Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Viszlát, Kata! Hello, átalányadó!

2022.07.14. 17:33 prosequor

Kata - ennyi volt?


A parlament által most (2022.07.12.-én) elfogadott törvénymódosítás értelmében szeptembertől csak főállású egyéni vállalkozók Katázhatnak, olyanok, akik csak a lakosság felé szolgáltatnak. Az elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény szerint az a katás, aki vállalkozásnak állít ki számlát, kikerül a kata hatálya alól. Ezzel kb. véget is ért a létezése során az egyik legtöbb vitát kiváltott adónem átalakítása, és nagyon úgy néz ki, a pályafutása is. Bár nem statisztikai érvényű felmérés, de ismerősi, és ügyfélkörünkben 10-ből talán 1 olyan katás vállalkozó, ha akadt, akinek csak magánszemély ügyfelei voltak.

wrong_question.jpg 

Vagyis tízből kilenc számára véget ért a katázás, és egy részüknek esélyes, hogy a vállalkozói lét is. Akinek nem, jöhet az átalányadó? Most ugyanis kb. az átalányadót üdvözlik az új kataként, az lett a csodafegyver. 

Annyiban kétségkívül hasonlít a katához, hogy lesz majd, akinek ez lesz az optimális (=legkevésbé fájó) a folytatáshoz, és lesz, akinek nem. Ezt egy vállalkozó esetén csak az összes egyéni körülményének ismeretében lehet eldönteni.

De tényleg indokolt volt, hogy kivéreztessék ezt az adónemet? Tényleg nem volt más megoldás, mint az, hogy gyakorlatilag egyetlen tollvonással –nagyon enyhén megfogalmazva- erősen megnehezítsék több százezer ember életét? 

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Igen, érdekelnek a további lehetőségek, és szeretnék helyes tervezéssel több pénzt keresni vállalkozásomból! Szeretném tudni, hogyan érhetem el!

Ezért feliratkozom a hírleveletekre!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: üzleti tervezés üzleti terv vállalkozás indítása átalányadó

Üzleti modell, üzleti stratégia és üzleti terv – az alapok

2021.09.09. 17:53 prosequor

Üzleti terv – mi kell hozzá?

Az üzleti terv az a dokumentum, amelyben bemutatod meglévő, vagy tervezett vállalkozásodat, ismerteted annak jövőre vonatkozó céljait, azt, hogy a kitűzött célokat hogyan kívánod elérni, szolgáltatásaidat/termékeidet kinek fogod eladni, és ehhez milyen erőforrások, milyen marketing és anyagiak kellenek. 

Nagyjából ehhez hasonló definíciókat találsz az interneten, ha a Google-ban rákeresel az „üzleti terv” kifejezésre.

Maga az üzleti terv általában egy olyan leírás, ahol már konkrét erőforrásokat, lépéseket sorolsz fel, melyeket üzleti céljaid eléréséhez veszel majd igénybe. Ezek használata sosem szabad, hogy öncélú legyen. Ahhoz, hogy ezeket össze tudd szedni –így üzleti tervet tudj készíteni- előtte meg kell találnod a választ néhány kérdésre.

Így fel kell állítanod üzleti modelled, arra alapozva tudsz stratégiát, és bevételi modellt, illetve bevételi csatornákat felállítani. Pontosan tisztában kell lenned, hogy mi az értékajánlatod (VP), és az egyedi értékesítési ajánlatod (USP).

 

Alapfogalmak üzleti tervezéshez

Azt látjuk, a gyakorlatban ezek a fogalmak elég sokszor összekeverednek, illetve nem pontosan, a helyükön kezelve használják őket. A következőkben példákon keresztül segítünk tisztázni őket.

Üzleti modell

Az üzleti modell azt a kérdést válaszolja meg, hogy vevőid pénze az ő bankszámlájukról hogyan, milyen módon kerül át a tiédre. Azaz megmutatja, hogyan, milyen módon fizetnek majd termékedért, szolgáltatásodért, hogyan veszik azokat igénybe.

Üzleti modelledet validálni kell: ennek során meg kell róla győződnöd, hogy célpiacod tényleg úgy vásárol majd tőled, úgy veszik igénybe szolgáltatásaidat, ahogy azt te a tervezés során elképzelted.

vallalkozas_uzleti_strategia.jpgBiztosan hallottál már a Xerox márkáról. Megjelenésekor forradalmi újdonságnak számított. Neve nagyon sokáig ugyanúgy összeforrt a fénymásolással, mint ahogy a fényképezőgépé a Kodakkal. Induláskor az általuk kifejlesztett, és gyártott fénymásológépeket szerették volna eladni. Bár a sokszorosításra, mint szolgáltatásra egyértelműen volt piaci igény, a vevők nem akarták egy összegben kifizetni, és így megvenni ezeket a gépeket.

Ezért azokat nem eladták, hanem bérelni lehetett őket, és a használat után, a géppel készített másolatok után is fizetni kellett: használatarányos díjat is kértek.

De ugyanígy átalakulóban van az autókereskedelem, az autóhasználat is. Eddig, ha új autót akartál, elmentél egy kereskedésbe, és megrendelted, az utóbbi időben akár on-line is megtehetted ugyanezt. A gyártók így leginkább az új autók eladásán kerestek.

Újabban egyre többen inkább csak az autó használatáért fizetnének, a birtoklásért nem. Ezért egyre több autómegosztó szolgáltatás jött, és jön létre. Ezek úgy működnek, hogy beregisztrálsz, majd egy mobilalkalmazáson tudod megnézni, hol van a hozzád legközelebb lévő szabad autó, amivel elmész oda, ahová szeretnél, és ott lerakod.

Így a használatért fizetsz. ezeknél a szolgáltatóknál általában van egy egyszeri, csatlakozási díj, esetleg egy havi előfizetési díj, a használat elszámolása pedig idő, vagy kilométeralapon történik.

Ezek között a cégek között már olyan is van, amit autógyártók alapítottak. Felismerték, hogy az autóval történő utazás, mint igény ugyanúgy létezik, csak a piac egyre jelentősebb része más formában szeretné használni, máshogy szeretne fizetni érte, mint eddig.

Hiába húzol fel webshopot, ha vevőid személyesen akarnak tőled vásárolni. Hiába kínálsz online anyagot, ha ügyfeleid személyes találkozót, és megbeszélést szeretnének.

Ezeket is validálnod kell, és figyelned a mindenkori változásokat, hiszen döntő hatással lesznek vállalkozásod sikerességére, és így jövedelmezőségére nézve.

 

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Igen, szeretnék helyes tervezéssel több pénzt keresni vállalkozásomból! Érdekel, hogyan!

Ezért feliratkozom a hírleveletekre!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: stratégia üzleti modell üzleti terv cash-flow

Vállalkozás 3.0 - a digitális cégeké a jövő

2021.01.30. 19:56 prosequor

 

A vállalkozások digitalizálásáról egyre több szó esik. A járványhelyzet egyértelműen felgyorsította az átalakulás folyamatát. De mit jelent pontosan ez a kifejezés? Mitől lesz a te vállalkozásod digitális? Mikor nevezhetjük 3.0-snak? Elég egy okostelefon, egy laptop, egy jó szkenner, egy profi honlap és máris digitalizált vállalkozásról beszélünk?

 

A vállalkozások evolúciója - kockás füzettől az automatizmusig

Az utóbbi évek igazi transzformációt hoztak a digitalizáció terén. Ma már, ha lépést akarsz tartani a piaci versenyben, elengedhetetlen az online jelenlét. A saját weboldal, a közösségi média felület, a webes hirdetések, az online bankolás stb. A digitális platformok használatával rengeteg időt, energiát és pénzt spórolhatsz meg. A digitalizációt elősegítő üzleti megoldásokkal és szolgáltatásokkal pedig olyan lehetőségek tárháza nyílik meg előtted, amely a papír alapú vállalkozások korában szinte elképzelhetetlen volt.

Jelentősen csökken az adminisztrációra fordított idő, kevesebb lesz a hibázási lehetőség. Sokkal több időd és energiád jut majd a stratégiai tervezésre, a napi ügymenet hatékonyabbá tételére, a valódi ügyfélélmény kialakítására. Ennek ellenére a tisztán papír alapú működéstől egy valóban digitalizált, 3.0-s vállalkozásig még hosszú az út.

vallalkozas_3_0.JPG

 

A kockás papírtól az on-line számlafeldolgozásig

Attól, hogy idáig (esetleg még) nagyrészt papír alapon működő céged attól, hogy valamilyen formában megjelenik az online térben, még nem válik automatikusan digitálissá. Jó példa erre számos webáruház. Óriási lépés, hogy már nem kell elmenned személyesn az üzletbe, hogy megvásárold a kívánt terméket. Elég felmenni a weboldalra és néhány kattintással megrendelni azt. Fizethetsz utalással, bankkártyával - ez gyors, online, örülünk neki. De mi van például azokkal a nyomtatott számlákkal, amiket aztán megkapunk a kézbesített csomagunkban?

 

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Igen, szeretnék helyes tervezéssel több pénzt keresni vállalkozásomból! Érdekel, hogyan!

Ezért feliratkozom a hírleveletekre!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás digitalizáció cash-flow

Vállalkozás okosan 2021-ben is

2020.12.23. 01:31 prosequor

Őrült 2020

Rendhagyó év volt az idei. A vírus márciusban jött, látott és győzött: napok alatt állt fejre az élet itthon, Európában, és szerte a világon. Napok alatt állt fejre az a piac, az a gazdasági környezet, amiben bizniszed működik. Még most, decemberben sem tudjuk, hogy meddig tart ez a bizonytalan, rendkívüli állapot, és annak hatásai meddig húzódnak majd el.

A mindennapi, így a te vállalkozásod életét is érintő korlátozó intézkedések szükségessége mellett lehet pro és kontra is érvelni. Egyetlen dolog biztos: sajnos nincs olyan megoldás, ami többé-kevésbé ne fájna valakinek. Most már biztos: ez a fájdalom, és annak hatásai még jó ideig velünk maradnak.

Autóipar, a termelőipar többi ága, szolgáltatások, színház, mozi: volt, ami rövidebb időre állt le, volt, ami tovább, vagy most is áll. Jelenleg annyit látni, ha ismét újraindul az élet, például az idegenforgalom, a turizmus még jó darabig nem lesz olyan, mint a járványhelyzet előtt volt.

Ahogy vállalkozásod környezet, úgy valamilyen mértékben egészen biztos, hogy vállalkozásod működése, esetleg üzleti modellje is átalakul.

Ahogyan ilyenkor lenni szokott: csak a bizonytalanság, ami biztos. A videót mindenképp nézzétek meg, mert tök cuki.

 

 Hálásan köszönjük Lukács Rékának, hogy megcsinálta nekünk ezt az animációt :) 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás 2020

Kata 2021 - Élet kata után

2020.11.30. 12:03 prosequor


Nem, nem egy szakítás utóéletéről lesz szó. Egy életbe lépett törvényi változás miatt sokak számára véget ér a katával töltött 4-5-6-7 szép esztendő. 

Miről van szó? 

A parlament megszavazta a kisadózókról szóló, népies nevén a kata törvény módosítását. Eszerint katásként, amennyiben egy belföldi partner egy naptári éven belül több mint nettó 3.000.000 millió forintot fizet ki neked, partnerednek ezen határérték fölött az azt meghaladó részre 40% plusz adót kell fizetni.

Ha külföldre számlázol ugyanígy, akkor ezt a plusz adót neked kell fizetned. Az egyszerűség kedvéért a 3 millió fölötti rész 71,42 százaléka után 40%-ot.

A változást hivatalosan azzal indokolták, hogy a kata, és az alkalmazottként történő foglalkoztatás közterhei között kialakult olló miatt egyre több katással szerződnek, akik valójában alkalmazottként dolgoznak. Ez pedig úgymond szembe megy a törvényalkotó eredeti szándékával, a törvény szellemével, ezért a szigorítás.

Annyiban érhető a dolog, ha valakinek egy katás szerződésen keresztül fizettek ki havi nettó 500.000 ezer forintot, akkor ez a megrendelőnek kb. havi 560.000 forintjába került. (Ennyi kell ahhoz, hogy a havi kata, a könyvelés és az iparűzési adó kifizetése után az 500.000 megmaradjon.) Ha ugyanezt valakinek munkaviszonyon keresztül fizetik ki, az kb. 860.000 forintba kerül. 

A hivatalos indoklás szerint az ezzel való, úgymond trükközés jelentős versenyhátrányt okoz a tisztességesen működő (értsd: az adóhatóságtól való félelem miatt magasabb adót és járulékot fizető) piaci szereplőknek.     

Az indoklás komolyságát viszont jelentősen árnyalja az a tény, hogy ez a plusz 40% teher költségvetési szerv kifizetőre nem vonatkozik.


A katának vége – mi lesz 2021-től?

Az biztos, hogy a szakítás sok, eddig katásként működő vállalkozónak fájni fog, köztük lehet, neked is. Vége a 2013 óta tartó jó világnak. A katások egy része, lehet, te is eddig kiállítottad azt a havi 1-2 számládat, befizetted az éves 50 ezer forint iparűzési adódat, és ezzel minden le volt tudva. Ha valamennyivel még túl is lépted a kata 12 milliós értékhatárát, befizetted a különbözetet, még így is jól jártál, és év végén mindenki mosolygott. Ennek nyilvántartása is pofonegyszerű volt: vagy egy excel, vagy ott van például a Billingo Kata Asszisztense

vallalkozas_okosan_kata_2021.JPGAmennyiben ez a 40%-os szabály téged is érint, ennek a jó világnak vége. Itthoni megbízóval még csak-csak lehet egyezkedni, bár egyre több nem hivatalos információ szerint sok megrendelő ezt nemes egyszerűséggel úgy oldja meg, hogy jövőre nem szerződik katás vállalkozással.

Ellenben külföldi cég esetén ezt a 40%-ot neked kell(ene) befizetni, amit megbízási díjadban vagy tudsz érvényesíteni, vagy nem. Ha sikerül, bevételed, így a túllépés után fizetendő büntetőadód is emelkedik. Sakk-matt.Ha tetszik, ha nem, működésedet a megváltozott jogszabályi, és adózási környezethez kell igazítanod.

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra optimális megoldást, a katásként eddig megszokottnál lényegesen több információra lesz szükséged. Ha nem akarsz egy csomó pénzt kidobni az ablakon, az eddigi egyszerű önfoglalkoztató státusz helyett mostantól muszáj átmenned vállalkozóba. 

 

Kata mellett – kata helyett?

Eddig volt egy katás egyéni vállalkozásod, mivel nem akarod átlépni az egy vevőre vonatkozó éves 3 milliós árbevételi értékhatárt, ezért csinálsz egy katás betéti társaságot, amiben kültag vagy, és máris tudsz tovább működni, alig drágábban. Rossz hírem van: az elfogadott törvénymódosítás ezt a kiskaput is becsukta. 2021-től egyetlen katás jogviszonyod lehet.

Azt viszont nem tiltja a törvény, hogy katás vállalkozásodat megtartva létrehozz egy céget, és a kettőt párhuzamosan működtesd. Vagy éppen a kisadózás helyett más adózási formát válassz.A kata helyett, vagy mellett választhatsz átalányadózást, „normál”, társasági adó alá tartozó, tételes költségelszámolást és lehetsz kivás (kisvállalati adó).

Annak eldöntéséhez, hogy számodra melyik lesz a legjobb, mindenképp könyvelő, vagy adótanácsadó igénybevételét javaslom.

 

Kata után – bevétel, költség, adók, járulékok és profit

Katásként könnyű helyzetben voltál: havi bevételedből kifizetted a katát, teljesen mindegy, mennyi költséged keletkezett, a megmaradó pénz a tiéd volt. Ez mostantól nem biztos, hogy így lesz.

De akkor hogy lesz?

Azt, hogy adó szempontból hogyan jársz a legjobban, a következő tényezők határozzák meg:

  • mennyi lesz vállalkozásod várható árbevétele?
  • havonta mennyi elszámolható költséged keletkezik?
  • főállásban vállalkozol, vagy munka mellett, másodállásban (kiegészítő tevékenységként)?
  • év végén tervezel-e osztalékot felvenni?    

A katán túl alapvetően három szóba jöhető választásod van: a normál, tételes költségelszámolás szerinti adózás, az átalányadózás és a kisvállalati adó.

 

Összeállítottunk egy kalkulátor-csomagot, ami segít neked eldönteni, hogy jövőre hogyan jársz a legjobban, ha katáról valami másra kell váltanod.

 

A kalkulátor-csomagot ide kattintva éred el: 

kalkulatort_vallalkozas_okosan.jpg 

Szólj hozzá!

Címkék: kata vállalkozás pénzügyi tervezés 2021

Így értelmezd vállalkozásod EKG-ját: könyvelés, pénzügy és kontrolling

2020.11.17. 11:55 prosequor

 

Pénzt, és adatexportot!

2020. július 1-től kötelező a kiállított számlák NAV adatexportja. Ezzel egy olyan, új korszak kezdődött, ahol a korábbinál sokkal hamarabb, juthatsz számodra pénzt, profitot jelentő adatokhoz.

(Ha lemaradtál volna erről a bejegyzésünkről, ide kattintva olvasd el, pontosan miről is van szó!)

Ez az adatexport nem csak oda, hanem visszafelé is működik. Igaz, a technika ördöge néha még közbeszól, de egy nagyon érdekes, jó irányba mutató változás indult el.

A mostani, járványhelyzet által teremtett, gyorsan, és kiszámíthatatlanul változó gazdasági környezet vállalkozóként neked is új kihívást jelent. Cserébe ez a NAV adatexport bevezetés talán nem is történhetett volna jobb időben. A lehetőség adott, élj vele! Használd ki a digitalizáció adta lehetőségeket.

Ha a változásokra gyorsabban, és pontosabban reagálsz, év végén több marad a zsebedben.

 

Túl szép, hogy igaz legyen?

Pénzért, egészen pontosan profitért vállalkozol. Jelen helyzetben ehhez a korábbinál lényegesen pontosabb tervezés, és szorosabb ellenőrzés szükséges. Ehhez a július óta történt fejlesztések segítséget adnak. Az ajtó most már számodra is nyitva áll. Olyan eszközök, és megoldások állnak a rendelkezésedre, melyek pár éve még csak nagy cégek számára voltak biztosítottak.

Olyan eszközökhöz, szoftverkhez férhetsz hozzá abszolút KKV barát árakon, melyekről korábban legfeljebb csak álmodhattál volna. Legyen szó akár bevétel, akár költségnyilvántartásról, vevőkről, vagy éppen számlázásról. A sok egyéb mellett egy lehetséges megoldás lehet a Billingo. Jelenleg a számlázás a fő funkciója, de ennél már most sokkal többet tud, és gőzerővel folynak a fejlesztések.

Van, ami nem változott: az, hogy bármilyen szoftver, bármilyen rendszer csak akkor ér valamit, csak akkor hoz eredményt, ha megfelelően használod őket. Akkor, ha tudod, mit, miért és hogyan terveztél, és hogyan akarod ellenőrizni azt. Akkor van értelme bármilyen szoftveres megoldás bevezetésének.

Akkor, ha megérted, hogy a bizniszedben történő mindenfélét hogyan lehet mérni, és lefordítani számokra. Ebben segít a pénzügy-kontrolling-könyvelés szentháromság. Azon kívül, hogy mindhárom számokkal, így végső soron pénzzel (a te pénzeddel foglalkozik), más a dolguk.

Ezt járjuk most körül.

 

Majd a könyvelő!

„-Józsikám, mennyivel is tartozik nekünk az X, meg az Y vevő?
-Fogalmam sincs, hívd fel a könyvelőt, megmondja!”

„-Fel kéne venni hamar 20 millió hitelt, de mi a túróból fizetjük vissza?
-Ott a könyvelő, megmondja!”

„-Idén kevesebb lesz a bevételünk, most nem megyünk, csak ide Visegrádra síelni, de mi a fenéért?
-Hát kérdezd meg a könyvelőt, megmondja! Aztán mongyad má’ neki, jövőre tervezzen valamit, mer’ az jó!”

Fenti párbeszédek nagyjából bármelyik (kis)vállalkozásnál elhangozhatnak, a felsoroltak természetesen csak elképzelt példák. Mert –tisztelet a kivételnek- a hazai KKV-k körében általános felfogás, hogy minden, aminek köze van a vállalkozás pénzügyeihez, az a könyvelő dolga.

Majd a könyvelő. Majd ő megmondja, és megoldja. Hát nem. Nagyon nem.

A már említett pénzügy – kontrolling – könyvelés trió bár kéz a kézben, de mégis külön utakon járnak. Bár mindhármuknak köze van a pénzhez, csak éppen az egyik körte, a másik naposcsibe, a harmadik meg atomerőmű.

 

A múltban élő könyvelő

Sarkítsunk egy kicsit: a könyvelőd a múltban él, és a te pénzeden látszólag az államnak dolgozik. Fő feladata vállalkozásod működéséről a törvények által előírt kimutatásokat, és adatszolgáltatásokat elkészíteni, és benyújtani. Hétköznapiul megcsinálni a különféle adóbevallásokat.

Azaz főleg abban segít neked, hogy vállalkozásod a rá vonatkozó, adózást, és számvitelt érintő törvényeknek megfelelően működjön. Mivel a könyvelés elsődlegesen a múltbeli adatok feldolgozását jelenti, ezért nem ez lesz a jelenre vonatkozó pénzügyi információk fő forrása.

 

Jövőbe látás: pénzügyi tervezés

A pénzügyi tervezés a jövő: az a kristálygömb, amibe belenézve megpróbálod látni, mi lesz 6 hónap, 1, vagy éppen 5 év múlva. Pénzügyi terved készítésénél megpróbálod kitalálni, év végére milyen ráfordítással mekkora bevételed, és ebből mennyi profitod lesz. Ez utóbbi nagyon fontos: ezért dolgozol, nem a bevételért.

Induló biznisznél egy jó üzleti terv elengedhetetlen ahhoz, hogy abból egy korrekt pénzügyi tervet tudj összerakni. Részben így is sötétben tapogatózás lesz. Minél pontosabb előzetes adatgyűjtést folytattál, annál kevésbé.

Ha pedig indulás után pénzügyi tervedet időnként (javaslom, havonta) összeveted a tényekkel, akkor látni fogod, álmaid milyen viszonyban állnak a valósággal. A szembesülés nem mindig lesz kellemes, ellenben biztosan olcsóbb, mintha elmulasztod, és helyette inkább a homokba dugod a fejed.

Ha már 1-2-3, vagy több éve működő vállalkozásod van, pénzügyi tervezésnél sokkal könnyebb dolgod lesz. A tervezéshez ugyanis rengeteg múltbeli adatod van mind bevételi, mind pedig költségoldalon. Használd őket, nem fog fájni. Annál inkább az, ha nem teszed.

A pénzügyi tervezés elsődlegesen a te feladatod, nem pedig könyvelődé. Természetesen értékes segítséget tud nyújtani hozzá, de csak abban az esetben, ha már megvannak a sarokszámaid. Ezek összegyűjtése szintén a te felelősséged. Könyvelőd ezek ismeretében tud neked segíteni a fizetendő adók tervezésében.

Ismét egy tévhit: az adótervezés, adóoptimalizálás nem egyenlő az adócsalással. Számos, törvény biztosította lehetőséged van arra, hogy vállalkozói tevékenységed után kevesebb adót fizess, vagy éppen különféle adókedvezményeket vegyél igénybe. Ahogy azt sem tiltja semmi, hogy bizniszedet akár több cégbe, vállalkozásba szervezve végezd.

Ezekről a lehetőségekről könyvelőd szintén üzleti, illetve pénzügyi terved birtokában tud tanácsot adni. Az aktuális helyzetet pedig érdemes évente, év vége felé felülvizsgálni.

 

Céged jelene: a pénzügy, és a kontrolling

vallalkozas_okosan_kontrolling.JPGA pénzügy, és a kontrolling a jelen. Ezek nélkül vállalkoznod olyan, mintha bekötött szemmel vezetnél autót. Ha szerencséd van, nem csinálsz bajt. A pénzügy nem más, mint a cégedben most történő, napi dolgok felügyelete. A kontrolling pedig a tervek összehasonlítása a valósággal. Alapesetben szintén egyik sem a könyvelőd dolga.

Ismét oszlassunk némi tévhitet: mivel a könyvelő úgyis tud mindent vállalkozásodról, adja magát, hogy ő számlázzon, meg utaljon, meg ha már, a házipénztárt is kezelje. Ez az elképzelés több sebből is vérzik.

Egyrészt egy kisebb cégnél könyvelőd nem vesz részt a napi munkában. Másrészt vállalkozásod szabályos gazdálkodásáért nem könyvelőd, hanem te vagy a felelős. Harmadrészt, mivel a számára átadott bizonylatokon keresztül könyvelőd összesíti, és mondja meg legkésőbb év végén, hogy mennyi pénznek kell céged bankszámláján, illetve házipénztárában lennie: mérlegedben ezek a pénzeszközök soron szerepelnek majd. Emiatt a pénzkezelés, illetve annak év végi összesítése egy személyben összeférhetetlen lenne.

Többek között ezért is a te, vagy erre a feladatra delegált munkatársad dolga a napi pénzügyi ellenőrzés, és pénzkezelés.

Ezzel kapcsolatban a legfontosabb feladatod bevételeid, és kiadásaid nyomon követése. Azaz vállalkozásod cash-flowjának fenntartása. Ennek része az, hogy mindent megteszel, hogy bevételeid időben beérkezzenek, partnereidet pedig határidőre kifizeted. Biztosítod, hogy bizniszed működéséhez –lehetőleg- mindig elegendő pénz álljon rendelkezésedre.

A napi működés mellett pedig időről-időre ellenőrzöd, hogyan is állsz ahhoz képest, amit terveztél: ez a kontrolling. Egy jól felállított kontrolling-rendszer (aminek az alapja napi pénzügyeid szigorú nyomon követése!) rengeteg pénz elszivárgását képes megelőzni. Ez azt jelenti, rendelkezésedre álló anyagi forrásaidat a korábbinál eredményesebben használod.

Magyarul év végén ugyanannyi bevételből több pénz marad a zsebedben.

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 

Igen, szeretnék helyes tervezéssel több pénzt keresni vállalkozásomból! Érdekel, hogyan!

Ezért feliratkozom a hírleveletekre!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: pénz pénzügyi tervezés Vállalkozás cash-flow #kontrolling

süti beállítások módosítása