheted. Ha vállalkozásod növekszik, a kockás papírnál sokkal korszerűbb eszközök állnak már rendelkezésedre.

Elmondjuk, melyek ezek, és miért érdemes őket használni.

8. Egészséges bizalmatlanság

Vállalkozóként rengetegen meg fognak keresni akár vevőként, akár egy szenzációs, csak neked, csak itt, csak most ajánlattal. Vagyis ígérnek valamit, amitől neked jobb lesz. Mindig tedd fel a kérdést: oké, de mi van, ha nem? Mi történik, ha az adott ígéret nem teljesül?

Nem szabad bármit elhinned, amit ígérnek, üzletkötés előtt partneredet informáld le. Ezt teljesen legálisan meg tudod tenni néhány ingyenesen hozzáférhető adatbázis segítségével. Az üzlet alapja a bizalom, de az ellenőrzés is fontos. Meggondolatlanságuk, vagy túlzott jóhiszeműségük miatt sokan tönkrementek, némi óvatosság miatt még senki.

Tőlünk megtudod, hogyan csökkentheted a lehető legnagyobb mértékben azokat a kockázatokat, melyek veszélyeztethetik vállalkozásod működését.

+1. Kudarctűrő képesség

Nem véletlen hagytam a végére, pedig talán az egyik legfontosabb. Biztos lehetsz benne, hogy vállalkozóként néha rossz döntést hozol, vagy valamelyik ötleted nem jön be, nem lesz rá kereslet. Igen, mi is jártunk így. Ilyenkor ami nem megy, azt nem érdemes erőltetni, helyette arra kell koncentrálni, ami pénzt hoz.

Ezt a folyamatot sokan személyes kudarcként, hozzá nem értésük jeleként élik meg, és feladják. Nos: ha hibáztál (mindenki megteszi), tanulj belőle. Keresd meg az okát, vajon miért döntöttél rosszul, miért állt elő egy probléma? Tudáshiány miatt? Előre nem látható dolog ütött be, netán olyan, amivel számolni kellett volna, csak nem tetted meg? A tanulságokat vond le, és menjél tovább.

jelentkezes_vallalkozoi_kepzesre.jpgIgen, olyan is előfordulhat, hogy vállalkozásod működését az alapoktól újra kell gondolni, vagy teljesen profilt kell váltani. Ennek vannak látható jelei, csak észre kell őket venni. Elmondjuk, melyek ezek, és ilyenkor mit kell csinálni.


Ha vállalkozás indítása előtt állsz, és szeretnél személyesen többet megtudni a leírtakról, jelentkezz vállalkozói képzésünkre! Link: http://www.vallalkozas-okosan.hu/vallalkozoi_kepzes_jelentkezesi_lap 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: biznisz tanulás vállalkozás vállalkozói képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr717164653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása