Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Adóváltozások 2013 - Pénzforgalmi ÁFA

2012.10.27. 15:38 Szianita

 

A vállalkozások likviditását javítja a pénzforgalmi áfa bevezetése

Azok a vállalkozások, amelyek a számviteli törvény hatálya alá tartoznak, jelenleg akkor is kötelesek a kiállított számlájuk áfa tartalmát az adóhatóság részére bevallani és megfizetni, ha még a számla ellenértékét nem fizették meg nekik. Ez igen nagy veszélyt jelent a vállalkozások likviditására és akár csődközeli állapotba is kerülhetnek. Jó hír a vállalkozások egy részének, hogy adóváltozás történt.

 2013. január 1-től a kisvállalkozások az általános forgalmi adó tekintetében választhatják a pénzforgalmi elszámolást.

Ez azt jelenti, hogy a pénzforgalmi elszámolást választóknak csak akkor kell megfizetni az áfát a termékértékesítéseik, szolgáltatásnyújtásaik után, ha a számláik ellenértékét megkapták vevőiktől.

De a befizetési határidő mellett a levonási jogukat is később gyakorolhatják, azaz akkor lesz jogosult az áfa levonására, ha a szállítója számláját kifizette. Azoknak az adóalanyoknak, akik pénzforgalmi áfás adóalanytól szerzik be termékeiket, vagy vesznek igénybe szolgáltatásokat, nehézségeket okozhat az új szabály. A törvény szerint a pénzforgalmi áfát választó társaság partnere is csak akkor helyezheti levonásba az áfát a számla alapján, ha azt pénzügyileg rendezte. Ez azt jelenti, hogy levonási joguk nem a teljesítés időpontjában keletkezik, hanem a pénzügyi rendezéskor.

45768mbarlx4ase.jpg

Az általános forgalmi adó alanya az adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével egyidejűleg nyilatkoznia kell arról, hogy pénzforgalmi elszámolást választ.  A nyilatkozat megváltoztatását a változtatást megelőző adóév utolsó napjáig kell bejelenteni. Ha az adózó az alanyi adómentességre, illetve a pénzforgalmi elszámolás választására jogosító értékhatárt az adóév közben lépte túl, a bejelentést  meg kell tenni az adóhatóság felé.



A számla kötelező adattartalmai közé bekerült, hogy aki a pénzforgalmi elszámolást alkalmazza, akkor annak ezt jeleznie kell a kiállított számláján.


Ki választhatja a pénzforgalmi elszámolású áfát?

- aki a tárgyév első napján kisvállalkozásnak minősül
- gazdasági céllal belföldön telepedett le
- nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás hatálya alatt

kivéve, ha alanyi adómentességben részesül (mert ők ugye nem fizetnek áfát!).


Mikor kell megfizetni az áfát?


A belföldön, a pénzforgalmi elszámolás időszakában teljesített összes termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása után  a fizetendő adót az adót is tartalmazó ellenérték jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani.


Mikor lehet levonásba helyezni az áfát?


A termék beszerzéséhez, szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan az áthárított adó levonásának joga a pénzforgalmi elszámolás időszakában legkorábban abban az adómegállapítási időszakban lehetséges, amelyben az adót is tartalmazó ellenértéket a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó számára kfizeti.


Mi a teendő részletfizetés esetén?


- a fizetendő adót a részlet jóváírásakor, kézhezvételekor, legalább a megfizetett részlet erejéig kell megállapítani,
- a levonási jog a megfizetett részlet erejéig gyakorolható;
- az ellenérték jóváírásának, kézhezvételének, megfizetésének kell tekinteni azt is, ha az abból származó követelése
vagy kötelezettsége engedményezés, elengedés, tartozásátvállalás miatt vagy más módon szűnik meg.


A levonásba helyezés  nem alkalmazható arra a termékértékesítésre, szolgáltatásnyújtásra, amely teljesítését tanúsító számlán az adóalany a pénzforgalmi elszámolás hivatkozást nem tüntette fel.


A pénzforgalmi elszámolást választó adóalanynak, ha a teljesítés és a fizetendő adó megállapítása között olyan változás történik, amelynek eredményeként

- tőle adófizetés nem lenne követelhető vagy

- előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult,
- felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás alá kerül,
- tevékenységét szünetelteti, vagy
- jogutód nélkül megszűnik,
a fizetendő adót vagy a rá áthárított adó levonásának jogát a jogállás-változást megelőző napon vagy a tevékenységet lezáró adóbevallásban vagy soron kívül benyújtandó adóbevallásban kell megállapítani.


A pénzforgalmi elszámolású áfa választhatóságának feltétele:


Ha az adóalany összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenérték adó nélkül számított és éves szinten göngyölített összege
- sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,
- sem a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen
nem haladja meg a 125 000 000 forintnak megfelelő pénzösszeget.


Milyen időszakra vonatkozik a pénzforgalmi elszámolású áfa?

 

Az adóalany a  pénzforgalmi elszámolást a tárgy naptári év végéig terjedő időszakra választja.


Mikor szűnik meg a pénzforgalmi elszámolású áfa?

 

- ha a naptári év utolsó napjával, ha az adóalany a pénzforgalmi elszámolást a tárgy naptári évet követő naptári évre nem kívánja alkalmazni;
- a pénzforgalmi elszámolás választására jogosító értékhatár meghaladásának napját követő nappal

- a naptári év utolsó napjával, ha az adóalany a tárgy naptári évet követő naptári év első napján nem minősül kisvállalkozásnak;
- az eljárás jogerős elrendelését megelőző nappal, ha az adóalany csőd-, felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás hatálya alá kerül;
- az adóalany tevékenységének szüneteltetését megelőző nappal.


Ha értékhatár túllépés miatt szűnik meg a pénzforgalmi elszámolás, az adóalany a pénzforgalmi elszámolást nem alkalmazhatja az olyan termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása esetében sem, amelynek ellenértékével meghaladja a pénzforgalmi elszámolás választására jogosító felső értékhatárt továbbá a pénzforgalmi elszámolás választásának jogával a megszűnés évét követő második naptári év végéig nem élhet.

 

A pénzforgalmi szemléletű áfa törvényi szabályozása ezen a linken található.

További, jelenlegi adózással kapcsolatos információkat itt talál honlapunkon.


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr364872930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B. Peti 2012.11.20. 10:12:22

Akkor kell áfát fizetni amikor pénz is van, az jó. De gondolom a pénz beérkezését is le kell papírozni, ha kp számláról van szó.
Ez bevételi pénztárbizonylalot jelent?

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2012.11.20. 11:30:21

Ha átutalásos számla kerül készpénzben kiegyenlítésre, akkor feltétlenül kell róla pénztárbizonylat, aláírással ellátva, ez a bizonyíték, hogy a pénzátadás megtörtént.
Ha egyszerűsített készpénzfizetési számla kerül kiállításra, az maga a készpénzt bizonyítja, hiszen azt csak a pénzmozgással egyidejűleg lehet kiállítani.
De pénztárbizonylatot ilyenkor is lehet aláírni természetesen, ezt nem tiltja semmi.
Aki számítógépes nyilvántartásban vezeti a pénztármozgást, annak nem kell külön a hagyományos pénztárbizonylatot kitölteni, de azt is lehet, ezeket a pénzkezelési szabályzatban kell szabályozni, ha a vállalkozás a számviteli törvény hatálya alá tartozik.

B. Peti 2012.11.21. 10:28:59

@Szianita: Számlázó programmal készült készpénz fizetési módú számlákról van szó. Van néhány olyan partner aki késve, sokszor heteket, akár egy hónapot is késve fizet.
Akkor elég a pénztárgépbe akkor beütni amikor tényleg kifizette?

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2012.11.22. 09:57:52

számlázó programmal előállított számláknál, ha nem azonnal készpénzben történik a fizetés, akkor a fizetési módot átutalással kell kiállítani
készpénzes fizetési mód kizárólag akkor lehetséges, ha valóban készpénzben kifizetik
pénztárgépbe akkor kell beütni, ha valóban meg is kapta a vállalkozás az összeget, hiszen a pénzmozgás akkor történt a valóságban,
addig mint kifizetetlen tétel, a követelések között kell nyilvántartani

kerdesek05 2013.02.12. 21:49:44

Sziasztok, mi ez az egyszerűsített készpénzfizetési számla 100euro/25e huf kötöttség?
milyen esetekben valósul meg?
annyi helyről hallottam már, hogy jó lenne pontosan tudni róla.
süti beállítások módosítása