Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Alanyi mentes vállalkozás vagy áfás?

2014.03.17. 14:53 Szianita

Vállalkozás indítása előtt egy igazán fontos kérdés eldönteni, hogy vállalkozásunkat áfásan indítsuk vagy se?

Mit jelent az, hogy alanyi mentesek vagyunk az áfában? Katás csak alanyi mentes lehet vagy áfás is?

Miért jó és miért nem jó, ha áfásak vagyunk?

kerdoiv.jpg

 

ÁFA - általános forgalmi adó, azaz - ha bejelentkezünk az áfa körbe - akkor eladásaink után fel kell számítani az áfát, majd be kell vallani és be is kell fizetni az állami költségvetésbe. Ha viszont vannak olyan beszerzéseink, amelynek van áfa tartalma pl. egy számítógép, akkor annak áfa tartalmával csökkenthetjük a fizetendő áfánkat.

 

Annak van lehetősége az alanyi mentességet választani, aki nem éri el az éves nettó 12 millió forintos belföldi árbevételt.

Nagyon fontos, hogy az alanyi mentesség belföldre vonatkozik, azaz egyáltalán nem biztos, hogy ha külföldre állítunk ki számlát, akkor megtehetjük, hogy ne legyen rajta áfa, sőt! Pláne, ha ez az EU-ba történik, akkor jelentési kötelezettségünk van a Nav felé, függetlenül attól, hogy alanyi mentesek vagyunk, ráadásul havonta!

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Olvass szórakoztatóan üzleti tervezésről, adózásról, vállalkozásodról!

Ilyen egyszerű: ide kattintva iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Na de akkor kinek jó, ha alanyi mentes? Aki pl. magánszemélyeknek értékesít pl. egy manikűrös. Magánszemély nem igényelheti vissza az áfát, így ha áfás manikűrösök leszünk, akkor pont 27%-kal leszünk drágábbak, mint aki alanyi mentes.

Alanyi mentesség még olyan vállalkozónak is jó, akinek nincsenek költségei, azaz jellemzően szellemi tevékenységet végez, mert ilyenkor nincs minek visszaigényelni az áfáját.

Ha alanyi mentességet választunk, és elérjük a 12 m ft-os árbevételt, abban a számlában kötelezően fel kell számítani az áfát, amiben az értékhatár átlépésre kerül. Ha év közben kezdődő vállalkozásról van szó, akkor arányosítani kell a 6 m ft-ot azokra a napokra, amíg a vállalkozás működött. Azaz, ha az év felénél kezdünk el vállalkozók lenni, akkor nem 12 m ft, hanem csak 6 m ft az alanyi mentes értékhatár, és ha azt átlépjük, akkor áfásak leszünk 2 évig.

Ha áfásak leszünk, akkor a kiállított számláinkban fel kell számítani az áfát, be kell vallani az adóhatóság felé, és be is kell fizetni. Hogy milyen gyakorisággal, az függ a fizetendő áfa összegétől. Induló vállalkozás havi áfás.

Mi a teendő, ha kiállítottuk a számlát, eljött a bevallási és befizetési határidő és az ügyfél nem fizetett és nekünk áfát kell fizetni? Erre megoldás a pénzforgalmi áfa választása. Ezt év végén lehet választani a következő évre vagy induló vállalkozás az induláskor választhatja ezt.

A döntés jellemzően egy adóévre szól, eltérni tőle nem lehet, ezért nem mindegy, hogy mit választunk induláskor.

 

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha az elsők között szeretnéd olvasni, amit RÓLAD, NEKED írunk: https://www.vallalkozas-okosan.hu/hirlevel

 

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkrahttps://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: adó áfa pénzügyi tervezés 2021 alanyi áfamentesség

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr415866237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása