Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Egyéni vállalkozás indítása, KATA alá bejelentkezés 2020

2020.05.28. 18:22 prosequor

Egyéni vállalkozás indítása - hogyan?

Ha vállalkozást indítanál, lehetőleg „jól”, nem leszel egyszerű helyzetben. Bár vállalkozásod indításához az interneten rengeteg információt találsz, ezeket szűrni kell. Ki kell válogatnod közülük a számodra fontosakat, és főleg hiteleseket. Érdemi segítségre sajnos azon hivatalos szervektől sem nagyon számíthatsz, akikkel találkozol majd vállalkozásod elindítása közben.

Azért olvasol most minket, hogy –nagyon helyesen- tájékozódj, mielőtt elindítod vállalkozásodat. Ez a bejegyzésünk ebben segít neked, összeszedtük benne az induláshoz szükséges legfontosabb alapinformációkat.

vallalkozas_inditasa_2020.jpg

Az elején tisztázzunk egy gyakori félreértést: a kata nem vállalkozási, hanem egy adózási forma!

Látszólag tök egyszerű: akár havi 1 milliót kereshetsz úgy, hogy 50.000 forinttal minden adó le van tudva. Látszólag.

Egyrészt azt az 1 milliót össze is kell szedni, plusz az apróbetű, mint mindenhol, itt is megvan. Attól, hogy itt nem kell költségelszámolással bajlódnod, azokat kifizetni ettől még ki kell. Ezért mindennemű tervezés nélkül ugyanolyan életveszély beleugrani, mint bármilyen más vállalkozásba!

És ha a kisadózást választod, azzal mindenképpen korlátlan anyagi felelősséggel járó vállalkozást veszel a nyakadba!

 

Mi kell hozzá, hogy vállalkozást indítsak?

Először is kell egy ötlet, hogy mit szeretnél csinálni: akár termékértékesítés, akár szolgáltatásnyújtás. Nézd meg, hogy ötleted piacképes-e? Lesz-e rá elegendő érdeklődés, meg fogják-e venni a termékedet, szolgáltatásodat? Ismerned, elemezned kell azt a piaci területet, ahová be szeretnél lépni. Már rengeteg kis üzlet, étterem, street-food, kézműves terméket előállító vállalkozás van. Fel kell mérned, hogy mit tudsz szebben, jobban csinálni. Azt is el kell tudnod mondani, hogy miért tőled vásároljanak. Ehhez ismerned kell célcsoportod problémáit, ezekre kell megoldást nyújtanod.

 

Végezz piackutatást

Mielőtt nekiállsz kattintgatni, hogy boldog egyéni vállalkozó legyél, várj egy kicsit. Nézz körül, mi a helyzet ott, ahol szeretnél eladni. Feltételezzük, hogy értesz az adott területhez, amire leendő vállalkozásodat alapozod. Tisztában vagy vele, miben vagy jobb, mint versenytársaid. Ez azonban önmagában kevés. Biztos, hogy a probléma létezik, amit megoldanál?

Biztos, hogy elegen megvennék a megoldásodat?

Ennek vizsgálatához rengeteg statisztika áll rendelkezésedre az interneten - KSH, nagy könyvvizsgáló cégek elemzései, üzleti portálok, stb. Nézz utána ezeknek, és próbáljuk magad elhelyezni az adott területen. Vizsgáld meg hasonló tevékenységű vállalkozások működését, kommunikációját, mint a tiéd.

 

Marketing

Az kevés, hogy te saját magadról tudod, hogy jó, és hasznos, amit csinálsz. Ezt vevőidnek is tudni kell, és el kell hinniük rólad. Meg kell győznöd őket, hogy téged válasszanak. Marketingstratégiád, és annak kivitelezése függ vállalkozásod tevékenységtől, anyagi lehetőségeitől.

Egy biztos: ma már elengedhetetlen az online megjelenés.
Ki kell tapasztalnod, hogy online megjelenésed hol történjen. Ez lehet saját, vagy bérelt honlap, vagy ingyenes blog, esetleg Facebook, google, vagy másfajta hirdetés. Ne szállj be a reménybizniszbe. Azt a hirdetési technikát, ha tőlem rendelsz, egy csapásra megváltozik az életed, azonnal sikeres és gazdag leszel napi 2 óra munkával, felejtsd el. Ezzel nem leszel hiteles, és az emberek hamar rájönnek, hogy becsaptad őket.

Adj értékes tartalmat, tájékoztatást, plusz hozzáadott értéket, szerezd meg leendő vásárlóid bizalmát. Ez az út lassabb és nehezebb, de hosszabb távon több, és biztosabb bevételt jelent.

 Hogyan kerülj előre a Google találati listájában?

Árazás

Rengeteg induló vállalkozó küzd azzal a problémával, hogy eleinte nem tudja jól belőni az árait. Elsőre jó közelítést jelenthetnek a konkurencia árai, de ez nem elegendő információ. Tudnod kell, hogy az általad alkalmazott vállalkozásodban mire lesz elég. Várható eladásaid mellett fedezi-e a felmerülő kiadásaidat, no meg azt a reménybeli profitot, amiért vállalkozásodat elindítottad?

Ha terméket értékesítesz, akkor beszerzési áraidat ismered. Piackutatást követően tisztában vagy vele, hogy az adott terméket kb. mennyiért tudod majd eladni. Azt pedig látod, hogy mennyiért adja a konkurencia.

Ettől te még simán lehetsz drágább, de akkor cserébe mondd meg, hogy miért kerül nálad többe az a dolog. Hosszabb garanciát adsz rá? Jobb terméktámogatást biztosítasz? Vállalsz pénzvisszafizetési garanciát?

Más a helyzet, ha szolgáltatsz majd. Indulj ki abból, hogy mennyi az a havi költség, ami működésedhez minimálisan szükséges. Állíts fel egy elméleti, 100%-os kapacitást arra az esetre, ha heti 5 napot, és napi 8 órát dolgozol (ez átlagban havi 22 napnak és 176 órának felel meg), akkor mi az a minimális óradíj, amivel vállalkozásod legalább nullán van. Mivel nem azért vállalkozol, hogy nullán legyél, hanem profitért, ennél magasabb óradíjat kell alkalmaznod.

A tervezésnél azt is vedd figyelembe, hogy a teljes időd jó, ha 60%-ában végzel ténylegesen bevételszerző tevékenységet. A többi elmegy üzletszerzésre, adminisztrációra, utazásra, stb.

Ha katás egyéni vállalkozóként szolgáltatást nyújtasz, nettó 3.000 ft/óra alatt egész egyszerűen nem éri meg vállalkozni. Ha pedig költségelszámolás szerint adózol, akár cégként, akár egyéni vállalkozóként, a szükséges minimális óradíjad ennek legalább a duplája kell, hogy legyen.

Ezeket a számokat nem a levegőből vettük: sok év tapasztalata, sok-sok cég matekjának a számolása, pénzügyi tervének elkészítése adta ki ezeket az értékeket.

Ettől függetlenül az elején biztosan belefutsz majd olyan munkába, ami ráfizetéses lesz. Mi is megtettük, más is megtette, te is meg fogod. Ha viszont előbb számolsz, és csak utána adsz árat, idővel tudni fogod, mi az az összeg, ami alatt nem szabad megmozdulnod.

 

Vállalkozásod költségei

Tudnod kell, hogy az induláshoz mennyi tőkére lesz szükséged. Utána meg kell becsülnöd, hogy mennyi lesz vállalkozásod működésének havi költsége. Ha bizniszed termékértékesítéssel foglalkozik majd, akkor kell induló készlet, és készleted fogyásának függvényében gondoskodnod kell annak pótlásáról. Ha növekedni kezd a vállalkozásod, lehet, hogy nagyobb üzletre, raktárra lesz szükséged, többet kell költeni fejlesztésre, több alkalmazottra lesz szükséged, ezeket az adatokat számszerűsítened kell.

Ezt a folyamatot hívjuk üzleti, és pénzügyi tervezésnek.

Vállalkozásindítás - 70 oldal az alapokról.

Összeszedtük neked a lényeget, ami az induláshoz kell. Tényszerűen, bullshitmentesen.

Ide kattintva kérd mini E-könyvünket.

 

Vállalkozási indítása, és adózási mód választása

Ha előzetesen mindent kiszámoltál, kalkuláltál bevételeket, terveztél költségeket, és a matek azt mondja, hogy érdemes belevágni, ekkor, és csakis ekkor szabad meghatároznod, hogy milyen vállalkozási formában és milyen adózással indítsd el vállalkozásodat. Hamarabb nem is tudod megalapozottan eldönteni.

A vállalkozási forma kiválasztása ugyan „csak” egy technikai lépés, ennek ellenére ne kapkodd el! Egyetlen rossz döntéssel éves szinten akár több százezer forintot húzol ki a saját zsebedből!

vallalkozas_okosan_hirlevel.jpg

 Szeretnél vállalkozásod indítása előtt, és utána is hasznos információkat kapni? Szeretnél értesülni az aktuális, téged érintő törvényi változásokról?

Ha igen, és ezeket első kézből, hiteles forrásból, egy 10. éve működő vállalkozásindítási, és üzleti tanácsadó cégtől szeretnéd megkapni, kattints, és iratkozz fel hírlevelünkre! 

 

Egyéni vállalkozás

Amennyiben bizniszedet kicsiben kezded, netán eleinte csak szezonálisan, esetleg munka mellett, másodállásban, akkor számodra egyéni vállalkozás indítása lesz a jó megoldás. Ingyenes, a teljes folyamat online intézhető, akár egyedül, ügyvéd nélkül. Nincs minimálisan szükséges tőke, bizonyos esetekben még csak vállalkozói bankszámla sem kell, a vállalkozás, ha úgy alakul, szüneteltethető. Ez az egyéni vállalkozás lehet katás is.

Vállalkozás másodállásban – kata, vagy nem kata? 

Kezdő egyéni vállalkozónál tipikus fejlődési pálya lehet, hogy az indulást követő időszakban munka mellett csinálod csak, és eleinte bevételeid is esetlegesek.

Ebben az esetben nem biztos, hogy a kata lesz a jó választás. Igaz, másodállású vállalkozóként csak 25.000 forintot havi tételes adó terhel, de ezt akkor is fizetned kell, ha minimális, esetleg nulla bevételed van.

Ha főállás mellett vállalkozol, és a tételes költségelszámolást választod, csak akkor kell adót fizetned, ha volt bevételed. Ezért egy darabig jobban járhatsz, ha nem azonnal katásként indulsz.

Olvasd el itt, hogy miért: https://www.vallalkozas-okosan.hu/vallalkozas_inditasa_masodallasban

Az egyéni vállalkozás elindításának egyszerűsége ugyanakkor ne ösztönözzön könnyelműségre: sok előnye mellett a mérleg másik serpenyőjében ott a teljes, korlátlan anyagi felelősségvállalás, amit egyéni vállalkozás indításával a nyakadba veszel!

 

Cégalapítás - mikor, és milyet?

Ha vállalkozásod bővül, fejlődik, érdemes lehet céget alapítanod. Leggyakrabban betéti társaságot, vagy korlátolt felelősségű társaságot. Mindkét cégforma megalapításához ügyvédre van szükség. Az egyéni vállalkozáshoz képest plusz költséget jelent az ügyvédi munkadíj (maga a cégbejegyzés illetékmentes), és a kötelezően létrehozandó vállalkozói bankszámla.

Betéti társaság alapításához legalább két ember kell: egy beltag, és egy kültag. A beltag anyagilag korlátlanul felelős a cég működése tekintetében, a kültag csak vagyoni hozzájárulása erejéig. A bt működése az egyéni vállalkozással ellentétben nem szüneteltethető. Bt is választhatja a katát.

Korlátolt felelősségű társaságot (kft-t) egyedül is alapíthatsz. Kft alapítás esetén a törvény által előírt minimális alaptőke 3 millió forint, amit részben, vagy egészében tárgyi apportként is a cég rendelkezésére lehet bocsátani

 

2021-től jelentős változások lépnek életbe a kisadózásban. Nézd meg ezt a videót, elmondjuk, hogy mi változott, és milyen lehetőségeid vannak! 

 

Egyéni vállalkozás – így adózhatsz

Tételes költségelszámolás: fizetendő adód alapja az árbevételed. Ezt csökkentik a költségeid, vagyis bevételeid és költségeid különbözete után fizetsz vállalkozói személyi jövedelemadót (nem keverendő össze a normál szja-val!), és a vállalkozásodból kivett nyereség után osztalékadót is. Ennél az adózási módnál gyűjteni kell a költségszámlákat.

Bevétel alapú adózás: ilyen az egyszerűsített vállalkozói adó, az átalányadó, és a kisadózó vállalkozók tételes adója, a kata. Ezek közül a katával foglalkozunk részletesen, úgyhogy olvass tovább!

 

Egyéni vállalkozásod elindítása

Ügyfélkapun keresztül a teljes folyamat online, elektronikusan intézhető. Ügyfélkaput bármelyik okmányirodában, vagy kormányablaknál ingyenesen létesíthetsz. Ügyfélkapud ezen kívül még egy csomó más dologra is jó lesz: be tudod küldeni rajta az szja bevallásodat, le tudod kérdezni az aktuális adófolyószámládat. Arról is értesítést kapsz, ha lejár az útleveled, vagy éppen erkölcsi bizonyítványt is kérhetsz rajta keresztül.

Egyéni vállalkozásod indítását a webes ügysegéden keresztül kell kezdeményezned. Ha ez megtörtént, és a webes ügysegéd rendesen működik, az elektronikus visszaigazolást általában még aznap megkapod.

Vigyázz: ha vállalkozásodat hónap végén, mondjuk 29-én indítod, akkor már következő hónap 12-én meg kell fizetned a teljes hónapra szóló, akár 50.000 forint katát!

Egyéni vállalkozóként cégkapura nincs szükséged.

Ha vállalkozásodat katásként akarod indítani, azt itt azonnal jelezned kell. Katásként nem választhatod a 68.20, saját tulajdonú, vagy bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységet!

Ha már aktív egyéni vállalkozó vagy, és a továbbiakban katás szeretnél lenni, azt a szükséges nyomtatvány kitöltésével, és Nav felé történő benyújtásával jelezheted. Katás státuszod mindig a következő hónap első napjától kezdődik.

 

Iparűzési adó

Az iparűzési adó alá is be kell jelentkezned. Katás egyéni vállalkozóként az iparűzési adót háromféleképpen fizetheted:

  • fix, tételes 50.000 ft/év
  • nettó árbevételed 80%-a az iparűzési adó alapja, az adó mértéke ennek a 2%-a
  • nettó árbevételed csökkentve az anyagköltséggel, és a közvetített szolgáltatásokkal, ezek egyenlegének a 2%-a 

Ha nem a tételes iparűzési adót választottad, akkor, iparűzési adóbevallási kötelezettséged is van. Ha a tételes, évi 50.000 ft adó megfizetését választottad, azt évente két részletben kell megfizetned. A felét március 15-ig, a másik felét pedig szeptember 15-ig, de bevallást nem kell benyújtanod. Ez az összeg akkor sem változik, ha átléped a 12 m ft-os kata bevételi határt.

 

Mennyibe kerül az egyéni vállalkozás indítása?

Egyéni vállalkozásod indítása díjmentes. Ha szeretnél kézzelfogható, plasztikkártyaként megjelenő vállalkozói igazolványt, annak díja 10.000 ft, de nem kötelező, hogy legyen ilyened.

Tevékenységi kört, vagy köröket is kell választanod. Egyéni vállalkozóként az ÖVTJ lista (https://www.ksh.hu/ovtj_menu) vonatkozik rád. Válassz egy főtevékenységet, értelemszerűen ebből csak egy lehet. Egyéb tevékenységből bármennyit felvehetsz. Mind főtevékenységed, mind egyéb tevékenységeid a későbbiekben módosíthatók.

Arra ügyelj, hogy vannak végzettséghez, engedélyhez, és bejelentéshez kötött tevékenységek. Ezekről előzetesen tájékozódj, hiszen ezeket az előírt törvényi feltételek biztosítása nélkül nem végezheted! Ezekről itt tudsz tájékozódni: engedelykoteles.mkik.hu és https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000021.nfg

Ha neked nincs meg a szükséges végzettséged, de van azzal rendelkező alkalmazottad, azt cég esetében általában elfogadják, egyéni vállalkozónál nem. Erről mindenképp tájékozódj a területileg illetékes szakhatóságnál.

 

Vállalkozásod székhelye

Vállalkozásodnak kell egy székhely. Vállalkozásod itt fellelhető kell, hogy legyen, és ez lesz vállalkozásod központi ügyintézésének helye. A NAV itt ellenőrizheti személyesen, hogy vállalkozásod létezik-e. Ezért a nevednek kint kell lennie vagy a kaputelefonnál, vagy a postaládánál, vagy a lakásajtónál.

Kérhetik tőled székhelyed jogszerű használatának az igazolását. Ha az ingatlan 100%-os tulajdonosa vagy, ehhez elegendő a tulajdoni lap. Ha több tulajdonos van, akkor mindegyiktől székhelyhozzájárulási nyilatkozat kell. Ha bérled, akkor a bérleti szerződést, ha székhelyszolgáltatót veszel igénybe, akkor a vele kötött szerződést kell bemutatnod. Székhelyszolgáltatás igénybevételét az adóhatóságnak külön is jelentened kell!

Figyelem! Ha CSOK-ot vettél fel, nem lehet a lakásod a székhely, mert vissza kell fizetni a CSOK-ot, kamatostól.

 

Áfás legyek, vagy sem?

A következő nagyon fontos dolog, hogy eldöntsd, hogy áfa körben szeretnél tevékenykedni, vagy sem. Kezdő vállalkozóként ez már nem olyan egyszerű feladat. Ezért azt javasoljuk, ennek eldöntéséhez mindenféleképpen kérd szakértő –könyvelő, vagy adótanácsadó- bevonását.

Alanyi áfamentességet akkor választhatsz, ha éves szinten várhatóan nem éred el a belföldről származó 12 m ft-os árbevételt. Ez azt jelenti, hogy számláidat áfa felszámítása nélkül állíthatod ki. Ezért áfát sem kell fizetned, cserébe beszerzéseid után sem vonhatod azt le.

Vigyázat: ez csak belföldön igaz! Máris borul a dolog, ha például hirdetsz a google-ban, vagy Facebookon!
Ha kevés a költséged, és főleg lakossági ügyfeleid vannak, akkor valószínűleg nem érdemes áfásnak lenned, hiszen csak bonyolítja az adminisztrációt. Akkor sincs semmi gond, ha év közben eléred a 12 milliós bevételt. Ez azzal jár, hogy azt a számlát, amelyikkel a 12 milliós határt átléped, már áfásan kell kiállítanod, cserébe költségeid áfáját levonhatod. Ettől a pillanattól kezdve áfabevallási kötelezettséged is keletkezik.

 

KATA adózás, avagy a kisadózó vállalkozók tételes adója

Ha a kata alá történő belépés mellett döntöttél, akkor már csak azt kell eldöntened, hogy főállású, vagy mellékállású katás vállalkozó legyél.

Alapeset: ha nincs heti 36 órát elérő, vagy meghaladó munkaviszonyod, abban az esetben csakis főállású katás lehetsz.

De mi a helyzet, ha egyszerre egy kft ügyvezetője, és boldog tulajdonosa vagy, és mellette van egy katás egyéni vállalkozásod is? Ebben az esetben hol kell járulékot fizetni?

Megmondom: a kft-ben a minimálbér után, és katásként mellékállású lesz, ha a kft-ben társas vállalkozói jogviszonyod van. De mi a helyzet, ha a kft-ben munkaviszonyod van?

Vállalkozásodat másodállásban, meglévő munkád mellett is indíthatod. Ebben az esetben egyáltalán nem biztos, hogy számodra a kata lesz az ideális választás.

arrow-down.pngVan egy jó hírünk számodra! Ha katás bizniszedet szeretnéd felkészülten indítani, csináltunk neked egy szuper anyagot hozzá: a Kata-tanodát.

Ez az anyag neked szól, ha:

♠    Most tervezed katás egyéni vállalkozásod elindítását

♠    Az induláson már túl vagy, és fejlődni szeretnél

♠    Szeretnéd tudni, vállalkozóként mire kell odafigyelned

♠    Kezded kinőni a kata kereteit, de bizonytalan vagy, hogyan tovább

Nézd meg itt, mi mindenben segít neked: https://kataadozas.hu

Bankszámlanyitási kötelezettség

Egyéni vállalkozóként csak akkor vagy köteles vállalkozói bankszámlát nyitni, ha áfa körös vagy. Alanyi áfamentesként privát bankszámládat is használhatod. Javaslom, ha sok akár a privát, akár a vállalkozásodhoz köthető tétel, akkor inkább csinálj egy külön, vállalkozói számlát.

Nem egy jelentős tétel, és ma már van olyan számlázóprogram, amelyikkel össze tudod kötni, ezzel a saját, és könyvelőd munkáját is egyszerűbbé teszed.

Számlanyitás előtt nézz körül a money.hu oldalon. Itt várható bankszámla használati szokásaidat az oldalon található bankszámla-kalkulátorban megadva össze tudod hasonlítani az egyes bankok ajánlatait.

2018. január 1-től a NAV felé a külföldön lévő bankszámládat is le kell jelenteni.

 

Számlázás egyéni vállalkozóként

Számlát számlatömb, vagy számlázóprogram használatával tudsz kiállítani. Számlatömbből olyat vegyél, ami egyaránt alkalmas készpénzes, és átutalásos számla kiállítására is. Ugyanis átutalásos számlatömbből állíthatsz ki készpénzes számlát, fordítva viszont nem lehetséges.

Számlatömb helyett (illetve inkább mellette, tartaléknak legyen egy) használj inkább számlázóprogramot. Egy csomó dologban segítségedre lesz, ügyfeleid, és saját könyvelőd munkáját is segíted vele, no meg a sajátodat is.

Bár létezik ingyenes, a NAV által fejlesztett számlázófelület, mi mégis azt ajánljuk, használj számlázóprogramot.

A Szamlazz.hu egy átlagos vállalkozás igényeit messzemenően kielégíti, kedvező ár-érték aránnyal.
A közelmúltban a Billingo komoly fejlődésen ment keresztül, mára több lett egy számlázóprogramnál. A számlázás mellett rengeteg egyéb dologgal, hasznos funkciókkal, tartalmakkal, szakértői stábbal segíti működésedet.

Számlázóprogram használata esetén a használat tényét annak megkezdésétől 30 napon belül be kell jelentened a Nav felé. Ennek elmulasztása esetén akár 500.000 forint büntetést is kaphatsz.

Egyéni vállalkozóként kötelező nevedet, címedet, és adószámodat feltüntetni a számlán. ezen kívül nyilvántartási számodat is rá kell írnod. Egyéni vállalkozóként fantázianevet is használhatsz, de ettől még figyelj az előbb említett kötelező adatok számládon való feltüntetésére.

Ha a kata adózást választod, akkor a számládra feltétlenül írd rá, hogy KISADÓZÓ, ennek elmulasztása esetén szintén bírságolhatnak.

Éppen ezért –számlatömb használata esetén- írasd rá a bélyegződre, számlázóprogram használata esetén pedig állítsd be az elején, hogy a program minden számládon tüntesse ezt fel.

Ha magánszemély részére is értékesítesz, legyen nyugtatömböd is, bár van olyan számlázóprogram, ami nyugtát is állít ki. Azt, hogy ki kötelezett pénztárgéphasználatra, külön törvény szabályozza. A pénztárgép használatát kiválthatod úgy, hogy számlázóprogramból nyugta helyett számlát állítasz ki, de ezeket a számlákat minden hónapban külön le kell jelentened a Nav felé.

2018. július 1-től a NAV felé jelenteni kell azokat a számlákat, amelyekben az áfa eléri a 100.000 forintot, akár online számlázóprogramot használsz, akár kézi számlatömböt. Javaslom a számlázóprogramot, mert ha már úgyis rögzíteni kell elektronikusan a kézi számlát, akkor már egyszerűbb rögtön egy számlázóprogramba, ami akár lehet az ingyenes navos számlázó is.

 

Bélyegző

Bélyegzőt nem kötelező használni, de nem árt, ha csináltatsz egyet. Ha kézi számlatömböt használsz, és nem túl szépen írsz, akkor vevőd, és saját könyvelőd is hálás lesz a használatért!

 

Bevételi nyilvántartás

Katás adózóként bevételi nyilvántartást kell vezetned. Ez azt jelenti, hogy a kiállított számláidat meg kell őrizni, és egy nyilvántartást vezetni róluk. Erre alkalmas egy egyszerű excel tábla is. Lentebb le is tudod tölteni.

Ha eléred az évi nettó 12 millió ft-os, belföldről származó árbevételt, akkor köteles vagy áfa alá bejelentkezni, és a továbbiakban áfabevallást benyújtani. Ezt a bevételi értékhatárt arányosítani kell: ha év közben indultál, akkor napra kell arányosítani, így: (12.000.000/365) X tárgyévi működési napok száma. Ha év közben indulsz, és 100 napot (ez megközelítőleg 3 hónap) működtél, akkor az értékhatár (12.000.000/365) X 100, azaz 3.287.671 forint lesz.

Kata esetén, ha átléped az éves nettó 12 millió ft-os bevételt, akkor 40%-os adót kell pluszban fizetned a 12 m feletti részre. Itt is arányosítani kell: a törvény azt mondja, annyiszor 1 millió forint a bevételi értékhatár, ahány hónapon keresztül egy évben aktív katás vállalkozó voltál.

Ezt a 40%-ot az éves bevallásban kell bevallani, és megfizetni, a tárgyévet követő év február 25. napjáig.
Bevételeidről évente egyszer kell bevallást beküldeni az ügyfélkapun keresztül. Ha volt olyan vállalkozás, akitől 1 m ft feletti bevételed volt, a bevallásban erről külön nyilatkozni kell.

 

Adó megfizetése

A havi katát mindig a következő hónap 12. napjáig kell befizetned. Év végén ne legyen több tartozásod 100.000 ft-nál, mert kivághatnak a katából, és egy ideig nem választhatod újra. Ha éves szinten a bevétel meghaladja a 12 millió forintot, a felette lévő rész után 40% az adó. Ezt következő év február 25-ig kell megfizetni.

 

Kamara

Vállalkozóként köteles vagy kamarai tagsági díjat fizetni, ennek mértéke 5.000 ft/év.

 

Oep (most már NEAKH) regisztráció

Ha megbetegszel, és jogosult vagy táppénzre, esetleg jön a baba, már csak elektronikusan lehet beadni a táppénz és egyéb igényléseket. Ezért OEP (most már NEAK) regisztráció kell.

 

Kata megszűnése

Ha év végén a tartozásod meghaladja a 100 ezer ft-ot, akkor kirakhatnak a katából. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy az adóhatóság először felszólít a tartozás rendezésére. Ha ezt nem teszed meg, akkor hoz határozatot a katából való kizárásról. Ennek a határozatnak a jogerőre emelkedéséig van időd rendezni hátralékodat, hogy katás státuszodat ne veszítsd el.

Ha kiraknak a kata alól, akkor a tárgyévben, és az azt követő naptári évben nem választhatod újra, csak utána. Ez azt jelenti, ha katás státuszod idén, 2020-ban tartozás miatt megszűnt, legközelebb 2022-től választhatod újra.

 

Kata szüneteltetése

Ha nem úgy jön be az üzlet, ahogy vártad, és azt a havi 50/25 ezer ft katát is gond megfizetni, lehetőséged van az egyéni vállalkozásodat szüneteltetni. Ezt érdemes időben meglépni, és nem a csodára várni, mert adótartozást halmozol fel, a keletkező tartozásért a saját vagyonoddal, korlátlanul felelsz.

Szünetelni minimum 30 napig, és legfeljebb 2 évig van lehetőséged.

 

Alkalmazottak

Katás egyéni vállalkozóként ugyanúgy lehet alkalmazottad, mint bármilyen más cégnek. Akár normál munkaviszonyban, akár egyszerűsített foglalkoztatottként is lehetséges. Rájuk az általános munkaügyi, és társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak. Arra figyelj, hogy utánuk már járulékbevallást kell benyújtanod!

 

Könyvelővel, vagy nélküle?

A törvény szerint katásként (pontosabban egyéni vállalkozóként) nem vagy köteles könyvelőt foglalkoztatni. Ügyfélkapunk keresztül, elektronikusan el tudod indítani vállalkozásodat, és beküldeni az összes szükséges bevallást, és nyilatkozatot.

Látszólag egyszerű, az esetek nagy részében valóban úgy tűnik, nem kell könyvelő. Azonban gondold végig: egyrészt katásként tevékenységedért korlátlan anyagi felelősséget vagy köteles vállalni. Ezen kívül bármikor változhat egy téged érintő törvény. Erről nem biztos, hogy tudomást szerzel, ettől még betartanod be kell.

Ezen kívül számos olyan eset lehetséges, hogy az évi egyszeri bevételi nyilatkozaton kívül bevallást kell beadnod. Ha külföldről veszel igénybe szolgáltatást, vagy oda adsz el, akár alanyi áfamentesként is áfa bevallást kell benyújtanod, és az sem mindegy, hogy a számlát hogyan állítod ki.

Ezért hasznos lehet, ha van egy könyvelő, akihez bármikor tudsz tanácsért fordulni, hidd el, sokszorosan visszahozza azt a havi pár ezer forintot, amit általában egy katás vállalkozás könyveléséért elkérnek.

Ha azt gondolod, hogy nincs kedved, időd, vagy türelmed egyéni vállalkozásod létrehozásával, a szükséges nyomtatványok kitöltésével bajlódni, vagy éppen bevételi nyilvántartásoddal foglalkozni, keress egy könyvelőt.

Könyvelő választásához itt egy kis iránymutatás: https://www.vallalkozas-okosan.hu/mi_konyvelo_feladata

 

Pénzügyekről katásoknak érthetően

Ha nem csak készpénzért adsz majd el, nagyon fontos, hogy ellenőrizd azokat a partnereidet, akik átutalással fizetnének. Képzeld el a következőt: állsz egy buszmegállóban, egyszer csak odalép hozzád valaki, hogy adjál neki 1 millió forintot kölcsön. Becsület szavát adja, hogy holnap ugyanebben az időben itt fog állni, és visszaadja.

Te adnál neki? Ugye, hogy nem!

Halasztott fizetés előtt ezért mindig ellenőrizned kell, hogy kivel kötsz üzletet. Ezen a linken olvasd, hol, és hogyan: https://www.vallalkozas-okosan.hu/vallalkozasok_leellenorzese_ingyenes_adatbazisokkal

Halasztott fizetéssel végzett munka esetén minden esetben köss szerződést. A szerződés pontosan tartalmazza az elvégzendő munkát, határidőket, azt, hogy mikor minősül teljesítettnek az adott dolog, és azt is, hogy ki ismerheti el a teljesítést. Állíts fel mérföldköveket, kérj előleget vagy részkifizetést az addig elvégzett munkákra.

Számládat időben állítsd ki. Legyen nyoma, hogy átadtad a vevődnek. Ha lejárt a fizetési határidő, azonnal reagálj, először hívd fel telefonon, ha nincs eredménye, e-mailben küldj egy számlamásolatot, és egy fizetési emlékeztetőt. Ezután írásban, ajánlott tértivevényes levélben szólítsd fel a fizetésre, ezt maximum kétszer tedd meg. Ha ez sem vezet eredményre, indíts ellene fizetési meghagyásos eljárást.

Bár katásként költséget nem számolsz el, készíts legalább egy egyszerű bevétel-kiadási nyilvántartást, egy cash-flowt. Látni fogod belőle, éppen hogy állsz anyagilag, milyen, és mennyi kiadásod van. Ha vállalkozásod kinövi magát, és bővülnél, a későbbi tervezéshez ezek nagyon értékes információk lesznek.

Cash-flow készítésről itt is írtunk: https://www.vallalkozas-okosan.hu/cash_flow

 

Támogatások

Keresd mindig az aktuális támogatási lehetőséget. Ha egyéni vállalkozásod indulásához keresel támogatást, az utóbbi években általában két lehetőség jöhetett szóba. Az egyik a munkanélküliek vállalkozóvá válásának támogatása. A másik pedig fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása, ez általában 30, esetenként 35 éves korig érhető el.

Ezeken a pályázatokon –akár egymástól függetlenül, önálló elemekként- tanácsadás díjának megtérítésére, bértámogatásra és tőkejuttatásra lehet pályázni. A pályázat utófinanszírozású, és áfát nem finanszíroznak, vagyis valamennyi saját forrásra mindenképp szükséged lesz, enélkül nem fog menni.

Egy jó tanács: ne a támogatásra alapozd a vállalkozásod. Nagyon jó, ha kapsz ilyet, de vállalkozásodnak enélkül is életképesnek kell lennie. Egyetlen támogatás sem fog neked új vevőket, új megrendeléseket biztosítani.

 

Üzleti terv

Sokat beszélünk az üzleti tervről, gyakran említjük fontosságát. Induló vállalkozóként sokan azt mondják, az számukra felesleges, ők túl kicsik ahhoz, hogy foglalkozniuk kelljen vele. A tervezés egyébként is túl bonyolult, meg különben is megjósolhatatlan, hogy mi lesz a következő néhány hónapban.

Tény, hogy senki nem lát a jövőbe, tény, sok a bizonytalansági tényező. Ettől még saját jól felfogott érdeked, hogy tisztában legyél azzal, bizniszedben mi, és hogyan történik. Foglalkozz egy kicsit a számaiddal: kezdd el összeszedni, milyen bevételekre és mekkora költségekre számítasz. Becsüld meg, hol van a fedezeti pontod. Mikortól van az, hogy bevételid fedezik a költségeidet, és vállalkozásod végre profitot termel. Lásd, ha valahol kicsit megcsúszik a dolog, hol kell beavatkoznod. Legyél vele tisztában. hogy miféle kockázatokra kell számítsál, és hogyan lehetséges ezek mérséklése.

Az üzleti terv nem egyéb, mint vállalkozási ötleted gyakorlati kivitelezése, annak megvalósulása. Megmutatja, mi kell ahhoz, hogy kitűzött céljaidat elérd.

Ha vállalkozásod fejlődik, eljöhet az, hogy külső forrásból szeretnél majd pénzhez jutni. Vagy egy befektetőtől, vagy banktól. Az is lehet, saját erőből csinálnál meg egy jelentős beruházást,fejlesztést. Pontos adatok, és számok, azaz üzleti terv nélkül itt is csak a sötétben fogsz tapogatózni.

 

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg, vagy küldd el ismerősödnek, akinek szintén hasznos olvasmány lehet!

Ha nem akarsz lemaradni következő bejegyzéseinkről, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy lépj be Facebook-csoportunkba!

Ha szívesebben nézel videókat, iratkozz fel Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=szianita 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kata vállalkozás üzleti tervezés kisadózók tételes adója

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr6615720282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása