Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Jéghegyvontatás és a bálnák éneke

2011.04.19. 12:49 prosequor

Üzleti tervezés- egy cég szervezetének, működési struktúrájának a felépítése

Előző bejegyzésünkben megnéztük, hogy egy vállalkozás indításakor milyen jellegű kiadásokkal kell számolni, mire figyeljünk oda a pénzügyi tervezésnél.

Most egy másik témát járunk körül, azt, hogy hogyan szervezzük meg vállalkozásunk tevékenységét, hogyan különítsünk el egyes folyamatokat. 

Utazzunk egy kicsit északra, és ismerjük meg történetünk szereplőit. Történetünk szereplői három eszkimó, akik eddig jegesmedvére vadásztak, de most úgy döntöttek, hogy ideje lenne valami mással foglalkozni. Összeültek ezért, és kitalálták, hogy ezután jéghegyek vontatásával foglalkoznak. Mindenképpen életképesnek tűnt az ötlet, hiszen egyre több hajó közlekedett feléjük, és a közlekedésben zavarja őket a sok jéghegy, így örülni fognak, ha valaki elvontatja azokat onnan. Egyiküknek voltak hajói, a másik vállalta az üzemanyag beszerzését, a harmadik pedig azt, hogy megtakarított pénzéből hirdeti a vállalkozást a lehetséges megrendelők körében. Miután egymással mindenben megegyeztek, megalapították a jéghegyvontató cégüket, és munkába fogtak.

Kezdetben ment is az üzlet, ám nem várt problémákkal szembesültek. Először is, a vontatóhajók bizony többet fogyasztottak annál, mint amire számítottak, így hamarosan elfogyott az üzemanyagra szánt forgótőke. Eleinte ez nem jelentett problémát, mivel régi, jó vevők voltak, így kaptak továbbra is üzemanyagot, hogy majd kifizetik később. Újabb gondok is felmerültek, mivel a megrendelőik, akiknek a munkát elvégezték, nem tudtak időben fizetni, illetve volt, amelyik egyáltalán nem. Közben a hitelre kapott üzemanyagnak az árát kérte tőlük a szállító. Kitalálták ezért, hogy profilt váltanak, és mostantól turistákat fognak szállítani, akik a hajóról meghallgatják majd a bálnák énekét, és ennek a bevételéből kifizetik a hitelbe *kapott üzemanyagot. Igen ám, de ehhez újabb reklám kellett volna, amire pénz már nem volt, újabb hitelt nem kaptak senkitől, mert tartoztak már, hiába ajánlották fel a hajókat fedezetnek…

Eddig a történet, most röviden nézzük, hogy hol hibáztak eszkimóink.

Először is, amikor tevékenységüket megkezdték, nem gondolták végig, hogy ha a cégnek adóssága keletkezik, az veszélybe sodorhatja a cég vagyonát képező hajókat. Helyesebb lett volna külön céget alapítani, amelyik a hajókat üzemelteti, és esetleg bérbe adja a vontatást ténylegesen megszervező cégnek. Ezáltal a hajókat tulajdonló cég hitelképessége fennmaradt volna. Így meg tudták volna oldani, hogy a hajókra felvett hitelből, az üzemanyag szállítóval megállapodva a tartozást is visszafizessék, és az új tevékenységből további bevételhez jutva ők is tovább tudjanak működni, és a hiteleket is vissza tudják fizetni. Ott is hibáztak, hogy nem ellenőrizték le eléggé megrendelőiket, nem győződtek meg arról, hogy ki fogják tudni fizetni a nekik elvégzett munkát.

Összefoglalva: amennyiben egy cég tevékenysége során nagy értékű eszközöket használ, és jelentős értékű kötelezettséget kell, hogy vállaljon, adott esetben érdemes a különböző folyamatokat jogilag is egymástól elkülönítve végezni, értsd: külön cégbe szervezve.

Szolgálati közlemény: amennyiben bejegyzésünk tetszett, úgy keressék bátran Facebook-oldalunkat is, és ne riadjanak vissza a "tetszik" gomb használatától sem. Facebook-oldalunkon, valamint honlapunkon is folyamatosa frissülő, hasznos információkat találnak, és tájékoztatunk aktuális új szolgáltatásainkról is.

Hamarosan indul Nagy Tavaszi Hadjáratunk, részletek nemsokára!

* a kép innen van:http://sierraclub.typepad.com/greenlife/2008/04/when-whales-wai.html

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: facebook pénz üzleti vállalkozás tervezés éneke pénzügyi felépítés bálnák szervezeti

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr932839356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása