Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Felszámolás és vállalkozásfejlesztés

2012.06.05. 21:42 prosequor

Két aktuális hír: idén rekordot dönt a felszámolás alá került cégek száma, május végére nagyságrendileg annyi vállalkozással szemben indult felszámolás, amennyi ellen 2007-ben egész évben. Ezzel egy időben sorra jelennek meg pályázatok, kedvező támogatási és hitellehetőségek induló és működő kisvállalkozások számára. Látszólag ellentmondás van tehát a két dolog között, hogy a folyamatosan bővülő finanszírozási lehetőségek ellenére miért indul felszámolás ilyen sok cég ellen.

A felszámolásokkal kapcsolatban a következőt mondta az Opten Kft. ügyvezető igazgatója:
„A válság kirobbanása után a banki hitelezés visszaszorult, ezzel párhuzamosan felerősödött a szállítói hitelezés. Az egyre hosszabb fizetési határidejű számlák kibocsátói hitelezik a vevőket, ám ellentétben a hitelintézetekkel, többnyire nincsenek megfelelően felkészülve a hitelezésből fakadó kockázatok kezelésére – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. – E folyamatok mentén a már korábban is szinte hungarikumként számon tartott nagy volumenű lánctartozás tovább terebélyesedett, ami sokszor vezet felszámoláshoz.” (forrás:hvg.hu)

Mit is jelent az, hogy felerősödött a szállítói hitelezés?

Azt, hogy sok cég saját működését partnereivel, szállítóival próbálja finanszíroztatni, azaz számláit csak késve fizeti ki. Azonban az elmúlt időszakban történt, a hitelezőket érdekeit jobban védő törvénymódosítások miatt ez egyre kevésbé lehetséges (gondolunk itt az elektronikus fizetési meghagyás kibocsátásának lehetőségére), vagyis az akár jó, akár rosszhiszemű adós cégeknek egyre kevesebb lehetőségük van az időhúzásra, a hitelezők nemfizetés esetén hamarabb tudnak jogi lépéseket tenni, hogy hozzájussanak jogos követelésükhöz.

Az érem másik oldala, vajon miért kerül egy vállalkozás pénzügyileg nehéz helyzetbe, miért jut el a felszámolásig? Ilyenkor mindenki szeret a kedvezőtlen külső körülményekre, és a már említett körbetartozásra hivatkozni, azonban sok esetben felmerül a tulajdonos, vagy a vállalkozás vezetőjének felelőssége, esetleges hozzá nem értése is. Sok vállalkozást anélkül indítanak el, hogy legalább minimális szinten vizsgálnák, a végezni kívánt tevékenység egyáltalán gazdaságilag életképes–e, és működés közben sem követik kellő figyelemmel nyomon a cég pénzügyi helyzetét, nem fordítanak elegendő figyelmet az üzleti partnerek vizsgálatára, arra, hogy kivel kötnek üzletet, holott erre ma már az interneten több, ingyenesen hozzáférhető adatbázis is rendelkezésre áll. Ez, és a kedvezőtlen gazdasági környezet pedig sok céget hoz kilátástalan helyzetbe.

Ezzel párhuzamosan számos forráshoz juthatnak a kisvállalkozások. A felszámolások magas száma világosan mutatja, hogy ezek a lehetőségek sem jelentenek minden cég számára segítséget. Egy problémás, eladósodott céget – az eladósodás okától függetlenül – nem szívesen finanszíroz, támogat senki. Ugyanis egy eleve veszteséget termelő céget újabb hitel felvétele sem húz ki a bajból.
Ahhoz, hogy akár egy induló, akár egy működő cég hitelhez, támogatáshoz tudjon jutni, fontos, hogy indulástól kezdve „jól” működjön.

Mit értünk ezalatt?

Azt, hogy eleve életképes üzleti ötletet kíván megvalósítani, vagy valósít meg, figyelembe veszi, hogy arra, amit szeretne eladni, mekkora kereslet várható, azt is, hogy ez a kereslet várhatóan évek múlva is meglesz–e? Emellett természetesen fontos, hogy az üzleti ötlet megvalósítása gazdaságos–e, hoz majd annyi bevételt, hogy a költségek ne jelentsenek problémát, és azok kifizetése után a tulajdonosnak biztosítja majd a megélhetését? Ha valaki vállalkozásához hitelt, vagy visszatérítendő támogatást kap, sokszor a személyes kezességvállalás is elvárt, így még fontosabb, hogy a vállalkozás indítását körültekintően tegye, és a működés során is kellő odafigyeléssel és óvatossággal járjon el.

Véleményünk tehát az, hogy a jelenlegi, korántsem könnyű helyzetben is lehetséges egy vállalkozást fejleszteni, sikerre vinni. Természetes, hogy kockázat vállalása nélkül az üzleti életben sincs siker, azonban a vállalt kockázat mértéke igenis a cég vezetésének személyes felelőssége. Azaz csak akkora kockázatot vállaljon, olyan felelős döntést hozzon, ami nem veszélyezteti a vállalkozás stabil működését.
 

Végül néhány hasznos link, ahol információhoz juthat meglévő, vagy leendő üzletfeléről:

 

Szólj hozzá!

Címkék: biznisz üzlet vállalkozás finanszírozás könyvelés felszámolás üzleti terv vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr564567871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása