Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Nem mind arany, ami fénylik

2012.01.09. 00:34 prosequor

 

Egy mostanában történt, valószínűleg egyre inkább elterjedő jelenségről szólunk most.


Még decemberben megbízást kaptunk egy vállalkozástól üzleti terv megírására. A megrendelés motivációja az volt, a vállalkozás két tulajdonosa közül az egyik ki szeretne szállni a vállalkozásból, és az ő helyére új társtulajdonost keres a cég, olyat, aki a vállalkozás fejlődése érdekében némi friss tőkét is a cég rendelkezésére tud bocsátani. Így az elkészült üzleti terv a leendő új tulajdonostárs/ befektető tájékoztatását szolgálja.


Abban is megállapodtunk, hogy segítünk lefolytatni a reménybeli befektetőkkel történő tárgyalásokat. A vállalkozás tulajdonosa feladott hirdetést is, melyben jelezte, hogy cégébe befektetőt keres. Az egyik hirdetésre jelentkezett is egy cég, hogy ők kölcsönadnák a szükséges összeget. Mi több, e-mailban elküldött kérésünknek megfelelően egyből szerződésmintát is küldtek.

A szerződésmintát itt olvashatják.

A szerződésminta elolvasása után bizony több helyen kilógott a lóláb. Már eleve furcsa volt, hogy úgy küld valaki a szükséges összegről szóló szerződésmintát, hogy bármiféle személyes kapcsolatfelvételre, tárgyalásra, egyáltalán a pénzt váró cég megismerésére, leellenőrzésére sor került volna.

Maga a szerződésminta –a benne található helyesírási hibáktól eltekintve is- több kérdést felvet. A szerződésből feketén-fehéren kiderül, hogy kölcsönadásról, azaz hitelügyletről lenne szó. Ilyet pedig PSZÁF engedély nélkül vállalkozás nem végezhet üzletszerűen. A vállalkozás tevékenységi körei között nem szerepelt semmiféle pénzügyi szolgáltatási tevékenység. A szerződésmintát küldő céget leellenőrizve kiderült, hogy adószámuk törlésre került. A szerződéstervezetben megjelölt bankszámlaszám sem szerepelt a cégjegyzékben. A „vállalkozás” tulajdonos-ügyvezetőjének lakcíme is érdekes, egy vidéki, vélhetően külterületen lévő cím van megadva. A szerződésből kiderül egyébként, hogy az adósnak 65.000 forintot kellene fizetni költség-előleg jogcímen…

A fenti tények ismeretében nyilvánvalóan erre nem került sor, lévén egyértelmű, olyan céggel állunk szemben, amelyik jogilag nem is létezik, így semmilyen tevékenységet nem folytathat, egyetlen célja a 65.000 forint megszerzése. Természetesen minden indoklás nélkül jeleztük, hogy ajánlatukkal nem kívánunk élni.

Hogy miért írtuk le mindezt?

Mostanában egyre több cég kerül anyagilag nehéz helyzetbe, hitelhez jutni pedig nem könnyű. Ezért várható, hogy elterjednek az ilyen, és ehhez hasonló, zavarosban halászni próbáló fantomcégek, akik más vállalkozások szorult helyzetét kihasználva próbálnak meg gyorsan és könnyen pénzhez jutni. Tény, 65.000 forint elvesztése egyetlen céget sem dönt romba, azonban fölösleges kiadásra egyetlen forint is sok.
Ezért, ha üzleti partnert, befektetőt keresnek, minden esetben ellenőrizzék le partnerüket, kérjenek céginformációt, mérleget, eredménykimutatást, és ellenőrizzék adószámának státuszát, győződjenek meg arról, hogy a vállalkozás a cégjegyzékben feltüntetett székhelyen, vagy telephelyen fellelhető. Minimális odafigyeléssel elkerülhető, hogy ilyen, és ehhez hasonló csalók áldozatává váljanak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: facebook hitel vállalkozás ellenőrzés okosan üzleti terv céginformáció

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr373530255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása