Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Napi tipp - szakképzési hozzájárulás 2012

2012.05.22. 12:54 prosequor

2012. január 1-től megváltoztak a szakképzési hozzájárulásról szóló jogszabályok.

  • A Magyarországon működő gazdasági és egyéb társaságoknak (néhány speciális kivételtől eltekintve), az egyéni cégeknek és az egyéni vállalkozóknak szakképzési hozzájárulást kell fizetni.
  • A szakképzési hozzájárulás mértéke jelenleg a szociális hozzájárulási adóalap 1,5%-a.
  • A törvény meghatározza azt is, hogy a szakképzési hozzájárulás alkalmazása során mit ért szociális hozzájárulási adóalapon.

Kiknek nem kell szakképzési hozzájárulási fizetni?

A szakképzési hozzájárulásról szóló, 2011. évi CLV. törvény 2. §. 3-5. pontja értelmében:

„(3) Annak a hozzájárulásra kötelezettnek, aki adófizetési kötelezettségének átalányadó megfizetésével tesz eleget (a továbbiakban: átalányadózó), szakképzési hozzájárulás tekintetében e törvény alapján nem keletkezik bevallási és elszámolási kötelezettsége, fizetési kötelezettségét az átalányadó megfizetésével teljesíti.
(4) Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adóalany az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvényben meghatározott módon teljesíti a szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettségét.
(5) Nem köteles szakképzési hozzájárulásra
a) a büntetés-végrehajtásnál a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdálkodó szervezet,
b) az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eü. tv.) 3. § f) pontjában meghatározott egészségügyi szolgáltató - feltéve, hogy az egészségbiztosítási szervvel szerződést kötött és nem költségvetési szervként működik - az egészségügyi közszolgáltatás ellátásával összefüggésben őt terhelő szociális hozzájárulási adóalap után,
c) az egyéni vállalkozó a szociális hozzájárulási adóalapja után, ide nem értve az általa foglalkoztatottra tekintettel őt terhelő szociális hozzájárulási adó alapját,
d) az egyéni cég, végrehajtó iroda, szabadalmi ügyvivő iroda, ügyvédi iroda, közjegyzői iroda tevékenységében a személyesen közreműködő tag a szociális hozzájárulási adóalapja után, ide nem értve az általa foglalkoztatottra tekintettel őt terhelő szociális hozzájárulási adó alapját, valamint
e) a közhasznú nonprofit gazdasági társaság a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 6. számú melléklet E) fejezete alapján megállapított kedvezményezett tevékenység ellátásával összefüggésben a társaságot terhelő szociális hozzájárulási adó alapja után.”

Nem kell továbbá szakképzési hozzájárulást fizetni

  • az ügyvédi iroda, a közjegyzői iroda, a végrehajtói iroda, az egyéni cég tagja után,
  • tanulószerződéssel foglalkoztatott tanuló után,
  • egyházi személy után,
  • szerzetes rendi tag után

Lényeges, hogy a törvény értelmében az egyéni vállalkozónak saját maga után nem kell, az általa foglalkoztatott alkalmazott után viszont kell szakképzési hozzájárulást fizetnie!

Tanulószerződéssel foglalkoztatott, szakképző iskolai tanuló foglalkoztatása után idén sem kell szakképzési hozzájárulást fizetni.

A mezőgazdasági őstermelő továbbra sem alanya a szakképzési hozzájárulásról szóló törvénynek, így értelemszerűen fizetnie sem kell.

Nem kell továbbá fizetni olyan vállalkozások azon alkalmazottai után sem, amelyek ugyan magántulajdonban vannak, de OEP finanszírozott (OEP szerződéses) egészségügyi szolgáltató tevékenységet végeznek.
Az egészségbiztosítási szervvel kötött szerződésben rögzíteni kell, hogy a háziorvos által foglalkoztatottak mely tevékenysége mikor, milyen mértékben minősül közfeladat ellátásának, az arra fordított munkaórákat hogyan kell számításba venni. Emellett követelmény az is, hogy a foglalkoztatottak munkaóráiról olyan nyilvántartást kell vezetni, amelyből egyértelműen és utólag is megállapítható a közfeladatra, illetve nem közfeladatra fordított munkaórák száma és azok hitelessége. Nagyon fontos, hogy ez a fajta mentesség kizárólag az orvosi tevékenységre vonatkozik!

A mentesség azon szocho. alapra vonatkozik, mely a közszolgáltatás ellátásával függ össze. A sajátos számítást a Szocho. 4. § (4) bekezdése tartalmazza.

Az idei évtől a fizetendő szakképzési hozzájárulási kötelezettséget csak gyakorlati képzést szervező cég, vagy egyéb szervezet csökkentheti gyakorlati képzés szervezésével.

Saját munkavállaló képzési költségével a szakképzési hozzájárulási kötelezettség nem csökkenthető!

A szakképzési hozzájárulás START-kártyával rendelkező munkavállaló után is fizetendő.

A szakképzési hozzájárulást minden hónapban be kell vallani és – 1-11. havi bevallásoknál előlegként figyelembe véve - kell megfizetni.

Ezen túlmenően a szakképzési hozzájárulásról éves, ún. elszámoló bevallást is köteles beküldeni. Ennek, és a hozzájárulás megfizetésének határideje a tárgyévet követő év február 25. napja,  vagyis az idei szakképzési hozzájárulást 2013. február 25-ig kell bevallani, és megfizetni.
 
A szakképzési hozzájárulásról az alábbi NAV linkeken olvashatnak még:

 

Szólj hozzá!

Címkék: üzlet pénz adó szakképzés vállalkozás 2012 hozzájárulás szakképzési nav

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr834531625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása