Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Mit, miért és miből könyvel a könyvelő?

2013.12.02. 22:52 prosequor

   Sokszor kérdezik tőlünk leendő, és már gyakorló vállalkozók is, hogy pontosan miért is van szükség arra a fecnire, vagy bankszámlakivonatra, amit a könyvelő kér , és abból a könyvelőjük milyen bevallásokat készít el? 

   Jelen posztunkban összefoglaljuk a legfontosabb nyilvántartásokat, bevallásokat, amelyeket a könyvelőnek vezetnie kell, illetve be kell nyújtani, és azt is elmondjuk, ezekhez milyen bizonylatokra, vagy egyéb dokumentumokra, és miért van szükség.

Többször, több helyen leírtuk már, de nem lehet elégszer ismételni: a könyvelő munkáját, azt, hogy mikor milyen bevallást kell beadnia, a törvények határozzák meg, nem ő találja ki. Ebből következik, az ezekhez szükséges papírokat, számlákat, egyebeket sem azért kéri tőlünk, hogy saját magának felesleges munkát csináljon, vagy minket bosszantson ezzel.
   

Azért kéri, hogy eleget tudjunk tenni a ránk vonatkozó törvényi előírásoknak, amit ha nem teszünk meg, előbb-utóbb az adóhatóság megbüntet miatta. Ezeket a bizonylatokat meg is kell őriznünk: a törvények előírják, hogy egy vállalkozásnak minden olyan dokumentumot, bizonylatot, amely könyvelés alapjául szolgált, meg kell őrizni és egy esetleges ellenőrzés során be kell tudni mutatni.

   Amikor vállalkozásunk bevételhez jut, az alapvetően két módon történhet: vagy készpénzben fizetnek, vagy átutalással. A készpénzben kapott bevételt befizethetjük a bankszámlánkra, vagy a vállalkozás házipénztárába. Ugyaninnen, tehát vagy bankból, vagy pénztárból teljesíthetünk kifizetést. Házipénztárba történő be, illetve onnan kifizetéskor befizetési, vagy kifizetési pénztárbizonylatot kell kiállítani. Ezekre azért van szüksége a könyvelőnek, mert a kiállított, illetve befogadott számlák tényleges pénzügyi rendezését ezek segítségével lehet megállapítani, így könyvelőnk tudni fogja, hogy év végén cégünknek mennyi pénze van, ami szükséges adat a vállalkozás mérlegének elkészítéséhez.

Konyvelo_vallalkozas_okosan.jpg   Vállalkozásunk működéséhez szükségünk lesz számlatömbre, és valószínűleg nyugtatömbre is. Ezek szigorú számadású nyomtatványok. Ide tartoznak még többek között a gépjármű menetlevél, be- és kifizetési pénztárbizonylat, pénztárjelentés. Ezeket használatba vétel előtt sorszámmal kell ellátni és a használatba vétel időpontját is rögzíteni kell az ún. szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartásában. Ez ma már elektronikus úton is végezhető.

Javaslom, (ha még nem tetted) kézi számlázás helyett térj át számlázóprogram használatára. Kényelmes, gyors, praktikus, és könyvelőd is szeretni fog érte. Mi a Szamlazz.hu-t használjuk, neked is ajánlom, elégedettek vagyunk vele. Persze találsz más számlázóprogramokat is a piacon, ha valamelyik másik szimpatikusabb, választ azt. 

   Ha van egy, vagy több alkalmazottunk, nekik minden hónapban fizetést adunk. A fizetésük után nekünk, mint munkáltatónak különféle adókat és járulékokat kell befizetni. Ezért nyilván kell tartanunk azt, hány alkalmazottunk van, havonta ki mennyi fizetést kapott és mennyi adót, járulékot fizettünk be utánuk. Ezeket az adatokat a bérkartonokon tartjuk nyilván. Ezeket (a foglalkoztatással összefüggő dokumentumokat, adatokat) egy munkaügyi ellenőrzés során is bármikor kérhetik. Mivel ezek is költségnek számítanak, mellyel a társasági adóalapunkat csökkenteni tudjuk, ezért kell ezeket is megőriznünk.

   Ahhoz, hogy vállalkozói tevékenységünket végezni tudjuk, telefont, számítógépet, irodabútort, autót, stb. veszünk. Ezeket tárgyi eszközöknek hívjuk. (Számviteli értelemben azok a tárgyi eszközök, melyek kézzel fogható, fizikai formában léteznek és valószínűsíthetően egy évnél tovább fogják vállalkozásunkat szolgálni, azaz több, mint egy évig maradnak vállalkozásunk vagyonában.)
   Tárgyi eszközeink után értékcsökkenést számolhatunk el, melynek összegével társasági adóalapunkat csökkenthetjük. Ehhez tárgyi eszköz nyilvántartást kell vezetni. A tárgyi eszköz nyilvántartásban fel kell tüntessük tárgyi eszközeink pontos megnevezését, beszerzéskori értékét, az évente elszámolt értékcsökkenés (amortizáció) mértékét, és az adott eszköz aktuális könyv szerinti értékét.

   Legyünk akár egyéni vállalkozók, vagy valamilyen cég, évente legalább egyszer nyilatkoznunk kell, hogy az adott évben mekkora volt az árbevételünk. Ezt cég esetén a társasági adóbevallással, egyéni vállalkozóként vállalkozói személyi jövedelemadó-bevallással tudjuk megtenni. Ehhez a könyvelőnek szüksége lesz az általunk kiállított számlákra és/vagy nyugtákra is. Ha cégként eladunk valamit, vagy egyiket, vagy másikat vagyunk kötelesek kiállítani, a kiállított számla, vagy nyugta nettó ellenértékét pedig bevételként tartjuk nyilván.
   Így a társasági adóbevallás, vállalkozói személyi jövedelemadó-bevallás, illetve az iparűzési adóbevallás elkészítéséhez a könyvelőnkek szüksége lesz (többek között): a költségszámlákra, a vállalkozás által kiállított számlákra, nyugtákra, bankszámlakivonatra, befizetési és kifizetési pénztárbizonylatokra, szerződésekre.

   Ha vállalkozásunk az áfa alá tartozik, akkor havonta, negyedévente vagy évente áfabevallást kell benyújtani. Megszerzett bevételünk után áfát kell befizetni, ami viszont csökkenthető azon költségeink áfa tartalmával, melyek áfája visszaigényelhető. Az áfabevallás elkészítéséhez az adott időszakra vonatkozó bevételi és költségszámlákra van szükség. Amennyiben pénzforgalmi szemlélet szerinti áfa-elszámolást választottunk, akkor csak azon, általunk kiállított számlák után kell áfát fizessünk, amelyek ellenértékét megkaptuk. Áfát visszaigényelni is csak a pénzügyileg rendezett (kifizetett) költségszámláink után van lehetőség.

Konyveles_vallalkozas.jpg   Betéti társaság, vagy kft. esetén évente egyszer mérleget és eredménykimutatást kell készíteni. A mérleg a vállalkozás vagyonában bekövetkezett változásokról, illetve a társaság vagyonáról, és arról tájékoztat, hogy az miből tevődik össze. Az eredménykimutatás pedig a vállalkozás adott évi bevételeit és kiadásait, ezek egyenlegét ismerteti.

   A felsoroltakon kívül egy adott cég tevékenységi körétől függően be kell nyújtani jövedéki adóbevallást, vagy környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni, esetleg bizonyos pályázatok esetén az elnyert összeget, támogatást szintén fel kell tüntetni a könyvelésben, bevallásokban.

   És még egy jó tanács a végére: hajlamosak vagyunk a számlákat, bizonylatokat az utolsó pillanatban leadni, mondván, úgyis csak negyedévente, esetleg évente kell áfát fizetni, akkor minek ezzel havonta foglalkozni? Több oka is van: egyrészt adófeltöltési kötelezettségünk van, másrészt saját jól felfogott érdekünk, hogy nagyságrendileg tudjuk, hogy mennyi áfát kell majd befizessünk. Márpedig ha könyvelőnk hónapok óta nem hallott felőlünk, akkor ő nem fogja tudni kitalálni, mennyit kell fizessünk adófeltöltéskor. Ha késve, vagy nem fizetjük be, és megbüntetnek miatta, az nem a könyvelőnek fog fájni, hanem nekünk. A másik: sokkal könnyebb folyamatosan, havonta 20-30 számlát és egyéb bizonylatot feldolgozni, mint egyszerre több hónap termését.

   Ha havonta leadjuk a könyvelési anyagot, egyrészt kisebb az esélye, hogy feldolgozása során könyvelőnk hibázni fog, ha mégis, sokkal egyszerűbb visszakeresni a hibát. Ha pedig hibás bizonylatot talál, sokkal egyszerűbb korrigálni, vagy javításra visszaküldeni egy számlát a kiállítást követő pár napon, esetleg héten belül, mint több hónap távlatából. Egy ellenőrzés során megtalált rossz számláért pedig megint csak nem a könyvelőt fogják büntetni, hanem minket.

   A leírtakból talán világosan kiderül, ha betartjuk és megcsináljuk azt, amit könyvelőnk kér tőlünk, azzal nem neki teszünk szívességet: ha munkáját könnyebben, gördülékenyebben tudja végezni, azzal nem ő, hanem mi fogjuk a legtöbbet nyerni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pénz adó vállalkozás könyvelés

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr355671648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása