Message Us

Vállalkozás okosan

Hiánypótló írások üzleti tervezésről. Vállalkozói pénzügyekről, árképzésről, adózásról. Elmondjuk, ötletedet hogyan váltsd forintokra. Minden a fenti témákról, amire vállalkozásodnak szüksége van. Érthetően, emberi nyelven. Hívj bátran a 0620-413-1281 számon, vagy írj a vallalkozas@vallalkozas-okosan.hu címre!

Igen, szeretném, hogy ötletemből forint legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megtudd, hogyan! Tervezzük, és csináljuk meg együtt üzletedet!

Vállalkozásodról írok érthetően és szórakoztatóan. 


Vállalkozás okosan a Facebookon

Az első lépések előtt

2011.04.11. 21:14 prosequor

 

 

Az első lépések előtt… Az üzleti tervezés fontossága.



Vállalkozni jó. Jó azért, mert a vállalkozónak nincs főnöke, maga osztja be az idejét, és nincs más dolga, mint naponta ellenőrizni a beosztottakat, és felmarkolni a bevételt. Legalábbis sokan így gondolják, hogy egy vállalkozó élete ennyiből áll. Tehát vállalkozunk. Mielőtt belevágnánk, érdemes néhány dolgot átgondolni. Az egyik oldalon ott a csábító lehetőség, hogy az alkalmazotti fizetésünk többszörösét keressük, a másikon viszont ott a veszély, hogy mi van akkor, ha nem jön üzlet, vagy az üzlet jön, csak a bevétel nem. Ekkor sokan menekülnének vissza a biztos, alkalmazotti létbe, csak ez nem oly egyszerű…

Nézzük, miért nem. Nagyon röviden: ha valaki be akar zárni egy vállalkozást, legyen az egyéni vállalkozás vagy cég, ha egy forint bevétele sem volt, akkor is jó néhány hivatalos papírt, bevallást kell a tevékenység megszüntetésekor beadni. Ha pedig ez idő alatt a vállalkozásnak bármilyen fizetni valója keletkezett, megszűnés előtt azokkal bizony el kell számolni…
 

Menjünk szépen, sorjában. Tételezzük fel, hogy jelöltünk, aki vállalkozásra adja a fejét, eljutott odáig, hogy tudja, mivel akar foglalkozni. De tudja –e, hogy mennyi mindent kell átgondolni, mielőtt belevág?  Bármilyen üzleti tevékenység előtt alapvetően a következő két dolgot kell felmérni: mekkora az az összeg, amire szükség van az induláshoz, előreláthatólag meddig kell és lehet gazdálkodni belőle, másrészt hogyan fogom elmondani lehetséges vevőimnek, ügyfeleimnek azt, hogy mivel is foglalkozom, miért jó nekik, ha tőlem vásárolnak?
Ezt hívjuk üzleti tervezésnek, aminek alapvetően két pillére van, az egyik a pénzügyi-gazdasági, a másik a kereskedelmi, marketing része. Ez utóbbival itt most nem foglalkozunk.

Nézzük tehát, mivel is kell számolni induláskor: tegyük fel, hősünk kőtöréssel akar foglalkozni. Mivel rendkívül jó erőben érzi magát, ezt az öklével kívánja folytatni. Így jelentősebb beruházásra nincs szüksége, csak az elvégzett munka idejét teszi esetlegesen kockára. Igen ám, de közben kiderül, hogy az orvosa erről lebeszélte, ezért speciális kőtörő kalapácsra van szüksége. Szerencsés esetben megvan rá a pénz, nem kell hitelt felvenni rá. Ez most nem szerencsés eset, a speciális kőtörő kalapácsot hősünk csak hitelből tudja megvenni.
*Mielőtt ezt megtenné, mivel előrelátó, kiszámolja, hogy legalább hány követ kell neki havonta összetörni ahhoz, hogy a kalapács árát vissza tudja fizetni. Mi van azonban akkor, ha hirtelen a kőtörés iránti kereslet visszaesik? Hiszen a kalapács vásárlására felvett hitelt ettől függetlenül vissza kell fizetni. Leendő vállalkozónk ezért tájékozódik, és rájön, hogy a használt kerti törpék megsemmisítését kevesen végzik. Ha tehát az eredeti ötlet nem működne, máris van egy „B” terve. Még egy kicsit oszt-szoroz, papírra veti, hogy milyen további kiadások merülhetnek még fel, mennyit kell neki reklámra is költenie, és mivel kiderül, hogy ha egy évig nem lesz bevétele, akkor is ki tudja fizetni a szükséges dolgokat, ezért úgy dönt, hogy belevág. Most látja elérkezettnek az időt, hogy bejegyeztesse a kőtöréssel foglalkozó cégét, ezzel hivatalossá téve tevékenységét.


Ezen a rövid példán keresztül is látható, hogy mennyi mindent kell átgondolni, még mielőtt megalapítanánk a vállalkozást. A legfontosabb dolgok egyike a várható bevételek-kiadások becslése. Mérjük fel, hogy az induláshoz szükséges tőke rendelkezésünkre áll –e, vagy pedig egy részét hitelfelvételből fedeznénk. Ha igen, abban az esetben még fontosabb a körültekintés, ugyanis ha nem tudjuk azt visszafizetni, akkor veszélybe kerülhetnek egyéb, meglévő vagyontárgyaink is. Minden esetben dolgozzunk ki egy „B” tervet is, ha az eredeti nem, vagy nem úgy teljesül, ahogy várjuk, legyen egy menekülési útvonalunk is. Az induláskor történő tervezésnél a költségeket inkább túl, a várható bevételeket inkább alábecsüljük.
Amíg ezeket a számokat nem ismerjük, addig semmilyen kötelezettséget ne vállaljunk, sem anyagi (hitel), sem jogi (cég bejegyzése, vállalkozói szerződés megkötése) téren... Ha ugyanis elkötelezzük magunkat, onnan kihátrálni csak újabb anyagi áldozatvállalással lehet. Ez pedig körültekintő üzleti tervezéssel elkerülhető. Ezért először gondolkozunk, számolunk, és csak utána írunk bármit is alá!

Megismerve az üzleti tervezés fontosságát, következő bejegyzéseinkben majd alaposabban körbe járjuk magának az üzleti tervezésnek a fortélyait, a vállalkozás indításához esetlegesen szükséges hitelek fajtáit, előnyeiket, veszélyeiket, és a vállalkozás indulásával járó adminisztrációs teendőkről is írunk majd.


 
*a kép forrása: http://www.makemymood.com/tag/funny

Szólj hozzá!

Címkék: facebook vállalkozás üzleti tervezés okosan első lépések

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr122818630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása