Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

5 ok, amiért katásnak nem kell könyvelő (vagy mégis)

2018.02.22. 19:19 prosequor

 

1. Katásnak minek könyvelő (erre még visszatérünk)

2. Mert drága (erre is)

3. Mert nehogy már azért a havi 10 perces munkáért 5000 forintot fizessek (erre meg főleg)

4. Különben sem kötelező (erről meg jobb nem is beszélni)

5. Mert egy kisállatos, meg egy hobbi-zsákban ugráló Facebook csoportban ezt mondták (ezt meg végképp hagyjuk)

 

Hősünk (nevezzük Tudálékos Dodónak, a továbbiakban Tudod) vállalkozásra adja a fejét, mert az most menő. Tudod azt is tudja, azonnal katás lesz, mert az jó. És mivel katás vállalkozó nem áfás (annyiszor 1 euróm lenne, mint ahányszor ezt a bődületes baromságot leírták, most éppen valahonnan a Karib-szigetekről blogolnék), csuklóból alanyi adómentességet választ. Hiszen egy facebookos hobbi zsákban ugráló csoportban több hobbikertész is ezt tanácsolta neki. 

Horribile dictu előfordulhat, hogy Tudod belefut olyanba, aki tényleg mond neki egy-két megszívlelendő, értelmes dolgot. Ne aggódj, a legritkább esetben fogadja meg, mert azt ő majd tudja. Azt is.

Szóval alanyi áfamentesnek lenni jó. Vagy nem. (Attól, hogy valaki kisadózó, még minden további nélkül lehet áfás, mindjárt kitérek rá.)

Tudod nekiáll a szükséges nyomtatványok kitöltésének. Néha káromkodik egy cifrát közben, mert amit múlt héten mondtak neki, az már nem úgy van. Meg mert hibás a NAV nyomtatvány. Meg mert az iparűzési adóval mi a fene legyen? Mindegy, ráér, később megoldja. (Ha kicsúszik a 15 napos határidőből, jöhet a mulasztási bírság, bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt)

Motoszkál még benne pár kérdés, ezért biztos, ami biztos alapon kérdezősködik egy két szakmai(nak) látszó Facebook-csoportban. Tudod felteszi kérdését, kell-e neki könyvelő, meg főleg, nem drága-e havi 5000 forintért. Azonnal választ kap egy asztrozófustól, egy hobbi-aurafotóstól, meg egy wannabe youcandoit életvezetési tanácsadótól, hogy eszébe ne jusson. Drága is, meg minek is.  

Havi 5000 forint az rengeteg. (Hát még ha nem szánod rá, az mennyibe kerülhet!) Különben is, azért a havi maximum egy óra munkáért ez a pénz a pofátlanság netovábbja.

Kizárólag szegény, kizsákmányolt kezdő vállalkozók zsírján tollasodó könyvelők lehetnek ilyenek. Akik alig valamivel gonoszabbak az adóellenőröknél és a bírósági végrehajtóknál. Tudod pár napja még azt sem tudta, az ügyfélkapu meddig van nyitva. Azóta viszont fél órát ücsörgött a bölcsek kövén, most már mindent IS tud. Vállalkozni kezd. Aztán…

Az alant olvasható két rövid történet bármelyik szereplője lehetne.

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Olvass szórakoztatóan üzleti tervezésről, adózásról, vállalkozásodról!

Ilyen egyszerű: ide kattintva iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

Katás webáruház – ő nem tudta

Történt pár éve, megkerestek minket webáruház indítása előtti tanácsadással.

Mondtam, nézzük meg, ami ilyenkor szokásos: kinek, milyen terméket árulna. A termékbeszerzés hogyan, és honnan történne. Nagyon lényeges, hogy saját előállítású, vagy készen veszi, belföldről, vagy külföldről. A bevétel arányában várható ráfordítások ismeretében tudunk javaslatot tenni vállalkozási és adózási formára.

Mivel érdeklődőnk sokallta az általunk kért munkadíjat, nekiállt innen-onnan felcsipegetett infók alapján, saját kútfőből megcsinálni az egészet. Sikerült.

Pár hónap múlva ismét jelentkezett, hogy na most aztán úgy kéne tanácsadás, mint még soha. Kiderült, a vártnál sokkal jobban beindult a biznisz. Kimerült a kata keret (ez még az éves 6 millió forintos időszakban volt!), és az árrés nem fedezi az immáron értékhatár felett fizetendő 40%-ot. Gyors fejszámolást követően kiderült, a kata alóli azonnali kilépés több, mint másfél millió forintba kerülne. Van más megoldás? Van, de nem egy percben, telefonban megválaszolható. El kéne ballagni egy tanácsadásra. De hát már még úgy nincs pénzem rá, mint az elején sem volt akartam. Ennyiben maradtunk.

Igen, ez egy megtörtént eset.

 

Facebook – hirdetés, ő sem tudta

Kanyarodjunk vissza Tudodhoz: elindul a biznisze, de nem jönnek úgy a vevők, ahogy remélte.

Nem baj, ott a Facebook-hirdetés, mint csodafegyver! A közösségi adószámról valami csoda folytán hallott, ezért azt is megadja, hirdetést feladja, a Facebook pedig küldi a számlát. A NAV pedig egy értesítést némi bírságról.

Amit bevallási kötelezettség elmulasztása, illetve általános forgalmi adó meg nem fizetése miatt szabott ki. Tudod most tudta meg, attól, hogy alanyi áfamentes, közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele esetén (hivatalosan ilyen szépen mondjuk a Facebook-hirdetést) áfa bevallást kell benyújtani, és fizetendő áfa is keletkezik.

Egyelőre ez csak egy kitalált történet, de te is bármikor belefuthatsz hasonlóba.

Ezeket a példákat úgy a végtelenségig tudnám sorolni. Ha meg kollégáktól is kérek pár sztorit, még egy kicsit a végtelenen túl.

08_katas_konyvelo.jpg

 

 

Nézzük ismét azt az öt felvetést, mely szerint katásnak kell-e könyvelő?

 

1. Katásnak minek könyvelő

A kérdés messze túlmutat azon, hogy valaki katás, vagy nem katás.

A lényeg: olyanba készül kezdeni, amit még nem csinált. Saját (és ha van, családja) életét, adott esetben anyagi biztonságát alapvetően meghatározó döntést készül meghozni. Egy-két rossz időben, rossz helyre történő kattintással pillanatok alatt százezres nagyságrendű kötelezettséget vesz a nyakába

Persze, látszólag tök egyszerű. Két kattintás a neten, visszaigazolás megérkezik, azt a havi két kiállított számlát meg majd év végén összesíteni kell, és beküldeni a NAV-nak, mennyi volt a bevétel.

Teljesen igazad van, ha így gondolod. Látszólag valóban ennyi. Akkor, ha biztos vagy benne, hogy a katás egyéni vállalkozás lesz neked a legjobb. Biztos, hogy el tudod önállóan dönteni?

Ezt is leírtam már máshol: maga a cégalapítás, avagy egyéni vállalkozásod elindítása már csak egy okozat, egy folyamat utolsó állomása. Ez a folyamat az üzleti tervezés. Ennek része, hogy a lehető legtöbb körülményt mérlegelve hozol döntést, hogyan vállalkozz. A legfontosabbak: azonnal főállásban vállalkoznál, vagy eleinte munka mellett? Mennyire szezonális, amit csinálsz? Várható bevételed arányában kb. milyen költségeid lesznek?

Biztos vagy benne, hogy ezeket a kérdéseket saját magadnak feltéve a végén jó választ fogsz adni? Végül is csak havi pár tízezer, éves szinten esetleg néhány százezer forintod múlik rajta.

Többek között ebben is segít neked egy könyvelő.   

 

2. Mert drága

Ha vállalkozóként valaki csak úgy kijelenti valamire, hogy az drága, attól spontán lábrázást kapok.

Mi az, hogy drága? 1000 forint? 5000? Egymillió? Mihez képest drága? Miért?

Példánknál maradva: korábbi blogbejegyzésemben kiszámoltam, egy alacsony költséggel működő, tipikusan szolgáltató katás vállalkozó sem tud működni 2000, de inkább 2500 forintos óradíj alatt.

Havi 5000 forint neked két óra munkadíjad. 22 munkanappal számolva kevesebb, mint napi 250 forint. Egy jobbfajta üveg sör ára. Ennyibe kerül naponta, hogy azzal foglalkozhass, amihez értesz, amiből pénzed van. 

Majdnem elfelejtettem: egy előzetes konzultáció ennél többe kerülhet. Cserébe lásd webáruházas példa. Szerintem 20000 forint nem drága azért, hogy pár hónap múlva ne kelljen feleslegesen befizetned az államnak egy autó, vagy egy jobb fajta nyaralás árát. De a döntés a tiéd.

 

3. Mert nehogy már azért a havi 10 perces munkáért 5000 forintot fizessek

Tökre igazad van. Ne fizess érte. Elvégre Te is meg tudod csinálni. Benne van az internetben, onnan meg lehet tanulni. Igen.

Ha ennyire beleástad magad a témába, látni fogod, hogy a tök egyszerűnek hangzó kata annyira mégsem az. Ráadásul, mint vállalkozóra, vonatkozik rá még néhány törvény. Tb törvény, Áfa törvény, Helyi adókról szóló törvény, stb. Innen már csak egy lépés az, hogy abban a bizonyos havi 10 percben minden, esetleges téged érintő dolgot megtalálj. Az is biztosan belefér, hogy ennyi idő alatt le tudj követni minden, téged érintő változást. Könyvelőd le tudja.

Többek között azért tanul először évekig, azután meg folyamatosan, hogy ezekkel tisztában legyen. Tudja, mit hol keressen, és szóljon, ha téged érintő változás van. Na ezzel a havi összeggel többek között ezt fizeted meg.Nem csak az előírások változhatnak. Ideális esetben vállalkozásod is fejlődik. Nem biztos, hogy ami tavaly jó volt, idén is az lesz. De akár menet közben átlépheted az alanyi áfamentesség értékhatárát. Ezt következő hónap első napjával be kell jelentened, és onnantól áfa bevallás benyújtására vagy kötelezett. Katásként is. 

Ha nem teszed meg, egészen biztosan többe fog fájni, mint egy havi könyvelési díj. Szerencsére van már -könyvelőt nem helyettesítő!!!- segítséged. Ma már a profi online számlázás katásoknak is elérhető.  

 

4. Különben sem kötelező

Valóban nem. A számvitelről szóló törvény annyit mond a témáról, a törvény hatálya alá tartozó, éves nettó 10 millió árbevételt meghaladó vállalkozásoknak kell kötelezően könyvelőt alkalmazniuk. (Egészen pontosan csak mérlegképes könyvelői végzettség birtokában nyújthatja be valaki ilyen cég beszámolóját)

Akár katás egyéni vállalkozó, akár katás betéti társaság vagy, nem tartozol a számviteli törvény hatálya alá. Ellenben mindkét esetben korlátlan anyagi felelősséggel tartozol vállalkozásod után. Ami viszont kötelező.

A választás megint csak a tiéd: megpróbálod egyedül, vagy megfizetsz valakit, aki elmondja, milyen előírásokat kell betartanod, és azt is, ezt hogy tudod a gyakorlatban is megcsinálni?

Csak szólok: egy 300000 forintos tartozás miatt is (amit baromi könnyű összehozni) elárverezhetik az akár 20 milliót érő lakásodat. Ahonnan viszont kötelező lesz kiköltöznöd. 

 

5. Mert egy kisállatos, meg egy hobbi-zsákban ugráló Facebook csoportban ezt mondták

Hívj meg egy kávéra. Beszélgessünk. Mondok én neked rendkívül okos dolgokat az ausztrál belpolitikáról, a mikrobiológia legújabb kutatási eredményeiről. Azt is elmondom, milyen változások voltak az albán kiskereskedelemben az utóbbi két évben. Igaz, egyik területhez se értek, de én legalább bevallom.

A lényeg: az általam mondottaknak pontosan annyi relevanciája lenne számodra, mint amit efféle csoportokban adózás témában hallasz. 

Feltételezem, ha az autód elromlik, nem egy henteshez viszed el. Ha elromlik a mosógéped, nem ügyvédet hívsz.

Ha –akár- teljes vagyonod kockáztatásával járó döntést kell meghoznod (igen, egyéni vállalkozásnak hívják) mégis mi a fenéért nem olyanhoz fordulsz, aki ért hozzá? Aki azzal foglalkozik?

100%, hogy az ellenérvek között lesz, semmi garancia arra, hogy egy jó könyvelőt fogsz ki. Sajnos igaz. Ahogy bármilyen más szakmában, itt is belefuthatsz munkáját jól, vagy rosszul végző szolgáltatóba. Többek között ezért is javaslom, hogy bár ne egyedül akard megoldani, de előzetesen tájékozódj. Legalább annyira, hogy tudj kérdezni.

Annak idején Mózes 40 évig vándorolt népével a sivatagban. Rossz nyelvek szerint nem volt sikeres ember, mivel ennyi idő után megtalálta az egyetlen helyet a Közel-Keleten, ahol nincs olaj és édesvíz. Te ne legyél olyan, mint Mózes. Neked van lehetőséged, hogy egy-két kattintással hiteles, pontos információkhoz juss.

Nézz körül a NAV honlapján, az ott található információs füzetekben nagyon sok minden össze van foglalva. A neten is találsz jó összefoglalókat, de saját érdekedben jól nézd meg a forrást. 

 

Ha úgy döntesz, felkeresel egy könyvelőt, 7 hasznos tipp:

  1. Előzetesen pár mondatban írd össze, mit csinálsz majd. Például: kék plüss tengeriuborkákat varrok, és webáruházban adom el őket. Vagy: kezdetben másodállásban neveletlen oposszumokat fogok idomítani.
  2. Utána írd össze valamennyi felmerülő kérdésedet. Mindet.
  3. Kiszemelt könyvelődet kérdezd meg, könyvelésen túl foglalkozik-e vállalkozás indítását megelőző tanácsadással? Ha igen, vedd igénybe, és menjetek végig kérdéseiden.
  4. Beszéljétek meg, a havi munkadíjban pontosan milyen szolgáltatás van benne.
  5. Tisztázzátok, hogyan történik majd a kapcsolattartás.
  6. Kérdezd meg, kiszemelt könyvelőd rendelkezik-e könyvelői felelősségbiztosítással.
  7. Ragaszkodj hozzá, hogy a megbeszélteket írásos szerződésben rögzítsétek!

 

 

Saját érdekedben javaslom, vállalkozásod indítása előtt keress fel egy tanácsadással is foglalkozó könyvelőt. Olyat, aki szimpatikus számodra, és megfelel ebben a 7 pontos listában leírtaknak. Magadnak teszel vele jót, nem nekünk.

Hidd el, több év tapasztalata alapján írtam ezt a blogbejegyzést, és több év tapasztalata alapján mondom neked: egy jó könyvelő a ráfordított összeg sokszorosát adja neked vissza az évek alatt. Ha valamire, erre ne sajnáld a pénzt.

Nézz bele ingyen a vállalkozói képzésünkbe!

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg, vagy küldd el ismerősödnek, akinek szintén hasznos olvasmány lehet!

Olvasd következő bejegyzéseinket is! Csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba, hogy biztosan eljussanak hozzád!

 

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: adózás vállalkozás üzleti tervezés könyvelés Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr2513690516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick-son 2018.10.10. 11:32:03

Azt is hozzá kell tenni, hogy a valóságban az adminisztráció túl van bonyolítva.

10 éve vállalkozok. Nem havi 5, hanem inkább 100 körüli összeget fizettem könyvelőknek, még 100% -ban elégedett nem voltam. Még ebben az árkategóriában is sok a hiba, a jajj nem működött a könyvelőprogram, bocs összeomlott a komplett számítógépes rendszerünk, most elhavaztunk, máskor meg véletlen rossz számokat küldtünk, mert a másik cég cuccaiból másoltuk ctrl+C ctrl-V -vel stb. 3 különböző könyvelő, könyvelő céggel van tapasztalatom és még nem volt olyan amelyiknek nem tudtam újat mondani. 2 NAV vizsgálat, másodiknál magam képviseltem magam.

Azt mondom az egész adózás egy szándékosan túlbonyolított rendszerben van működtetve. Keresd meg, számítsd ki, valld be, fizesd be, közben az állam mossa kezeit, ő aztán semmiben nem segít. Minden a te dolgod, mindent te fizetsz és bármiben ha tévedsz akkor is te fizetsz.

Kezdve ott, hogy a mai informatikai rendszerek birtokában nem lehet egy számlaszámra elutalni az összes járulékot...

Amikor NAV számlázó van. Kisvállalkozó feltölti maszkoltan a bejövő számláit és a NAV programja látva minden számlát és adatot ki kellene köpjön egy számot amit el kell utalni. Itt kellene tartani. A vállalkozó meg csinálhatná a dolgát.

Mindamellett mégis azt mondom aki kezdő vállalkozó az mindenképp menjen könyvelőhöz. Viszont mellette kerüljön képbe amennyire csak lehet, mert a könyvelő se mindenható hiába van kifizetve az ára. Tanulja meg a vállalkozó egész pontosan mit csinál a könyvelő, hogy tudja ellenőrizni. Szinte olyan színvonalon, hogy maga is tudja megcsinálni. Nem kell megcsinálnia, csak tudja.
süti beállítások módosítása