Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

SZÁMLÁZÓ - Számlázó program bejelentési kötelezettség

2014.10.02. 12:10 Szianita

A bejelentési kötelezettség jogszabályi háttere a 23/2014-es számú NGM rendelet.

Kire vonatkozik?

Azokra az adózókra, akik számlázó programot és/vagy online számlázó rendszert használnak.

Mi az a számlázó program? Mit értünk online számlázó rendszeren?

  • Számlázó programnak minősül minden számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is. A bejelentési kötelezettség kiterjed azokra a többfunkciós informatikai megoldásokra is, amelyek más funkciók mellett számla kibocsátására is alkalmasak. Online számlázó rendszer alatt a hálózaton keresztül elérhető, számlázó szolgáltatást nyújtó rendszer értendő.

Mi a teendő, ha számlázó programot és/vagy online számlázó rendszert használunk?

  • Bejelentési kötelezettség terheli azokat az adózókat, akik számlázó programot és/vagy online számlázó rendszert használnak, vagy ha ezeknek a programoknak a használatát befejezik, azaz a továbbiakban nem ilyen módon állítanak ki számlát.

Hogyan tehetünk eleget az adatbejelentési kötelezettségnek?

  • Be kell küldeni a SZAMLAZO nevű nyomtatvány elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, vagy papír alapon az állami adóhatóságnak. Akik elektronikus bevallásra kötelezettek, azok nem küldhetik papír alapon.

Hol található ez a nyomtatvány?

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/SZAMLAZO.html

Milyen adatokat kell jelenteni?

  1. A használt számlázó program nevét, azonosítóját, a program fejlesztőjének nevét és - ha van - adószámát, az értékesítő (forgalmazó), illetve rendelkezésre bocsátó nevét és adószámát, valamint a program beszerzésének és programhasználat kezdetének időpontjait. Több fejlesztő esetén a számlázó program felhasználói dokumentációjában elsődlegesen megjelölt fejlesztő adatát kell szerepeltetni.
  2. A számlázó program azonosítója bármilyen a fejlesztő által meghatározott szám-, betű-, vagy egyéb karakterkombináció lehet, ami a számlázó program típusának egyedi azonosítására szolgál és ami alapján a fejlesztő, a forgalmazó a számlázó programot az értékesítéskor nyilvántartásba veszi.
  3. A számlázó program frissítése, verzióváltása esetén nem kell ismételten bejelentést tenni, miután ez esetben a használatba vett és már bejelentett program nem – csak annak működése – változik, vagyis a korábbi név és azonosító alapján maga a program továbbra is beazonosítható marad.

A már használatból kivont számlázó programmal korábban kiállított és megőrzött számláról másolat készítése történik, az nem minősül a számlázó program ismételt használatának, így erre vonatkozóan nem kell bejelentést tenni.

  1. Használatból történő kivonás bejelentése esetén a korábban már bejelentett számlázó program – akkori – bejelentés szerinti adatainak megfelelő adatokat kell megadni. Vagyis a használatból történő kivonáskor megadott adatoknak „összekapcsolhatónak” kell lenniük a használat megkezdésekor bejelentett adatokkal, hiszen az adóalany ugyanarra a számlázó programra vonatkozóan teljesít bejelentést.
  2. A használatból történő kivonás időpontja alatt azt a dátumot kell érteni, amelytől kezdődően az adóalany a jogszabály szerinti számlakibocsátási kötelezettsége teljesítésére a továbbiakban már nem használja az adott számlázó programot, vagyis azzal nem állít ki több számlát.

Online számlázó rendszer használatba vételének bejelentése:

  1. Online számlázó rendszer alatt – általános fogalomhasználat alapján – hálózaton keresztül elérhető, számlázó szolgáltatást nyújtó rendszert kell érteni.
  2. Be kell jelenteni a rendszer nevét, elérhetőségét, az online számlázási szolgáltatást nyújtó nevét és adószámát, valamint a rendszer igénybevétele kezdetének időpontját.
  3. Az Online számlázó rendszer használatánál az elérési útvonalat kell megadni, amelyen keresztül az online számlázási szolgáltatás funkció elérhető és igénybe vehető. Ez elsősorban webcím megadásával történő, internetes elérési útvonalat jelent.

Online számlázó rendszer használatból történő kivonásának bejelentése.

  1. Be kell jelenteni a rendszer nevét, elérhetőségét, az online számlázási szolgáltatást nyújtó nevét és adószámát, valamint a rendszer igénybevétele kezdetének és befejezésének időpontjait.
  2. Amennyiben kettős funkcionalitásban használja a számlázó programot és online számlázó rendszert, kettős bejelentési kötelezettség terheli, azaz ha mindkétféle programot használ, akkor mindkettőt be kell jelenteni.

Milyen időszakra vonatkozik?

  1. 2014. október 1-jét megelőzően beszerzett és 2014. október 1-jén még használatban lévő számlázó programok, igénybe vett online számlázó programok, továbbá használatba vett saját fejlesztésű programokra.
  2. A 2014. október 1-je és 2014. október 15-e között használatból kivont számlázó programra, online számlázó rendszerre, saját fejlesztésű programokra kell az adatbejelentést megtenni.

Mi a bejelentés határideje?

2014. október 1-jét megelőzően beszerzett és 2014. október 1-jén még használatban lévő számlázó programok, igénybe vett online számlázó programok, továbbá használatba vett saját fejlesztésű programok adatait 2014. november 15-igkell bejelenteni.

A későbbiekben beszerzendő és használatba vett programokat a számlázási szolgáltatás igénybevételének kezdetét követő 30 napon belül kell az adóhatósághoz bejelenteni.

A kivonást az igénybevétel befejezését követő 30 napon belül köteles az adóhatósághoz bejelenteni.

A bejelentési kötelezettséget a tényleges használat megkezdésétől számított 30 napon belül kell teljesíteni. Ha a számlázó program beszerzése megtörténik, azonban a tényleges használatba vételre csak egy későbbi időpontban kerül sor, a bejelentési kötelezettséget abban az esetben is a tényleges használat megkezdésétől számított 30 napon belül kell teljesíteni, vagyis a már beszerzett, de még használatba nem vett számlázó program esetében nem kell bejelentést tenni.

A bejelentési kötelezettség minden esetben az adóalany által használt számlázó programra vonatkozik. Abban az esetben, ha az adóalany új – az előzőtől eltérő – számlázó program használatát kezdi meg, egyrészt be kell jelenteni a korábban használt számlázó program használatból történő kivonását, másrészt az új számlázó program használatának megkezdését. A bejelentési kötelezettség szempontjából nincs jelentősége annak, hogy az adóalany milyen pénzügyi konstrukcióban – így például bérleti jogviszonyban – kezdi meg az új számlázó program használatát, amennyiben az eltér az addig használt számlázó programtól, úgy teljesíteni kell a bejelentési kötelezettséget. Bérleti jogviszonyban az új számlázó program beszerzési dátumának azt az időpontot kell tekintetni, amihez az új számlázó program beszerzése igazolhatóan köthető, vagyis nem a – korábbi számlázó program használata során is változatlanul fennálló – bérleti jogviszony kezdetének időpontját, hanem az új számlázó program beszerzésének időpontját.

Bizonyos esetekben a szoftvert beszerző és a szoftvert használó adóalany nem azonos, mivel a szoftvert beszerző szolgáltatás nyújtása keretében biztosítja harmadik fél részére a szoftver használatát. Ilyenkor a bejelentési kötelezettség kizárólag a szoftver használóját terheli. A szoftvert használó adóalanynak a jogszabályban meghatározott adatkör tekintetében kell bejelentést tennie, vagyis meg kell adni a beszerzés dátumát is. A beszerzés dátumát a számlázó program használójának tekintetében kell meghatározni.

Forrás: nav.gov.hu

Vállalkozás Okosan

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr716752685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása