Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Adófizetési könnyítés kérése

2012.09.06. 12:26 prosequor

Minden vállalkozó, vagy vállalkozás kerülhet olyan helyzetbe, hogy adó- és járulékfizetési kötelezettségének határidőre nem tud eleget tenni.

  • Mi a teendő ilyenkor?
  • Mire kérhető fizetési könnyítés?
  • Hogyan, milyen módon lehet fizetési könnyítést kérni?


Az első, és legfontosabb, ha egy cég látja, hogy nem fog tudni határidőre fizetni, a problémát még a fizetési határidő lejárta előtt jelezze az adóhatóság felé. Ez azért lényeges, mert a törvény értelmében fizetési könnyítést az adóhatóság csak kérelemre engedélyezhet, tehát benyújtott kérelem híján az adózónak határidőre meg kell fizetni az általa bevallott adókat. A fizetési könnyítésről az adózás rendjéről szóló törvény 133 §-a rendelkezik. A törvény értelmében magánszemélytől levont személyi jövedelemadóra, ill. adóelőlegre és magánszemélytől levont járulékra fizetési könnyítés (azaz részletfizetés, vagy fizetési kötelezettség mérséklése) nem lehetséges

Egyéni vállalkozó a 10FAM01 számú nyomtatványon, gazdasági társaságok a 10FAG01 számú nyomtatványon adhatják be fizetési könnyítésre irányuló kérelmüket, az eljárás illetékköteles, az eljárási illeték mértéke 3000 forint. Azok az adózók, akik a rendszeres bevallási kötelezettségüket elektronikus úton teljesítik, a fizetési könnyítésre vonatkozó kérelmüket is csak elektronikus úton adhatják be. A kérelemben fel kell tüntetni, hogy az adózó milyen adónemre, mekkora összegre milyen halasztást kér, ill. azt mekkora részletekben fizetné ki. Ennek meghatározásánál vegyük figyelembe, olyan részletfizetést kérjünk, amit a későbbiekben biztosan be tudunk tartani, mivel ha az adóhatóság engedélyezi a részletfizetést, de azzal késünk, akkor a hátralévő teljes tartozást egy összegben, azonnal kérik befizetni.

Felmerül a kérdés, kinek a felelőssége, ha a vállalkozás várhatóan nem fog tudni eleget tenni határidőre az aktuális adó- és járulékfizetési kötelezettségének?

A vállalkozás könyvelőjének a feladata kiszámolni, hogy mennyi lesz a fizetendő adó, és az esedékesség idejéről tájékoztatni a vállalkozás vezetőjét. Annak eldöntése, hogy a cég mikor, és mit fizet ki, a vállalkozás vezetőjének, vagy erre felhatalmazott munkatársának a dolga, ilyen értelemben az, ha a cég nem teljesíti időben az adófizetési kötelezettségét, az semmiképpen nem a könyvelő felelőssége, hanem a törvény értelmében az ügyvezetőé.

Természetesen előfordulhat, hogy a könyvelő is hibázik, nem küld el határidőre egy bevallást, vagy hibásan küldi el. Éppen ezért javasoljuk mindenkinek, ne hagyatkozzon kizárólag a könyvelőjére, hanem legalább havonta egy alkalommal az ügyfélkapun keresztül ellenőrizze adófolyószámláját, ha hátralékot lát rajta, első körben egyeztessen a könyvelővel, mi lehet a hátralék keletkezésének az oka. Ugyanígy nézze meg időnként az ügyfélkapun keresztül kapott értesítéseket is, hiszen ma már sok esetben az adóhatóság csak ide küld értesítést, ha pl. elmulasztott bevallást kell pótolni, vagy valamelyik adónál fizetési elmaradás van.

Szólj hozzá!

Címkék: pénz adó vállalkozás fizetési könnyítés

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr154758798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.