Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Kötelező kamarai regisztráció 2.

2012.05.09. 18:15 prosequor

Év elején ebben a bejegyzésünkben írtunk a gazdálkodó szervezetek ez évtől ismét kötelező kamarai regisztrációjáról.

A mai napon több internetes portálon is megjelent Parragh László, az MKIK elnökének nyilatkozata, hogy a kamara kezdeményezni fogja a kötelező regisztrációt elmulasztó cégek törlését, mivel szerinte a nem fizető cégek "nem szerepelnek a kamara adatbázisában, az ilyen vállalkozások pedig nem léteznek a mi szemünkben, ezért kezdeményezni fogjuk az ilyen vállalkozások törlését, hiszen a végső cél a gazdaság kifehérítése".

(A nyilatkozat forrása: http://www.gazdasagiradio.hu/cikk/77538/)

A gazdaság kifehérítése üdvözlendő cél, a nyilatkozat hangnemét nem kívánjuk kommentálni, mindössze annyit jegyeznénk meg, a jelenlegi törvényi szabályozás sehol nem sorolja fel a kamarai regisztráció hiányát mint adószám felfüggesztésének okát.

Lássuk, mit mondanak a témával kapcsolatos törvények.

Az adószám felfüggesztéséről az Adózás rendjéről szóló törvény 24 / A § rendelkezik.

24/A. § (1) Az állami adóhatóság az adószám alkalmazását felfüggeszti, ha

     a) az adózónak postai úton, hivatalos iratként kézbesített adóhatósági irat két    egymást követő alkalommal a feladóhoz a címzett ismeretlensége miatt érkezett vissza és/vagy a megfelelő levélszekrény hiánya miatt a címzett számára kézbesíthetetlennek tekinthető,

b) az adózó székhelyén végzett helyszíni eljárás alapján hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy az adózó a székhelyén nem található,

c) az adózó az állami adóhatósághoz teljesítendő bevallási vagy adófizetési (adóelőlegfizetési) kötelezettségének a törvényi határidőtől, illetve az esedékességtől számított 365 napon belül, az állami adóhatóság felszólítása ellenére nem tesz eleget.

(2) Az adóhatóság az adószám alkalmazásának felfüggesztéséről határozattal dönt, a határozat elleni fellebbezést a közléstől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni. A fellebbezést az ügy összes iratával a felettes szervhez a fellebbezés megérkezésétől számított 8 napon belül kell felterjeszteni, kivéve ha az adóhatóság a megtámadott határozatot a fellebbezésnek megfelelően módosítja, visszavonja, kijavítja vagy kiegészíti. A felettes szerv a fellebbezésről 15 napon belül dönt és az ügy iratait haladéktalanul visszaküldi az adóhatóságnak. Az adóhatóság a jogerőre emelkedés megállapítását követő napon megkeresi a cégbíróságot, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartását vezető szervet a felfüggesztés tényének és kezdőidőpontjának cégjegyzékbe, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartásába való bejegyzése, érdekében, továbbá a felfüggesztésről értesíti az adózó nyilvántartását vezető egyéb szervet. Ha a felfüggesztés elrendelésére az (1) bekezdés a)-b) pontja alapján került sor, az adóhatóság a cégbíróság megkeresésével egyidejűleg törvényességi felügyeleti eljárást, illetve az ismeretlen székhelyű cég megszüntetése iránti eljárást kezdeményez.

 

A kamarai regisztráció elmulasztása esetén a kamara a Gazdasági kamarákról szóló törvény 8. A § 5. pontja értelmében a következőt teheti:

 

(5) Amennyiben a területi gazdasági kamara azt állapítja meg, hogy a gazdálkodó szervezet az e törvény szerinti kamarai nyilvántartásban nem szerepel, felszólítja, hogy e kötelezettségének öt munkanapon belül tegyen eleget. A felszólítás eredménytelensége esetén a gazdálkodó szervezetet a főtevékenysége szerint illetékes területi gazdasági kamara a kamarai nyilvántartásba bejegyzi és intézkedik a kamarai hozzájárulás összegének behajtása iránt.

 

A két, vonatkozó törvényi szabályozás elolvasása után a kamara vezetőjének nyilatkozata szerintünk semmilyen kommentárt nem igényel...

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: biznisz üzlet pénz regisztráció vállalkozás kötelező szankció kamarai

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr774498816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása