Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

EFER - Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer

2013.11.20. 14:09 Szianita

EFER – Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer

Az állami adó- és vámhatóságnál az adófizetési kötelezettségek egy összegben történő megfizetése a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó pénzforgalmi számláját vezető, az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerhez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató által biztosított házibankos fizetési megoldással is teljesíthető.

logo-szovegnelkul (2).png


Mit jelent ez érthetően? Ha egy vállalkozásnak vannak alkalmazottai, akkor biztosan fizet személyi jövedelemadót, nyugdíjbiztosítási járulékot, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást. Ezeket jellemzően a tárgyhónapot követő hónap 12-ig kell megfizetni. Ezentúl lehetőség van arra, hogy ezt az öt adónem kifizetését ne egyenként, hanem egy összegben, egy felosztási rendelkezés alapján tudjuk elküldeni, jelentős bankköltséget megtakarítva.


Mit jelent az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER)?

A NAV új szolgáltatást biztosít az adófizetési kötelezettségek egy összegben történő megfizetésére az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül.

Ezen új házibankos fizetés az EFER/Megbízási csomagok elérési útvonalon érhető el. Ez a szolgáltatás kizárólag az EFER rendszerhez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltatónál vehető igénybe. Jelenleg csak az FHB Bank Zrt. vállalkozói számlával rendelkező ügyfelei élhetnek ezzel a lehetőséggel, amennyiben erre a szolgáltatásra vonatkozóan az FHB Bank Zrt.-nél külön szerződést kötöttek

Az EFER rendszer lehetővé teszi a befizetendő adókra, támogatásokra vonatkozó átutalási megbízásoknak az eBEV honlapon történő összeállítását, és ezen megbízások automatikus eljuttatását az adózó bankjába. A rendszer használatához szükséges ügyfélkapus regisztráció, megfelelő jogosultság, valamint rendelkezni kell egy olyan banknál nyitott bankszámlával, amelynek szerződése van ilyen típusú szolgáltatások nyújtására. A szolgáltatás eléréséhez szükséges még az adott pénzintézet internetes házibanki rendszerének használata is. A megoldás előnye, hogy a különböző adónemekre vonatkozó utalások egy összegben, vagyis egyetlen tételként indíthatók el, ami a banki átutalási költségek csökkenését jelenti az adózók számára.

Jogszabályi háttér: 47/2013. (XI. 7.) NGM rendelet

Fogalmak:

bankkártyás adófizetés: az elektronikus adófizetés olyan formája, amely a bankkártya állami adóhatóság ügyfélszolgálatán rendelkezésre bocsátott eszköz (POS terminál) útján történő használatával valósul meg,

Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer: a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokról és az állam által kötelezően nyújtandó szolgáltatásokról szóló 83/2012. (IV. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: SZEÜSZR.) szerinti, az állam által nyújtott szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatás,

egy összegben történő befizetés: az adózó adófizetési kötelezettségeinek teljesítése házi bankon keresztül,

elektronikus adófizetés: készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő adófizetés,

elektronikus űrlap: a SZEÜSZR. 2. § 3. pontja szerinti elektronikus űrlap,

értesítési tárhely: a SZEÜSZR. szerinti ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás részét képező ügyfélkapuhoz rendelt elektronikus tárhely,

felosztási rendelkezés: a befizetés adónemenkénti felosztásáról tett adózói nyilatkozat, amelyet a központi elektronikus szolgáltató rendszer (a továbbiakban: KR) használatával lehet megtenni,

képviselő: az adózó törvényes képviselője, és az adózás rendjéről szóló törvény szerinti állandó meghatalmazottja, megbízottja,

rendelkező nyilatkozat: a magánszemély adózó befizetett jövedelemadója meghatározott részének felhasználásáról szóló rendelkező nyilatkozat,

Az EFER igénybevételével történő házibankos adófizetés

Az adózó vagy képviselője az adókötelezettségeket az EFER igénybevételével teljesítheti az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató házibank felületén keresztül.

Az EFER igénybevételével való házibankos adófizetést az adózó vagy képviselője egy adónemre történő befizetésre is használhatja.

A házibankos fizetés használatakor az adózónak vagy képviselőjének meg kell jelölnie azt az adónemet, illetve adónemeket, amelyre a fizetést teljesíteni kívánja.

 Amennyiben az adózó az EFER igénybevételével történő befizetést választja, a befizetés adónemenkénti felosztásáról az adózónak vagy képviselőjének rendelkeznie kell. A felosztási rendelkezés befogadásáról szóló igazolást az állami adóhatóság az adózó elektronikus tárhelyére megküldi.

 Az állami adóhatóság a fizetés kezdeményezésekor az EFER részére átadja:

a) a fizetendő összeget,

b) az adott fizetési folyamathoz rendelt fizetési ügyazonosítót,

c) a terhelendő számla számát,

d) a pénzforgalmi szolgáltató számára szükséges azonosító adatokat,

e) az előkészített fizetési megbízás az állami adóhatóság által meghatározott érvényességi idejét, és

f) az EFER elszámolási számla számát.

 A felosztási rendelkezés összeállítását követően az adózó vagy képviselője gondoskodik az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató részére megküldött fizetési megbízásban feltüntetett fizetendő adónak az EFER elszámolási számlára való átutalásáról az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató házibankján keresztül.

Több felosztási rendelkezésben szereplő végösszeg egy fizetési tranzakcióvá történő összevonására, vagy a fizetési kötelezettség teljesítése során részösszeg utalására nincs mód.

Az EFER elszámolási számlára egy összegben történő befizetésnek az egyes célszámlákra történő felosztását a NAV pénzforgalmi rendszere végzi.

 Az állami adóhatóság az egy összegben történő befizetés teljesítése érdekében olyan rendszert működtet, amely alkalmas a felosztási rendelkezés figyelembevételével teljesített összegben történő befizetésnek az adózó adószámláján adónemenként történő kimutatására.

 Az EFER-en keresztül történő átutalás költsége az adózót terheli.

 Kinek van lehetősége használni az EFER-t?

Az EFER rendszeren keresztül történő átutalást csak az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlaszámról lehet kezdeményezni, mely csatlakozás tényéről a számlavezető pénzforgalmi szolgáltató tud felvilágosítást nyújtani, ezért a csatlakozott pénzforgalmi szolgáltatók száma korlátozza az EFER rendszeren keresztüli átutalásokat.

Hogyan kell használni az EFER rendszert?

Az adó- és vámfizetési kötelezettség EFER rendszeren keresztül történő teljesítésére, illetve a felosztási rendelkezés összeállítására a Kormányzati Portálon (http://www.magyarorszag.hu/) elérhető Ügyfélkapun történő bejelentkezést követően az eBEV/ EFER/ Megbízási csomagok elérési útvonalon van lehetőség.

 Az EFER rendszeren keresztül történő házibankos fizetés használatakor meg kell jelölni azt a fizetési kötelezettséget vagy kötelezettségeket, melyekre a befizetést teljesíteni kívánja. (felosztási rendelkezés).

 Forrás: nav.gov.hu

Elérhetőségünk:

http://www.vallalkozas-okosan.hu/kapcsolat

 logo-szoveggel.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr185645116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása