Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Legyen nyugta mindenkinek

2012.08.05. 13:30 Szianita

    Itt a nyár, a jól megérdemelt pihenés időszaka, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai és a közérdekű bejelentések alapján megállapítható, hogy a polgárok egy része lépten-nyomon szabálytalansággal szembesül. A sült halról, jégkrémről, sörről csak elvétve kapnak nyugtát, az éttermi fogyasztásról sokszor tollal írt vagy számítógéppel előállított ún. „pincérblokkot” adnak, amit a hozzá nem értő szem szabályosnak vél. Ámde a szabálytalanul kiállított nyugták legfőbb következménye a hozzájuk kapcsolódó adófizetési kötelezettség elmaradása, a költségvetés megrövidítése. Ennek elkerülése érdekében kéri a NAV a polgárok segítségét.

    A költségvetés szempontjából a legfontosabb bevételeket az adók, járulékok, illetékek jelentik, amelyek forrást biztosítanak a közös kiadások finanszírozására. Ez a közteherviselés alapja.

    Annak érdekében, hogy valamennyi vállalkozás eleget tegyen adófizetési kötelezettségének, a NAV fokozott ellenőrzési tevékenységet folytat, amely során a számla- és nyugtaadási kötelezettséget is ellenőrzi (kimondottan igaz ez a nyárra). Ez azért is fontos, mert a számla- és nyugtaadás elmulasztásával a vállalkozás eltitkolja bevételét és így adót sem fizet utána.

   Ugyanakkor nem állhat minden vendéglátóhely, lángosos vagy piaci árus mellett egy revizor, ezért feltétlenül szükség van társadalmi összefogásra. Ennek legegyszerűbb módja, ha mindenki kér nyugtát a vásárlásról, fagyizásról, vízibicikli-bérlésről, dinnyevásárlásról stb. Fontos, hogy minden vevő legyen tudatában annak, hogy az eladó köteles nyugtát, számlát adni! Ez nem jár újabb anyagi teherrel a vásárlónak, szó szerint semmibe sem kerül, de hatása már rövidtávon kimutatható. Ahogy egy alkalmazott nem választhatja azt, hogy munkáltatója ne vonja le a kötelező adót és járulékokat a munkabéréből, úgy másoknak se engedjük, hogy kibújjanak a közteherviselés alól a számla- és nyugtaadási kötelezettség megsértésével.

   Az adózás közös érdekünk és kötelességünk. Közös érdekünk, hogy mindenki járuljon hozzá a közterhekhez, és vállaljon részt a közös kiadások finanszírozásában. Arra kérjük tehát a polgárokat, ha azt tapasztalják, hogy nem kapnak megfelelő nyugtát, akkor azt kérjék az eladótól, majd ha ez után sem tesz eleget a nyugtaadási kötelezettségének, úgy a NAV az e témában tett jelzéseket továbbra is fogadja és kivizsgálja.

   Arra az esetre, ha olyan nyugtát kapnak, amely látszólag megfelelő, de a vásárló bizonytalan annak szabályszerűségében, úgy mintaként bemutatunk egy szabályos nyugtát és egy nyugtának látszó dokumentumot, amely adózási szempontból nem felel meg a szabályoknak, és ugyanúgy alkalmas a bevétel eltitkolására, mintha az eladó egyáltalán nem adna nyugtát.

http://www.apeh.hu/data/cms257233/Nyugtak_bizonylatok.pdf

   A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bízik abban, hogy a fokozott ellenőrzések mellett az állampolgári szerepvállalással mind nagyobb mértékben sikerül jogkövető magatartásra sarkallni a vállalkozásokat.

forrás: apeh.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr404696630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása