Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Péztárgépek selejtezése

2013.11.26. 08:47 Szianita

 

 TÁJÉKOZTATÓ

 

az online pénztárgépek üzembe helyezését követően nem használható, hulladékká vált pénztárgépek selejtezéséről, kezeléséről, átvételéről

 logo-szovegnelkul (2).png

A 8470 vámtarifaszám alá tartozó, a továbbiakban a jogszabály rendelkezései alapján rendeltetésszerűen nem használható pénztárgépek vonatkozásában mind az üzemeltető, mind a gyártó, a forgalmazó kötelezettségeit a selejtezésre, az adómemória megőrzésére a fogyasztótól történő kötelező átvétel szabályaira vonatkozóan jogszabályok határozzák meg.

 


A pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 3/2013. NGM rendelet
értelmében az online pénztárgépek üzembe helyezését követően nem használható pénztárgépek esetén az üzemeltető választhatja a pénztárgép használatból történő kivonását, illetve szerviz közreműködésével történő selejtezését. Akár selejtezésre, akár használatból történő kivonásra kerül sor, a pénztárgép hulladékként történő átadását megelőzően figyelemmel kell lenni a rendelet – elsősorban adómemória kiszerelésével, megőrzésével kapcsolatos – előírásaira.

 

Amennyiben az üzemeltető – választása szerint – maga vonja ki a használatból a pénztárgépet, úgy erről köteles az adóhatósághoz adatszolgáltatást teljesíteni. A használatból kivont pénztárgép adómemóriáját köteles az adó megállapításához való jog elévüléséig megőrizni. Az adómemória megőrzése történhet a pénztárgép megőrzésével, mely esetben értelemszerűen nincs lehetőség a pénztárgép hulladékként történő leadására, hiszen az adómemória annak részét képezi.

 

Az üzemeltetőnek lehetősége van a pénztárgép selejtezésére is, amelyet szerviz végezhet a rá vonatkozó szabályok szerint. Ebben az esetben a pénztárgép üzemeltetőjét nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség, ugyanis azt a szerviz köteles teljesíteni. A selejtezésnek része az adómemória kiszerelése is, amelyet az üzemeltető köteles megőrizni az adó megállapításához való jog elévüléséig. A pénztárgép hulladékként történő átvételéért a gyártó, illetve forgalmazó nem – illetve kivételes esetben kezelési költségeivel arányosan – számolhat fel díjat, addig a selejtezésért, illetve az adómemória kiszereléséért a szerviz saját díjszabása szerint jogosult erre, így az üzemeltetőnek ebben az esetben költsége merülhet fel. Mindemellett az üzemeltető a selejtezést a vonatkozó jogszabályok – így a számviteli törvény és személyi jövedelemadó törvény előírásai – szerint köteles végezni.

 

A gyártó – az átvételi helyen – mind az általa vagy olyan, más által forgalomba hozott és hulladékká vált pénztárgép hulladékbirtokostól történő átvételére köteles az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 443/2012. Korm. rendelet alapján – amely a gyártó által forgalmazott termékkel jellegében és funkciójában azonos. Átvételi hely a gyártó vagy a forgalmazó cég által fenntartott, a lakosság számára könnyen megközelíthető, közforgalmú helyen kialakított gyűjtőhely, amely a gyártói kötelezettséggel érintett hulladék átvételére szolgál. Gyártónak minősül a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. tv. (továbbiakban: Ht.) 2. § 16. pontjában meghatározott gyártó, valamint az elektromos és elektronikus berendezés olyan forgalmazója, aki a más által gyártott ilyen berendezést saját márkaneve alatt továbbforgalmazza, kivéve, ha az elektromos és elektronikai berendezésen az eredeti gyártó márkaneve is feltüntetésre kerül.

A gyártó a hulladékká vált pénztárgép átvételét jegyzőkönyv felvétele mellett abban az esetben tagadhatja meg, ha az átvételi kötelezettség teljesítése az emberi egészséget, testi épséget vagy a környezetet súlyosan veszélyezteti, illetve ha az átadni kívánt berendezés más eredetű hulladékot is tartalmaz.

 

 A gyártó a pénztárgép átvételéért a hulladékbirtokostól díjat, térítést nem kérhet, azonban ha az átvételre kínált pénztárgép a berendezésre jellemző alapvető alkatrészeket nem tartalmazza (pl.: bontás után, ahol az értékesebb fémtartalmú alkatrészeket, nyomtatott áramköröket eltávolították) a gyártó az átvételi kötelezettség teljesítése mellett a kezelési költségeivel arányos díjat számíthat fel.

 

A gyártó a forgalmazót és a fogyasztót tájékoztatni köteles, hogy a hulladékká vált pénztárgép a települési hulladékkal nem helyezhető azonos gyűjtőedénybe, azt elkülönítetten kell tárolni, egyidejűleg tájékoztatja a forgalmazót és a fogyasztót a hulladékká vált pénztárgépek vonatkozásában fennálló átvételi kötelezettségéről, mely kötelezettséget másra nem ruházhat át.

 

A forgalmazó új pénztárgép értékesítésekor a hulladékbirtokos által felajánlott, az értékesített berendezéssel azonos mennyiségű és azonos elsődleges használati célú hulladékká vált háztartási elektromos berendezést a birtokba adás helyszínén köteles átvenni. Amennyiben a birtokba adás a forgalmazó telephelyén történik meg, abban az esetben forgalmazó köteles a hulladékká vált pénztárgép telephelyén történő átvételére, amennyiben az értékesített új pénztárgépet a vevő címére kiszállítja, köteles a kiszállítás helyén részére átadott, hulladékká vált pénztárgép átvételére és elszállítására. Az átvételt a forgalmazó megtagadhatja a gyártónál taglalt esetekben, illetve akkor, ha az átadni kívánt berendezésből az alapvető alkatrészek hiányoznak.

 

A forgalmazó az átvételi, gyűjtési és kezelési kötelezettségének teljesítéséért a hulladékbirtokostól díjat nem kérhet, azonban a hulladék átadásának ösztönzése érdekében díjat fizethet.

 

A pénztárgép tulajdonosa választása szerint dönthet úgy, hogy az eredeti funkciójára rendeltetésszerűen már nem alkalmas, így hulladékká váló pénztárgépet a gyártó vagy forgalmazó cég részére adja át.

 

Dönthet úgy is továbbá, hogy – a Ht.-nek a hulladékbirtokos kötelezettségeit előíró szabályainak figyelembe vételével – a nyilvántartásba vett, illetve hulladékkezelői engedéllyel rendelkező vállalkozás részére adja át.

 

A Ht. értelmező rendelkezése alapján a hulladék bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles. Erre tekintettel tehát a jogszabályi rendelkezések változása miatt a továbbiakban rendeltetésszerűen nem használható pénztárgépek nem válnak automatikusan hulladékká, csak a fentiek esetében.

Forrás: nav.gov.hu

Elérhetőségünk:

http://www.vallalkozas-okosan.hu/kapcsolat

 logo-szoveggel.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr255657329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása