Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Egyéni vállalkozás indítása - Kata alá bejelentkezés - KATA 2017

2012.12.27. 14:57 Szianita

 

Ez a bejegyzés átköltözött a honlapunkra. Kattints ide érte.

 

 

 

 

94 komment

Címkék: vállalkozás vállalkozás indítása

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr394983444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mocskos politikus 2013.01.03. 10:15:02

Szuper jó cikk! Köszönöm szépen!

Viszont egy-két dolog még nem világos.

Ha évközben indítom (pl. most január közepén) az egyéni vállalkozást, akkor azonnal él majd a KATA vagy csak a következő hónap elejétől?

Mely nyomtatványokat kell egészen pontosan kitölteni? Ha jól láttam van ilyen hogy 101T, 101TE. Ezek szükségesek? Vagy a területileg illetékes nyomtatványon jelölöm meg a KATÁ-t?

Az iparűzési adó alá való bejelentkezés hogy működik? Valamint ez a kamarai tagság.

36 órát meghaladó főállás mellett végzett egyéni vállalkozás esetén az éves 6 milliós keretbe beleszámít a munkaviszonyból származó jövedelem? vagy csak a EV által létrejött bevétel?

Köszönöm előre is!

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.03. 10:24:01

Elvileg év közben kezdő katás a nyilvántartásba vételtől lehet katás, nem a következő hónaptól.
A nyomtatvány letölthető a nyilvantarto.hu oldalról, egyéni vállalkozás indítása alatt, ki kell választani a megyét és azon belül azt a helységet, ahova tartozik.
Találkoztam már olyannal, hogy maga a helység nem szerepelt a listában, ahol a székhely volt, mert ott nincs okmányiroda, hanem több helységnek vagy egy okmányirodája. Most hogy létrejöttek a járási szervezetek, nem tudom, hogy ez mennyiben változott.
Iparűzési adó alá a helyi önkormányzat honlapján van bejelentőlap, ezt kell kitölteni és postán feladni.
Mivel katára még tudomásom szerint nincsen nyomtatvány, ezért erre kell írni egy külön levelet, hogy a katát választotta, ezek az utolsó információim.
Kamarába az mkik.hu oldalon lehet regisztrálni, attól függ, hogy hova tartozik székhely szerint, és be kell fizetni a megadott bankszámlaszámra a kamarai díjat.
Munkaviszonyból származó jövedelem nem tartozik bele a kata bevételbe, arra viszont figyelni kell, hogy ha pl. februárban kezdődik a vállalkozás, akkor csak időarányosan érvényes a bevétel, azaz nem évi 6 m ft, hanem 5,5 m ft.
üdv

Szanita

Mocskos politikus 2013.01.03. 11:12:26

Közben letöltöttem a bejelentkezési lapot, és úgy látom hogy megújult, már tartalmazza a KATA-t.

Az iparűzési adónak utána járok még. Azt olvastam valahol, hogy ott talán 3 féle adó meghatározási forma is van.

Kamarai tagság mindenképpen kell? Nem akarok kereskedni, szellemi tevékenységet végeznék (bocsánat, ha marhaságot kérdezek.. :))

Az a tapasztalatom, hogy sajnos a könyvelők is elég tájékozatlanok még e téren. Ezért pontos infókat - mint most ez a cikk a blogon - nehezen találni.

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.03. 12:02:42

az iparűzési adó alá bejelentkező nyomtatvány nem tartalmazza a katát, a nyilvantarto.hu oldalon lévő tartalmazza.
Kamarai regisztráció 2012.01.01-től kötelező, sajna.
Nehéz a könyvelők sorsa, és év végén rengeteg feladat hárul ránk, így nem sok mindenkinek volt ideje a jogszabályokat böngészni, amit persze hetente változtattak.

Gr 2013.01.04. 14:55:55

Végre egy cikk, ami minden kérdésemre válaszol. Köszönet, hála!

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.04. 15:00:13

Budapesten már be lehet jelentkezni az önkormányzatnál a kata ipa alá, sőt, ki is kell választani, hogy melyik adózási módot szeretnénk választani.

dusher (törölt) 2013.01.06. 16:36:15

Én nappali tagozatos diákként szeretnék/szerettem volna egyéni vállalkozóvá válni.
Azonban jól értesültem arról, hogy mindenfajta eddigi járulékkedvezmény megszűntetésre került január 1.-től?

Amennyiben igen, adja magát a kérdés, hogy választhatom-e a mellékállású KATA-t? Mert bár logikus lenne, de a jogosultak között nem láttam a nappali tagozatos diákokat, csak a nyugdíjasokat és a 36 órás munkaviszonnyal rendelkezőket.

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.07. 08:52:26

Főszabály szerint, akinek nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, az főállású katás, azaz Ön főállású lenne, havi 50.000 ft kata fizetési kötelezettséggel és évi 50.000 ft iparűzési adóval.

valutawh 2013.01.09. 23:55:57

Aki az EU-ból származó jövedelmet szeretne KATA-s egyéni vállakózóként bevallani, ott milyen ÁFA kört kell választani? Ha jól tudom ezek a bevételek ÁFA mentesek, de nem alanyi ÁFA menetesség mert az ÁFA a küldő országban kerül megfizetésre.

Várhatóan átlépem az éves 6 milliós határt.

Köszönöm.

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.10. 08:51:50

Az eu-s beszerzések után be kell vallani a fizetendő áfát, és amennyiben a befogadó áfa alany, akkor levonásba helyezheti, ha alanyi mentes, akkor sajnos nem tudja levonni. Ha eus ügyletei vannak egy katás egyéni vállalkozónak, akkor a közösségi adószámot is ki kell váltania.
Ha várhatóan átlépi a 6 m ft-os határt, akkor belép az áfába, és 40%-os adót is kell fizetni utána.
Véleményem szerint, ha biztosan átlépi a 6 m ft-os határt, akkor eleve áfa alanyiságot kell választani, és akkor a beszerzések után levonásba helyezheti az áfát.
Így viszont negyedévente áfa bevallásra kötelezett a katás egyéni vállalkozó.

valutawh 2013.01.10. 09:15:06

Köszönöm gyors válaszát. Nem tudom, hogy a beszerzés jelen estben mire utal, itt egy olyan szolgáltatás nyújtásról van szó, aminek az ellenértéke külföldről kerül megfizetésre.

A NAV honlapján ez található:
"Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) teljesítési helyre vonatkozó szabályai alapján a más tagállambeli adóalanynak nyújtott szolgáltatás a megrendelő székhelye, illetve állandó telephelye szerinti államban minősül teljesítettnek, azaz az ügylettel összefüggő adókötelezettségeket is ezen államban – a Google esetében Írországban – kell teljesíteni. A forgalmi adó megfizetésére az Európai Unió Tanácsának a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006. november 28-i 2006/112/EK Irányelve (Héa-irányelv) 194. cikke szerint ilyen esetben a megrendelő, azaz a konkrét esetben a Google Ireland köteles.

A szolgáltatás területi hatályon kívülisége miatt nincs jelentősége annak, hogy a honlapüzemeltető adóalany az áfa tekintetében választotta-e az alanyi adómentességet vagy sem. Az alanyi adómentes adóalany ugyanis az ilyen ügyletei tekintetében nem járhat el alanyi mentesként az Áfa tv. 193.§ (1) bekezdés d) pontja alapján. [Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar szolgáltatásnyújtó belföldön érvényesülő alanyi mentessége nem mentesíti a Google Ireland-et az ír forgalmi adó megfizetése (bevallása) alól.]"

Ennek figyelembe vételével hogy kell kiállítanom a számlát?

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.10. 09:22:31

Főszabály szerint a belföldi adóalany az eus szolgáltatás értékesítése során, ha adóalany részére számláz, aki rendelkezik közösség adószámmal, akkor áfa nélkül számláz, mert akkor az eus szolgáltatás igénybe vevője számolja fel, fizeti be és vallja be az áfát saját országában.
Ha viszont magánszemély részére számlázzák a szolgáltatást, aki nem tudja megfizetni a saját országában az áfát, akkor áfásan kell belföldön kiállítani a számlát, bevallani és befizetni.
Ha belföldön áfa körbe tartozik, akkor ez az áfa levonható, ha alanyi mentes, akkor nem vonható le.
Azaz az határozza meg, hogy kell-e áfát felszámítani vagy sem a belföldi adóalanynak, hogy akinek számláz, adóalany vagy sem.
Valakinek meg kell fizetnie az áfát.

szabeev 2013.01.10. 11:16:17

Tervezem, hogy hamarosan saját vállalkozásba kezdek. Anyagiak terén elég sok kérdés vetődik fel ilyenkor az emberben, gyűjti a pro és kontra érveket, és a rengeteg infót a bankok ajánlatiról. Úgy látom a Budapest Banknak elég kedvező ajánlatai vannak cégek számára, kicsit szétnéztem a facebook oldalukon is: Vélemény?
www.facebook.com/budapestbank

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.10. 12:24:03

körbe kell nézni a bankok kondiciós listáiban, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb.
Nemrég kaptam ajánlatot a K and H banktól, ott a havi kisvállalkozói csomag 730 ft, ami tartalmaz 5 db ingyen utalást interneten és 1 db készpénzes felvételt.
Ha valaki katás, az egy hónapban egyszer elutalja a katát, és még mindig utalhat 4-szer ingyen, és 1-szer felvehet pénzt még térítésmentesen.
De lehet, hogy van ennél kedvezőbb ajánlat is, nem tudom.

Ingyenes 2013.01.10. 14:36:55

A 6 millió feletti részre esedékes 40%-os adót mikor kell befizetni?

Köszönöm

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.10. 14:45:06

következő év feb 25, ha jól emlékszem,
de a 6 m ft-os határ átlépésével automatikusan áfás is lesz, és az áfát negyedévente kell fizetni és bevallani.

Ingyenes 2013.01.16. 10:47:05

Sikeresen bejelentkeztem új egyéni vállalkozóként, KATA adózást választva.

Több helyen olvastam, hogy évközi bejelentkezés estén a nyilvántartásba vétel követő hónap első napjával kezdődik a KATA-s egyéni vállalkozás.

Érdeklődnék, hogy akkor jelenleg van egy működő egyéni vállalkozásom, de számlát még nem tudnék kiállítani? Vagy milyen adózási forma él nekem?

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.16. 10:59:59

ha már működő egyéni vállalkozás jelentkezik be a kata alá, csak a választást követő hónap első napjától katás. Év közben kezdő katás egyéni vállalkozó a kezdés időpontjától katás, azaz ha most jelentkezett be új egyéni vállalkozóként, akkor a bejegyzés keltétől már a kata szabályai vonatkoznak Önre.
Amit kapott az önkormányzattól igazolást, azt vinni kell magával a nyomtatványboltba, plusz az adókártyáját, és vehet számlatömböt. A kiállított számlákra ne felejtse el ráírni, hogy KISADÓZÓ. Továbbá a kamarai regisztrációt és az iparűzési adó bejelentést is meg kell tenni, továbbá a nav felé az okmányirodai bejelentkezés utáni első bejelentkezést. Ha áfás katás lett, akkor bankszámlát is kell nyitnia.

Ingyenes 2013.01.16. 11:54:15

Köszönöm szépen.

Illetve ez egyben azt is jelenti, új egyéni vállalkozóként, hogy januárra is meg kell fizetni a KATA esedékes (25/50 ezer) díját.

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.16. 12:15:40

igen, február 12-ig kell megfizetni a januári katát.

Electrogen 2013.01.22. 15:41:56

Kedves Szianita!

Én is köszönöm szépen ezt a világos és átlátható írást, sok fontos információval lettem gazdagabb.

Én holnap megyek be az okmányirodába bejelenti egyéni vállalkozóvá válásom szándékát, már meg van az időpont is. Úgy tudom, hogy ha február 1-én ÁFA alanyi mentességgel (és természetesen KATA-val) szeretném kezdeni a hónapot, akkor már január végén meg kell tennem a bejelentést (pláne, ha 1-2 hét is lehet az átfutási idő) szóval ha az egyéni vállalkozás bejelentése az okmányirodában január 23-án megtörténik, de a tevékenységet február 1-én, illetve akkor kezdeném el, amikor megkapom a visszajelzést a NAV-tól (de ugye a bejelentés január végén történt meg) akkor február 12-ig a januári 50 ezret és a februári 50 ezret is ki kell fizetni? Ergo 100ezret kell fizetni február 12-ig?

Válaszát előre is köszönöm!

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.22. 17:03:08

úgy tudtam, egyéni vállalkozást indítani csak ügyfélkapun lehet, személyesen nem, ez esetleg megváltozott? vagy csak az ügyfélkapuját fogják létrehozni és elektronikus úton kell tovább folytatni?
ez engem is érdekelne, mert új információ, ha így van, kérem, hogy majd ossza meg velünk ezt.
Ha holnap el tudja indítani a vállalkozását és február 1-gyel vagy ezután jegyzik be, akkor januárra nem kell katát fizetnie, ha viszont bejegyzik januárra, akkor a januári katát február 12-ig meg kell fizetni.
Ha januárban jegyzik be, akkor a januári 50 ezer ft katát február 12-ig kell megfizetni, a februári katát március 12-ig.
Ha januárban jegyzik be - ez azt jelenti, hogy ekkortól van érvényes adószáma, a vállalkozás kedzete dátumot kell nézni - akkor érdekes lesz a helyzet, mivel az adóhatóságnak a törvény szerint tájékoztatási kötelezettsége van, azaz értesíteni kell(ene) Önt, hogy elfogadták a katás bejelentést.
Én december 28-án indítottam a saját katás egyéni vállalkozásomat, január 14-én jegyezték be, és a mai napig semmilyen értesítést nem kaptam, de van még idő:-)
Elvileg a határozat tartalmazza, hogy havonta mennyit, milyen határidővel és milyen bankszámlára kell megfizetni. Azért kiváncsi leszek, hogy ez február 12-ig megérkezik-e?

Electrogen 2013.01.22. 17:23:01

Tisztelt Szianita!

Köszönöm kedves válaszát, tehát olyanra nem kell számítanom, hogy egyszerre 100ezer forintot kellene fizetnem (2x50ezer) egy hónapban, hanem, ahogy Ön is írta, februárban a januárit, márciusban a februárit és így tovább.

Ami a bejelentést illeti, nos én ez alapján úgy gondolom, hogy bejelenteni lehet személyesen is, sőt a netes időpontfoglalásnál vasárnap ki is lehetett választani az egyéni vállalkozás indítása/bejelentése funkciót.

www.nyilvantarto.hu/hu/evig_megkezdes

Hol intézhető bekezdés alatt olvasható a szóban forgó információ.

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.22. 17:30:50

Akkor arra kérném, hogy a személyes tapasztalatát majd ossza meg velünk, és akkor ezzel az információval kiegészítjük ezt a blogot.

Electrogen 2013.01.22. 17:34:33

Szívesen beszámolok róla :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2013.01.22. 17:36:27

Kedves Szianita!

Kb. ugyanazt kérdeztem volna, mint Electrogen, a különbség csak annyi, hogy online szeretném beküldeni a bejelentkezést, ügyfélkapum már van. Jól értem, hogy a vállalkozás kezdeti napját nem tudom megválasztani, hanem az csak az ügyintézési tempón múlik? Azt mindenképpen el akarom kerülni, hogy januárra is meg kelljen fizetnem az 50 ezret. Ezek szerint a biztonság kedvéért várjak még a beküldéssel egy kicsit? A legjobb az volna, ha pont február 1. lehetne a kezdőnap, ha ez nem lehetséges, akkor inkább legyen később.

Az iparűzési adóra és a kamarához rögtön be kell jelentkezni (mármint a beküldéstől 15 vagy akárhány napon belül), vagy onnantól ketyeg az óra, hogy megkapom a határozatot?

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.22. 17:41:06

Ha januárra nem akar katát fizetni, akkor mindenféleképpen várja meg a február 1-jét.
Ezzel viszont a bevételi határa is alacsonyabb lesz,
azaz nem évi 6 m ft, hanem 5,5 m ft, időarányosan.
Ha ez nem probléma, akkor inkább a februári indítást javaslom.
Ahogy bejegyezték, azaz megkapta ügyfélkapura az értesítést, ami lehet pár nap vagy akár 2-3 hét, az igazoláson szerepel, hogy melyik nap a vállalkozás kezdete. Eddig azt tapasztaltam, hogy azon a napon jött meg az értesítés, ahogy bejegyezték. Iparűzési adó alá 15 napon belül kell bejelentkezni, a kamarához 5 napon belül, és a bejegyzéstől számítva, hiszen olyan adatokat kérdeznek rajta, hogy adószám, vállalkozás kezdete stb, amit még a beküldéskor nem áll rendelkezésre, csak a bejegyzés után.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2013.01.22. 18:07:31

@Szianita: Köszönöm a választ, akkor várok. Nem gond az 5,5 millió.

Silver48 2013.01.23. 10:47:18

Informatív cikk, köszönöm. Egy kérdésem lenne, én főállású anyaként szeretnék vállalkozást indítani. Így főállású katásnak (havi 50 000 forintos adó kötelezettség) vagy mellékállású katásnak (havi 25 000 forintos adózás) számítok vajon?

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.23. 11:18:22

főszabályként, ha nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor főállású katásnak minősül, így 50 ezer ft a kata.

főállású kisadózó: az a kisadózó, aki a tárgyhó bármely napján nem áll legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó
munkaviszonyban, vagy nem minősül a társadalombiztosítás ellátásairól és a magánnyugdíjra jogosultakról,
valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) szerinti kiegészítő
tevékenységet folytatónak vagy a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló
uniós rendeletek alapján külföldön biztosított személynek, továbbá aki nem minősül a kétoldalú szociálpolitikai,
szociális biztonsági egyezmény alapján más államban biztosítottnak

Mocskos politikus 2013.01.30. 13:58:18

Kedves Szianita!

Remek a cikk, eddig sok hasznos infót gyűjtöttem innen.

Február 1-el szeretnék ügyfélkapun bejelentkezni KATA alá, 36 órát meghaladó, mellékállású új egyéni vállalkozóként. Az ÁFÁ-val nem foglalkoznék. Ehhez már megvan az illetékes önkormányzat elektronikus bejelentő lapja. Először ezzel kapcsolatban kérdeznék:

Adózás 1. lap, 17-es rész:

17.1 Bejelentkezem a kisadózó vállalkozások tételes adója alá, ezzel együtt saját magamat, mint magánszemélyt kisadózóként bejelentem (X vagy nincs X)

17.2 Főállású kisadózónak minősülök (Igen/Nem)

E két sornál melyet kell kiválasztanom?

Továbbá szeretném kérdezni, hogy amint megvan a regisztrálás, adószám, stb. az okmányirodai bejelentkezés utáni első bejelentkezést hogyan kell bonyolítani? Ez lenne a 13T101 vagy 13T101E? Melyiket kellene használnom, ha igen?

Köszönöm a gyors válaszát!

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.30. 14:04:15

nos, ha mindent részletesen megmondanék, akkor senki nem venné igénybe a könyvelési szolgáltatásaimat, nem véletlenül nincs ott tételesen minden leírva, az utat megmutattam, ha további segítség szükséges, szívesen vállalom, de az már nem ingyenes. Vállalkozóbarát áron vállalom a katás egyéni vállalkozások adminisztrációját.
üdvözlettel

Mocskos politikus 2013.01.30. 14:11:29

:)

Rendben, persze, érthető. Már csak annyi a gond, hogy gondolom, hogy Ön nem Debrecenben van...

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.30. 14:14:30

ez egyáltalán nem jelent gondot, számos olyan ügyfelem van, aki nem ott él, ahol én (Budapest), de az internet világában ez nem probléma :-) amit meg alá kell írni, postán is lehet intézni. Azért a személyes találkozás időnként indokolt, de van olyan ügyfelem, akivel még nem is találkoztam személyesen, mégis kiváló a munkakapcsolatunk :-)

Esterix 2013.01.31. 13:57:43

Szia,

jól értem, hogy ha most jelentkezek be egyéni vállalkozónak, akkor a bejelentkező nyomtatványon kell KATÁt választanom? Ha ma bejelentkezek, akkor januárra is fizetek adót, vagy úgyis csak februárban jegyeznek be, így a tevékenységem is akkor indul?

Köszi a választ: E

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.31. 14:17:03

igen, a bejelentkező nyomtatványon kell választani a katát - főállású vagy mellék - meg az áfát is.
az a biztos, ha holnap jelentkezel be, és akkor tuti nem kell januárra fizetni katát :-)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2013.01.31. 20:38:07

Kedves Szianita!

Még egy villámkérdéssel zaklatom, ha nem gond :-)
holnap be fogok jelentkezni, de az egyszerűség kedvéért holnapi hatállyal kiléptem az eddigi helyemről (saját családi kft-ben voltam), hogy ha már a KATA úgyis egész havi összeggel megy, akkor ne fizessek magam után még egy adag pénzt. A kérdés: a vállalkozás bejegyzésének napjáig kell-e a napi kétszázakárhány forintos egyéni TB-t fizetnem, vagy 1-jétől biztosítottnak minősülök a KATA-s vállalkozás révén akkor is, ha mondjuk 10-i dátummal jegyzik be?

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.01.31. 20:50:24

milyen minőségben volt a családi kft-ben? alkalmazott? mert ha az volt és megszűnt a munkaviszonya, akkor addig a napig kell fizetni az egészségbiztosítási járulékot, amíg be nem jegyzik katás egyéni vállalkozóként

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2013.02.01. 08:25:59

@Szianita: Köszönöm, akkor bejelentkezem rögtön arra is.

Esterix 2013.02.01. 11:25:59

Kedves Szianita,

még azt szeretném kérdezni, hogy az IPA is arányosan csökken, ha februábran jelentkezek be KATA alá?
Bt kültag is lehet KATÁs egyéni vállalkozó? Ha nem, akkor más formában KATÁs, ha a beltag már KATÁzik a BT-ben?

Előre is köszönöm a válaszokat,
Üdv: E

Esterix 2013.02.01. 12:07:42

Kedves Szianita,

azt olvastam, hogy fő szabályként az adóalanyiság a bejelentést követő hónap elsejétől jön létre. Ön szerint ez az induló egyéni vállalkozóra nem érvényes?

Üdv: E

Legyen 2013.02.01. 15:28:08

Kedves Szianita!

Nagyon jó a blog, köszönöm a sok segítséget. Engem az érdekelne, hogy egy vidéki lakos (Mende - Gyömrő után van), aki Pesten tartózkodik teljes egészében el tudja-e indítani egyéni kata-s vállalkozását Pestről, vagy mindenképp vidékre kell utaznia az elindításhoz.

Válaszát előre is köszönöm

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.02.01. 15:30:50

Kedves Esterix!
ipánál több választási lehetőség van:

vallalkozas-okosan.blog.hu/2013/01/04/kata_es_az_iparuzesi_ado

ha a tételes ipát választja, akkor éves szinten 50 ezer ft az adó, amit két részletben kell megfizetni, ha ezt választja, az egész katás időszak alatt így kell adóznia.
Van még két lehetőség, ebből ami még kedvező lehet, az a bevétel 80%-a utáni 2% ipa, de csak abban az esetben, ha az éves bevétele nem haladja meg a kb 3 m ft-ot. Ha esetleg e fölött van az árbevétel, akkor a tételes adó sokkal jobban megéri.
Bt kültag lehet katás egyéni vállalkozó, csak beltag nem, mert korlátlan felelősséget csak egy helyen lehet vállalni, a kültag nem korlátlan felelős. De bt kültagként csak akkor lehet katás, ha a beltag is az, mert a katát az egész vállalkozás választja, nem kültag vagy beltag.

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.02.01. 15:33:35

induló egyéni vállalkozás kezdettől fogva választhatja a katát, működő csak a bejelentést követő hónaptól.

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.02.01. 15:36:54

Kedves Legyen!

Ha van ügyélkapuja, bárhonnan indíthatja az egyéni vállalkozását, mert lehet elektronikusan is.
Ha nincs ügyfélkapuja, azt személyesen kell intézni,
de lehet, hogy azt Budapesten is létre tudja hozni,
bár nem tudom, hogy mióta járási hivatalok vannak, erre van-e lehetőség. Ha valaki tudja, akkor ossza meg velünk ezt az információt.

Legyen 2013.02.01. 15:40:59

@Szianita:

Kedves Szianita!

Köszönöm gyors válaszát!

Esterix 2013.02.02. 06:55:25

@Szianita:

Kedves Szianita,

Köszönöm a sok segítséget. Még valami nem tiszta: arra nincs lehetőség, hogy a Bt beltagja legyen KATÁs, a személyesen nem közreműködő kültag pedig egyéni vállalkozóként KATÁs(egyébként a BT-től teljesen független területen)?

Üdv: E

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.02.02. 07:32:43

Kedves Esterix!
Maga a bt lehet katás, ezen belül is az, aki személyesen közreműködik. Aki nem működik közre, azután nem kell katát fizetni. Jellemzően ez a kültag. De van olyan lehetőség is, hogy a beltagnak nincs közreműködése, csak a kültagnak, és azután kell fizetni, aki személyesen közreműködik.
Bt beltag nem lehet egyéni vállalkozó a korlátlan felelősségvállalás miatt, kültag lehet egyéni vállalkozó, akár úgy hogy bt kültagként is katázik és egyéni vállalkozóként, természetesen akkor két helyen kell katát fizetni.
Ha a bt-ben a kültagnak nincs személyes közreműködése, és csak egyéni vállalkozóként katázik, akkor csak az egyéni vállalkozása után kell megfizetni a katát.
Ha beltagnak nincs személyes közreműködése a bt-ben, akkor szerintem azt a társasági szerződésben rögzíteni kell, de erre egy ügyvéd jobban tudna válaszolni.
üdv

Szanita

Trucka · http://tutinoti.blog.hu 2013.02.05. 13:38:58

Kedves Szianita!
Ha külföldre szeretnék számlázni rendszeresen, akkor érdemes KATA mellett ÁFA alanyinak lennem?
Itt az egyszerűségre gondolok. Ha ÁFA alany vagyok ha nem, akkor is el kell számolnom az ÁFÁ-val, melynek a menete lényegében ugyanaz lenne, vagy tévedek?
Válaszát előre is köszönöm!

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.02.05. 17:34:58

Kedves Trucka!

Ha olyan ügyletet számláz, amely után itthon áfát kell felszámítania, és levonható egyben, akkor mindenféleképpen áfa körbe jelentkezzen be a kata alá, mert különben csak fizetni fogja az áfát, de nem helyezheti levonásba, ha az alanyi adómentességet választja. Ez azt is jelenti, hogy a kiállított számláiban fel kell számítania az áfát, de a beszerzései áfa tartalmát levonásba helyezheti, viszont áfabevallást is kell készíteni.
Ezzel ugyan már nem olyan egyszerű a nyilvántartás, viszont nem bukja el az áfát.

üdv
Szianita

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2013.02.07. 13:14:31

Kedves Szianita!

Köszönöm a segítséget. Igen gyors volt a bejegyzés, 1-jén küldtem el, ahogy tanácsolta, és most érkezett az értesítés, hogy tegnap, 6-án már nyilvántartásba is vettek.

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.02.07. 15:38:11

én feb 1-jén 4 egyéni vállalkozást indítottam el, és volt amelyiket már 4-én bejegyezték, úgyhogy most már gyorsan megy

Lenke Szika 2013.02.08. 08:43:28

Kedves Szianita!
Szeretném megkérdezni, hogy decemberben a könyvelőm bejelentette, hogy az EVA-ról KATA-ra váltok kiasadózóként, és még a mai napig nem kaptam róla semmit a NAV-tól. Lehetséges ez, vagy mi ilyenkor a teendő?
Válaszát előre is köszönöm.

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.02.08. 08:50:48

Kedves Lenke!
Sajnos senkit nem ismerek, aki kapott volna a mai napig ilyen értesítést, pedig állítólag január 30-ig kiértesítették az adózókat. (én sem kaptam, pedig dec 28-án beadtam az egyéni vállalkozói nyomtatványt).
Ha felhívja a könyvelője a nav call centert, ott szóban meg tudják erősíteni, hogy Ön katás lett.
üdvözlettel
Szianita

geobeka 2013.02.24. 07:20:41

Kedves Szianita!
Szeretném megkérdezni, hogy ha most másod állásban egyéni vállalkozóként elkezdenék tevékenykedni, akkor a a Kata havi befizetési kötelezettsége ugyan annyi mintha főállásban végezném? (50000ft) A kövektező kérdésem, hogy ha előreláthatólag az üzlet a következő adott hónapban nem fog menni akkor egy évben hányszor lehet szüneteltetni és folytatni az egyéni vállalkozást, ez ingyenes?
Köszönöttel Gergő

BillyBoss 2013.02.24. 16:10:46

Kedves Szianita!
Én kezdő vállalkozó vagyok, pontosabban most indítanák el egy kisvállalkozást.
1. Nekem van főállásom, napi 8 órában, lehetek akkor mellékállású vállalkozó?
2. Milyen adózási és egyéb kötelezettségem van mellékállású vállalkozóként?
3. Legjobb ha példában mondom el mit szeretnénk:
Külföldről (EU-s országból) hoznék be gyógyászati cikkeket, (pl. vérnyomásmérőket), itthon szeretném eladni webáruházban. Ez nem lenne egy nagy biznisz, de egy kis mellékesen jó lesz. Tehát milyen adózási formát érdemes választani? (Azt hallottam, hogy az internetes kereskedés 600 Ft bevételig adómentes)
-- Az ÁFÁ-hoz lesz valami közöm ha ezt a kereskedést folytatom?
Egyelőre ennyit kérdeznék.
Köszönettel,
Billy

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.02.25. 12:13:23

Kedves Geobeka!

Ha nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya egy munkahelyen, akkor a kata havi 50 ezer ft, ha van ilyen, akkor mellékállású kisadózónak minősül, és a kata havonta 25 ezer ft.

egyéni vállalkozásokról bővebben itt olvashat:

www.nyilvantarto.hu/hu/evig

üdv

Szanita

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.02.25. 12:21:50

Kedves Billyboss!
heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett Ön lehet mellékállású katás egyéni vállalkozó.

havi fizetendő összeg 25 ezer ft. Ha az éves árbevétele meghaladja a 6 m ft-ot, (év közben kezdőnél ezt időarányosan kell számítani), akkor a felette lévő részt 40%-os plusz adó terheli.

ha eu-ból szerez be árut, akkor itthon meg kell fizetni utána az áfát, és levonásba csak akkor helyezheti, ha belép az áfakörbe, de akkor az értékesítései után is fel kell számolni az áfát, és be kell vallani és be is kell fizetni.
vagy áfásan szerzi be az árut az eu-ból, és akkor itthon nem kell áfázni, a lényeg, hogy valakinek az áfát meg kell fizetni.

üdv

Szanita

ph0n 2013.02.25. 14:29:47

Kedves Szianita!

Kisadózó egyéni vállalkozás beindításán gondolkodom, főállású munkahely mellett, alanyi adómentesként. A vállalkozásban informatikai fejlesztőmunkát végeznék egy projektmegbízásban, ami kétéves időtartamú. A megbízás mérföldkövenként fizet, amiből évente 2 darab van. Közben fizetném a havi 25e forintokat természetesen. Az összérték nem haladná meg a 6 mFt/évet, viszont az évi két kifizetési alkalom során 500e Ft-nál valószínűleg nagyobb összeget kell kiszámláznom. Jelent ez valami problémát/extra dokumentációt stb. kisadózó esetében? Eddig csak havi bontásról olvastam, olyanról nem, hogy pl. valaki 2x számláz és bevételez mondjuk 800-800e forintot. Válaszát előre is köszönöm!

Üdv: ph0n

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2013.02.26. 18:03:40

@ph0n:
Nem, semmilyen problémát nem jelent. Annyi plusz adminisztrációval jár, hogyha évi 1.000.000 forintnál több bevétele keletkezik egy kifizetőtől, akkor életbe lép a kisadózókra vonatkozó ún. adatszolgáltatási és nyilatkozattételi kötelezettség.

Erről részletesebben
www.vallalkozas-okosan.hu/kisadozo_vallalkozasok_teteles_adoja itt olvashat, az oldal vége felé, az "Adatszolgáltatási és nyilatkozattételi kötelezettség 1 millió forintot meghaladó bevételről" részben.

Rocknroll 2013.02.28. 11:52:19

Kedves Szianita,

mi történik akkor, ha a jelenleg heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett mellékállású katás egyéni vállalkozó leszek és egy bizonyos idő elteltével (pl. 3 hónap múlva) megszűnik a főállásom? (És onnantól 100%-ban a vállalkozás lesz az egyetlen bevételem.)
A megszűnés után automatikusan a következő hónaptól főállású katás leszek és 25e helyett 50e forint katát fizetek? Esetleg más verzió lép életbe?

Nagyon köszönöm válaszát!

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.02.28. 12:21:30

Kedves Rocknroll!
ha nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor abban a hónapban már 50 ezer ft katát kell fizetni.

üdvözlettel

Szianita

ph0n 2013.03.01. 13:39:21

@prosequor: Köszönöm az információkat!

Üdv: ph0n

Ubul12 2013.03.01. 19:25:20

Tisztelt Szianita!

A következőkben kérném a segítségét:
február közepétől főállású katás áfamentes vagyok (előtte nem biztosított státuszú).
Kérdéseim:
- feb. első felében az eg.ügyi szolg. járulékot kell fizetni, a 2. felében a tételes katát? (remélem nem mindkettőt egész hónapra)
- a NAV-hoz külön kell bejelentkezni? (személyesen voltam az okmányirodában az e.v. indításnál, ott a hölgy azt mondta:igen, NAV-nál dolgozó ismerős szerint:nem) Ha be kell külön, ez milyen ügyintézési címszó alatt futhat? (mert nem találtam a NAV oldalán)
- mint láttam, sokan (vagy senki?) nem kapott visszajelzést a nav-tól, hogy katásként regisztrált. Ez lehet amiatt is, hogy eg. szolg. járulék tartozása van vkinek, vagy az egy külön tészta?
- iparűzést hova kell bejelenteni? (a kamarai regisztrációt már megtettem)

Válaszát előre is köszönöm
Ubul

Klaudia Bencze 2013.03.25. 10:02:26

Sziasztok!
én elinditottam múlt hónapban a saját vállakozásomat, bemutattak egy nagyon kedves könyvelőnek, mindenben segitett az indulásnál és 1 Ft-ot sem fogadott el érte :) Mert elvileg csak a tényleges könyvelés után szokás pénzt kérni.

A következő nyomtatványok kellenek:

Ezeket a nyomtatványokat NEM LEHET első alkalommal elektronikusan beküldeni, mindet ki kell nyomtatni és 2 példányban, aláírva beküldeni.

13T101E
13T1041
13T180 - csak az 1. lapot kell kitölteni: A/ 1,2,3,4,5
B/1,3 és a dátum
TEL (telefonos ügyintézéshez szükséges kitölteni - persze, aki akarja)

Ügyfélkapu regisztráció csak személyesen lehetséges, egyéni vállakozás online is inditható az ügyfélkapu regisztráció után.

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.03.25. 10:26:47

Kedves Bence!
a 101E-t be lehet küldeni elektronikusan, továbbá 1041-et egyáltalán nem kell kitölteni.
T180-asra csak akkor van szükség, ha van meghatalmazott, különben automatikusan hozzárendeli az egyéni vállalkozást az ügyfélkapuhoz.
Fontos, hogy a könyvelő kedves legyen, de nem árt, ha tudja az aktuális szabályokat.
üdv
Szanita

sznyegurocska (törölt) 2013.04.02. 22:28:35

Kedves Szianita!

Március elején jegyezték be a katás egyéni vállalkozásomat, így most esedékes az első adóösszeg átutalása, viszont nem tudom, mennyit utaljak. A nyomtatványra azt írtam, főállású vállalkozó leszek, de valójában egész hónapban teljes munkaidős munkaviszonnyal rendelkeztem és rendelkezem jelenleg is. Azt olvastam, ha csak egy nap is úgy telt a hónapból, hogy főállású vállalkozó voltam, akkor már a teljes 50 ezer Ft-ot meg kell fizetni. Az én esetemben azonban nem tudom, mit fognak alapul venni: a tényleges státusomat vagy azt, amit beírtam. És ha az utóbbi, van-e mód esetleg visszamenőleg korrigálni vagy kérvényezni, hogy a kisebb összeget fizethessem?

Továbbá bélyegzőt mindenképp szükséges-e beszereznem, vagy elegendő kézzel ráírnom az adatokat a nyugtára? Eddig ugyanis az utóbbi megoldást alkalmaztam (eddig csak magánszemélyeknek értékesítettem, számlatömböt még nem is vettem). Illetve, ha nem így kellett volna: ismét csak van-e mód korrigálni?

Előre is köszönöm a segítséget!

explorer68 2013.04.10. 22:33:58

Kedves Szianita!

Ettôl az utolsó bejegyzéstôl elakadt a szava gondolom! :)

Ha még ezek után is ad tanácsot, akkor néhány dolgot én is kérdeznék:

1. Van egy mûködô bt. melynek kültagja (csendes társ, nem közremûködô)
Ez a kültag indít egy egyéni vállalkozást (KATA-s) és ô mint egyéni vállalkozó számlázhat-e a bt.-be amiben kültag?
2. Egy szerencsétlen kültag kivásárlás (ügyvéd nem szólt) miatt az 1-es pontban említett kültagnak 55.000 Ft, míg a beltagnak 5.000 Ft részesedése van a cégben. Ez úgy történt, hogy a jelenlegi beltag egy volt kültag által (a részesedését megvásárolva) került a cégbe egybôl beltag, közvetlen közreûködônek. És a kérdés: befolyásolja-e ez a helyzet az eddig leírtakat vagy sem. Tudom, hogy ez nem igazán könyvelôi kérdés, de hátha tud nekem is mondani valamit, mint oly kedvesen az elôttem szólóknak! :)
3. Mi a helyzet a felvázolt tények tükrében, ha pl. az említett bt. beltagja lenne KATA-s, de a Társasági szerzôdés szerint neki csak 5.000 a betétje és ott azt írják, hogy a berakott pénz szerint kell megosztani a nyereséget.

4. 181302 Kiegészítő nyomdai tevékenység.
A gazdasági tevékenység bejelentéshez kötött. Kérdés: Mit jelent, hogy bejelentéshez kötött ebben az esetben?

Nagyon köszönöm a válaszát legyen az jó vagy rossz, ha tud nekem válaszolni, ha nem! Szívélyes üdvözlettel, Heni

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.04.11. 08:43:43

Kedves Heni!

Szerintem a kültag egyéni vállalkozó számlázhat a bt-be. Főszabály szerint valahol meg kell fizetni a járulékot, márpedig az egyéni vállalkozásában megfizeti a katát. Az, hogy a bt-ben a kültagnak mekkora részesedése van, ebből a szempontból mindegy, lényeg, hogy a bt-ben ne végezzen tevékenységet.
Ha a bt beltag, és kizárólag ő a közreműködő a bt-ben, azaz az ő munkája során jött létre a nyereség, akkor "elvileg" övé a teljes jövedelem, más kérdés, hogy egyik tulajdonost sem lehet kizárni az osztalékból. Jelenleg ez nincs rendesen leszabályozva, még vitatkoznak rajta.
Hogy egy adott tevékenységhez milyen bejelentési kötelezettség tartozik, azt az illetékes önkormányzat tudja megmondani, hiszen ő adja ki az engedélyt.
üdvözlettel
Szianita

explorer68 2013.04.11. 14:55:27

@Szianita: Köszönöm szépen a választ! Üdv, Heni

Varga Gyula 2013.04.13. 12:14:42

Tisztelt Vállalkozás okosan!
Feleségem fodrász, alkalmazottként dolgozik, jelenleg GYES mellett, négy órás munkaviszonyban. Június közepétől teljes munkaidőben kell majd dolgoznia. A gyerekeket nem tudnánk elhozni az óvodából egész napos munkarendünk miatt, emiatt arra gondoltunk, hogy egyéni vállalkozóként kellene dolgoznia. Több kérdés felmerült bennünk, tudnának-e segíteni?
Mivel egy éve tért vissza a munkába, viszonylag kicsi a vendégköre, olyan megoldást keresünk, ahol a legminimálisabb a kötelező járulékfizetés. Annak van értelme, ha én 40 órás munkaviszony mellett leszek egyéni vállalkozó, és Ő mint alkalmazott dolgozna nálam? Mennyi a legkisebb óraszám, amit munkaviszonyként kell alkalmazni, alkalmazottként, vállalkozóként? Érdemesebb-e inkább neki vállalkoznia? Segítségüket előre is köszönöm!

Andras Kelemen 2013.04.15. 00:09:20

Kedves Szianita!

Főállásban dolgozom egy állami cégnél, heti 40 órában.Emellett mellékállást szeretnék vállalni, piacon szeretnék árusítani nagykereskedésből megvásárolt (nem jövedéki) termékeket.
Mi a teendő ezzel kapcsolatban, hogy, és milyen engedélyeket kell hozzá beszereznem, milyen téren érint engem a kata rendszer (ha egyáltalán érint) továbbá hogy az eladott árukból származó jövedelemből nekem mire kell és mennyi adót befizetnem? Az adóból leírható-e az üzemanyagköltség, a helypénz, a piaci állvány elkészítésének költsége?
Illetve van-e áfa megfizetési kötelezettségem bármivel is kapcsolatban? Kb. hány százalék tiszta hasznom származhat belőle (csak az adó terheket nézve)?
Teljesen kezdő vállalkozó lennék!

Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv.: András

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.04.15. 20:35:22

Kedves Varga Gyula!

Ha Önnek van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor Önnek nem kell járulékot fizetnie, csak a bevétel mínusz költség után kell adóznia (ha nem katás). Tudomásom szerint nincs ilyen előírás, hogy mennyi a legkisebb óraszám, amit munkaviszonyként kellene dolgoznia, de ha keveset fog dolgozni, akkor inkább érdemes elgondolkodni az egyszerűsített munkavállaláson, aminek a napi járuléka 1.000 ft, igaz, ezzel nem kap se nyugdíjat, se egészségbiztosítást, azaz nem lesz biztosított. Ha munkaviszonyban lenne Önnél, akkor azután jár nyugdíj és egészségbiztosítás is.Ha a felesége lenne vállalkozó, és nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor a kata havi 50 ezer ft lenne.
üdvözlettel
Szanita

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.04.15. 20:42:35

Kedves Kelemen András!
A kata azoknak jó, akiknek jellemzően nincsen költségük, pl. szellemi foglalkozásúak (mint én:-)
Akinek van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, annak nem kell járulékot fizetnie az egyéni vállakozásában, viszont ha a bevétellel szemben vannak költségeid, akkor nem valószínű,hogy jó lenne a kata. Egyéni vállalkozó a bevétel mínusz költségei után fizet negyedévente 10% szja-t, plusz év végén a nyeresége után 16% osztalékadót és 14% ehot. Értelemszerűen minél kisebb a bevétel mínusz költség, annál kisebb összeg után kell megfizetni ezeket az összegeket.
Hogy egy adott tevékenységhez milyen engedélyek kellenek, azt a kerületi önkormányzatok tudják megmondani, hiszen az engedélyeket is ők adják ki. Üzemanyag költség akkor számolható el, ha az autó a neveden van. Áfa fizetési kötelezettség akkor van, ha ezt választod, évi nettó 6 m ft-os árbevételig lehetsz áfamentes is. Hogy melyik éri meg, az attól függ, hogy milyen típusú költségeid vannak. Ha pl személyautód van, akkor annak az üzemanyagköltségének az áfáját nem igényelheted vissza, míg egy teherautónak igen. Ha a helypénz és az állványkészítés áfás, és nagy összegű, akkor lehet,hogy érdemes áfázni, ha a nagykereskedőtől vásárolt termékeket áfásan kapod, akkor is lehet,hogy érdemes áfázni. De arra is figyelni kell, hogy ki lesz a vevőköröd, mert ha jellemzően magánszemélyeknek árulsz, akkor pont a 27% áfával fogod drágábban adni a termékeket.

üdv

Szianita

Kisadozo2013 2013.04.17. 16:05:29

Kedves Szianita!

36 órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkezem, és 3 hónapra szeretném kiváltani az egyéni vállalkozói igazolványt és KATA-ban működni a főállásom mellett. Üzletszerzési jutalékért dolgoznék, és a kérdésem az, hogy mi van abban az esetben, ha teszem azt a három hónap alatt jól megy az üzlet és sikerült 3m ft-t keresnem, majd a vállalkozást szüneteltetném jövő nyárig, akkor is csak havonta a 25e ft járulékot kell magam után befizetnem, vagy ilyenkor részarányosan nézik a szerzett jövedelmet, és mivel KATA-ban 12x500e ft-t lehet egy év alatt különadó nélkül lejelenteni, így az én esetemben a 3x500e ft után fizetem a havi 25e járulékot, és a fennmaradó 1.5m ft után pedig 40% különadót kellene fizetnem? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Kisadozo2013 2013.04.18. 15:01:48

@Kisadozo2013: Közben ráleltem a válaszra, ha 3 hónapot dolgozok, és több mint 1.5 m lesz a bevételem, akkor a felette lévő részre meg kell fizetnem a 40% különadót :).

Kaditomi 2013.04.24. 15:51:04

Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne hogy már egy jó ideje akarok válakozást vagy östermelöit csinálni hentes a szakmám nem tudok sehol elhejezkedni mert nincs szakmai tapasztalatom.Ezért szeretni vmit kezdeni maggaml.Csak annyi kérdésem lenne hogy semmi jövedelem 0ról eltudnám vhogy kezdeni a kis boltomat vagy akár az östermelöt vhogyan?

Szianita · http://www.vallalkozas-okosan.hu/ 2013.04.24. 16:53:28

Kedves Kaditomi!

Magához az egyéni vállalkozás indításához nem kell pénz, mert az ingyenes, a számlatömb és a bélyegző pár ezer ft-ból megvan. De következő hónapban már fizetni kell az adót.
De ha boltot szeretnél, ahhoz kell helység, bérleti díj, rezsi plusz a nyitó árukészletet is meg kell finanszírozni. Ha bolton keresztül árulsz, akkor kell pénztárgép is. Őstermelőkhöz nem értek, abban nem tudok segíteni.
üdv
Szianita

Indijanos 2013.04.28. 11:51:41

Kedves Szianita,

Ápolási díj mellett szeretnék mellékállású kisadózó egyéni vállalkozást indítani. Ha jól gondolom, ez nekem összesen 25 ezer forint tételes adót jelent havonta, plusz 50 ezer forint iparűzési adót évente. Lesznek olyan teljes hónapjaim amikor nem lesz bevételem, ezekre a hónapokra szüneteltetném a vállalkozást. Ezt úgy tehetem meg, hogy a következő hónap 12. napjáig bejelentem ezt az adóahatóságnak, és akkor az ilyen hónapra mentesülök a tételes adó fizetési kötelezettség alól?

hawk_eye 2013.05.06. 12:06:26

Sziasztok!

Mellékállású KATA-sként a privát bankszámlámat szeretném használni, de erre a számlára érkezik a főállásom utáni fizetésem is. Most olvastam, hogy a banki kamatot is szerepeltetni kell a KATA-s bevételek között, de ebben az esetben hogy tudom csak a KATA-s bevételek utáni kamatot feltüntetni?

Bartek Mária 2013.05.31. 09:53:41

Kedves Szianita!

Ha kézművesként szeretnék ev. lenni, Ön javasolná a katát nekem? Amennyire átolvastam az eddigi válaszait, két probléma is felmerülne. Kézművesként bizony vannak költségek, főként néha elég tetemes anyagköltség, ezeknek az elszámolása hogy zajlana? A másik kérdés, hogy jól értem -e, hogy ha rendszeresen nem magyar magánszemélyeknek adnám el a termékeimet, akkor az áfa kicsit megbonyolítja az egyébként egyösszegű havi adózást?

Előre is köszönöm a választ!

Erzsébet Tóthné Csorba 2013.06.25. 19:49:50

Kedves Szianita!

Bencének ezt írtad: "T180-asra csak akkor van szükség, ha van meghatalmazott, különben automatikusan hozzárendeli az egyéni vállalkozást az ügyfélkapuhoz."
Sajnos csak, mint magánszemélyt, és bevallásokat nem tud küldeni, a T180-ast papír formájában be kell adni a NAV-nak, ahogy azt a Bence könyvelője is elmondta.

Nadilla 2013.07.01. 00:31:23

Kedves Szianita!

GYES-en vagyok és eddig megbízásos szerződéssel vállaltam webfejlesztési munkákat különböző cégeknél.
Most egy olyan problémám adódott, hogy számlát szeretnének kérni tőlem és nem felel meg a szerződés. Az összeget előre nettóban határoztuk meg illetve a későbbiekben havi rendszerességgel lesz munkám a cégnél amihez szintén számlát kérnek majd.

Bementem 7-es adószámot kérni, de ott azt mondták ilyen tevékenységhez (programtervező informatikus végezettség mellett) nem használhatom az adószámos magánszemély formát. Megpróbáltam találni egy olyan szellemi tevékenységet amely esetleg bele illene ebbe a struktúrába, de a cégnek egyik sem felelt meg.

Ezt azután jelezték miután a weboldaluk elkészült és szükségem lenne arra, hogy július 15-ig teljesítsék a fizetést amibe benne is vannak, ám addig valahogyan számlával kell szolgálnom.

Utána néztem az egyéni vállalkozás feltételeinek és eleve ott nem világos a dolog, hogy áfa + áfa nélküli. Ha gyesen vagyok (esetleg beiratkozhatok valamilyen képzésre ha úgy kedvezőbb) mennyibe kerül nekem havonta bevétel nélkül a vállalkozás? Abban az esetben nekem többet kell fizetnem, ha azt szeretném, hogy áfás legyen azaz ha jól értettem pl a munkámhoz szükséges készülékeket esetleg el tudnék számoltatni? (Ez mindenképpen kedvező lenne). Ki tudom váltani 15.-ig az egyéni vállalkozóit? Vagyis ki tudok addig állítani számlát? Ha igen akkor ebben az esetben hány %-ot kell felszámolni a fix nettó összeg után amit megbeszéltünk úgy, hogy a bruttó összeg végén engem semmilyen egyéb adó ne terheljen tehát megkaphassam a megbeszélt összeget. Esetleg van erre kalkulátor vagy valamilyen szabályzat ami segít?
A család könyvelője jelenleg nyaral. mikor utoljára beszéltem vele a magánszemélyes adószám kiváltását tanácsolta (ám mivel rendszeresen fognak fizetni így ez eleve hosszú távon nem lesz jó). Mire pedig újra lehetőségem lesz ezt vele megvitatni addigra már ,,késő lesz".
Esetleg az adószám kiváltása nem gyorsabb? Ha igen van olyan tevékenység kód ami Ön szerint megfelelő lehet erre a célra? Tudom, hogy ha rendszeres jövedelem akkor nem lehet, de mivel most a 15.-i teljesítés fontos így ideiglenesen megcsináltathatnám, aztán így nyernék egy hónapot, hogy addig visszaigazolást kaphassak az egyéni vállalkozás bejelentése után. Vagy az adószám az még lassabb?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Nadilla

Sohay Zs 2013.07.10. 16:15:46

Kedves Szianita!

Kérdésem, hogy KATÁ-sként alanyi ÁFA mentesen évi 6 millióig számlázhatok-e ugyanazon külföldi állampolgár magánszemély részére jogszerűen.

Mackó-mici 2013.07.22. 23:16:01

Kedves Szianita!

A nicknév sajnos nem kitaláció, pontosan takarja a hozzáértésemet.

A kérdésem a következő, hogy ha 100 % biztos, hogy a bevétel nincs havi 50.000 Ft, akkor mi a teendő azirányban, hogy legális legyen a tevékenység? Pontosabban: internetes csomagküldő és kisker. tevékenység, de még csak nagyon gyerekcipőben, sovány tőke miatt.

Köszönöm válaszát
Mackó-mici

vialisz 2013.08.26. 07:29:23

Néhány kérdésem lenne a KATA-hoz.
2013. márciusa óta vagyok KATÁS.
Szeptember 25-re várjuk a kisbabánkat, de valószínűleg egy héttel előbb lesz.
Úgy terveztem, augusztus végéig tartom fenn a vállalkozásomat mert egy nagyobb munkát épp sikerült még befejeznem és szept. 1-től igénybe veszem a TGYÁS-t.
Kérdések:
1. Augusztus végéig fogok számlát kiadni, de a nagyobb munka persze 30 napos határidővel fizet, tehát szeptember 25-körül jelenik meg a számlán.
Természetesen a teljesítés dátuma és a számla kelte augusztusi. Gond-e ha a pénz tételesen már a TGYÁS ideje alatt jelenik meg a számlán? Valahol azt írták a neten, hogy KATA-nál a pénz beérkezése számít, ebben az esetben hogyan tudom áthidalni a kettőt?
2. A TGYÁS, GYED, GYES kezdetével be kell-e jelenteni a vállalkozás szüneteltetését, vagy automatikusan "észleli a rendszer" a változást?
Köszönettel:
Vialisz

Viselde 2013.10.15. 13:25:47

Kedves Szianita!

58 éves regisztrált munkanélküli nő vagyok!
Úgy gondoltam egyéni vállalkozást indítok mivel más munka lehetőségre nem számíthatok és még nyugdíjba sem tudok menni ( a szolgálati időm meg van csak a jogosultsági időm nincs meg), hogy fogjak hozzá? számíthatok-e valamilyen támogatásra?
Köszönöm válaszát!
Viselde

infóvadász 2013.11.11. 09:41:51

Kedves Szianita,
Speciális élethelyzetben vagyok. Több társaságban is tag vagyok kisebb-nagyobb üzletrészekkel. Ezekből a vállalkozásokból kizárólag osztalékjövedelmet veszek fel. Persze meglehetősen rapszodikusan. A jövőben szeretnék KATA-s egyéni vállalkozóként működni, hiszen az alaptevékenységemhez egyébként is passzol és olcsónak tűnik. Ugyanakkor kérdés, hogy miképpen adózom az egyéb vállalkozásokból szerzett osztalékjövedelem után, ha a tevékenységem utáni adókötelezettségemet a havi 50eft befizetésével teljesítettem.
Másik súlyos kérdés: az egyik társas vállalkozásomban ügyvezető is vagyok, hiszen eddig ebben a Kft-ben folytattam a most egyéni vállalkozásba kivinni tervezett tevékenységemet. A cégnek egyéb tevékenysége is van, amit annak alkalmazottai látnak el. Maradhatok vezető tisztségviselő ebben a társaságban, ha egyébként ez kizárólag bizalmi tisztség, hiszen konkrét operatív munkát nem végzek, csak ellenőrzök és aláírok.
Nyilván szeretném megtartani a pozíciót, de ha eleve kizárt, vagy nem arányos, akkor kénytelen leszek átadni az ügyvezetést. Szükséges? -hiszen munkajövedelmet nem tervezek ügyvezetőként felvenni.
előre is köszönöm a már a korábbiakban leírt hasznos információkat is.

ficher 2013.12.23. 16:06:05

Kedves Szianita!
Főállasú anyaként lehetek egyéni vállalkozó? És akkor havi 25 ezerből letudtam az adót?.köszönettel

ateszter 2014.01.03. 23:16:47

Kedves Szianita !
Megkaptam az adószámomat Katás vállalkozáshoz, horgolt sapkákat szeretnék online értékesíteni- nincsne képesítésem. A bökkenő, hogy nem tudtam, hogy képesítés kell ezekhez az ÖTVJ kódokhoz-139101kötötö, hurkolt kelme gyártása-képesítés, bejelentés, telephely felvétel kell
143903 Kézi kötésű pulóverfélék gyártása-képesítés kell, ez áll a lapon, amit visszakaptam az ügyfélkapun, én nem találtam ilyen jellegű képzést, mit tehetnék? Módosíthatnám-e ezeket, és milyen nyomtatványon, illetve tudna-e ajánlani olyen kódot, amihez nem szükséges bejelentés, és képesítés?Nagyon megköszönném...

kashyk 2014.01.23. 10:48:45

Hello teljesen " szűz" vagyok vállalkozás téren, ezért kérnék tanácsot! Szeretnék egy bizonyos szolgáltatást nyújtani ami meglehetősen egyedi lenne, nem találtam hasonlót magyaro.-on ezért nem is lőném le a poént hogy mi az! Ha kidolgoztam hogy mit tudok nyújtani milyen formában mennyiért, gondolom készítenék egy katalógust, weblapot árlistát, stb és elindítanám eddig oké, rögtön egyéni vállalkozóvá kell válnom v van lehetőség arra hogy legyen pl 3 hónap teszt idő h egyáltalán van e igény erre a szolgáltatásra? Mert ugye ha megcsinálom és beleölök havi 50 e ft-ot aztán kiderül h ez a kutyának sem kell akkor az szívás anyagilag meg az idő és energia is kárba vész amit a vállalkozás indítására majd megszüntetésére szánok! Volt már valakinek hasonló tapasztalata? Előre is köszönöm a válaszokat!

400volt.hu 2014.01.26. 22:52:06

Kedves Szianita!

Olvastam a cikket és a linkelt tevékenységi köröket is böngésztem. Katás vállalkozó termelhet-e villamos áramot? Napelemmel megtermelt villamos áramot áramszolgáltató megvásárolja. Az áramszolgáltató leírása szerint lehet magánszemélyként számlázni nekik, EV-ként és kft-t is. Vállalkozóként viszont csak áfás számlát fogadnak be. Beléphet-e a Katás vállkozó az Áfakörbe, évi 6 millió bevétel alatt is? KB 1 millió forintot számláznák nekik évente, főállás mellet mellékállásos KATÁS vállalkozóként. Nulla forint kiadással. Ezt a tevékenységet felveheti-e Katás vállalkozó, nincs-e megtiltva, mint az ingatlan bérbeadás? Így megspórolnál a 16% jövedelem adót és a 14% EHO-t. Amit magánszemélyként kell befizetnem. És még 5 milliót másnak is számlázhatok egyéb tevékenységgel (villanyszerelés).

lacka1220 2014.08.27. 22:49:23

Kedves Szianita!

Főállás mellett vagyok katás egyéni vállalkozó. Áfa tekintetében alanyi adómentes.. Két kérdésem lenne, az egyik a következő..
Ha az Unión belül, jelen esetben egy németországi cégnek állítok ki számlát a munkámról, akkor fel kell tüntetnem és be kell fizetnem az áfát, vagy ugyanúgy 'áfamentesen' számlázhatok, mint országon belül?
A másik, hogy mellékállású katásként is évi 6 millió forintig mehetek a bevételekkel, vagy itt ez az összeg is feleződik, mint az adó mértéke?
Előre is köszönöm a választ!

sallaimara · http://cseperedunk.blogspot.hu/ 2014.10.09. 12:54:57

Nagyon jó a blog és ez a cikk is sokat segít nekem.
Viszont van pár kérdésem, amire sajnos nem kaptam eddig választ, vagy csak eddig nem jó emberhez fordultam segítségért.

Ha másodállású KATA-s vagyok és a főállásomból megyek el TGYÁSra, GYEDre illetve előtte táppénzre, akkor milyen szabályok vonatkoznak rám? Tehát ha közben másodállásban folytatnám az egyéni vállalkozást, akkor már nem vagyok jogosult tgyásra, illetve táppénzre?