Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Startup mánia 2015

2015.02.03. 22:16 prosequor

A vízcsapból is startupok folynak: startup workshop, startup verseny, startup pitching, startup weekend…

Ha megnyitunk egy üzleti-gazdasági hírportált, nem lesz olyan nap, hogy ne szerepeljen benne valamilyen startupokkal kapcsolatos hír. Tény, hogy hazánkban alacsony a fiatalok vállalkozó kedve. Az is tény, hogy a néhány befutott magyar startup komoly nemzetközi elismeréseket, sikereket hozott, fiatalokat inspirálva ezzel.

Ez azt jelentené, a startup lenne az új csodafegyver? Megoldást hoz majd a fiatalok munkanélküliségére, segít a munkahelyteremtésben, és az adóbevételek emelkedésében? Nem. Nem gondolom, hogy a startup-őrület lenne a megoldás. Néha azt érzem, ebben is sikerült átesnünk a ló másik oldalára.

Kis túlzással, ha három, gyakorlatilag minden téren nulla tapasztalattal bíró fiatal összedugja a fejét, valami hajánál fogva előrángatott igényre kreálnak egy szerintük zseniális ötletet, azt máris startupnak hívjuk. Ez azt jelentené, hogy a startupoknak semmi értelmük, és ez a fogalom nem lenne több holmi gazdasági divathóbortnál? Nem, erről szó sincs.

Ezért hasznosak a startupok

Vitathatatlan, hogy startupokra szükség van. A mai piaci-gazdasági környezet megkerülhetetlen szereplőivé váltak. Ismert tény, kb. 100 startupnak mondott vállalkozásból talán egy fut be. Ez nem feltétlen baj. Nagyon jó dolognak tartom, hogy a startup, mint hívószó olyan fiatalokat fordít a vállalkozások világa felé, akik talán más pályát képzeltek el maguknak.

Azt is nagyon jó dolognak tartom, ha egy startup nem is fut be, gazdái akkor is rengeteget tanulnak belőle: -a teljesség igénye nélkül- szert tesznek üzletszervezési, üzletvezetési ismeretekre, alapvető, gyakorlati gazdasági, pénzügyi, marketing ismeretek birtokába kerülnek. Megismerik a vállalkozói létet, az önálló munkavégzést, esélyes, hogy más országok vállalkozói kultúrájával is kapcsolatba kerülnek. Az így szerzett tudást, tapasztalatot tovább viszik, következő vállalkozásuknál egész biztosan hasznukra lesz. Innen nézve a startup vállalkozások támogatása nem kidobott idő és pénz.

vallalkozas_okosan_startup.jpgNagyon jó kezdeményezésnek tartom például a NOÉ-Programot, ahol nagyvállalatokkal karöltve egyengetik azoknak a startupoknak az útját, akik már túl vannak az ötletelésen, és a konkrét megvalósítás, piacra lépés fázisában vannak. Hosszú távon feltétlenül szükséges a különböző vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezeteknek, cégeknek figyelmet fordítani a startup szektorra, de…

Mi van azokkal, akik nem startupok?

Nem ismerek pontos számokat, de talán nem túlzás kijelenteni, hogy egy-egy startupra több száz, ha nem több ezer nem startup vállalkozás jut. Határozott véleményem, hogy ez a vállalkozói kör is a gazdaság megkerülhetetlen része. Közepes (néhány tízezres), de főleg kisebb lakosságszámú településeken szinte kizárólag ők a munkahelyteremtés fő letéteményesei. Az önkormányzatokat, akik közmunkát biztosítanak, e tekintetben nem venném ebbe a körbe, hiszen a közmunka kivételes esetektől eltekintve nem teremt semmiféle értéket.

Ezért a nem startup vállalkozások számára is létfontosságúnak tartom a tudásátadást, azt, hogy ők is hozzájussanak a vállalkozásuk vezetéséhez szükséges tudáshoz. Vagyis az ő támogatásukra is égető szükség van, és most nem elsősorban közvetlen, vagy közvetett anyagi támogatásra gondolok. Vagyis szükség lenne.

Kis magyar vállalkozásfejlesztés

Több, a közelmúltban készített felmérés is arra a következtetésre jutott, hogy a szükséges tudás, ismeretek megléte a szóban forgó vállalkozói kör sikerének elengedhetetlen feltétele. Vagyis a vállalkozók (és az állam és az önkormányzatok…) elemi érdeke, hogy ezekhez hozzájussanak. Ha lenne hol.

Jó néhány olyan állam (így közvetve a vállalkozások) által finanszírozott szervezet létezik, melyeknek többek között ez is a feladatuk lenne. A gyakorlatban sajnos egyáltalán nem állnak a helyzet magaslatán. Szomorú példa erre többek között a nemrég lezárult, Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban c. pályázat: a két elemből álló pályázat első részében egy vállalkozói képzésen kellett részt venni. Nos, ami itt képzés címén történt, arról a résztvevőktől több, mint lesújtó véleményeket hallottam.

Az elmúlt években több ilyen szervezetet felkerestünk, mindenki számára hasznos együttműködés kialakításának reményében. Az eredmény több, mint lesújtó volt. Több helyről még csak válaszra sem méltattak, ahonnan netán mégis, sok köszönet abban sem volt. Értem én, hogy gazdaságunk kitörési pontja lehet, ha a magyar vállalkozók pontosan tisztában vannak a paraguayi exportlehetőségekkel, netán tövéről hegyére ismerik a malajziai üzleti etikettet. Azonban mégis lehet, vannak olyan információk, melyek a KKV-k széles körének fontosabbak lennének…

Tudást, de milyet, és honnan?

vallalkozas_okosan_vallalkozoi_tudas.jpgA (leendő) vállalkozók jó részének se ideje, sem energiája nincs valamely felsőoktatási intézményben tanulni üzleti, pénzügyi-gazdasági, marketing ismereteket. Léteznek OKJ-s képzések, illetve interneten elérhető e-learning oktatóanyagok is. Ez utóbbiakkal, ahogy jó néhány, az interneten hirdetett „vállalkozói” oktatással, tanfolyammal nem árt óvatosnak lenni.

Ezek egy részének a célja nem más, minthogy a szerző/szervező/előadó eladja az e-könyvét, vagy más termékét, szolgáltatását. Valós, használható tudás-átadás nem történik. Természetesen pozitív példák is vannak. Bár nem kimondottan képzés, de ilyennek tartom a Piac és Profit konferenciáit, ahol sok rendezvényen egy-egy valóban hasznos témát az adott területet a gyakorlatban is jól ismerő szakértő mutat be.

Természetesen ahhoz, hogy valakit vállalkozóként „tanítani” lehessen, az is kell, hogy ő maga is akarjon tanulni. Ismerje fel saját korlátait, azt, hogy mely területeken van szüksége fejlődésre, a vállalkozói létnek ne amolyan „azt én majd úgyis tudom” mentalitással induljon neki.

Zárszó

  1. A különféle ingyenes vállalkozói oktatások / konferenciák általában annyit is érnek, mint amennyibe kerültek.
  2. A vállalkozói tudás megszerzése egyaránt fontos a startupoknak és a „hagyományos” cégeknek is.
  3. Meggyőződésem, nincs olyan vállalkozói tudás, ami mindenkinek egyformán hasznos és szükséges. Vannak általános ismeretek, melyek minden vállalkozó számára fontosak, és vannak, melyek szektor/cégméret / tevékenységi kör specifikusak.
  4. Valós, kézzel fogható segítséget jelentő tudást leginkább olyantól lehet elsajátítani, aki maga is az adott területen dolgozik, annak jó ismerője.
  5. Vállalkozói képzésünkön minden alkalommal elmondjuk, csodák, vállalkozásokat biztosan sikerre vivő „csak itt, csak most, csak önnek” titkok nincsenek. Alapos felkészülés, sok munka és folyamatos tanulás szükséges a talpon maradáshoz, a fejlődéshez avagy a sikerhez.
  6. Az önkormányzatoknak a jelenleginél sokkal nagyobb szerepet kellene vállalniuk a vállalkozások –tudás rendelkezésükre bocsátásával történő- fejlesztésében. Ez pl. a helyi sajtó és még néhány eszköz bevonásával minimális költséggel, vagy akár ingyen is megoldható lenne.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: üzlet startup vállalkozás vállalkozásfejlesztés vállalkozói képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr557138919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása