Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Így tedd tönkre vállalkozásodat

2015.09.08. 16:40 prosequor

Elmondok három történetet. 

Az első történet

Vállalkozó szellemű vagy. Mint utóbb kiderül, inkább csak szellemű. Hallasz egy üzletről. Mégpedig jó üzletről. Pontosítok. Jónak TŰNŐ üzletről. Olyan dologról van szó, amit emberek mindig meg fognak venni, vagyis a hosszú távú, biztos bevétel garantált. Boldog békeidők vannak, így könnyen jutsz hitelhez, amiből vállalkozásodat elindítod, majd bővíted. Hogy biztosra menj, több hitelt veszel fel, mint amennyi feltétlen szükséges. A bank jó szívvel adja, így jut is, marad is.

Mivel jó szíved van, így sok-sok ember dolgozik a cégnél. Az sem baj, ha munkájukra nem igazán van szükség, mert a cég elbírja. Egy darabig. Kirúgni őket kellemetlen lenne, mert mit fognak gondolni rólad.

De semmi baj, nem is kell ezzel foglalkozni. Szépen csordogál a bevétel, céges kocsi megvan, az ügyvezetés teszi a dolgát. Minden rendben van. Látszólag. Jönnek a levelek, a felszólítások a banktól, a beszállítóktól. Kiderül, még sincs minden rendben. Sőt, kb. semmi sincs rendben. Az ügyvezetés, akiben megbíztál, finoman szólva sem volt a helyzet magaslatán (a te szempontodból, az övéből nézve igen).

Lecseréled, új vezetést állítasz a cég élére. Szembesülsz vele, hogy hiába az a bizonyos jól hangzó árbevétel, semmire nem mész vele. A valóság az, hogy árrésed még a cég normál működését sem fedezi, nemhogy az időközben felhalmozódott tartozások rendezését. Az egyetlen lehetséges megoldás forgalmad növelése lenne, erre azonban a cég totális hitelképtelensége miatt nincs lehetőséged. Saját forrásból sem valósítható meg a dolog.

Megpróbálod lejjebb faragni a költségeket, megpróbálsz újabb külső forráshoz jutni. Sajnos egyik sem jelent hosszú távú megoldást. Céged egyre lejjebb kerül a lejtőn, végül nem marad más választásod, mint bezárni azt.

 

vallalkozas_vezetese.jpgA második történet

Több évtizedet lehúztál már szakmádban. Ismert, és elismert vagy. Úgy gondolod, itt az ideje annak, hogy most már ne másnak, hanem magadnak keress pénzt. Mivel szakmádhoz remekül értesz, úgy gondolod, nem lehet semmi probléma, minden menni fog, mint a karikacsapás, ha immáron vállalkozóként dolgozol tovább. Társakat keresel, megalapítod a céget, némi hitelt is felveszel, mert szükséged van rá, aztán hajrá.

Meghatározol magadnak egy szép fizetést, mert az neked vállalkozóként jár. Ki kell ábrándítsalak: vállalkozóként legfeljebb a szád jár. Azon kívül pedig az, amiért megdolgoztál. Az, amit céged ki tud termelni.

Dolgozol, működik a céged. Még sincs minden rendben… Egy idő után elkezdenek kiesni a csontvázak a szekrényből. Kiderül, hogy a vállalkozás veszteséget termel, és gyűlnek a tartozások. Kiderül, hogy valaki, akiben megbíztál (megbíztál benne, de nem ellenőrizted!), visszaélt a bizalmaddal. Szerencsédre ezek a dolgok még időben kiderültek.

Meg kell bíznod valakit, hogy tekintse át vállalkozásod pontos anyagi helyzetét, működését, határozza meg, hogyan lehet kezelni a kialakult helyzetet. Ennek során kiderül, szerencsére a tartozások kezelhetőek. Esetedben az előre menekülés járható út.

El kell érni, hogy a kimutatásokban szereplő bevétel ne csak ott létezzen, hanem a valóságban is. Szükség van viszont a cég gazdálkodásának ésszerűsítésére, a bevétel, és a profit növelésére. Egy jó marketingkampánnyal ez biztosítható volt. A megfelelő intézkedések megtétele után, és a korábbinál szigorúbb ellenőrzés alatt a cég működése rendeződött, jelenleg is komolyabb gondok nélkül működik. 

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Igen, szeretnék helyes tervezéssel több pénzt keresni vállalkozásomból! Érdekel, hogyan!

Ezért feliratkozom a hírleveletekre!

 

   

Harmadik történet

Lehetőséged nyílik szerződést kötni államilag finanszírozott tevékenység ellátására. Mivel korábban amúgy is ezzel foglalkoztál, a szakma a kisujjadban van, a szükséges kapcsolatrendszer is megvan, miért ne? Van egy kollégád is, akivel régóta együtt dolgozol, adja magát, hogy ő lesz a társad. Mielőtt belevágsz, kiszámolod, mire is vállalkoznál. A számok azt mutatják, ha toronyházat nem is fogsz venni, de egy hosszú távon tisztes megélhetést biztosító vállalkozásod lehet.

Mivel neked fáj a térded az adminisztrációtól, a céges dolgoktól, a pénzügyektől, ezért úgy egyeztek meg, te viszed a vállalkozás szakmai részét, társad pedig intézi az adminisztrációt, ő foglalkozik a hivatalos dolgokkal. Megcsináljátok a céget, elindul a közös munka. Egy idő után problémák jelentkeznek: erre sincs pénz, arra sincs pénz, pedig fizetni kéne.

Felveszel hát némi hitelt (arról, hogy mire megy el, igazából fogalmad sincs). Eltelik pár hónap, a problémák újra jelentkeznek. Fizetési emlékeztetők, felszólítások, felszámolással történő fenyegetőzés.

Kiderül, társad, akiben megbíztál, a hátad mögött szépen kilapátolta a pénzt a cégből. Amiről azt gondoltad, hogy rendben van, ki van fizetve, kiderül, nincs rendben és ki sincs fizetve. Társaddal szakítotok, ő kilép a cégből, te meg ott maradsz nyakig a… problémák között. Pénz nincs, tartozás van, a cégnek működni kell(ene), mert köt a szerződés. A napi munka mellett immár a te nyakadba szakad a felhalmozódott szemét ellapátolása is.

Próbálsz egyezkedni a bankkal, a szállítókkal, akik cégedet hitelezik. Kiderül, a 22-es csapdájába kerültél: ha tartozásokat fizeted, akkor működésre nem marad elég pénzed, ha nem fizeted a tartozásokat, akkor vállalkozásod sajnos felszámolás alá kerül. Hitelt hiába próbálnál felvenni, már nem kapsz. Újraszámolod a dolgokat, sajnos így sem tudsz a hitelezők számára elfogadható ajánlatokat tenni. Az a pénz, amit havonta ki tudnál cégedből venni úgy, hogy annak működőképessége megmaradjon, nem elég. Úgyhogy sajnos törülköző repül, és jön a felszámolás. 

 

Nem mese!

Mindhárom eset a valóságban megtörtént, nem kitalált történetekről van szó. Mindhárom céggel munkakapcsolatban voltunk egy darabig, így a történéseket saját szemünkkel láttuk, első kézből való információkról van szó. Mindezt azért mondom el, hogy lásd, amikről írunk, beszélünk, ami tanácsot adunk, nem a hasunkra ütve, tankönyveket olvasgatva találjuk ki.

Ami még fontos: ezek mind relatíve nagyobb cégek voltak, évi néhány 10 milliós árbevételtől fölfelé, kb. 15-50 fős létszámmal. Mindez azért érdekes, mert ekkora cégméret esetén megfelelő ellenőrzés híján a problémákkal tulajdonosként/vezetőként csak később szembesülsz, mint egy mikrovállalkozás esetén. És mire megtudod, lehet, nagy a baj, sokkal nagyobb, mint elsőre gondolnád.

 

Biztos vagyok benne, hogy te soha nem követnéd el ezeket a hibákat. Ha mégis tudni szeretnéd, mit ne csinálj, néhány mondatban összefoglalom a tanulságokat.Ha van olyan barátod, ügyfeled, akinek az az írás hasznos lehet, kérem, oszd meg vele!

 

•   Üzleti és pénzügyi tervezés nélkül soha. A háromból az egyik vállalkozást el sem lett volna szabad indítani, mivel gyakorlatilag a kezdetektől mínuszt termelt. A másiknál egy csomó probléma kialakulását megelőzte volna.

•   Az, hogy a szakmádban jó vagy, kevés. Hiába a több évtizedes szakmai rutinod, önmagában nem garantálja a sikert. Mellette a vállalkozás „tudományához” is értened kell.

•   Nem mondhatod, hogy nem érdekel. Vállalkozóként nem teheted meg, hogy semmilyen szinten nem kívánsz rálátni vállalkozásod pillanatnyi üzleti-pénzügyi helyzetére. Nem tudsz olyan gazdag lenni, hogy ezt a luxust megengedhesd magadnak. Tetszik, nem tetszik, ennek a napi-heti rutin részévé kell válnia.

•   Ellenőrzés, ellenőrzés, ellenőrzés. Szép dolog a bizalom, de még fontosabb az ellenőrzés. Főleg a pénzügyek területén. Minden esetben legyen egy kijelölt személy, aki a vállalkozás napi pénzügyeivel foglalkozik (ez NEM a könyvelő!), és akit hetente, de legfeljebb kéthetente ellenőrzöl. Igen, némi tanulással jár, hogyan tudod ezt megtenni. Az egyik első olyan befektetésed lesz, ami sokszorosan meg fog térülni.

 

Nem baj, ha kicsi

Azok, amiket itt leírtam, kisvállalkozásokra ugyanúgy igazak. Ott legalább annyira fontosak ezek a dolgok, mint nagyobb cégeknél. Sőt: kisvállalkozóként sokan összes pénzüket teszik fel. Nekik nem lesz lehetőségük másodszor is hibázni.

Egyetlen mondatban: tanulás – tervezés – ellenőrzés. Ez legyen az első lecke, amit vállalkozóként megtanulsz.

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg, vagy küldd el ismerősödnek, akinek szintén hasznos olvasmány lehet!

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás üzleti tervezés vállalkozói képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr597770542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása