Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Pénzforgalmi elszámolás szerinti adózás

2012.10.16. 10:27 prosequor

 

Mit jelent a pénzforgalmi elszámolás az adózásban?
Mi a pénzforgalmi elszámolás gyakorlati jelentősége?

Ha valaki vállalkozik, bevételeiről, költségeiről, adó és járulékfizetési kötelezettségeiről nyilvántartást köteles vezetni, és azokról meghatározott időben és formában adatot köteles szolgáltatni az adóhatóságnak. Ez a nyilvántartás kétféle lehet: pénzforgalmi szemléletű, vagy kettős könyvvitel. A pénzforgalmi szemléletű elszámolás azt jelent, hogy a vállalkozás életében történt gazdasági eseményeket a tényleges pénzmozgás megtörténte esetén dokumentálja. Kettős könyvvitel esetén ugyanez a rögzítés a gazdasági esemény megtörténtekor, valós időben történik, annak pénzügyi teljesülésétől függetlenül.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Gazdasági esemény az, ha pl. valamit eladtunk, kiállítjuk róla a számlát, és a számla ellenértékét 15 nap múlva kell a vevőnek kifizetni. Pénzforgalmi szemléletű nyilvántartás esetén ezt az eseményt akkor kell nyilvántartásunkban rögzíteni (azaz a számlát lekönyvelni), mikor azt kiegyenlítették. Kettős könyvvitel esetén az eseményt a számla kiállításakor kell rögzítsük, azaz a kiállított számlát könyvelésünkbe, és így adóbevallásunkba beállítani.

ID-10050957.jpgAhogy ebben a bejegyzésünkben erről már szóltunk, ha bevételünk keletkezik, a bevétel után áfát kell fizessünk. A kétféle nyilvántartás működéséből látszik, pénzforgalmi szemléletű nyilvántartás esetén áfa fizetési kötelezettségünk csak akkor áll be, ha a számlánkat ténylegesen ki is fizették (hiszen a számla csak ekkor kerül be nyilvántartásunkba), kettős könyvvitel esetén a számlát azonnal, annak kiállításakor szerepeltetnünk kell könyvelésünkben, vagyis adófizetési kötelezettségünk keletkezik akkor is, ha azt csak 30, 60 nap múlva, esetleg akkor sem fizetik ki. Fentiekből következik, hogy egy vállalkozásnak – likviditási szempontokat figyelembe véve - a pénzforgalmi elszámolás az előnyösebb a két lehetőség közül, hiszen azt választva nem kerülhet a cég olyan helyzetbe, hogy meg nem kapott bevétel után kelljen adót fizetnie. Ezáltal nem kerül veszélybe a cég fizetőképessége, legalábbis emiatt nem.

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Olvass szórakoztatóan üzleti tervezésről, adózásról, vállalkozásodról!

Ilyen egyszerű: ide kattintva iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Akkor miért nem választja minden cég a pénzforgalmi szemléletű nyilvántartást?

Azért, mert a törvények ezt nem teszik lehetővé. Erről a kérdésről a Számvitelről szóló törvény rendelkezik. Ez pedig azt mondja ki, hogy kettős könyvvitelt köteles vezetni minden olyan vállalkozási forma, mely e törvény hatálya alá tartozik. A törvény kimondja (Sztv. 2/A § (1) pont), hogy nem tartozik ide az egyéni vállalkozó, a korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cég, és az egyszerűsített vállalkozói adó szerint adózó betéti társaság sem. A többi jellemző cégforma (Kft., részvénytársaságok, nem Eva alá tartozó betéti társaságok) kettős könyvvitelt kötelesek vezetni.

A jelenlegi gazdasági környezetben viszont sok, kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak problémát okoz a ki nem fizetett számlák miatti adófizetési kötelezettség teljesítése. Ezért a tervek szerint jövő évtől a számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozások is választhatják a pénzforgalmi szemléletű áfa fizetést, amennyiben éves árbevételük a 125 millió forintot nem haladja meg, és néhány további feltételnek is eleget tesznek. Ez az elképzelés jelenleg még törvénytervezet formájában létezik, ha elfogadásra kerül, a részleteket itt ismertetjük.

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha az elsők között szeretnéd olvasni, amit RÓLAD, NEKED írunk: https://www.vallalkozas-okosan.hu/hirlevel

 

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkrahttps://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: adózás adó vállalkozás kettős könyvelés elszámolás könyvvitel pénzforgalmi

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr924851517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása