Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

ÁFA összesítő jelentés

2012.05.15. 12:48 Szianita


2013-tól január elsejétől megváltozik az ÁFA bevallás tartalma. A bevallásban nyilatkozni kell majd az összes kibocsátott és befogadott számla adatairól.

2013-tól összesítő jelentést kell készíteni és az áfa bevallással benyújtani a kibocsátott és befogadott számlák adatairól, hasonlóan az EU ügyletek esetében benyújtandó összesítő nyilatkozathoz. A részletes szabályokat NGM miniszteri rendelet fogja meghatározni.

2013. januártól új eszköz kerül a NAV kezébe,  a belföldi áfa összesítő jelentés. Az adóigazgatásról szóló törvény alkalmazott már ilyen jellegű előírásokat az uniós áfa kapcsán. Ehhez hasonlóan az áfa bevallásra kötelezett adózók a bevallásukban nyilatkozniuk kell az olyan belföldi termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kibocsátott és/vagy befogadott számla adatairól, amellyel kapcsolatosan áfa fizetési kötelezettségük keletkezik, vagy amely után áfa adólevonási jogot gyakorolnak. Az NGM szerint az így létrejövő adatbázis, mint a kockázatkezelés, ellenőrzésre való kiválasztás eszköze – jelentős előrelépést jelent majd az áfa visszaélések, csalások felderítése és a számlagyárak felszámolása terén. Talán az összesítő jelentés készítése nem lesz kötelező valamennyi vállalkozásra. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis a NAV bevonásával vizsgálja, hogy például meghatározott számla értékhatárhoz kötéssel, vagy egy-egy gazdasági szektor kijelölésével lehetne-e az ellenőrzési hatékonyságot növelni.

 

Az  áfa bevalláshoz kapcsolódó összesítő jelentésre  2013. január 1-től alkalmazandó szabályokat a saláta törvény tervezet az Art következő kiegészítésével tervezi szabályozni.

„31/B. § (1) Az általános forgalmi adó alanya termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele esetén, azon számlákról, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege az 500 000 forintot eléri vagy meghaladja, arról az adómegállapítási időszakról teljesítendő általános forgalmi adó bevallásban, amelyben az ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számla alapján adólevonási jogot gyakorol, számlánként nyilatkozni köteles:

a)   a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó általános forgalmiadó-alany – ideértve az egyszerűsített vállalkozói adó alanyt is – adószámának, csoportos általános forgalmi adóalanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegyéről, és

b)   a nevére szóló számlában feltüntetett általános forgalmi adó alapjáról és áthárított általános forgalmi adó összegéről, a számla sorszámáról, valamint

c)    amennyiben a számla alapján a levonási jog 2013. január 1-je előtt keletkezett, úgy ennek tényéről.

(2) Az általános forgalmi adó alanya termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetén, azon számlákról, amelyekben egy másik általános forgalmi adó alanyra áthárított általános forgalmi adó összege az 500 000 forintot eléri vagy meghaladja, arról az adómegállapítási időszakról teljesítendő általános forgalmi adó bevallásban, amelyben az ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számlában feltüntetett adófizetési kötelezettsége keletkezett, számlánként nyilatkozni köteles:

a)   a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő általános forgalmiadó-alany adószámának, csoportos általános forgalmi adóalanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegyéről, és

b)   a kibocsátott számlában feltüntetett általános forgalmi adó alapjáról és áthárított általános forgalmi adó összegéről, valamint a számla sorszámáról.

(3) Amennyiben az általános forgalmi adó alanya ugyanabban az adómegállapítási időszakban ugyanazon termékértékesítő, vagy szolgáltatást nyújtó által kibocsátott több számla – ideértve a számlával egy tekintet alá eső okiratot is – alapján gyakorol összesen 500 000 forintot elérő vagy ezt meghaladó összegben adólevonási jogot, úgy – amennyiben általános forgalmi adó összesítő jelentési kötelezettségét nem a (9) bekezdés szerint teljesíti – az erről az adómegállapítási időszakról benyújtott általános forgalmi adó bevallásában nyilatkozik:

a) a termékértékesítő, vagy szolgáltatást nyújtó általános forgalmi adóalany – ideértve az egyszerűsített vállalkozói adó alanyát is – adószámának, csoportos általános forgalmi adóalanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegyéről, és

b) ezen számlákban feltüntetett, áthárított  általános forgalmi adó összegéről.

(4) Számla módosítása esetén a számlát módosító okiratot kiállító és az azt befogadó általános forgalmi adóalany abban a bevallásban, amelyben a módosítás hatását figyelembe veszi, akkor köteles a módosított számlát érintően az (1)–(2) bekezdés szerint nyilatkozni, ha a számlában áthárított általános forgalmi adó a módosítást megelőzően vagy azt követően eléri vagy meghaladja az 500 000 forintot. Ebben az esetben az általános forgalmi adó alanya nyilatkozik annak a számlának az (1)–(2) bekezdésben meghatározott adatairól, amelyet a módosítás érint, a módosítás számszaki hatásáról az általános forgalmi adóalap és áthárított általános forgalmi adó tekintetében, valamint a számlát módosító okirat sorszámáról.

(5) Számla érvénytelenítése esetén a számlát érvénytelenítő okiratot kiállító és az azt befogadó általános forgalmi adóalany, amennyiben az eredeti számlában áthárított általános forgalmi adó összege elérte vagy meghaladta az 500 000 forintot, abban a bevallásban, amelyben az érvénytelenítés hatását figyelembe veszi, köteles a számlát érintően az (1)–(2) bekezdés szerinti adatokról, valamint a számlát érvénytelenítő okirat sorszámáról nyilatkozni.

(6) Számla módosítása vagy érvénytelenítése esetén amennyiben a módosított, vagy érvénytelenített számla alapján a levonási jog, illetve a számlában feltüntetett adókötelezettséggel kapcsolatos fizetési kötelezettség 2013. január 1-je előtt keletkezett, úgy a (4)–(5) bekezdés szerinti nyilatkozatban ennek tényéről is nyilatkozni kell.

(7) Az egyszerűsített vállalkozói adó alanya az általa kibocsátott számlák tekintetében a (2) és (4)–(5) bekezdésnek megfelelően, arról az adóévről benyújtott egyszerűsített vállalkozói adó bevallásban – az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény 11. § (5) bekezdés alkalmazása esetén a becslésre irányuló adóhatósági eljárás során – nyilatkozik, amelyben a számlát kiállította.

(8) A 34. § és a 172. § alkalmazásában az (1)–(6) szerinti nyilatkozatra (általános forgalmi adó összesítő jelentés) a bevallásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

(9) Az általános forgalmi adó összesítő jelentésre kötelezett adózó választása szerint a kötelezettségének az (1)–(2) és (4)–(5) bekezdésben meghatározott értékhatár figyelembe vétele nélkül is eleget tehet.

Ehhez kapcsolódóan a saláta törvény 2013.január 1-től módosítani tervezi  a számla kötelező adattartalmára vonatkozó 169.§ d. pontját az alábbi módon:

d) a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének adószáma

da) amely alatt, mint adófizetésre kötelezettnek a termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását teljesítették, vagy

db) amely alatt a 89. §-ban meghatározott termékértékesítést részére teljesítették, vagy

dc) amennyiben a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalanyra a j) pont szerinti áthárított adó az 500 000 forintot eléri vagy meghaladja;”

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: üzlet pénz adó áfa számla vállalkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr174512536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása