Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Patikahitel

2013.04.19. 10:36 prosequor

A gyógyszertárak működésének feltételeit a 2006. évi XCVIII., a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló törvény szabályozza. Egy törvénymódosítás értelmében két lépcsőben, 2014. január 1-től, illetve 2017. január 1-től közforgalmú patikában a személyi joggal bíró gyógyszerésznek legalább 25, majd 2017-től legalább 50%-os, azaz többségi tulajdont kell szereznie. Erről a 2012. évi CCXII., az egyes egészségügyi törvények módosításáról szóló törvény rendelkezik, az alábbiak szerint:

100. § (1) A Gyftv. (2006. évi XCVIII. tv. ) ( 74. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Közforgalmú gyógyszertárat gazdasági társaság akkor működtethet, ha

a) a működtetett gyógyszertár szakmai vezetését ellátó személyi jogos gyógyszerész tulajdonhányada, vagy

b) a személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek tulajdonhányada együttesen

a gyógyszertárat működtető vállalkozásban meghaladja az 50%-ot.”

(2) A Gyftv. 74. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

(1a) A személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerész és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerész tulajdonhányada maximum négy, a gyógyszerész által megjelölt közforgalmú gyógyszertár esetén vehető figyelembe.”

patikahitel.jpg101. § (1) A Gyftv. 83/A. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(1) A 2013. január 1-jén már működő közforgalmú gyógyszertáraknak a 74. § - az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2012. évi CCXII. törvény 100. §-ával megállapított - (1) bekezdésében foglaltaknak a 74. § (1a) bekezdésében foglaltak alkalmazásával 2017. január 1-jéig kell megfelelniük azzal, hogy a közfinanszírozásban részesülő gyógyszer kiszolgáltatására szerződött közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban a személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek tulajdonhányadának együttesen 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25%-ot, valamint azzal, hogy 2013. január 1-jét követően a gyógyszertárat működtető gazdasági társaság közvetlen vagy közvetett tulajdonosi összetételében bekövetkező bármilyen - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - változás esetén biztosítani kell, hogy a személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek, és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek együttes tulajdonhányada elérje a 25%-ot, 2014. január 1-jét követően pedig a gyógyszertárat működtető gazdasági társaság közvetlen vagy közvetett tulajdonosi összetételében bekövetkező bármilyen - a (2) bekezdésben foglalt kivételével - változás esetén biztosítani kell a személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek, és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek együttes többségi tulajdonhányadát.

(2) Abban az esetben, ha a 2013. január 1-jén már működő közforgalmú gyógyszertár személyi jogos gyógyszerészének személyében 2014. január 1-jét megelőzően elhalálozására, személyi jogáról történő lemondására, a személyi jog átruházására, vagy az 58. § (1) és (2) bekezdésre tekintettel, vagy a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonnal rendelkező más gyógyszerész személyében következik be változás, a személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek együttes tulajdonhányadának a változás bekövetkezésétől számított 180 napon belül el kell érnie a 2013. január 1-jén meglévő tulajdonhányadot és ezt követően a személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek együttes tulajdonhányada 2014. január 1-jéig nem csökkenhet a 2013. január 1-jén meglévőhöz képest. Amennyiben a 2013. január 1-jén már működő közforgalmú gyógyszertár személyi jogos gyógyszerészének személyében 2014. január 1-jét követően, de 2017. január 1-jét megelőzően elhalálozására, személyi jogáról történő lemondására, a személyi jog átruházására vagy az 58. § (1) és (2) bekezdésére tekintettel, vagy a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonnal rendelkező más gyógyszerész személyében következik be változás, a személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek együttes tulajdonhányadának a változás bekövetkezésétől számított 180 napon belül el kell érnie a 2014. január 1-jén meglévő tulajdonhányadot és ezt követően a személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek együttes tulajdoni hányada 2017. január 1-jéig nem csökkenhet a 2014. január 1-jén meglévőhöz képest.”

(2) A Gyftv. 83/A. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) Amennyiben a 2013. január 1-jén már működő közforgalmú gyógyszertárban a személyi joggal rendelkező, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek együttes tulajdonhányada meghaladja a 74. § - az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2012. évi CCXII. törvény 100. §-ával megállapított - (1) bekezdésében foglalt tulajdonhányadot, a gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdonosi összetételében nem engedélyezett olyan változás, amely alapján a személyi joggal rendelkező gyógyszerész, munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek együttes tulajdonhányada 50%-ra, vagy az alá csökkenne. Az ezzel ellentétes megállapodás semmis.

Az elmúlt években a kialakult jogszabályi környezet miatt a gyógyszertárak jó részének csökkent a profitja, így gondot okozhat ennek a törvényi változásnak a végrehajtása. A patikusok számára a tulajdonrész-vásárlást megkönnyítendő, az állam a Magyar Fejlesztési Bank bevonásával egy kedvezményes hitelprogramot indít. Az eddig rendelkezésre álló információk szerint a folyósítás kereskedelmi bankokon keresztül történne, a 10% körüli kamat mellé az állam kamattámogatást biztosítana, így a felvett hitelek után ténylegesen 3% kamatot kell majd fizetni. A hiteleket várhatóan 1 év türelmi idővel, 10 éves futamidőre adnák, 10%-os önrész mellett.

A patikahitel-programon belül kétféle lehetőség lesz majd: a Patika Hitelprogram és a Patika Tőkeprogram. A Patika Hitelprogram az egyéni, egy-egy gyógyszertárat üzemeltető, illetve abban tulajdonrészt szerezni kívánó gyógyszerészeknek szól majd. A Patika Tőkeprogramot azoknak ajánlják, akik láncban működő patikák tulajdonrészének megszerzésében érdekeltek. Az adott patikák értékét, így azt, hogy mennyi hitelt biztosítanának, egy egységes módon történő vagyonértékeléssel határoznák meg, ennek részletei még nem teljesen ismertek.

Patika Hitelprogram, Patika Tőkeprogram.jpgEz a változás azt is magával hozza majd, hogy az eddig esetleg csak alkalmazottként dolgozó patikusok mostantól gazdasági társaság, vállalkozás tagjai, esetleg ügyvezetői lesznek. Ez pedig – az eddigi szakmai munkájuk mellett – további ismeretek meglétét követeli meg, további felelősséggel is jár. Mivel korábban dolgoztunk gyógyszertárakat üzemeltető cégcsoportnál, tisztában vagyunk vele, hogy önmagában a gyógyszertárban végzett szakmai, gyógyszerészi munka önmagában is teljes embert kíván. Ahogy más szakmák művelői, úgy sokszor bizony a patikusok sem mindig ismerik a különféle gazdasági, jogi tudnivalókat, amelyek szükségesek akkor, ha valaki vállalkozó lesz.

Javasoljuk ezért, hogy keressenek minket vállalkozói tanácsadás céljából, hogy ne felkészületlenül, fontos, alapvető ismeretek hiányában kezdjenek bele vállalkozói tevékenységükbe. Mivel a tulajdonszerzés várhatóan hitel felvételével jár majd együtt, különösen fontos, hogy a gyógyszertárakat üzemeltető cégek, vállalkozások működése is stabil és biztonságos legyen. Maga a hitelfelvétel is egy összetett, meglehetősen bonyolult dolog, érdeklődés esetén ebben is adunk tanácsot, segítünk a hitelfeltételek értelmezésében, a szükséges üzleti és pénzügyi tervezés elvégzésében.

Elérhetőségeink:

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a Patika Hitelprogrammal kapcsolatos híreket, aktualitásokat, ezeket mi is rendszeresen közzé tesszük majd.

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsadás hitel vállalkozás gyógyszertár patikahitel patika hitelprogram patika tőkeprogram

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr185234588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása