Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Hogyan készítsünk üzleti tervet?

2014.09.26. 18:54 prosequor

Sokan azt szeretnék, hogy lehetőleg tegnapra és természetesen az sem baj, ha ingyen. Ezekkel a feltételekkel természetesen nem lehetséges egy üzleti terv elkészítése. Ehelyett inkább elmondom, mi hogyan dolgozunk, eddig melyek voltak az érdeklődőktől, ügyfelektől kapott leggyakoribb, üzleti terv készítését megelőző kérdések.

1. Nekem csak egy egészen kis vállalkozáshoz kellene egy igazán egyszerű üzleti terv, miért kerül közel ugyanannyiba, mintha egy nagyobb cégnek kellene?

Azért, mert egy üzleti terv elkészítésének az időtartamát, munkaigényét nem önmagában a cég mérete határozza meg. Számít a készítés célja, az üzleti terv időtartama, de főleg a bonyolultsága, amit alapvetően a vállalkozás tevékenysége határoz meg. Nem mindegy, hogy egy cég szeretne tegyük fel 500 millió forintért megvásárolni egy irodaházat, és azt utána bérbe adni, vagy valaki egy webáruházat szeretne indítani, 1-2000 termékkel, ahol termékcsoportonként kell beszerzési árat, eladási árat, áfát, forgalmat, stb. számolni. Hiába „kisebb” üzlet, a gyakorlatban munkaigényesebb a tervezés.

2. Sürgős lenne, hogy készen legyen az üzleti terv, fizetek többet, csak legyen meg hamarabb!

A gyakorlatban ez sajnos nem megvalósítható. Ahhoz, hogy kérdezni tudjunk, segíteni tudjunk a szükséges adatokat összegyűjtésében, egy kicsit meg kell ismerjük a megrendelőt, azt, hogy mit csinál/mit szeretne csinálni. Ezután lehetséges az adatokat összeszedni. A pénzügyi részhez szükséges számok, adatok összegyűjtése szintén időbe telik. Végül pedig a rendelkezésre álló információk üzleti, illetve pénzügyi terv formába öntése, rendszerezése szintén nem két órás munka. Ahhoz, hogy ne egy sablon, hanem egy valóban hasznos, rendeltetését betöltő üzleti terv készüljön, legalább 10-12 munkanapra van szükség.

Hogyan készítsünk üzleti tervet.jpg3. Miért nekem kell egy csomó adatot, információt, számot megmondanom, amikor pont azért fizettem, hogy ne nekem kelljen az üzleti terv megírásával foglalkozni?

Ahhoz, hogy egy jó üzleti tervet tudjunk készíteni, releváns információkra van szükségünk egyrészt az adott vállalkozásról –a megrendelő vállalkozásáról-, és szükségünk van minél több, a vállalkozást érintő piaci információra is. Ezeket pedig a vállalkozás tulajdonosának kell a rendelkezésünkre bocsátani, hiszen saját cégét, annak piaci környezetét ő ismeri a legjobban. Abban, hogy milyen adatokat, információkat kell összegyűjteni, természetesen segítünk, hiszen ez az üzleti terv írásának az egyik lényege.

A pénzügyi tervezéshez szükséges adatokat szintén nem tudjuk a megrendelő helyett kitalálni: vállalkozóként neki kell tudni, hogy termékét, honnan, mennyiért fogja megvenni, előállítani, azt mennyiért fogja eladni. Azt is neki kell tudni megbecsülni, hogy várhatóan mennyit tud majd eladni belőle. Itt is elmondjuk, hogy a pénzügyi tervezéshez szükséges számokat milyen módon, hogyan rendszerezve kell összeszedni, ezek ismeretében tudjuk majd kiszámolni, hogy legalább mekkora bevétel kell, hogy a vállalkozás életképes legyen.

4. Lehetne az üzleti tervet sikerdíjas konstrukcióban megírni?

Nem, ez sajnos nem lehetséges. Ha valaki házat szeretne építeni, a tervet akkor is ki kell fizetnie a tervezőnek, ha a ház végül nem épül meg. Attól, hogy az üzleti tervvel végül nem kapja meg valaki a hitelt, attól még az elkészült terv az övé, felhasználhatja másra is.

5. Biztosan kapok hitelt/nyerek a pályázaton ezzel az üzleti tervvel?

Nem, ezt sem tudjuk garantálni. Az üzleti tervet minden esetben igyekszünk legjobb tudásunk szerint összeállítani és megírni, hogy segítse a döntéshozót. Ugyanakkor legyen szó akár hitelfelvételről, akár pályázaton történő indulásról, a döntési folyamatra semmiféle ráhatásunk nincs, így biztos sikert sem ígérhetünk. Amit a siker érdekében teszünk: az üzleti tervet a készítés céljának leginkább megfelelő módon állítjuk össze.

6. Referenciaként láthatnék egy korábban elkészített üzleti tervet?

Üzleti tervet titoktartási kötelezettség vállalásával készítünk. Ezért az abban lévő információk is üzleti titoknak minősülnek, azok kiadásáról kizárólag az üzleti terv tulajdonosa dönthet. Ugyanakkor egy korábban megírt üzleti terv tulajdonosa hozzájárult ahhoz, hogy üzleti tervét bárkinek megmutassuk, így igény esetén referenciaként megtekinthető.

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás tervezés üzleti terv vállalkozás okosan

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr136734925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása