Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Mire jó egy drága pénzügyi terv?

2014.10.12. 19:21 prosequor

Egy pénzügyi terv drága, amellett nem több, mint olyan számokkal való játék, amik fél év múlva úgyis változni fognak. Ennél fogva semmi értelme. Ez csak egy a sok vélemény közül, amit hallottunk, mikor ez a téma került szóba. Ettől függetlenül van, amikor ha akarjuk, ha nem, kell egy pénzügyi terv. Ha éppen nem készülünk hitelt felvenni, akkor is hasznos lehet. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket-véleményeket.

1. Nekem egy egészen kicsi vállalkozásom/1 fős cégem van. Minek nekem pénzügyi terv?

Egy kis cégnek, kisvállalkozásnak is látnia kell, mennyibe kerül havonta a vállalkozás fenntartása, sőt –általában szűkös források birtokában- nekik kell csak igazán látni.

A működési költségek ismerete nagyon fontos része annak, hogy el lehessen dönteni, mellette a vállalkozás képes-e annyi nyereséget termelni, ami mellett egyáltalán megéri csinálni az egészet. A várható kiadások (és azok időpontjának) ismerete nélkül cash-flowt sem lehet tervezni. Anélkül pedig nem fogjuk látni, mikor kerülhet vállalkozásunk abba a helyzetbe, hogy egész egyszerűen elfogy a pénze.

2. Egy pénzügyi terv elkészítése sokba kerül. Nem megy úgy a vállalkozás, hogy megengedhessem magamnak.

Egy korrekt pénzügyi terv valóban kiadást jelent: bonyolultságától, időtartamától függően pár tízezer forinttól indul elkészítésének a munkadíja. Ennél sokkal többe kerülhet, ha nincs: az említett összeg többszöröse keletkezhet veszteségként, ha pénzünket folyamatosan veszteséges, profitot nem termelő vállalkozásba öntjük.

3. A pénzügyi terv nem több, mint számokkal való játék. A mai, gyakran változó jogi és gazdasági környezetben lehetetlen 3-5-10 évre előre tervezni.

Igen, ezt elég sok helyen lehet hallani-olvasni, nekünk is mondták már (hab a tortán, aki ezt mondta nekünk, az illető eredeti végzettsége közgazdász…).

Tervezésnél értelemszerűen a jelenleg ismert adatokkal, adókkal, stb. lehet csak dolgozni, ezzel együtt sokkal többről van szó, mint számokkal történő játszadozásról. Egy korrektül összeállított, pontos adatokon –és lehetőleg minél pontosabb becsléseken- alapuló üzleti terv megmutatja, mennyibe kerül havonta vállalkozásunk fenntartása. Mellette kiderül belőle, ehhez minimálisan mekkora bevétel elérésére van szükségünk (ez az a bizonyos fedezeti pont). Az is kiderül belőle, érdemes-e egy új beruházást, fejlesztést megvalósítani.

A pénzügyi terv készítésekor természetesen csak a jelenlegi adó- és járulékmértékekkel, illetve jelenleg ismert költségekkel, mostani ismereteink, most rendelkezésre álló információk alapján végzett becslésekkel számolhatunk. Az évek során ezek változhatnak, nagy eséllyel változni is fognak.

Az általunk készített pénzügyi terv alkalmas arra, hogy ezeket a változásokat modellezzük, meg lehet nézni, hogyan alakul vállalkozásunk jövedelmezősége bármilyen adó, költség vagy bevétel változása esetén. Így akár évekre előre többféle forgatókönyvet is meg tudunk nézni, minden esetben pontos számok, adatok birtokában leszünk.

4. Az interneten számos, akár ingyenesen is elérhető és letölthető, vagy legfeljebb néhány ezer forintért megvásárolható pénzügyi tervező sablon található. Egy ilyen használatával pénzügyi tervemet akár ingyen, de mindenképpen sokkal olcsóbban el tudom készíteni magamnak.

Pénzügyi terv.jpgIgen, valóban léteznek ilyen sablonok, pénzügyi tervező táblák, ingyen is.

Mielőtt egy ilyet megvennénk, egyáltalán, pénzügyi tervünk készítésébe belekezdünk, gondoljuk végig a következőt: az egyik cég csak szolgáltat, a másik 2-3000 termékkel kereskedik. Termékei egy részét saját maga gyártja, egy részét nagykereskedőktől szerzi be. Van olyan cég, amelyik csak belföldre értékesít, másik az EU-ba is, ahová- közösségi adószám birtokában- adott esetben nettó, áfa nélküli áron értékesíthet.

Ismét egy másik cégnek ingatlanjai, járművei, nagy értékű szerszámgépei vannak, melyek után értékcsökkenést számol el, ennek mértéke viszont más gépjármű, ingatlan vagy szerszámok esetén. Ismét másik vállalkozás hitelt törleszt, amivel szintén számolni kell a tervezés során. Ugyanez a vállalkozás foglalkoztat 20 embert, egy részük minimálbért keres, egy részüknek –az általuk betöltött munkakör miatt- már garantált bérminimumot kell fizetni.

Az itt felsoroltak csak egy részét képezik azon adatoknak, melyekkel pénzügyi tervezés során számolni kell és hatással vannak egy vállalkozás eredményére és cash-flowjára. Mindezek fényében ki-ki döntse el saját maga, létezhet-e olyan előre megírt sablon, ami egységesen alkalmas lehet bármilyen vállalkozás pénzügyi tervének elkészítésére.

5. Elkészült a pénzügyi tervem. Mire tudom használni?

Saját magunk objektív tájékoztatása, ez az első, és legfontosabb, amire használhatjuk. Akkor is szükség lesz rá, ha vállalkozásunkba bármilyen külső forrást szeretnénk bevonni: hitelre van szükségünk, pályázaton szeretnénk indulni, vagy befektetőt keresünk. Ezekben az esetekben a pénzügyi terv fogja megmutatni, mire is szeretnénk pénz kapni, és azt mennyi idő alatt, milyen célokra költenénk el.

6. A gyakorlatban miben lesz segítségemre az elkészült pénzügyi terv?

Mivel pontos adatok birtokában menet közben is módosítható, aktualizálható, segít abban, hogy mindig tisztában legyünk vállalkozásunk kiadásaival-bevételeivel, pillanatnyi anyagi helyzetével. Egy új termék vagy szolgáltatás bevezetésekor –megfelelően elvégzett piackutatás mellett- segít eldönteni, érdemes-e az újdonságba invesztálni.

Megmutatja, hogy az általunk remélt bevétel mekkora kiadások mellett termelhető meg, illetve azt is, a reálisan várható bevétel gazdaságosan elérhető-e. Például egy adott munkára, feladatra érdemes-e új alkalmazottat felvenni, vagy egy új járművet, gépet, termelőeszközt megvásárolni. Az is kiderül belőle, a várható kiadások és bevételek, azok időbeli eloszlásának ismeretében, hogy az induláskor rendelkezésünkre álló pénz meddig fedezi vállalkozásunk működését.

7. +1 jó tanács

Pénzügyi tervet sosem önmagáért készítsünk vagy írassunk. Akkor valóban nem lesz több számok halmazánál.

A pénzügyi terv az üzleti terv egyik legfontosabb része, hiszen ha a számok –hétköznapi nyelven szólva- nem jók, akkor az egész vállalkozásnak nincs értelme, ezt pedig más nem fogja feketén-fehéren megmutatni.

A tervezést ennek ellenére mindig a valóság, a való élet felől kezdjük, írjuk le, mit csinálunk, hogyan csináljuk, mindez mennyibe kerül, mekkora bevételünk van, illetve mennyit remélünk, tervezési fázisban lévő vállalkozás esetén: mennyire van szükség. Bevételeink, szolgáltatásaink, eladni kívánt termékeink esetén mindig végezzünk piacfelmérést, gondoljuk végig, várhatóan kinek, mennyit tudunk majd eladni.

Ha a felsoroltakkal megvagyunk, akkor lehet mindezt lefordítani a számok nyelvére, vagyis pénzügyi tervet készíteni.

Egyetlen mondatban: pénzügyi tervezéshez mindig a teljes, a vállalkozás minden fontos részére kiterjedő üzleti tervezés felől haladjunk.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: pénz vállalkozás tervezés pénzügyi tervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr396784671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása