Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Üzleti terv, könyvelés és hitel

2012.06.09. 13:59 prosequor

 „Rosszul közölt, nem elég friss adatok, hiányzó üzleti terv – néhány példa arra, hogy miért nem kapnak banki hitelt a magyar kis és középvállalkozások (kkv). A legtöbb hiba kis odafigyeléssel elkerülhető lenne – mondták a Napi Gazdaság Online-nak nyilatkozó pénzintézetek.”

„A kkv-k egy része már a hiteligény benyújtása előtt elbukja a támogatást a nem megfelelő könyvelés miatt - nyilatkozta a Napi Gazdaság Online-nak Németh László, a K&H Kkv marketing főosztályának igazgatója. A szakember éppen ezért javasolja, hogy az adott kiscég már a finanszírozási igény felmerülésekor konzultáljon egy bankkal pénzügyes, vagy könyvelő bevonásával arról, hogy milyen szempontok érvényesülnek majd a hitelbírálatkor.”
 
A fenti két bekezdés forrása a Napi Gazdaság honlapján megjelent, Vallottak a bankok, ezért nincs hitel c. írás. A teljes cikk itt olvasható.
 
Mit jelent ez a gyakorlatban?
 
Ismert tény, a hazai mikro- és kisvállalkozások jelentős része tőkeszegény, ezért ahhoz, hogy fejlődni, beruházni tudjon, banki hitelt, vagy pályázati pénzt vennének igénybe. Ahhoz, hogy akár a bank, akár pályázatot elbíráló szervezet döntést tudjon hozni, megfelelően összeállított és benyújtott igénylésre van szükség. Ennek minden esetben igazodnia kell az igénylést befogadó bank elvárásaihoz. 
 
Az elvárások között szerepel általában egy megfelelően elkészített üzleti terv. Ilyenkor tartsuk szem előtt azt, hogy ennek az üzleti tervnek a legfontosabb rendeltetése az, hogy megmutassa a banknak / egyéb finanszírozónak, hogy arra a termékre / szolgáltatásra, amire a vállalkozás forrást igényel, van és lesz is kereslet, és a vállalkozás képes úgy működni, hogy vissza tudja fizetni a hitelt. Azt is elvárja a bank, hogy a hiteligénylésben feltett pénzügyi jellegű kérdésekre pontos adatokat kapjon. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a vállalkozás könyvelése, pénzügyi nyilvántartása pontos, és naprakészen vezetett. Ez pedig egybevág azzal, amit mi is mindenkinek tanácsolunk
 
Miért ennyire fontos hiteligényléskor a pontos adatszolgáltatás?
 
A válasz egyszerű. Ha öntől kérne valaki kölcsön pénzt, adna neki anélkül, hogy megbizonyosodna arról, hogy remélhetőleg vissza is fogja kapni? Nem valószínű. A bank is ugyanígy van ezzel. Erről pedig akkor fog meggyőződni, ha látja, hogy a hiteligénylésben szereplő információk valósak, azokat alátámasztja a főkönyvi kivonat, a vállalkozás mérlege is, ezen túlmenően pedig a hiteligénylés során bármilyen, a cég gazdálkodását érintő kérdésre is azonnali, adatokkal alátámasztható választ kap, és az üzleti terv is életképes. Ez pedig csakis rendezett könyvelés esetén valósítható meg.
 
Mit javaslunk Önnek, ha vállalkozása számára hitelt szeretne felvenni
 
Először is határozza meg pontosan a hitelfelvétel célját, azt, hogy a felvett pénzt mire akarja elkölteni. Ezután gondolja végig, milyen fedezetet tud a hitelhez felajánlani. Tájékozódjon a különböző banki ajánlatok között, kérjen személyes találkozót a banktól. Itt a banki tanácsadó is segít kiválasztani a megfelelő hitelt, értelmezni a hiteligénylést. Erre a találkozóra célszerű vinni egy mérleget, és egy főkönyvi kivonatot. Ezután a megbeszélés után kérjünk egy finanszírozási ajánlatot. Ennek birtokában készíthető el egy pénzügyi terv, mely megmutatja majd, hogy vállalkozásunk várhatóan képes lesz-e visszafizetni a felvett hitelt. Ha ezután is úgy tűnik, érdemes felvenni a hitelt, ekkor kerüljön sor a hitelkérelem összeállítására. Az összeállított hitelkérelmet beadás előtt egyeztessük a bankkal, ezen a megbeszélésen legyen ott a könyvelőnk is, hogy a felmerülő pénzügyi jellegű kérdésekre választ tudjon adni. Hiteligénylésünket csak akkor adjuk be, ha minden rendben találtatott.
Tartsuk szem előtt azt, hogy egy elutasítás után, még ha csak formai okok miatt is történt, sokkal nehezebben jutunk hitelhez, számos pályázatnál pedig nincs is lehetőség a javításra.
 
És még egy jó tanács: ha a hitelt megkaptuk, és cégünk szépen fejlődik, a könyvelésre és cégünk pénzügyeire a továbbiakban is fordítsunk ugyanakkora figyelmet, mint hitelfelvétel előtt. Hiszen ha cégünkkel bármi történne, az veszélybe sodorja a hitel visszafizetését, márpedig a bajok jelentős része kis odafigyeléssel  megelőzhető.
 
Mivel hitelközvetítéssel nem foglalkozunk, ezzel ne keressenek minket. A hitel felvételéhez szükséges üzleti, pénzügyi terv készítését viszont vállaljuk, ahogy azt is segítünk kiszámolni, a hitelfelvétel megéri -e az Ön vállalkozásának. 
 

Szólj hozzá!

Címkék: hitel pénz üzleti vállalkozás könyvelés terv pénzügyi

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr474575180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása