Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

6 dolog, amiben tanácsadásunk segítségedre lesz

2015.04.02. 19:22 prosequor

  • „Vállalkozást indítanék, mik a hivatalos lépései?”

  • „Egyéni vállalkozást indítsak, vagy inkább céget alapítsak?”

  • „Öt éve azt mondta a könyvelőm, hogy evás legyek. Vajon még mindig megéri?”

  • „Vállalkozásom fejlesztéséhez hitelt kell felvennem. Mekkora törlesztést fog a cégem elbírni?”

Ezek csak a leggyakoribbak azon kérdések közül, melyeket tanácsadásaink során ügyfeleink feltettek. Tanácsadásunk során ezeknél lényegesen több kérdésre kapsz választ.

Olyan kérdésekkel, hogy milyen engedély kell, ha Letenyén kecskebékát szeretnék tenyészteni, vagy vajon Hollandiában évente hány hólapátot lehet eladni, ne keress minket. Ezekre nem tudjuk a választ, ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása nem a mi szakterületünk.

Akkor keress meg minket, ha már legalább van egy vállalkozói ötleted, nagyjából tudod, mit szeretnél csinálni. Akkor tudunk érdemi tanácsot adni, ha legalább nagyságrendileg tisztában vagy azzal, leendő vállalkozásod mekkora kiadásokkal jár majd, és mennyi bevételt remélsz. A várható kiadások –főleg a hivatalos kiadások: adók, járulékok- becslésében és rendszerezésében természetesen segítünk. A kiadások becslését helyetted nem tudjuk elvégezni, viszont mindenképp szükség van rá, mert csak ezek ismeretében tudjuk majd megmondani, vállalkozásodat milyen formában éri majd meg a legjobban csinálni. Azaz tevékenységed után hogyan tudod törvényesen a lehető legkevesebb adót fizetni.

1. Egyéni vállalkozást indítsak, vagy céget alapítsak?

Egyéni vállalkozást lehet szüneteltetni, céget nem. Ha egyelőre csak kipróbálnád magad vállalkozóként, vagy főállásod mellett, szezonálisan szeretnél csinálni valamit, ez egy döntő érv lehet az egyéni vállalkozás mellett. Hátránya, hogy –egy korlátolt felelősségű társasággal szemben- egyéni vállalkozóként mindenért teljes vagyonoddal felelsz. Ezért, ha komolyabb volumenű vállalkozásban gondolkozol, ajánlott céget alapítanod. Ennek hátránya, hogy egy cégalapítás pénzbe kerül, szemben az egyéni vállalkozás ingyenes elindításával. Tanácsadásunkon felmérjük, segítünk eldöntetni, melyiket érdemes választanod.

2. Mennyi, és milyen adót, járulékot kell vállalkozásom után havonta fizetnem?

Nagyon fontos kérdés. Az adók és járulékok vállalkozásod egyik állandó és komoly kiadását adják. Vállalkozásod jövedelmezőségét nagyban meghatározza, hogy ezekre mennyit költesz. Egy rossz döntés százezrekbe, de akár milliókba is kerülhet, ráadásul sok, adófizetésedet meghatározó döntésedet évente csak egyszer, év végén van lehetőséged módosítani. Ezért mielőtt végleges döntést hozol ebben, a te érdeked ennek a területnek az alapos áttekintése.

Terveid, vállalkozásod működésének ismeretében áttekintjük, milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek terhelnek majd, elmondjuk, hogyan tudod vállalkozásodat úgy elindítani és működtetni, hogy a törvény előtt ne legyél támadható, de feleslegesen ne fizess semmit. Segítünk eligazodni a különféle foglalkoztatási, járulékfizetési formák között.

3. Azt hallottam, létezik olyan, hogy bizonyos tevékenységeket áfamentesen is lehet végezni.

Így van. Éves nettó 6 millió forint árbevételig bármilyen tevékenységet végezhetsz áfamentesen. Ezt alanyi áfamentességnek hívjuk. Ez azt jelenti, hogy kiállított számláid után nem kell általános forgalmi adót felszámítanod. Hátránya, hogy céges kiadásaid után nem igényelheted azt vissza. Ezért nem minden esetben érdemes ezt választanod. Segítünk eldöntened, melyik esetben jársz jobban: ha vállalkozásodat áfa mentesen végzed, vagy ha áfa alany leszel.

bevetel_tervezese.jpg4. Mennyi bevételre lesz szükségem, hogy vállalkozásomból megéljek?

Ezt is kiszámoljuk neked. Tanácsadásunk után ezzel is tisztában leszel. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk mondani neked, vállalkozásod költségeinek egy részét neked kell megbecsülni, ezt helyetted nem tudjuk megcsinálni. Neked kell tudni, havonta várhatóan mennyit költesz majd hirdetésre, telefonra, bérleti díjra, mekkora árukészletre lesz szükséged, és így tovább. Költségeid összegyűjtésében és becslésében természetesen segítünk.

Ezekből, és vállalkozásodat terhelő adókból, járulékokból kiszámoljuk, havonta mennyi bevétel kell ahhoz, hogy nyereséges legyél. Azt, hogy ez reálisan elérhető-e, neked kell tudni eldönteni. Látni fogod, mi az a minimális bevétel, amire szükséged lesz, azt is, mennyi az, ahol már vállalkozásod a fejlődéshez is elegendő hasznot hoz.

Az általunk készített pénzügyi terv használatával te magad is meg tudod nézni, hogyan alakul vállalkozásod jövedelmezősége valamely költséged, vagy bevételed bármilyen irányú változása esetén.

5. Szép dolog, ha minden a tervek szerint alakul, de mi történik, ha mégsem így lesz? Milyen kockázatokkal, veszélyekkel kell vállalkozóként számolnom?

Senki nem azért indít vállalkozást, hogy belebukjon. Te sem. Aki vállalkozóként felelősen gondolkozik –igen, te is ilyen vagy, ha idáig elolvastad ezt a blogbejegyzést- tisztában van vele, hogy üzlet, vállalkozás nem létezik kockázat nélkül. Az üzleti tervezés során ezért bevett gyakorlat háromféle forgatókönyvvel számolni: egy optimálissal, egy optimista és egy pesszimista változattal. Ez nem borúlátást jelent, hanem realista, előre látó gondolkozásmódot. Bármilyen alaposan, előrelátóan tervezel, biztosan találkozol majd előre nem várt dolgokkal. Ezektől nem kell megijedned, tőlünk megtudod, hogyan készülhetsz fel rájuk.

Léteznek belső, és külső kockázatok, melyek vállalkozásodra veszélyt jelenthetnek. A belső kockázatok (a SWOT elemzésben ezeket gyengeségeknek hívjuk) rajtad múlnak, ezeken tudsz változtatni. A külső kockázatok (SWOT elemzésben veszélyek) tőled függetlenek, így azokra csak felkészülni, azokhoz alkalmazkodni tudsz. Megnézzük, várhatóan milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnod, ezeket rangsoroljuk. Elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rájuk, hogyan, milyen gondolkozás mentén készíts forgatókönyvet ezek kezelésére, ha szükséges.

Példa: üzlethelyiséget bérelsz az önkormányzattól. Boltod egy földrengés miat megsemmisül. Ennek annyira kicsi a valószínűsége, hogy nem érdemes vele foglalkoznod.

Az önkormányzat bejelenti, hogy a következő év elejétől jelentősen felemeli a bérleti díjat. Ez egy valós kockázat lehet, készülnöd kell rá. Mit tehetsz? Valakit magad mellé veszel a boltba, így megosztjátok a költségeket. Nyithatsz egy webáruházat is boltod mellé, hogy több bevételed legyen.

 

Ha előre felkészülsz a várható kockázatokra, az esetleges kedvezőtlen változásokra, könnyebben és gyorsabban tudsz rájuk reagálni, mint versenytársaid. Ezzel növeled vállalkozásod biztonságát és lépéselőnybe kerülsz a konkurenciához képest. Tanácsadásunk után tudni fogod, hogyan tedd meg mindezt.

6. Hogyan és milyen hitelt kaphatok vállalkozásomhoz? Hogyan adjam be úgy hitelkérelmemet, hogy ne utasítsák el?

Tény: főleg a növekedési hitelprogramnak köszönhetően a korábbi évekhez képest vállalkozásod most könnyebben juthat hitelhez. Tapasztalni fogod, ha vállalkozói hiteled felvétele előtt elkezdesz információkat gyűjteni, a különböző forrásokból gyakran egymásnak teljesen ellentmondó információkat fogsz kapni.

Tanácsadásunkkal szeretnénk az időddel is spórolni: villámgyorsan fel tudjuk mérni, vállalkozásod egyáltalán hitelképes-e, és ha igen, hogyan indulj el vállalkozói hiteled felvételének útján. Fontos, hogy tudd: nem vagyunk egyetlen bankhoz sem elkötelezve. Nekünk teljesen mindegy, hol szeretnéd hiteledet felvenni. Ha kéred, tudunk ajánlani banki kapcsolatot, de hangsúlyozzuk, ez csak ajánlás, részedre semmiféle kötelezettséget nem jelent.

Vállalkozásfinanszírozás terén több éves gyakorlatunk van. Felmérjük, vállalkozásod nagyságrendileg mekkora hitel felvételére alkalmas, mi az a havi törlesztés, amit biztonságosan vállalhatsz. El tudjuk végeztetni vállalkozásod előzetes adósminősítését anélkül, hogy első körben bármilyen hivatalos papírt, igazolást kelljen beszerezned, amiért fizetni kell.

Tanácsot adunk, mire figyelj oda, mit gondolj végig vállalkozói hiteled felvétele előtt. Több, sikeres hitelfelvételt megelőző üzleti terv elkészítésén vagyunk túl. Ha szeretnéd, neked is megírjuk a hiteled felvételéhez szükséges üzleti tervet.

vallalkozoi_tanacsadas.jpgA végére még valami, ami nagyon fontos: ha eljössz tanácsadásunkra, nem biztos, hogy minden esetben azt fogod hallani, amit szeretnél. Ha ezt nehezen, vagy egyáltalán nem viseled, akkor nem érdemes megkeresned minket.

Esetlegesen megfogalmazott kritikánk nem személyed, vagy ötleted ellen irányul, hanem az évek alatt összegyűlt tapasztalatainkon alapszik, és saját érdekedben mondjuk el neked. Igen, többször, több helyről megkaptuk, hogy ezzel nem feltétlen inspiráljuk a hozzánk fordulókat. Maximálisan igazuk van: tanácsadásunk célja teljesen más.

Tanácsadásunk célja az, hogy a lehető legjobban tisztában legyél azzal, mivel jár, mit nyerhetsz, és milyen veszélyekkel jár az a vállalkozás, amit indítanál, vagy változtatnál már meglévő cégedben. Szeretnénk, hogy te is a lehető legtöbb oldalról lásd ezt a kérdést, a lehető legtöbb szükséges információ birtokában legyél, mielőtt döntést hozol.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy segítsünk téged jó döntést hozni.

Ha úgy gondolod, neked is tudunk segíteni, jelentkezz tanácsadásunkra. Telefon: +3630-589-0869, e-mail: vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsadás adó vállalkozás üzleti tervezés vállalkozás okosan

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr87334074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása